Jednoduchý návod na výrobu domácích lojových koulí

Jednoduchý návod na výrobu domácích lojových koulí

Marie Novotná V pondělí 30. 11. 2020 Zahrada

Lůj představuje na podzim a v zimě pro ptáky skvělou potravu. Právě v tomto období totiž potřebují více energie na udržení tělesné teploty. I když je na trhu k dispozici celá řada komerčních výrobků, výroba vlastního krmiva je snadná a cenově příznivější.

Proč se pustit do výroby vlastních lojových koulí?

 

Výroba domácího loje je velice jednoduchá a cenově výhodnější. Navíc si u krmiva můžete jednotlivé přísady přizpůsobit tak, aby vyhovovaly ptákům, kteří se vyskytují na vaší zahradě, nebo případně těm, které byste k sobě chtěli přitáhnout. Domácí krmivo navíc nebude obsahovat konzervační látky, barviva a aditiva. Ačkoliv neexistují žádné konkrétní důkazy o tom, že by látky běžně obsažené v komerčním krmivu byly pro ptáky škodlivé, přirozenější zdroje potravin jsou vždy lepší volbou a hrozí u nich menší riziko vedlejších účinků.

 

Lojové koule výroba

 

Kde se lůj bere

Lůj je živočišný tuk, který byl přepuštěn a ztuhnul. Existuje několik způsobů, jakými lze živočišný tuk pro výrobu vlastního krmiva získat. Při hledání tuku, který si oblíbí ptáci na vaší zahradě a který bude nejlepší pro váš rozpočet, vyzkoušejte následující způsoby:

  • Kupte hotový lůj v obchodě s krmivy, v zahradním centru nebo zverimexu. Takový lůj už lze použít tak, jak je, a není třeba jej dále upravovat. Také je možné tuk rozpustit a použít pro namíchání vlastní směsi. 
  • Levnější variantou je koupit lůj nebo odřezky hovězího masa u místního řezníka. Případně lze odřezky poptat přímo u chovatelů skotu, kteří se jich obvykle zbavují.
  • Uchovejte výpek z vepřového masa či slaniny a vytvořte si vlastní lůj. Takový lůj bude měkčí než ten hovězí, ale pro ptáky je také vhodný jako občasná změna v jídelníčku. K dlouhodobému krmení se však takový tuk nehodí. 
  • Kupte v obchodě s potravinami sádlo. Vepřové sádlo lze použít stejným způsobem jako obyčejný lůj. Bude však o něco měkčí a za teplejších dnů se může roztopit.
  • Místo živočišného tuku lze koupit také tuk rostlinný. Tuto variantu často volí vegani a vegetariáni, kteří si přejí krmit ptáky a nechtějí přitom používat produkty živočišného původu. Rostlinný tuk je pro ptáky také vhodný.

 

 

Postup pro výrobu domácího loje

 

  1. Nakrájejte tuk na malé kousky nebo jej pomelte v mlýnku na maso. Pokud koupíte tuk u řezníka, požádejte ho, aby to udělal za vás. Zkontrolujte, zda tuk neobsahuje stopy masa, kostí nebo jiných tkání.
  2. Nakrájené kousky tuku pomalu zahřívejte, dokud zcela nezkapalní. Nepokoušejte se tuk roztopit příliš rychle a na velkém plameni. Mohlo by dojít k jeho přepálení. Tuk neustále míchejte, aby se rozpouštěl rovnoměrně a nepálil se.
  3. Roztopený tuk sceďte skrz plátýnko nebo velmi jemné sítko. Tím se zbavíte případných nečistot. Tímto způsobem tuk sceďte několikrát, aby byl co nejčistší. Mezi každým cezením může být nezbytné tuk znovu zahřát, aby zůstal tekutý.
  4. Rozpuštěný a scezený tuk nalijte do formiček nebo menších nádob a nechte jej zcela vychladnout. Vzniklý lůj lze nakrájet na menší kousky. Kousky loje je také možné zamrazit na později. 

 

Takovým lojem je možné rovnou krmit ptáky nebo jej můžete obohatit o další ingredience.

 

Obohacené lojové krmivo

 

  • 1 šálek loje
  • 1 šálek arašídového másla
  • 3 šálky mleté ​​kukuřičné mouky
  • 1/2 šálku pšeničné mouky

 

 

Lůj a arašídové máslo promíchejte a zahřejte. Přidejte kukuřičnou a pšeničnou mouku a dobře promíchejte. Díky mouce bude směs drobivější a ptákům se bude snáze konzumovat. Směs ponechte mírně vychladnout, aby zhoustla, a poté ji nalijte do formiček nebo menších nádob. Takto připravenou směs nechte ztuhnout v lednici, dokud nebude mít pevnou konzistenci. 

Co dalšího je možné přidávat do lojového krmiva

  • nasekané, nesolené ořechy, např. arašídy
  • kousky sušeného ovoce, např. rozinky nebo brusinky
  • ptačí zob
  • hmyz, například sušení červi, mouchy nebo cvrčci

 

Zkuste se složením krmiva zaexperimentovat a zjistěte, co ptákům ve vaší zahradě chutná nejvíce. Možná se vám povede přilákat i nové druhy hladových jedlíků.

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání