Zahradní nábytek – dotvořte si oázu klidu

Zahradní nábytek – dotvořte si oázu klidu

Marie Novotná V úterý 11. 05. 2021 Zahrada

Místo k posezení zařizujete v zahradě většinou jako poslední, a přece je to častokrát první věc, která vám padne do oka. Zahradní nábytek vybírejte pečlivě jako zařízení do bytu a u jednotlivých kusů přihlédněte jejich účelu. To, co vyberete, by mělo sloužit k odpočinku, k relaxaci. Zahradní nábytek má navíc působit dekorativně, musí však být i dostatečně odolný, abyste ho mohli nechat venku celý rok. Případně si pořiďte takový nábytek, který lze po sezóně uskladnit.

Vybrat si kvalitní a hlavně dobře vypadající nábytek na zahradu není u Jarabáka problém. Máme vše, co potřebujete. Stoly, židle, lehátka, lavice, křesla, servírovací stolky nebo i houpací lavičky. V následujících řádcích naleznete bližší informace k používaným materiálům zahradního nábytku. Záleží už jen na vás, zda si zvolíte dřevěný nábytek či upřednostníte třeba hliníkovou konstrukci s komaxitovou úpravou.

 

Materiály zahradního nábytku a jejich výhody či nevýhody

 

Dřevěný nábytek

Dřevo, podobně jako kámen a cihla, je materiál, který se svou pevností a přírodním vzhledem zvlášť dobře hodí do zahrady. Dřevo je velmi přizpůsobivý a celkem dostupný materiál na výrobu nábytku. Výhodné je zvolit skládací nebo snadno smontovatelný nábytek, aby se mohl v zimě uskladnit. Nábytek z cedru, borovice, modřínu a dalších měkkých druhů dřeva je vhodný tehdy, je-li dřevo vysušené a pravidelně natírané a impregnované. Ideální je elastičtější dřevo, jako například jasanové, které může zůstat delší dobu neošetřené a vlivem počasí získá krásný měkký barevný odstín. 

Oblíbené a námi doporučované dřevo na zahradní nábytek je dřevo z exotických stromů. V naší nabídce naleznete nábytek z těchto dřevin:

Akácie – je velice trvanlivé a tvrdé dřevo. Dřevo akácie pochází původem z tropických lesů Východní Asie a Jižní Ameriky. Akácie je rychle rostoucí dřevina s krásnou jemnou a plamennou texturou. Dřevo akácie má olivově (medově) hnědé až šedohnědé odstíny, které doplňují tmavší pruhy. Tím zahradní nábytek z akáciového dřeva dostává příjemný teplý vzhled. Další výhodou zahradního nábytku z dřeva z akácie je odolnost proti biologickému znehodnocení a stárnutí.

Není vhodné pro používání ve vlhkém prostředí bez vhodné impregnace.

https://www.jarabak.cz/prince-vega-6

 

Meranti – je označení pro více druhů dřevin z rodu Shorea pocházejících z jihovýchodní Asie. Meranti je nejžádanějším z tropických materiálů na výrobu zahradního nábytku. Tato dřevina našla své uplatnění jak v interiéru pro svůj dekorativní vzhled (má unikátní červenohnědou barvu, díky které na každém kusu nábytku dokonale vynikne kresba dřeva), ale především v exteriéru na výrobu zahradního nábytku, oken a dveří pro svoji vynikající trvanlivost, dlouhou životnost, vysokou tvrdost a dobrou opracovatelnost.

Není vhodné pro používání ve vlhkém prostředí bez vhodné impregnace. Dřevo meranti se ošetřuje teakovým olejem, který jej chrání před vysušením, vodou, škůdci nebo drobným poškozením.

Teakové dřevo – teakový nábytek prakticky nevyžaduje údržbu. Aplikací oleje na teakový nábytek se nijak neprodlužuje jeho životnost. Pokud si přejete zachovat jeho původní zlatou barvu (dřevo po cca 6-9 měsících venku získává stříbrnou patinu), doporučujeme Vám aplikovat moderní přípravky na bázi vody (nebo pokud na tom skutečně trváte pravý teakový olej). Dřevo samotné je vůči počasí, zejména vůči změnám teploty a vlhkosti, vysoce odolné a změna barvy nijak nesnižuje jeho kvalitu – jde pouze o estetickou změnu. 

 

Kovový nábytek 

Kovový nábytek vypadá možná nepohodlně, je-li však dobře vypracovaný, může být velice příjemný, zejména v kombinaci vhodným odnímatelným čalouněním. Linie kovového nábytku by měly být jednoduché a lehké. Výhody kovu spočívají v jeho stabilitě, možnosti jemného opracování a v trvanlivosti, takže můžete nechat tento nábytek venku po celý rok. Kovový nábytek bývá často pokryt plastovým povlakem (komaxitem), takže máte pak ušetřenou práci s natíráním. Kombinace kovu a plastu se pro zahradní nábytek velice osvědčila.

https://www.jarabak.cz/shadow-set-set-zahradniho-nabytku

 

Plastový nábytek

Laminovaný plastový nábytek je lehký a odolný proti povětrnostním podmínkám. Může mít nejrozmanitější tvary a je k dispozici v širokém stylovém sortimentu. Nevýhodou bývá nižší odolnost vůči mechanickému poškození. Zvláště, pokud zvolíte levný plast, může se stát, že nábytek praskne. Také jeho stabilita nebývá zcela optimální.

 

Polyratanový nábytek

Umělý ratan je moderní materiál s dlouhou životností a extrémní odolností vůči povětrnostním vlivům. Jelikož nevsakuje tekutiny, nedochází u něj při namočení k negativním procesům, jak tomu bývá u dřevěného zahradního nábytku. Jeho údržba je velice jednoduchá – stačí jej pouze opláchnout proudem studené vody. Zahradní nábytek z umělého ratanu oceníte také při stěhování, jelikož bývá k jeho výrobě používán aluminiový rám o nízké hmotnosti.

 

Nábytek k bazénu

Nábytek k bazénu musí odolat mokrému a přehřátému tělu, které je případně ještě namazané olejem na opalování; kostra lehátka musí být dostatečně pevná pro případ, že by na něm nešetrně poskakovaly děti. Pro lehátka jsou nejvhodnější speciální potahy z umělých vláken, které umožňují volný průsak vody čalouněním a cirkulaci vzduchu. Existuje široký sortiment lehátek od jednoduchého plátna napnutého na kovový rám po masivní kovové nebo plastem potažené rozkládací konstrukce s opěradly. Většina nábytku je skládací nebo smontovatelná, takže se dá po sezóně sklidit. Těžší kusy bývají opatřeny kolečky pro snadnější manipulaci. 

https://www.jarabak.cz/lehatko-queen



Na našem e-shopu naleznete v sekci Nábytek opravdu velký výběr, tak neváhejte a dotvořte si svoji zahradu k dokonalosti.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání