Jak připravit zahradu na jaro

Jak připravit zahradu na jaro

Marie Novotná V pondělí 13. 03. 2017 Zahrada

Každé roční období je na zahradě potřeba vykonávat určité činnosti, které vám zajistí, aby tato zahrada byla ozdobou vašeho domu a překypovala životem. Příprava na jaro patří k těm důležitějším. Je-li vám už zima dlouhá, nemůžete posedět a dočkat se jara, máme pro vás tipy na několik včasných příprav, které vám později ušetří čas a přinesou prospěch v průběhu celého roku. Podívejme se tedy společně na konkrétní příklady toho, co můžete udělat ještě před tím, než se příroda začne probouzet.

Úklid listí, plevele a dalšího nepořádku

Ačkoliv jsou listí, uhynulé rostliny a plevel přírodním odpadem, veškeré rostlinstvo však dává při svém růstu přednost čistému prostředí. Roli zde samozřejmě hraje i estetické hledisko. Proto první aktivitou, do které se můžete pustit, je generální úklid všech ploch vaší zahrady.

Zahradnické nářadí a pomůcky

Součástí tohoto generálního úklidu by mělo být i vyčištění a úklid vašeho zahradnického náčiní. Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví a veselost celé. Pusťte se tedy s dobrou náladou i do kůlny na nářadí. Dost pravděpodobně tak budete mít ještě před příchodem jara vyhráno nad škůdci a případnými chorabami, jejichž zbytky se na vašem nářadí mohou vyskytovat z předešlé sezóny.

Skleník

Pěstujete-li zeleninu či květiny ve skleníku, bude i ten potřebovat přípravu. Generální úklid skleníku by kromě zametení podlahy, laviček, vymetení pavučin a všech ostatních ploch měl zahrnout také umytí skel. Zde může být vhodné přidat do vody i jemnou dezinfekci, která, stejně jako u zahradního nářadí, zamezí případným škůdcům. V tomto případě se vyplatí důkladnost, neboť škůdci se mohou držet i v těch nejmenších skulinách a koutech. Před tím, než se na jaře pustíte do výsadby, se doporučuje skleník po dobu několika dní vyvětrat.

Škůdci

Díky pečlivému vyčištění nářadí a úklidu uvnitř skleníku již máte před škůdci slušný náskok. Mějte se ale na pozoru – další druhy škůdců mohou také čekat na svou příležitost pod zemí. K těmto hibernujícím druhům patří například mšice či slimáci. Ti, jak jistě víte, dovedou na zahradě udělat pěknou „paseku“. Dalším takovým mohou být například larvy nosatce lískového, který si mimo jiné rád pochutnává na lískových oříšcích. Účinným prostředkem proti nosatci lískovému jsou různé druhy postřiků a je to obzvláště vhodné v době výskytu brouků v jarním období. Dalším příbuzným nosatce je lalokonosec rýhovaný, který si pro změnu pochutnává na kořenech rostlin.

Semena

Abychom do veškeré té práce zařadili také nějakou zábavu, doporučujeme vytvořit si plán vaší výsadby. Již na konci zimy se můžete zaměstnat tím, že si naplánujete, které druhy byste na zahradě v nadcházejícím roce chtěli mít. Nebojte se a vyzkoušejte něco nového! Způsobů, jak si opatřit nové druhy, je jistě celá řada. Máte-li dobré vztahy se sousedy, můžete si mezi sebou vyměnit starší sazenice, projděte zásoby z předchozích let nebo se vydejte na nákup do některého z hobby marketů či zahradnictví. Ať už získáte sazenice či semena jakýmkoliv způsobem, doporučujeme přečíst si o těchto druzích nějaké informace, abyste jim od počátku byli schopni poskytnout tu nejlepší péči. Máte-li rádi vše dokonale naplánováno, nakreslit si plánek výsadby a rozmístění jednotlivých druhů, nemusí být zcela od věci. Máte-li v rodině mladší členy, jistě se rádi zapojí a pomohou s vizuální stránkou.

Doufáme, že vám těchto pár tipů na přípravu pomůže se začátkem sezóny a vy si tak budete moci užívat tu pro zahrádkáře nejlepší část roku. Na závěr bychom chtěli připomenout, že je dobré nic neuspěchat a dát všem rostlinám čas na aklimatizaci. Vyneste sazenice na zahradu, dále je zalévejte a dejte jim alespoň týden či dva čas, než je zasadíte. Určitě se vám později odvděčí a přinesou spoustu radosti.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání