Začněte s výsadou bylinek a zeleného koření – je nejvyšší čas!

Začněte s výsadou bylinek a zeleného koření – je nejvyšší čas!

Marie Novotná Ve středu 08. 04. 2020 Zahrada

S přicházející teplejší polovinou roku je čas začít přemýšlet nad výsadbou bylinek. Čerstvé bylinky nejsou na pěstování nikterak náročné a vašim letním receptům dodají na chuti a svěžesti. Kromě toho jsou také velmi zdravé a mají léčivé schopnosti. Pokud si nevíte rady kde a s čím začít, připravili jsme pro vás jednoduché rady a tipy, s nimiž bude úspěch zaručen!

Výběr bylinek

Prvním krokem je ujasnit si, které druhy bylinek chcete pěstovat. Pokud s bylinkami začínáte, vybírejte některé z těch méně náročných druhů. Mezi ty patří např. pažitka, petržel, bazalka, majoránka, meduňka nebo tymián. Bylinek je však ohromná spousta – vybírat můžete z desítek různých odrůd.

 

Výběr substrátu

I přesto, že jsou bylinky poměrně nenáročné, výběru substrátu věnujte pozornost. Vhodnou volbou je substrát pro výsevy, který je právě k tomuto účelu určený. Takový substrát je vzdušný a neobsahuje nadměrné množství živin, které by ve fázi klíčení mohly být spíše na škodu. K tomuto typu substrátu je možno přimíchat také písek v poměru 1 díl písku na 4 díly substrátu.

Další volbou může být speciální substrát pro pěstování bylinek.

 

 

Podmínky pro výsev

Zajímá vás, co je při výsevu bylinek nutné zajistit a dodržet? Připravili jsme pro vás seznam těch nejdůležitějších bodů.

 

  1. Kvalitní substrát
  2. Teplota a světlo pro výsev a předpěstování bylinek je nutné zajistit dostatek světla, ideální je umístit truhlík na parapet na jižní či východní stranu. Také je nutné sledovat teplotu, která by neměla klesnout pod 20 °C.
  3. Vlhkost vlhkost půdy je dalším klíčovým faktorem, který určí, zda ve svých snahách dosáhnete úspěchu, či nikoliv. Substrát nesmí za žádnou cenu vyschnout. Zároveň je však při zalévání potřeba trochu opatrnosti. Nevyklíčená semena můžeme neopatrným zaléváním vyplavit. Proto se pro zvlhčování půdy doporučuje používat metodu rosení. Pro udržování vlhkosti je též možné truhlík překrýt potravinářskou fólií.
  4. Hloubka a hustota setí semena bylinek jsou drobná, proto je překrýváme jen velmi tenkou vrstvou půdy. Tloušťka této vrstvy by neměla přesáhnout dvojnásobek velikosti samotného semena. Při výsevu také dodržujte dostatečné rozestupy, aby měla klíčící rostlina dostatek místa. V tomto případě platí, že méně je více.

 

Základem úspěchu je volba vhodného substrátu, správná teplota a dostatek vláhy.

 

A co dál...

Semena jste vysadili a přemýšlíte, co je potřeba udělat dále? Pokud rostliny necháte klíčit v domácích podmínkách, dosáhnete výsledků poměrně brzy, a to v řádu několika dnů. Během klíčení je též vhodné kontrolovat, zda se na povrchu zeminy neobjevuje plíseň. 

 

Jakmile jsou rostliny dostatečně naklíčené, bude nutné je přesadit. Kdy je na to vhodný čas, poznáte podle toho, že má rostlina dva plně vyvinuté lístečky a sazeničky si začínají navzájem překážet. Nové květináče naplníme vhodným substrátem a vytvoříme sazeničkám důlek. Sazenice vytahujeme velmi opatrně, abychom nepoškodili kořeny. Případně si můžeme vypomoci například lžící. Rostlinu opatrně vsadíme do důlku a přimáčkneme zeminou. Nakonec opatrně zavlažíme.

 

Vysazení na záhon

Pokud bylinky plánujete přesazovat na záhon, bude nutné je nejprve postupně otužovat. Začněte větráním a postupně je během dne vynášejte ven či na balkon. Vhodná doba pro přesazení nastává zhruba od poloviny května. Řiďte se však aktuálním počasím a teplotami.

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání