Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Podzimní péče o růže v 6 krocích

Podzimní péče o růže v 6 krocích

Marie Novotná V pondělí 19. 10. 2020 Zahrada

Dnes pro vás máme tipy na prořezávání, výsadbu a prevenci proti nemocem. Pokud růžím na podzim věnujete dostatek pozornosti, pomůžete jim bezpečně přečkat zimu. V příštím roce se vrátí zdravé, plné síly a květů.

 

 

Hlavním úkolem bude úklid, zbavení se veškerých odumřelých květů a nemocných listů a opatrné prořezání. Podzim je také vhodný čas na jejich výsadbu. Tomuto tématu jsme se věnovali v jednom z předchozích příspěvků. Pokud se chcete dozvědět více, stačí si projít náš blog.

 

Krok 1

Ostříhejte všechny zplihlé, svraštělé květy. Tím zamezíte tomu, aby nedocházelo k hnilobným procesům. Tam, kde se začínají tvořit šípky, pouze odstraňte okvětní lístky. Šípky jsou na podzim velmi dekorativní a vaši podzimní zahradu rozzáří. 

 

Krok 2

Seberte a zahoďte listy, které vykazují známky nemoci, jako je černá skvrnitost, plíseň apod. Posbírejte také všechny napadené listy, které opadaly na zem. I ty totiž mohou přenášet choroby – dokonce i z jednoho roku do dalšího.

 

Krok 3

Podzim je vhodný čas k přesazení růží, které jsou zasazeny na špatném místě. Můžete také zasadit nové, protože tak získají dostatek času na to, aby se uchytily ještě před příchodem zimy. Více o tom v jednom z předchozích článků na našem blogu.

 

 

Krok 4

Prořežte mrtvé, poškozené nebo zkřížené stonky růží. Zaměřte se při tom na to, aby uvnitř keře byl dostatek prostoru a rostlinou procházel dostatek vzduchu.

 

Krok 5

Zkraťte stonky vysokých keřů. Omezíte tak jejich kymácení během zimních vichřic a silných poryvů větru.Mohlo by totiž dojít k uvolnění a poškození kořenů. Stonky zastřihněte těsně nad pupenem směřujícím ven, kdekoliv to bude možné.

 

Krok 6

U stromkových růží (mívají tvar lízátka na dlouhé špejli) je potřeba prořezat také korunu. Silný vítr by stromkovou růži mohl zlomit nebo dokonce vyvrátit.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání