Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Jak se zdravě a bezpečně saunovat

Jak se zdravě a bezpečně saunovat

Marie Novotná V pondělí 06. 11. 2017 Zahrada

S koncem léta odešly také letní radovánky. Naštěstí i na podzim a v zimě se můžeme věnovat příjemným aktivitám, relaxovat, uvolnit unavené svaly, detoxikovat tělo a zklidnit mysl. Všechny tyto blahodárné účinky jsou spojené se saunováním. Pojďme tedy společně prozkoumat a využít tepla ve svůj prospěch a řekněme si trochu o tom, jak se správně saunovat a maximalizovat tak účinky na sto procent.

Na úvod si celý proces saunování rozdělíme do tří fází, kterých byste se při něm ideálně měli držet. Tím si zajistíme svůj vlastní komfort, bezpečnost a samozřejmě již zmíněné účinky.

1. Příprava před saunováním

Příprava na saunování není nikterak náročná. Existuje však několik málo pravidel, které se vám mohou hodit.

  • Půl až čtvrt hodiny před tím, než vstoupíte do sauny, se nezapomeňte pořádně napít. Tekutiny jsou velmi důležité, protože během saunování se budou postupně z těla vytrácet. Množství se (v rozumné míře) meze nekladou.
  • Nepovinnou součástí přípravy mohou být také vonné oleje v rámci aromaterapie. Ta je nejen lákavý zpříjemněním, ale má také své účinky na naše zdraví a pohodu. Vonné oleje můžete vybírat dle vlastních preferencí nebo také podle jejich účinku. Zde jsou některé z těch nejběžnějších:

Eukalyptus – čistá a přírodní vůně je vhodná při dýchacích obtížích a pro osvěžení. Dále také podporuje prokrvení a posiluje imunitu.
Levandule – tato vonná bylina se nejčastěji používá při relaxaci a pro uvolnění napětí.
Opium – přináší dobrou náladu a povzbuzuje.
Meduňka – tato bylina má citrusovou a velmi svěží vůni. Má prokázané zklidňující účinky, působí na nespavost a depresi.

  • Do sauny vstupujeme vždy nazí, případně lze použít také čisté, bavlněné prostěradlo, které se může hodit i později poté, co vystoupíte ze sauny ven. Naprosto nevhodné je saunování v plavkách. Ty jsou totiž vyrobeny ze syntetických materiálů, které rychle schnou a zároveň velmi dobře izolují teplo, což je v sauně nežádoucí a nepříjemné.  
  • Kromě oděvů neopomeňte odložit veškeré šperky, hodinky a další kovové ozdoby, které by vás při extrémních teplotách v sauně mohly nepříjemně pálit.
  • Pokud se budete saunovat ve veřejné sauně, je vhodné se před vstupem osprchovat a osušit.
  • Další nepovinnou součástí přípravy může být hudba. Máte-li saunu doma, využijte svobody zvolit si hudební kulisu dle nálady. Správně zvolená hudba totiž umocní relaxační a meditační účinek.
  • Máte-li před saunováním hlad, nedoporučujeme konzumaci těžších či objemnějších pokrmů. Saunování a teplotní šoky nejdou zrovna ruku v ruce s pečeným bůčkem. Před i po sauně je vhodné volit něco lehčího – vyzkoušejte ovoce, zeleninu a další snadno stravitelné potraviny.
  • Poslední, avšak ne méně podstatné doporučení je konzultace s lékařem. Ačkoliv saunování přináší řadu zdravotních benefitů, existují také komplikace, při nichž se saunování nedoporučuje. K takovým obtížím patří např. kardiovaskulární onemocnění či problémy s krevním tlakem.


Využijte kouzla a benefitů esenciálních olejů ve svůj prospěch

2. Během saunování

  • Stejně jako u přípravy i během saunování platí, že hydratace je naprosto klíčová. Ideálně si s sebou připravte větší lahev s čistou vodou. Dostatečná hydratace zajistí, že se v sauně pořádně zapotíte, nebude vám nepříjemné horko a vyhnete se závratím.
  • K saunování existuje celá řada pomůcek, které váš zážitek mohou posunout ještě dále. Pokud se rádi hýčkáte, můžete vyzkoušet masážní kartáč či lufu, saunové polštáře, speciální podložky, peelingovou kosmetiku a další.
  • V samotné sauně se doporučuje strávit 8 – 10 minut, maximální délka pobytu by neměla přesáhnout 15 minut. Uzpůsobte ji tomu, jak jste na saunování zvyklí a především také vlastnímu pocitu. Saunování by nemělo být nepříjemné, proto, není-li vám již teplo příjemné, cítíte závrať nebo jakýkoliv další nežádoucí pocity, saunu okamžitě opusťte. Poslední dvě minuty byste měli strávit v sedě. Jinak si můžete zvolit takovou polohu, která vám bude nejpříjemnější.
  • Také můžete otestovat, jak velká intenzita tepla vám vyhovuje. Tu můžete regulovat tím, že se přesunete ze spodní lavice na horní nebo regulací teploty pomocí regulátoru.

Tip:

Milujete saunování a chcete si ho dopřát i v pohodlí vlastního domova? Poměrně snadným řešením jsou sauny určené do interiéru. Máte-li pro ni vhodný prostor, nevyžaduje ani žádné náročné stavební úpravy. Více informací a výběr z několika typů najdete na webu v sekci Infrasauny.


Infrasauna HECHT BRILLANT

3. Po saunování

  • Jakmile saunu opustíte, bude pro vás důležité patřičně se zchladit. Tak můžete učinit několika způsoby – ledová sprcha, led, sníh nebo úplné ponoření do bazénku s ledovou vodou. Pokud se saunujete poprvé, doporučujeme se chladit spíše opatrně a postupně, neboť prudké teplotní šoky mohou vyvolat motání hlavy a závratě.

Pořádné zchlazení je pro dosažení účinku zásadní. Chlad vaše prohřáté tělo skvěle stimuluje, prokrví a osvěží.

  • Opět nezapomeňte na hydrataci. Po každém “kole” se vždy napijte.
  • Nyní je čas na odpočinek. Mezi jednotlivými “koly” se usaďte nebo ulehněte na pohodlném místě s příjemnou teplotou a nechte svaly relaxovat.
  • Celý postup opakujte ideálně 3 – 4krát vždy stejným způsobem.


Principem saunování jsou střídající se teplé fáze a fáze zchlazení

Na závěr ještě jedno malé doporučení. Po intenzivním saunování se pravděpodobně budete cítit velmi uvolněně a příjemně, ale také nejspíš ucítíte notnou dávku únavy. Po sauně si proto neplánujte žádné další náročné aktivity a spíše se věnujte odpočinku. Máte nějaké další osvědčené tipy? Neváhejte a podělte se s námi!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání