Jak správně sekat trávník – II. díl

Jak správně sekat trávník – II. díl

Marie Novotná Ve čtvrtek 04. 05. 2017 Zahrada

V našich příspěvcích jsme se v nedávné době věnovali tématu údržby trávníku – hnojení, vertikutace a tipům na správné sečení. Dnešní příspěvek bude pokračováním této minisérie a budeme se v něm věnovat vyžínačům a křovinořezům. Každý, kdo se o zvou zahradu či jinou zatravněnou plochu stará, při údržbě narazí na hůře dostupná místa či svažitý terén. Právě v těchto situacích se vám bude hodit vyžínač či křovinořez. Dnes se oběma podíváme na zoubek a vysvětlíme si, jaký je mezi nimi rozdíl a který je pro vás a vaše potřeby tím správným řešením.

Křovinořez kontra vyžínač

Nevíte, jaký je mezi nimi rozdíl? Nevadí, nejste jediní. Křovinořez a vyžínač nejsou jedno a totéž – každý z těchto dvou nástrojů je určen na něco jiného.

Vyžínače slouží především k úpravě menších ploch, které se nám nepodařilo posekat pomocí sekačky. Těmi mohou být plochy kolem záhonů, obrubníků, plotů a další. Obvykle jej od křovinořezu poznáte na první pohled – spodní část těla vyžínače je tvořena typicky zahnutou trubkou. Jeho výhodou je velmi dobrá skladnost a nízká hmotnost.

Hecht 130 R je strunový vyžínač, který je vybaven motorem o výkonu 0,9 kW a jehož hmotnost je pouhých 6 kilogramů. Jeho ovládání je díky ramenního popruhu a díky skvělému vyvážení velice snadné a pohodlné. Na fotografii tohoto modelu si všimněte typického zahnutí ve spodní části nástroje, podle kterého snadno poznáte, že se jedná o vyžínač.

Pokud ovšem čelíte výzvě v podobě dlouho zanedbávané zahrady či těžkého terénu, přichází na řadu křovinořez. Křovinořez je vlastně mladším nástupcem strunové sekačky. Výhodou křovinořezu je však možnost výměny struny za jiný řezný nástroj (například pilovým kotoučem). Protože jsou křovinořezy obvykle používány v náročnějších podmínkách, mají oproti vyžínačům masivnějších konstrukci a výkonnější motory. Díky tomu je snadno lze použít i na dřevnatých stvolech.

HECHT 154 je jedním z oblíbených a velmi výkonných modelů motorových křovinořezů, které má Jarabák v nabídce. Jedná se o praktického pomocníka, kterého oceníte především při práci v těžším terénu a na velmi zarostlých plochách. Kromě motoru o výkonu 1,9 kW je stroj vybaven systémem EASYSTART, který šetří obsluhu při startování stroje a prodlužuje životnost startéru. Při jeho obsluze je velkou výhodou automatické upravování délky struny. Odřezávač struny, který se nachází na hlavě přístroje, si v případě potřeby strunu sám upraví na požadovanou délku. Stačí jen poklepat hlavou o zem.

Pokud vás zajímají i další modely vyžínačů a křovinořezů, kompletní nabídku naleznete na webu Jarabáka v sekci Křovinořezy a vyžínače.

Motor

Pokud již máte jasno, který z těchto dvou typů zařízení lépe vyhovuje vašim potřebám, je zde ještě otázka toho, jaký typ pohonu u zakoupeného vyžínače či křovinořezu zvolit. Na trhu jsou v současné době dostupné tři typy – elektrické, benzínové a akumulátorové.

  • Elektrické motory jsou cenově nejdostupnější, ale stejně jako například u sekaček mají nepříliš praktický kabel, který nás omezuje v pohybu a navíc je potřeba zvýšené opatrnosti, aby nedošlo při práci k jeho poškození a úrazu.
  • Benzínové motory jsou nejčastěji používanou variantou. Setkáte se s 2taktními a 4 taktními. Každý z uvedených typů má své výhody. Modely s 2taktním motorem jsou oproti svým 4taktním protějškům výkonnější a bohužel také hlučnější. 4taktní motory však mají delší životnost.
  • Akumulátorový motor je méně častou variantou, která ovšem uživatelům poskytuje výhody velmi snadného použití. Nevýhodou může být nutnost dobíjení baterie, což je v případě častějšího užití méně praktické.

 

V některém z dalších příspěvků se budeme věnovat tématu bezpečnosti práce, která je důležitá nejen při práci s vyžínači a křovinořezy. Proto nás nezapomeňte pravidelně sledovat!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání