Práce na zahradě je nejlepší psycholog

Práce na zahradě je nejlepší psycholog

Michal Schindler Ve čtvrtek 07. 10. 2021 Zahrada

Meditace, masáže, jóga, pěší túra do Santiaga de Compostela nebo přímo psychoterapie – to všechno je teď v módě a prý vám to vyčistí hlavu. Ať už hledáte návod na životní spokojenost nebo prostě potřebujete vypnout. Může být, že to pomůže. My si ale myslíme, že je dobré začít doma. Na zahradě. 

Zkušení vědí, že zahrádka je ráj. Teď už na to není moc počasí, ale ideální je chodit po záhonu naboso a pracovat bez rukavic – na zeleň totiž nestačí jen koukat, ale nejlépe vnímat ji všemi smysly a při tom relaxovat. Jestli si netroufáte na žádné větší akce a zahradu jste doteď měli spíš na koukání, začněte od píky. Sázení bylinek není  žádná ostuda ani pro chlapa jako hora. Zvlášť, jestli se rád motáte okolo sporáku. Nedávno jsme psali, co můžete sázet ještě na podzim, ale pokud už je na vás venku frišno, začněte klidně v teple za oknem a ven to celé nastěhujte až na jaře. 

Zen až na zem

Uvidíte, že jakmile promnete v prstech první hrudku zeminy, stres z hlavy doslova pofičí. Zvlášť, když si uděláte radost nějakým prima nářadím poctivé značky. Mysleli jste třeba, že finský Fiskars dělá jenom brutální sekery, pily a nože? Kdepak! Mrkněte na jejich záhonkové trio přesazovací lopatka, malé vidle a motyčka. S nimi si navíc budete užívat zenové terapie roky a roky, protože vás možná i přežijí. 

Píšeme vidle, ale popravdě, je to spíš vidlička. Na bylinky jako dělaná. 

Péče o bylinky není možná ten nejlepší příklad, ale jinak je zahradničení posilování, kardio a jóga v jednom. Okysličí vám mozek, vyplaví „hodné“ hormony jako jsou serotonin nebo dopamin a naopak sníží hladinu stresového kortizolu. Na to všechno prý přitom stačí už 20 minut v zeleni. 

„Kortizol je spojovaný nejen se stresem, ale i s úzkostmi a depresí. Pryč s ním!“ 

Sekec mazec

Kdyby vám tedy muchlování s bylinkami přišlo moc „holčičí“, osvědčený recept na vyčištění hlavy jsou sekera a hromada dřeva. Samozřejmě se do toho ale musíte už kapku opřít, polena se pod kudlu moc nehrnou. Jenomže co si budeme povídat, kombinace fyzické námahy, čerstvého vzduchu a užitečné práce z vás dostane nejen psychickou nepohodu, ale neduhy všeho druhu. Američtí vědci zjistili, že není lepší ventil stresu, než naštípat 3 stromy. :-) 

Pokud jde o terapii prací, rozhodně nejlíp hlavu vyčistí kalač. Třeba zase Fiskars

Vraťte se do reality!

Chytré telefony a další pomůcky pro plýtvání časem na sociálních sítích vašemu mentálnímu zdraví taky nesvědčí. Čas od času se vyplatí odložit mobil a soustředěně se věnovat jen jedné činnosti – ať už je to okopávání záhonků nebo zastřihování živého plotu. Praktikujte to pravidelně a budete klidnější. Příroda je skvělá i v tom, že ji nikdy nemůžete 100% ovládnout. Jste perfekcionisti? Netrpěliví? Necháte se snadno rozhodit, když se něco nepovede? Pak potřebujete nepříznivé počasí, škůdce nebo neodbytný plevel jako sůl. 

„Není lepší trénink pro přijímání neúspěchu, než práce na zahradě.“ 

TIP: Máte živý plot nebo přerostlé keře? Vrhněte se na jejich podzimní úpravu. Skvěle to pomůže vaší pečlivosti, ale i motorické šikovnosti, která při práci u PC dostává taky pěkně na frak. Píchnou vám elektrický plotostřih nebo nůžky na živý plot. Nejspíš teleskopický model, který má skvělý dosah. Zároveň ale umí být pěkně obratný, kdybyste si třeba chtěli zkusit z keře vystříhat zeleného zahradního hlídače na zimu. 

Zahradničení je pro každého

Kromě psychiky vám zahrada může zachránit i rodinné vztahy. Pečujte o ni s partnerem, s partnerkou, dětmi nebo rodiči. Budete mít společný projekt zájmu, což vás stmelí, děti se naučí něco o přírodě a nebude nouze o společné zážitky. Ale i kdybyste na zahradě prostě jen společně trávili volný čas, bude to velký přínos. Takže abyste měli travičku jako ze žurnálu i na jaře, Ještě ji na podzim společně kapku načechrejte. Takže až budete před zimou naposledy sekat, dejte si tu pruhovanou trať ještě jednou s vertikutátorem 2v1, díky kterému v zemi zůstane jen to, co má zdravý kořínek.  

TIP: Půdu na záhoncích vám zase hezky zkypří kultivátor – třeba takový benzinový HECHT 752 je šikula, co se protáhne i mezi řádky.

Stručně řečeno, jestli na vás jdou podzimní chmury, tak než se je rozhodnete řešit drahou terapií nebo ještě náročnějším cestováním po světě, koukněte se z okna. Zbavte se stresu na zahradě. Vaše psychika vám poděkuje a vaše zahrádka vám každou hodinu péče mnohonásobně vrátí.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání