Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Přilákejte do vaší zahrady ptáky

Přilákejte do vaší zahrady ptáky

Marie Novotná V pondělí 06. 07. 2020 Zahrada

Zjistěte společně s námi, jak můžete svoji zahradu uzpůsobit tak, abyste do ní přilákali ptáky. Zabývat se budeme vším od výběru vhodných rostlin až po krmení. Dlouhodobě totiž dochází k poklesu počtu přirozených stanovišť a to pro ptáky není dobré. Naše zahrady jsou pro ně tudíž ještě důležitější než kdy jindy…

Chcete-li k sobě na zahradu přilákat ptáky, musí pro ně být vaše zahrada dostatečně “atraktivní”, a to po celý rok. Ptáky budou přitahovat místa, která jim nabídnou nejen dostatek potravy, ale také vodu, úkryt, hnízdiště a také ochranu před dravci. Možná jste už na zahradu ptákům připravili krmivo a oni se vám přesto vyhýbají. Co jiného můžete ještě udělat? Existuje ještě několik způsobů. Nezapomeňte však, že budete muset být trpěliví. Než se ptáci začnou pravidelně objevovat, může to nějakou dobu trvat.

 

Přírodní zdroje potravy

Nabízet ptákům doplňkové krmivo je velmi užitečné. Zajistit přirozenou potravu je však ještě důležitější. Obzvláště důležité je obstarat dostatek bobulovitých plodů a semen. Pro celou řadu ptáků, včetně červenek, kosů a drozdů, je také trávník živnou půdou.

 

Úkryt

Ptáci k životu potřebují a vyhledávají úkryt před chladem, a to zejména za chladných zimních nocích. Husté, neopadavé jehličnany, stromy a keře jsou k tomuto účelu obzvláště vhodné. Velmi oblíbeným úkrytem je pro ptáky také vzrostlý břečťan. Někteří ptáci, včetně sýkoren a střízlíků, rádi hledají úkryt v ptačích budkách, kde se k sobě tulí, aby se zahřáli.

 

Voda

Ptáci neustále potřebují dostatek vody, z níž budou pít a koupat se v ní. Koupání je důležité  obzvláště v zimě pomáhá jim uhladit peří, což je důležité proto, aby se pod ně nedostala voda a také pro tepelnou izolaci. Zdroj vody chraňte před dravci a udržujte ho v čistotě. Voda v něm by měla být vždy čerstvá. V zimě zajistěte, aby voda nezamrzala a v případě potřeby ji rozmrazte horkou vodou.

Voda je pro ptáky důležitá také v zimě.

Doplňkové krmivo

Přikrmování ptáků je v zimě nezbytné mohou tak doplňovat energii, která jim umožní přežít při nízkých zimních teplotách. K nedostatku potravy však může dojít kdykoli. Krmítka proto plňte v průběhu celého roku. Pro ptáky to bude zdroj potravy, na který se v nouzi budou moci spolehnout. Chcete-li přilákat více druhů, připravte si směs různých krmiv. 

 

Hnízdiště

Typ ptačí budky a její umístění bude záviset na druhu ptáka, pro kterého bude určena. Budku umístěte na chráněné místo mimo dosah dravců. Je-li to jen trochu možné, poskytněte jim také přirozená hnízdiště. Vhodný je k tomu například hustý živý plot. V období, kdy ptáci hnízdí (březen až červenec), živý plot neprořezávejte.

 

Kočky a jiní predátoři 

Ptáci vaši zahradu nebudou navštěvovat, pokud se tam nebudou cítit bezpečně. Mají se na pozoru před dravci, jako jsou kočky a krahujci, a v případě ohrožení potřebují mít kam se rychle stáhnout. Krmítka umístěte na chráněná místa, například pod strom, živý plot nebo plot s popínavými rostlinami. Pod něj je možné umístit druh pichlavého keře, který ptáky ochrání před kočkami. Čas od času je vhodné krmítka přesunout.

Krmítka chraňte před kočkami a ostatními predátory.

Hygiena

Krmítka a ptačí lázeň nezapomeňte pravidelně čistit. Zabráníte tak případnému růstu bakterií a plísní, které by ptačím návštěvníkům mohly ublížit nebo je dokonce zabít.

 

Čerstvost krmiva

Nedovolte, aby se krmivo zkazilo. Aby se tak nedělo, stačí do něj pravidelně dávat menší dávky a zbytek uchovávat ve vzduchotěsných nádobách. Četnost doplňování se bude zvyšovat během chladného počasí, kdy je možné také zvýšit dávku.

 

Kvalita krmiva

Dopřejte ptákům kvalitní krmivo. Bude vás to stát o trochu více, ale stojí to za to. Levnější krmné směsi obsahují větší množství „výplňových složek“, jako je proso nebo pšenice. Ty milují například holubi, ale pro většinu zahradních ptáků to nebude nikterak zajímavé.

 

Rady pro specifické druhy ptáků

Špačci milují housenky a larvy žijící v trávě. Nepoužívejte proto pesticidy a postavte jim speciální budku.

Vrabci si pochutnají na slunečnicových semínkách. Budky by měly mít otvory o průměru 32 mm.

Zvonci ocení zavěšená krmítka. Prostory udržujte v čistotě, abyste předešli vzniku nemocí. K čištění krmítek používejte rukavice, slabý dezinfekční prostředek a vymývejte je horkou vodou.

Sýkorky a pěnkavy také milují slunečnicová semínka. Mlynaříci zase ocení sušený hmyz.

Drozdům nabídněte různé druhy ovoce na zemi zbytky nebo popadaná či poškozená jablka jsou ideální.

Červenkám dopřejte moučné červy, ať už na zemi nebo v krmítku. Sušení červi jsou také vhodní, ačkoliv čerstvým dají vždy přednost.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání