Postřikovače a rosiče – pomocníci při jarních postřicích

Postřikovače a rosiče – pomocníci při jarních postřicích

Marie Novotná V pondělí 15. 05. 2017 Zahrada

Jaro je již v plném proudu. Spolu s rostlinami a stromy se však na vaší zahradě k životu probouzí také škůdci a choroby. Proto je čas připravit se a vytáhnout do boje! Postřikovače a rosiče vám práci usnadní a urychlí. Kromě kvalitních nástrojů a pomůcek pro dům a zahradu vám Jarabák opět přináší pár základních informací a praktické tipy týkající se jejich správného výběru a použití.

K čemu slouží a jak vybrat ten správný

Postřikovače oceníte především při pravidelné péči o rostliny a stromy na zahradě, v sadu, skleníku, ale také na balkóně, v zimní zahradě nebo i u vás doma. Postřikovače se používají, jak již název napovídá, k postřikům rostlin a stromů. Postřiky mohou vaši zahradu ochránit před zmiňovanými škůdci a chorobami. Zároveň je však lze použít při hnojení na list nebo také pro rosení a mlžení pokojových rostlin. Z toho tedy jasně vyplývá, že postřikovač ocení každý zahrádkář, sadař a v podstatě jakýkoliv pěstitel venkovních i pokojových rostlin.

Velikost zahrady či jiného prostoru, kde se chystáte postřikovač používat, je při pořizování postřikovače klíčovým faktorem. Zásadní rozdíly mezi jednotlivými typy a modely jsou především v jejich objemu a provedení.

Vlastníte-li větší sad či vinohrad, oceníte vlastnosti motorových postřikovačů. Ty patří mezi nejvýkonnější typy, které si snadno poradí s velkými plochami a aplikací hnojiv, postřiků a dalších prostředků. Využití najdou například také při dezinfekci a deratizaci. V této kategorii vám Jarabák doporučuje model HECHT 459.

Motorový rosič/fukar HECHT 459

Tento motorový rosič se 14l nádrží je velmi výkonným pomocníkem, jehož dosah je úctyhodných 16 metrů. Kromě výkonného dvoutaktního motoru je obrovskou předností tohoto zařízení jeho všestrannost. Model HECHT 459 se totiž dodává s celou řadou příslušenství, díky kterému ho lze využít jako rosič, výkonný fukar nebo také při aplikaci tuhých granulí.

Na středně velké až větší zahradě s několika stromy, keři a okrasnou zelení se vám při práci bude hodit zádový postřikovač s objemem do 16 litrů. Při takovém objemu již není žádná legrace udržet zařízení v rukách či na rameni. Proto bývá tento typ vybaven dvěma popruhy na záda, které manipulaci s ním usnadňují. Díky nim si zařízení nasadíte na záda jako batoh. Zádové postřikovače pořídíte v ručním provedení i u Jarabáka.

Na balkóně nebo v domě vám postačí ruční postřikovač

Ruční a ramenní postřikovače jsou obvykle k dostání v objemech do 10 litrů a hodí se spíše pro středně velké a menší plochy. Díky svému objemu a možnosti postřikovač pohodlně zavěsit na rameno či nést v ruce se hodí i pro ženy – manipulace s ním je opravdu velmi snadná. Ruční postřikovač využijete na menších plochách a na balkóně. Ramenní postřikovače jsou obvykle k dostání s ručním či akumulátorovým pohonem.

Chcete-li si pravidelnou péči o zahradu usnadnit a zvažujete pořízení postřikovače či rosiče, navštivte sekci Postřikovače a rosiče na našem webu, kde si vyberete ze všech typů a velikostí. Kromě postřikovačů u nás zakoupíte také celou řadu příslušenství. Do této kategorie patří například teleskopické a prodlužovací trubky, díky kterým bude i provádění postřiků ve větších výškách hračkou.

Péče a údržba

U postřikovače, stejně jako u dalších zařízení, platí, že chcete-li, aby vám dlouho a spolehlivě sloužil, budete mu muset věnovat svůj čas a péči. Po aplikaci je vhodné postřikovač vypláchnout vodou. Nenechávejte ho naplněný – většina přípravků má totiž omezenou dobu účinnosti. Proto je vhodné při dávkování a přípravě roztoků správně odměřit požadované množství, čímž zabráníte případnému plýtvání. Při přípravě dbejte pokynů výrobce a raději neexperimentujte s koncentrací – při větší koncentraci se účinnost přípravků nezvyšuje. Naopak můžete rostlinám ublížit.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání