Kopřivová jícha aneb jak si doma připravit zázračný elixír pro vaši zahradu

Kopřivová jícha aneb jak si doma připravit zázračný elixír pro vaši zahradu

Marie Novotná Ve středu 06. 05. 2020 Zahrada

Je jaro a řadě z nás obrůstá zahrada kopřivami. Většina z nás je považuje za plevel, v tom lepším případě hledáme jejich užití v kuchyni. Věděli jste však, že jejich uplatnění najdeme i na zahradě? Připravit z nich můžeme výluh tzv. jíchu. Kopřivy obsahují velké množství cenných látek, stopových prvků a minerálů, a proto je jícha z nich připravená zázračným elixírem pro vaši zahradu. Jedná se o organické hnojivo, které vás navíc nebude stát ani korunu. Jak na její přípravu a správné použití si řekneme dnes.

Co je to jícha a k čemu slouží

Jícha neboli zákvas je domácí přírodní hnojivo z rostlin, přesněji řečeno z kopřiv. Jedná se o hnojivo vhodné pro všechny druhy rostlin, které jim doplní všechny potřebné látky. Kopřivová jícha obsahuje vysoké množství železa, draslíku, dusíku, fosforu či zinku a napomáhá tak přirozené obranyschopnosti rostlin. Příprava jíchy není nijak náročná na čas ani materiál. Potřebovat budete dostatečné množství kopřiv, vodu a nekovovou nádobu. Jíchu je možné obohatit i o další druhy rostlin, jako např. heřmánek, fenykl, levandule, meduňka, kostival, máta apod. Ty totiž obsahují další látky, které napomáhají růstu a obranyschopnosti.

Příprava

Vhodnou dobou pro sběr kopřiv je právě nyní. Rostliny ještě nemají vytvořena semena a jsou tedy pro tyto účely ideální. V opačném případě bychom semena šířili dále tam, kde je nechceme. 

Do vhodné nádoby (například plastového kyblíku) vložíme kopřivy zhruba do dvou třetin jeho objemu. Kopřivy by měly být čerstvé a lehce nasekané. Zalijeme je odstátou vodou tak, aby byly zcela ponořené, a pravidelně zhruba jednou za den směs promícháme.

Doba kvašení je zhruba 2 až 3 týdny a závisí na počasí a venkovní teplotě. To, zda je zákvas připraven k použití, poznáte tak, že se na jeho povrchu přestanou tvořit bublinky (z tohoto důvodu ponechte nádobu otevřenou a nezakrývejte).

Použití

Připravený výluh se před použitím ředí v poměru zhruba 1:10. Takto naředěné hnojivo je vhodné k hnojení asi jednou za měsíc. Chcete-li přihnojovat častěji, řeďte jíchu více dle frekvence až na 1:50. Takto připravené hnojivo je univerzální a hodí se pro všechny typy rostlin.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání