Jak správně sklízet třešně a skvělý recept na třešňový koláč

Jak správně sklízet třešně a skvělý recept na třešňový koláč

Marie Novotná V pondělí 01. 06. 2020 Zahrada

První třešně dozrávají již na konci května. Jejich hlavní sezona pak nastává v červnu a červenci. Dobu, kdy začínáme sklízet ale samozřejmě určuje také počasí. Někdy nás mohou překvapit tropy, kdy ovoce dozrává velmi rychle a najednou. Víte, jak při sklízení třešní správně postupovat, jak sklizené plody skladovat a zužitkovat? Čtěte dále a vše se dozvíte. Na závěr pro vás máme také recept na dokonalý americký třešňový koláč!

Jak a kdy sklízet

Pro sklízení plodů je vhodné zvolit den, kdy příliš nesvítí slunce. Pokud se tomu nelze vyhnout a předpověď hlásí tropické, slunné dny, pusťte se do práce ráno nebo navečer. Třešně trháme i se stopkou. Zamezíme tak tomu, aby z nich vytékala šťáva. Zároveň tak plod ponecháme bez narušení. Rána vzniklá po utržení stopky může způsobit hnilobu a navíc jsou plody se stopkami trvanlivější a můžeme si je tak vychutnat čerstvé po delší dobu. 

 

Po utržení je možné třešně omýt octovou vodu. Ocet pomůže z plodů vyhnat červy a při jejich konzumaci už nás tak nic nepřekvapí. Umístěte plody do vhodné nádoby a zalijte vodou s trochou octa. Takto namočené ponechte asi 2 hodiny, vodu slijte a opláchněte čistou vodou – tentokrát bez octa. Plody jsou nyní připraveny ke konzumaci.

 

Skladování

Nejlépe je natrhané plody konzumovat co nejdříve. Pokud je však úroda příliš velká, je možné již natrhané třešně se stopkou uchovávat několik dní v chladničce. Vyhněte se jejich umisťování do plastových sáčků a nádob. Plody by měly “dýchat” a voda, která v uzavřených nádobách kondenzuje, urychluje proces hniloby a umožní růst plísním. 

 

Pokud byla sklizeň příliš velká a vy už nyní víte, že plody nestihnete spotřebovat čerstvé, pusťte se raději do zavařování, aby plody vašeho úsilí nepřišly nazmar. Třešně jsou také vhodné k zamražení.

 

A co dále

Po sklizni je vhodné strom přihnojit a nezapomeňte také provádět řez. Třešně nemají rády příliš velké zásahy, postupujeme při tom tedy velmi opatrně a v podstatě jen prosvětlujeme korunu, abychom zajistili, že se celému stromu dostává dostatek světla. 

Při prosvětlování ponecháváme základní větve a odstraňujeme suché, překážející a konkurenční výhony. Odstraňujeme letorosty, které korunu zbytečně zahušťují a brání přístupu světla.   

 

Americký třešňový pie

Docházejí vám nápady, jak třešně zpracovat a bublanina už vás nebaví? Vyzkoušejte tento dokonalý třešňový koláč. Ne nadarmo patří mezi největší poklady americké kuchyně!

 

Třešňový koláč patří mezi stálice americké kuchyně.

 

Ingredience:

 

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • sůl
  • vodu
  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • ¾ hrnku cukru
  • vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • skořice
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

 



Postup:

Z mouky, másla, soli a vody zpracujte hladké těsto tak, aby se nelepilo. Těsto uložte do chladničky a mezitím připravte náplň.

Třešně smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí a škrobem. 

Rozdělte těsto na dvě poloviny a jednu z nich vyválejte tak, aby překrývala okraje kulaté formy. Formu předtím vymažte a vysypejte moukou. Dovnitř naklaďte připravenou třešňovou náplň.

Vyválejte druhou polovinu těsta a rádýlkem pokrájejte na proužky. Proužky pokládejte na třešně tak, aby vytvořily mřížku. Přehněte přesahující okraje z těsta a utlačte. Mřížku potřete rozšlehaným vejcem a posypejte krystalovým cukrem. 

Koláč vložte do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečte do zlatova (přibližně 40-45 minut).

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání