Jak si poradit s řezem peckovin – broskvoně a meruňky

Jak si poradit s řezem peckovin – broskvoně a meruňky

Marie Novotná V pondělí 04. 05. 2020 Zahrada

Do skupiny zvané peckoviny řadíme například třešně, meruňky, slivoně či broskvoně. Termín pro prořez těchto ovocnanů se blíží a vy si nevíte rady? Jarabák má pro vás odpovědi! V dnešním příspěvku se budeme věnovat broskvoním a meruňkám. Dozvíte se, jak si s řezem poradit a kdy se do něj nejlépe pustit.

Kdy začít s řezem peckovin

Máte-li na zahradě některou z peckovin, je nutné poskytnout jí pravidelnou péči v podobě prořezu. Ten provádíme během vegetačního období, které začíná pozdě na jaře (od začátku květu až do odkvětu) a končí v průběhu letních měsíců července a srpna (během či po sklizni).

Vyvarujte se provádění řezu v zimním období. Hrozí zde nebezpečí vzniku infekcí a často může docházet ke vzniku klejotokové rakoviny, která je typická právě pro peckoviny.

 

Meruňka

Meruňky řežeme na jaře. V případě mladých stromků ideálně ještě před rašením, starší o něco později. Cílem řezu u meruněk je zachovat správný tvar koruny a zamezit tomu, aby strom přestal plodit. 

 

V létě odstraňujeme usychající větve, které mohou být příznakem tzv. meruňkové mrtvice. Řezem těchto větví zabráníme jejímu šíření. 

 

U mladých stromů tvarujeme korunu během prvních 2 až 3 let života. U meruněk je vhodné zachovávat její přirozený tvar. V rámci výchovného řezu se často doporučuje provádět tzv. Šittův řez, který posiluje plodnost stromu. Šittův řez spočívá ve zkrácení hlavních výhonů. Tato metoda nejen že posiluje plodnost stromu, ale také oddaluje pozdější rašení, které strom chrání před omrznutím. Příští rok plodný obrost zkracujeme zhruba o polovinu tak, abychom zachovali květní pupeny.

 

V dalších letech už jen prosvětlujeme, a to během vegetačního období. Přerostlé letorosty můžeme v červnu opět zkracovat na polovinu jejich délky.

Broskvoň 

Prořezáváním broskvoní podpoříme jejich růst a zvýšíme také její plodnost. Sklizeň bude bohatší a samotné plody budou větší a chutnější. Broskvoně stejně jako meruňky vyžadují velké množství slunečního svitu, a proto je nutné pomocí pravidelného prořezávání zajistit, aby se jeho dostatek dostával celému stromu.

 

Kdy se do řezu pustit? U mladých stromů se provádí třikrát ročně: časně zjara, v červnu a v září.

 

Na jaře, když pominou poslední mrazíky, zcela odstraňujeme hlavní výhonky. Ty zbylé se zkracují tak, aby na nich zbyly zhruba 3 pupeny. V červnu a v září pak zkracuje výhonky o třetinu až polovinu délky. Pokud je některý z nich výrazně silnější než ty zbylé, je nutné jej odstranit úplně. 

 

V dalších letech se terminální výhonky zkracují o něco méně v druhém roce na 58 pupenů a ve třetím na 810. Boční výhonky se zkracují na 24 pupeny.

 

Po uplynutí tohoto tříletého období by měla být koruna již hotová. Na bočních výhonech by již měly být 2–⁠3 výhonky. Ve čtvrtém roce na jaře seřízneme spodní výhonky na 2–⁠3 pupeny a ty zbylé na 6–⁠10 pupenů (tyto by v následujícím roce měly nést úrodu). V následujících letech tento proces opakujeme.Výhonky tak budou neustále obrůstat plody a nevyčerpají se. V dalším roce se tento postup opakuje s tím, že nyní seřízneme spodní na 6–⁠10 a horní na 2 pupeny. Této metodě říkáme krátký řez

 

V létě pak zaštipujeme po úrodě (koncem srpna či v září). Veškeré narostlé výhony zkracujeme zhruba o ⅓ délky.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání