Podzimní řízkování muškátů

Podzimní řízkování muškátů

Marie Novotná V pondělí 24. 08. 2020 Zahrada

Chcete-li se příští rok opět radovat z krásných a zdravých muškátů, nastává právě nyní, koncem léta, ideální doba pro jejich množení a přípravu na příští sezónu. Připravte si kvalitní sazenice sami potřebovat budete jen nůž, zeminu a květináče. Pojďme se do toho společně pustit, sami uvidíte, že na řízkování není nic složitého a zvládne ho i pěstitel začátečník!

Kdy se pustit do řízkování

Řízkování se provádí u různých odrůd v různý čas, obvykle na jaře nebo na podzim/pozdě v létě. Pokud se do řízkování pustíte nyní, poskytnete novým rostlinám dostatek času zakořenit a připravit se na zimu. Rostliny jsou v tomto období nejzdravější a nejvitálnější. Muškáty množené koncem léta pak další rok na jaře rychle dorůstají a vykvétají. Dalším důvodem pro pozdně letní řízkování jsou teploty ty by se během kořenění měly pohybovat kolem 20 stupňů Celsia. 

 

Jak správně řízkovat

Řízkování není nikterak náročné a zvládne ho začátečník. Přesto je důležité řídit se několika málo zásadami.

Nejprve si musíme připravit vhodný materiál. Potřebovat budeme ostrý nůž, zvolenou mateční rostlinu, květináče a substrát. 

 

Postup:

Prvním krokem je zvolení vhodné mateční rostliny; ta by měla být zdravá a silná. Někdy může být vhodné vybranou mateční rostlinu s měsíčním předstihem přihnojit. Za žádných okolností neřízkujeme slabé či chorobami napadené rostliny. Řízky z nich špatně zakořeňují a snáze je napadají plísně a další. Nástroje používané pro řízkování je vhodné před použitím vydezinfikovat například alkoholem.

 

Nyní je čas odstřihnout část, z níž budeme tvořit řízek a kterou budeme sadit. Než se do toho pustíme, rostlinu dostatečně zalijeme. Délka výhonu by měla být kolem 15 cm. K jeho oddělení od mateční rostliny použijeme nůžky či nůž nebo je můžeme odlomit rukou. Finální řízek by měl mít 2 až 3 listy. Odlomenou část zešikma seřízneme ostrým nožem.

 

Nyní je čas řízky umístit do skleněné nádoby s vodou a nechat zakořenit. Teprve poté se pouštíme do sadby.

 

Zakořeněné sazenice sázíme do květináčů či sadbovačů naplněných vhodným substrátem. K těmto účelům zakoupíte speciální množitelský substrát, případně je možné vytvořit si substrát vlastní. Zemina by měla být lehká a vzdušná, může se jednat například o směsi rašeliny, písku či perlitu a případně kompostu. Do zeminy vyhloubíme menší důlky a do nich vykořeněné řízky zasadíme. 

 

Zasazené rostliny zalijeme a umístíme na teplé místo ideálně například do skleníku. 



A co s řízky dále?

Zasazené řízky nevyžadují žádnou speciální péči. Aby však rostliny vhodným způsobem zazimovaly a dalšího roku krásně vykvetly, je nezbytné zajistit jim vhodné podmínky.

 

Pokud jsme řízky vysadili do sadbovačů, je zhruba po 4 týdnech čas přesadit je do větších květináčů. Během zimy platí, že by se ideální teplota měla pohybovat kolem 10 stupňů Celsia. Rostliny umístíme na světlé a vzdušné místo. Během období vegetativního klidu to také nepřeháníme se zálivkou platí, že méně je více.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání