Jak pěstovat nenáročné ředkvičky

Jak pěstovat nenáročné ředkvičky

Marie Novotná V pondělí 02. 11. 2020 Zahrada

Ředkvičky svou chutí i barevností pozvednout salát na vašem talíři na jinou úroveň. Díky rychlosti růstu se také skvěle hodí jako nový projekt, do kterého se můžete pustit spolu s dětmi.

Ředkvičky se pěstují velmi snadno a není k tomu potřeba nic složitého. Poradí si s nízkými teplotami, vegetační období je krátké a úrodu můžete sklízet již měsíc po vysetí.

Příprava stanoviště

Aby byla půda připravena na výsev ředkviček, je nutné ji nejprve zkypřit a řádně zbavit plevele. Půda by měla být úrodná, bohatá na humus a měla by být mírně kyselá či neutrální a s nízkým obsahem dusíku. 

Ředkvičky mají rády půdu hnojenou hnojem (nejlépe rostou ve druhém roce po použití tohoto přírodního hnojiva) a kompostem. Těsně před vysetím můžete půdu obohatit také menším množstvím minerálního hnojiva. 

Při výběru místa pro ředkvičky berte v úvahu střídání plodin. Při výsadbě na místě, kde v předchozím roce rostla jiná brukvovitá zelenina, hrozí riziko menší úrody. V ideálním případě by místo mělo být také slunečné – na stinném stanovišti bude tato zelenina produkovat malé a nekvalitní plody.

 

Půdu je potřeba zkypřit.

 

Výsev

Semena ředkviček můžete zasít již v březnu. Teplota kolem 12 °C je pro klíčení ideální, i když by stačilo také kolem 34 °C. V takových případech je vhodné místo výsevu zakrýt poklopem nebo jinak chránit, aby se růst rostlin urychlil.

Semena by měla být vyseta v řádcích asi 15 cm od sebe. Aby ředkvičky měly dostatečně velké kořeny, ponechte mezi jednotlivými semeny rozestup asi 24 cm. Semena umístěte do půdy přibližně 1 cm hluboko. Pokud byste je zakryli silnější vrstvou zeminy, kořeny se zdeformují a porostou do délky.

 

Péče

Pokud jsou vaše sazenice v řadách od sebe blíže než 24 cm, zbavte se některých tak, aby všude vznikl alespoň tento minimální rozestup. Povzbudíte“ tím růst kořenů. Záhony s ředkvičkami je nutné pravidelně zbavovat plevele a půdu mezi řádky je potřeba kypřit. Tato zelenina nepotřebuje žádná další zvláštní opatření. Jestliže ji vysadíte brzy na jaře, měl by být v zemi dostatek vody, a proto ani nevyžaduje zalévání.

Pokud plánujete podzimní sklizeň, je nezbytné ředkvičky pravidelně zalévat.

Pokud jste půdu dobře připravili, nepotřebují ředkvičky během vegetačního období přihnojovat. Pokud se i přesto rozhodnete jim živiny doplnit, doporučuje se hnojení na list. S hnojením to však nepřehánějte – ředkvičky mají krátké vegetační období a v kořenech se mohou hromadit škodlivé dusičnany. Plody lze sklízet již po 3–4 týdnech po výsevu.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání