Podzimní údržba trávníku ve třech krocích

Podzimní údržba trávníku ve třech krocích

Marie Novotná V úterý 19. 09. 2017 Zahrada

Ačkoliv kalendář stále hlásí léto, podíváme-li se z okna, je zcela jasné, že tomu již letos odzvonilo. Teploty klesly a příroda se pomalu, ale jistě začíná připravovat na zimu. Chceme-li, aby se nám trávník i příští rok opět zazelenal, neměli bychom mu odepřít tu správnou podzimní péči. Ta nemusí být časově nikterak náročná. Trávníku však velmi prospěje a báječně ho připraví k zimnímu odpočinku. Připravili jsme pro vás snadného průvodce podzimní péče o trávník ve třech krocích…

1. Příprava

Před tím, než sezóna definitivně skončí, bychom měli stihnout trávník ještě posekat. Sečeme zhruba na výšku 3 – 4 centimetrů, avšak pozor – sečení zbytečně neodkládejme. Ideálně bychom ho měli stihnout do konce září až půlky října. Později by nás již mohly nepříjemně překvapit přízemní mrazíky, které čerstvě posečené trávě neprospějí.

2. Vertikutace

Vertikutaci jsme se na blogu věnovali již na jaře. K tomuto tématu se vracíme i na podzim. Po sezóně se totiž vlivem zbytků posekané trávy může trávník u kořenů dusit, a proto jej potřebujeme opět provzdušnit a oživit. Při nedostatečném provzdušnění může také docházet k bujení nežádoucích plevelů, které trávě také ubírají živiny. Vertikutace rovněž usnadňuje vsakování vody do půdy a omezuje vznik plísní v jarním období.

Vertikutaci bychom stejně jako poslední sečení měli stihnout nejpozději do konce října. Ideální je, když je mezi sečením a provzdušňěním rozestup alespoň dvou dní.

Pokud si nejste zcela jisti, jak vertikutaci správně provádět, doporučujeme vrátit se k jarnímu článku Vertikutace pro zdravý trávník, kde najdete veškeré potřebné informace a pokyny. Podzimní vertikutace se od té jarní totiž nijak neliší.

  • Čím vertikutaci provádět?

Pokud jste trávník doposud sami neprovzdušňovali, budete si asi klást otázku, jaké vybavení k tomu budete potřebovat. V zásadě existují tři možnosti: elektrické a motorové vertikutátory a vertikutační hrábě. Jak tomu obvykle bývá, každá z metod má svá pro a proti.

Ruční vertikutace je nejlevnějším řešením, které je vhodné pro malé plochy.

Vlastníte-li ovšem skutečnou zahradu o střední až větší ploše, oceníte praktičnost a účinnost elektrických a motorových vertikutátorů. Motorové modely jsou vhodné do členitých či rozsáhlejších povrchů, protože na rozdíl od elektrických vás nelimitují délkou kabelu. Ty elektrické jsou na druhou stranu méně hlučné.

Pokud si nejste jisti, který model zvolit, můžete se nechat inspirovat následujícími dvěma modely, které u našich zákazníků patří mezi ty nejoblíbenější:

Elektrický vertikutátor HECHT 1538 2 in 1 díky svému záběru o šířce 38 centimetrů a možnosti plynulé nastavitelnosti hloubky se hodí pro téměř jakoukoliv zahradu a trávník do velikosti o 1100 m2. Elektrický motor s příkonem 1500 W zaručí hladký chod, dostatečnou sílu na válci a zároveň vyžaduje minimální údržbu. Představuje tak velmi elegantní, výkonné a cenově přijatelné řešení pro údržbu vašeho trávníku.

Elektrický vertikutátor HECHT 1538

Motorový vertikutátor HECHT 5675 patří díky svým parametrům mezi nejoblíbenější produkty v této kategorii. Pyšní se motorem Briggs&Stratton o výkonu 6,5 HP a s obsahem 163 cm3. Pracovní záběr provzdušňovače je 42 cm a nastavení hloubky 0–12 mm. Provzdušňovač je také vybaven praktickým sběrným košem o objemu 45 litrů. Svými vlastnostmi se hodí především na pozemky do rozlohy 1600 m².

Motorový vertikutátor HECHT 5675

3. Dosetí a přihnojení

Jste-li s vertikutací hotovi, doporučujeme ještě provést dosetí a na konec trávník ještě přihnojit. Vertikutace, zvláště pokud ji provádíte poprvé, může odhalit překvapivé množství mechu a dalších plevelů v trávníku, které byly vertikutací odstraněny. V tomto případě může být vhodné některé části travnaté plochy dosít. Zde opět platí, že nemá smysl zbytečně otálet. V namrzlé půdě již dosévání nemá takřka žádný smysl.

Poslední částí ozdravné kúry je pak podzimní hnojení. Na trhu je dostupné velké množství komerčních hnojiv. Z něj vybírejte dle doby, kdy hnojení provádíte. Pokud hnojíte v průběhu září, můžete použít dusíkaté hnojivo. V průběhu října, kdy se vegetační období blíží ke svému konci, je pak vhodnější používat hnojiva s obsahem fosforu. Ten totiž na rozdíl od dusíku, který podporuje růst zelené části rostliny, posiluje kořeny. Ty jsou během zimního období pro rostlinu velmi důležité.

Tip na závěr:

Pro usnadnění hnojení můžete zvolit pomocníka v podobě posypového vozíku HECHT nebo některý z rozmetačů hnojiva. Jejich výhodou je, že kromě podzimního hnojení jej využijete například i na jaře při setí či v zimě při aplikaci posypových solích.

Posypový vozík HECHT
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání