Na bohatou úrodu s rostlinným zákvasem

Na bohatou úrodu s rostlinným zákvasem

Marie Novotná Ve středu 03. 03. 2021 Zahrada

Teplé sluneční paprsky začínají probouzet mízu v jabloních, hrušních a dalších ovocných stromech. Jejich blahodárné působení však probouzí k novému životu také škůdce. Na rozvíjejících se lístcích se brzy objeví tisíce mšic, které z nich budou sát šťávu a ohrožovat tak jejich další růst. Když proti nim nic nepodniknete, budou se znepokojivě dál rozmnožovat. Chcete-li vypěstovat zdravé ovoce, musíte provádět pravidelné postřiky ochrannými prostředky. Co když ale nechcete používat chemii a na své zahrádce upřednostňujete BIO kvalitu? S tím vám v dnešním článku pomůžeme a dáme vám tipy, které bylinky vám mohou pomoci proti škůdcům ve vašem rostlinném království. Naučíme vás totiž, vyrobit si domácí rostlinný zákvas.

Zdravá zahrada začíná přírodními hnojivy z bylin v kombinaci s kulturními rutinami, které zlepšují zdraví půdy a rostlin. Tyto domácí přírodní pesticidy účinně pomáhají vašim rostlinám zbavit se škodlivého hmyzu. Ještě důležitější je, že přírodní organické pesticidy jsou pro vás a vaši rodinu bezpečné.

Nenechte se mýlit, že tenhle postřik bude cítit lépe než chemický. Vonět vám nejspíš moc nebude, ale vy budete mít skvělý pocit, že děláte něco pro zdraví vaší zahrady, tudíž i pro zdraví vašeho těla. 

Mezi nejlepší bylinky, které lze použít jako tekuté hnojivo, patří jahodové listy, pampeliška, heřmánek, řebříček, kopřiva, pelyněk a kostival lékařský. Můžete použít směs těchto bylin nebo si vybrat jen jednu z nich. Výroba ekologického postřiku může být také skvělý způsob, jak zkrotit bylinky, které se samy vysazují a rychle šíří jako fenykl, nebo ty, které rychle rostou jako meduňka nebo máta.

Kopřiva dvoudomá 

Listy kopřivy obsahují živiny, železo, vápník, vitamin B2 a C, stopové prvky, kyselinu křemičitou, dusík, draslík a další látky.

Kopřivový výluh prospívá zelenině, ovoci i okrasným rostlinám. Obsahuje velké množství dusíku a vhodný je především v období růstu jako hnojivo. Slouží ale také výborně v boji proti mšicím. 

Kostival lékařský 

Obsahuje hlavně slizové látky, třísloviny, silice či alkaloidy, v listech draslík, fosfor, vápník, vitaminy A, C, B12, alantoin a cholin.  

Kostival je bohatý na draslík, proto ho doporučujeme především u hodně rodících rostlin, jakými jsou třeba rajčata nebo jahody. Kostival má podobné posilující účinky jako kopřiva. Při zálivce řeďte v poměru 1:10.

 

Jak na rostlinný zákvas

  • Do kbelíku vložte alespoň 1/2 kbelíku nasekaných bylin a zalijte dešťovou vodou tak, aby nad hladinou zbylo asi deset centimetrů – je třeba počítat s tím, že zákvasy pění.

  • Nádobu umístěte na slunné místo. Tím proces kvašení urychlíte. 

  • Položte na ni kousek pletiva, aby do ní nespadli různí živočichové. Nezakrývejte ji ale pevným víkem, k obsahu se musí dostat vzduch.  

  • Nechejte 2 až 4 týdny kvasit a občasně promíchejte. 

  • Jakmile zákvas přestane pěnit, máte hotovo. 

  • Bylinkový macerát přelijte přes síto do uzavíratelné nádoby, obsah vám bude k dispozici libovolně dlouho. 

  • Před samotnou zálivkou zřeďte vodou v poměru 1:10. (Díl hnojiva na devět dílů vody). U mladých sazenic řeďte dvojnásobně. Pokud chcete zákvasem postříkat listy rostlin, zřeďte jej ještě více, sice v poměru 1:50.

 

Určitě si ušetříte čas i námahu, pokud zředěný zákvas nalijete do postřikovače. Tlakové postřikovače se skládají z nádoby, krátké hadice a trysky. Na horním konci nádoby je obvykle mechanismus vyvíjející v nádobě tlak. Některé přístroje jsou vybaveny popruhy, aby se mohly při práci snadněji přenášet a aby při tom měl obsluhující volnou ruku pro manipulaci s hadicí. U Jarabáka nabízíme postřikovače a rosiče ruční, zádové i na kolech. Více zde: https://www.jarabak.cz/postrikovace-a-rosice/

 

Další alternativy k zákvasu

Výluh z cibule

Vynikajícím prostředkem proti napadení rostlin houbovými chorobami je cibule máčená ve vlažné vodě. Máčí se několik dní cibulové plátky, a to množství 50–10 g na 1 litr vody.

Česnekový sprej

Silná vůně česneku brání určitým škůdcům v pojídání vaší zeleniny. Pro tento organický pesticid smíchejte 10 až 12 stroužků česneku s 1 litrem vody. Rozmixujte. Po promíchání nechejte směs odstát po dobu 24 hodin. Poté ji přeceďte přes plátno zakrývající otvor skleněné nádoby a přidejte 1 šálek oleje na vaření. Tato koncentrovaná směs může být skladována několik týdnů.

Pokud máte problém se škůdci, stříkejte denně nebo kdykoli uvidíte škůdce. Určitě se česneková vůně nebude líbit mšicím, mravencům, housenkám, slimákům ani mouchám.

Sprej z červeného pepře 

Prášek z červeného pepře, známý svou schopností přidávat do receptur koření a chuť, lze také použít k vytvoření domácího pesticidu, který lze bezpečně použít v zeleninových zahradách. Smíchejte 1 lžíci prášku z červeného pepře, 6 kapek mýdla a 5 l vody a přísady důkladně promíchejte. Nalijte směs červeného pepře do zahradního postřikovače a zeleninu důkladně zakryjte postřikem. Pokud je to nutné, aplikujte postřik jednou týdně, aby nedocházelo k ničení zahradních škůdců, jako jsou křísci, ploštice a brouci.

Nejlepší je postříkat rostlinu brzy ráno nebo pozdě odpoledne, nikoli za horkého slunného počasí. Některé produkty, zejména ty, které obsahují oleje, mohou rostliny spálit, pokud se používají během slunečných a horkých částí dne.



Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání