Jak se zbavit mandelinky bramborové

Jak se zbavit mandelinky bramborové

Marie Novotná  08. 06. 2002 Zahrada

Mandelinka bramborová je škůdce, který původně pochází ze Severní Ameriky. V dnešní době ji však čeští pěstitelé brambor také důvěrně znají. Pokud patříte mezi ně, jistě potvrdíte, že jste se s ní již setkali. Tento malý brouk umí s úrodou brambor napáchat pěknou paseku. Napadá však také ostatní rostliny čeledi lilkovitých, tedy také lilek vejcoplodý nebo rajčata. Nevíte si s mandelinkou rady? Poradíme vám!

O mandelince

Mandelinka pochází ze Severní Ameriky a do Evropy se dostala během druhé světové války. Tito brouci decimují bramborová pole živí se nadzemní částí rostlin a vysávají její cévní systém. Bohužel pro pěstitele brambor mandelinky v zemi přezimují, vylézají na jaře a kladou vajíčka na spodní straně listů. Z vajíček se líhnou žravé larvy, které prochází čtyřmi vývojovými stádii. Poté larvy zalezou do země, kde zakuklí, a zhruba po týdnu až dvou se z nich vylíhne nová generace brouků. 

 

Jak na boj s mandelinkou

Pro boj s tímto škůdcem existuje celá řada metod. Některé z nich jsou účinnější, jiné méně.

Pokud máte jen menší políčko, je možné brouky sbírat ručně. V tomto případě je však nutné utrhnout celý postižený list a ten pak umístit do uzavřené nádoby s vodou. Nádobu s mandelinkami ponechte uzavřenou na několik hodin, jinak brouci neuhynou.

 

Sběr brouků patří v boji s mandelinkou mezi osvědčené postupy.

 

Pokud vám přijde tento postup zbytečně zdlouhavý nebo vlastníte větší pole, zřejmě bude lepší zvolit některý z postřiků. Mezi ty nejúčinnější patří ty chemické, jako například Calypso 480 CS, Spintor, Decis 2,5 EC, Nurelle D, Mospilan 20 SP či Infinito. Dáváte-li přednost přírodním řešením, existuje i několik přírodních variant. Jejich účinnost však může být diskutabilní.

 

Přírodní varianty:

 

  • voda a sůl - připravte z nich roztok, který použijete jako postřik přímo na rostliny 
  • mýdlová voda - připravte si roztok z tuhého, mazlavého mýdla a vody v poměru 1:50 a opět použijte ve formě postřiku
  • popel - časně z rána, kdy jsou na listech kapky rosy, rostliny poprašte popelem
  • výsadba bylinek v blízkosti bramborového pole - vůně bylinek mandelinky odpuzuje, vyzkoušejte například mátu, kopr, tymián či šalvěj
  • kávová sedlina 
  • výsadba křenu v blízkosti bramborového pole - stejně jako u bylinek platí, že křenové aroma mandelinku odpuzuje
  • domácí výluh z bazalky či česneku
  • mulčování půdy slámou

 

 

Další tipy

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z metod, důležité je s bojem začít včas. Provádění postřiků je nejlepší zahájit v době, kdy se larvy nacházejí v prvním vývojovém stádiu, kdy jsou nejzranitelnější, a měli byste s ním být hotovi do chvíle, než se dostanou do poslední, tedy čtvrté, fáze. 

 

Osvědčily se vám nějaké další metody? Podělte se s námi!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání