Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Včasný jarní postřik proti mšicím a jiným škůdcům se vyplatí

Včasný jarní postřik proti mšicím a jiným škůdcům se vyplatí

Marie Novotná V pátek 24. 04. 2020 Zahrada

Mšice a další přezimující škůdci nám mohou pěkně znepříjemnit život a klidně zničit celou úrodu! Proto je důležité zasáhnout včas a pořádně s mšicemi, sviluškami, píďalkami a dalšími zatočit. Nepromeškejte letos jarní ošetření stromů a keřů – čas je na to právě teď.

Vhodný termín

Jarní ošetření postřiky provádíme především u ovocných a okrasných dřevin. Na rozdíl od dřívějších dob, kdy se postřiky prováděly během zimy či velmi brzy zjara, dnes se doporučuje vyčkat až na dobu rašení. Ideální jsou dny, kdy teplota během odpoledních hodin dosahuje zhruba 15 až 17 °C. Při těchto teplotách jsou totiž dnešní postřikové přípravky nejúčinnější.

Kromě teploty je nutné vzít v úvahu i to, že postřik se nejlépe provádí za bezvětří. Po jeho provedení by také nemělo několik hodin pršet. Přípravek musí na určeném místě působit alespoň dvě hodiny. 

 

Výběr přípravku a jeho použití

Prostředků používaných k postřikům je dnes na trhu k dispozici celá řada. Vybíráme podle druhu dřeviny. Každou dřevinu totiž napadají specifičtí škůdci a jednotlivé přípravky účinkují právě proti nim.

Přípravky používáme dle přiložených návodů. Obvykle se prodávají ve formě koncentrátů, je tedy nutné je nejprve naředit a posléze aplikovat pomocí postřikovače. 

 

Na trhu jsou k dispozici postřikovače ruční a akumulátorové.

Při práci je nutné používat ochranné prostředky (brýle, rukavice apod.) a dbát na zásady bezpečnosti práce. Pro ředění přípravku a plnění postřikovače si vyhraďte dostatek času a prostoru. Zamezte přítomnosti dalších osob (zvláště dětí) a domácích mazlíčků. Jedná se o chemické látky, které mohou poškodit zdraví a životní prostředí. 

V rámci ochrany vlastního zdraví také dodržujte tzv. ochrannou lhůtu. Ochranná lhůta vyjadřuje dobu, kdy je od aplikace možné rostlinu a její plody konzumovat. 

 

Boj se škůdci je třeba zahájit včas

Na ochranu před škůdci používáme také biologické postřiky, jejichž účinnost je sice menší, ale v boji se škůdci mají také své místo. Jedná se o přípravky na přírodní bázi, které jsou šetrnější, a proto je možné je používat také v pozdější fázi, když už se na stromě vyvinuly listy nebo také po odkvětu. 

 

Způsob aplikace

Většina postřiků se aplikuje na list. Nejvhodnější je používat postřikovače, které přípravek lépe roznesou a drobné kapičky na rostlině také lépe ulpí. Tím je postřik účinnější. Dávejte si však pozor a aplikaci neprovádějte na přímém slunečním svitu, aby nedošlo k popálení rostliny. Nejvhodnější dobou pro postřik je teplé, bezvětrné odpoledne nebo na večer. 

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání