Jak připravit půdu na výsadbu bylinek a zeleniny

Jak připravit půdu na výsadbu bylinek a zeleniny

Marie Novotná V pondělí 13. 03. 2017 Zahrada

Zelenina a bylinky patří mezi zahrádkáři k nejoblíbenějším a nejčastěji pěstovaným plodinám. Bylinky mají velmi široké spektrum použití nejen v kuchyni, ale například také v kosmetice nebo při domácí léčbě chorob. Zelenina na druhou stranu představuje zajímavou alternativu k produktům, které nacházíme na pultech supermarketů, a to bez chemického ošetření. Znovu navozený pocit spojení s přírodou, která nám poskytuje potravu až na naše talíře, je v dnešní době stále více zajímavější. Pěstování bylinek a zeleniny má však svá specifika. Nebude tedy od věci, když si o nich řekneme něco více.

Příprava půdy

Kvalitní příprava půdy je vždy dobrým předpokladem pro dosažení úspěchu. Před tím, než vůbec začnete, je dobré se s půdou trochu seznámit. Zelenině se nejlépe daří v lehce kyselé půdě s hodnotou pH okolo 6,5. Ve specializovaných prodejnách lze zakoupit indikátorové papírky, které vám pomohou s určováním hodnoty pH. Je-li půda překyselená, je vhodné použít zahradnické vápno, které půdu neutralizuje. Ideální je také prohlédnout, zda není půda příliš písčitá či neobsahuje příliš mnoho jílu. Pro zeleninu je ideální tzv. hlinitopísčitá půda.

Chcete-li dosáhnout maximálních výnosů i z menších záhonů, můžete vyzkoušet tzv. vyvýšené záhony. Jedná se o záhony s dřevěnou konstrukcí, která se nachází nad úrovní již existujících záhonů a která je naplněna půdou. Tuto konstrukci si můžete vyrobit i svépomocí. Takto vyvýšená půda rychleji vysychá, ohřívá se a umožňuje tak lepší výnosnost. Skvěle se hodí například pro na kořenovou zeleninu.

 
Vyvýšené záhony se pro pěstování zeleniny báječně hodí

Úprava záhonů

Před samotným výsevem je potřeba odstranit plevel a záhony zrýt a okopat. Před tím, než začneme s rytím, musíme záhon pohnojit. Při rytí totiž kromě toho, že odstraníme travní drn, dochází i k odstranění nejvýživnější vrstvy půdy. Po aplikaci hnojiva můžeme ihned hnojivo zarýt. Ideální je zrýt záhon zhruba na hloubku samotného rýče. Nezapomeňte, že je potřeba půdu při rytí obracet. Ideálními pomocníky vám v této fázi budou rýče či kultivátory.

Kultivátory HECHT

Rytí záhonu je fyzicky poměrně namáhavá a zdlouhavá aktivita. Chcete-li si kypření půdy usnadnit, Jarabák Vám nabízí, zajímavé řešení – již zmiňovaný kultivátor.

Motorový kultivátor HECHT 743 je účinným nástrojem, díky kterému záhon zryjete během několika minut, a to bez jakékoliv námahy. Díky hmotnosti 21,4 kg a pracovnímu záběru 23,5 cm se jedná o velmi obratný kultivátor, který se hodí především pro menší pěstitele. O optimální výkon se stará motor o obsahu 43 cm3 s výkonem 2 HP. Jeho výhodou je, na rozdíl od elektrických modelů, jeho nezávislost na přívodu energie. Tím je zajištěna bezpečnější a snadnější manipulace. Na podzim vám pro změnu pomůže do půdy zapracovat i kompost či jiná hnojiva. To z něj činí velmi praktického pomocníka, kterého využijete po celou sezónu.

Výhodou motorových kultivátorů je jejich nezávislost na přívodu energie

Další zajímavou variantou v kategorii větších kultivátorů je motorový kultivátor HECHT 761 R. Silný motor HECHT OHV s výkonem 5 HP a obsahem 139 ccm se skvěle hodí pro veškeré typy půdy. Snadno se s ním dostanete i na hůře přístupné části záhonů. Konstrukce je vyrobena z kvalitní oceli, která stroji zajišťuje dlouhou životnost.

Motorový kultivátor HECHT 761 R je univerzálním pomocníkem, který se hodí pro všechny tipy půdy 

Veškeré modely z naší nabídky si můžete prohlédnout na našem webu v sekci Kultivátory. Dáváte-li přednost staré, dobré ruční práci, Jarabák má pro vás i pestrou nabídku rýčů.

Na závěr doporučujeme záhon rozdělit do několika menších částí. To se bude hodit v době, kdy budeme sklízet plody naší práce, nebo v době, kdy budeme provádět pravidelnou údržbu. Mezi jednotlivými částmi můžeme vyšlapat menší chodníčky, které můžeme zpevnit například prkny či dlaždicemi.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání