Osvětlete si svoji zahradu

Osvětlete si svoji zahradu

Marie Novotná V úterý 27. 07. 2021 Zahrada

Osvětlením vaší zahrady vytvoříte jedinečný pohled z domu, který nekončí tmou. Světlo v zahradě navodí větší pocit bezpečí a pocitově rozšíří váš obytný prostor. Zahradní svítidla mají dvě funkce: osvětlovací a dekorativní. Je třeba osvětlit prostory na posezení a zábavu, stejně jako chodníky nebo cestu ke skládce dřeva do krbu. Takovéto osvětlení by mělo být nevtíravé, ale dostatečně silné, aby splnilo požadovanou funkci. Mimořádně důležité je osvětlení schodů, které se používají i po setmění

Světlo jako dekorace

Tlumené dekorační osvětlení může vytvořit v zahradě magický efekt, obzvlášť jestli jsou nablízku rostliny, které je možné osvítit. Osvětlená kůra zimních větví stromů pokrytých námrazou nebo sněhem může působit dokonce efektněji než letní listy. Působivé dekorační osvětlení musí být umístěno nízko a usměrněno mimo výhledový bod. Musíte se rozhodnout, zda chcete osvětlit scénu, například rybník a jeho okolí, nebo vytvořit noční náladu osvětlením jednoduchého objektu, jako je rozkvetlý strom, oblouk nad vstupní bránou nebo část plastiky. 

Na trhu jsou svítidla různých tvarů a velikostí. Je nezbytné, aby odpovídala předpisům pro venkovní použití. Je možné volit mezi bodovým a skupinovým osvětlením. Doporučujeme dát přednost jednoduššímu designu. Svítidla můžete upevnit na zeď, na větev vhodnou svorkou nebo bodcem zapíchnout do země nebo štěrku. Svítidla na vnější zdi domu můžete napojit na vnitřní hlavní okruh elektrické sítě, jinak by světlo mělo být napojeno na zahradní okruh pomocí vodovzdorné zásuvky.

Existuje množství dekorativních zahradních svítidel, kde samotný světelný zdroj je objektem zájmu. Jako například nejrůznější lampiony a jiné dekorativní žárovičky pro příležitostné osvětlení, apod.

 

U Jarabáka najdete v sekci Zahradní osvětlení solární LED světla několika tvarů, která poskytnou nejen nutné osvětlení, ale působí i dekorativně. Zahradní  LED osvětlení přináší nový způsob osvětlení zahrad, kdy zahrada získá další rozměr, dynamiku, novou večerní atmosféru a určité kouzlo, které se mění v každém ročním období. Světla jsou většinou na bodci a můžete je umístit například k chodníku nebo si ozdobit cestičku k vašemu jezírku v zahradě. Světlo, které mění barvu, se bude líbit určitě vašim dětem:

https://www.jarabak.cz/zahradni-solarni-led-svetlo-menici-barvy.

Co takhle si osvítit balkon či vaši terasu? Za horkých letních večerů je mimořádně příjemné posezení venku. Stromy a keře na zahradě můžete osvětlit zdrojem umístěným třeba přímo pod zábradlím. Led reflektory, které nabízíme na našem e-shopu v sekci Reflektory, jsou ideálním řešením. Osvětlením stromů a rostlin v zahradě vytvoříte unikátní podívanou a harmonizujete celý večerní prostor. Ke scénickému osvětlení zahrady také poslouží zahradní reflektory výborně.

 

Mějte ale na paměti, že noční osvětlení vám na zahradu přiláká také hmyz. Proto to se světly příliš nepřehánějte. ☺ Jedním ze způsobů boje proti hmyzu, mohou být svíčky vonící citronelou, jejichž výrobu vám představíme v příštím článku.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání