Nechcete ještě zazimovat zahrádku? Mrkněte, co do hlíny na podzim!

Nechcete ještě zazimovat zahrádku? Mrkněte, co do hlíny na podzim!

Jan Strmiska V úterý 07. 09. 2021 Zahrada

Léto sice oficiálně trvá skoro do konce září, ale letos si o tom vážně můžeme nechat jenom zdát. Stačí, aby zalezlo sluníčko, a podzim hned vystrčí drápy. Když se ale vyjasní, nastoupí jarní teploty a člověku je líto nechat záhonky ladem. Otázka tedy zní – má cenu zkoušet na podzim ještě něco pěstovat?

Podle nás určitě! Za prvé, nestojíte přece o medaili za největší kedlubny, a za druhé, leccos se vyplatí zasadit ještě letos, ačkoli sklízet budete až napřesrok – třeba mrkev, petržel nebo česnek. Podobně jako ostatní semena obsahují regulátory růstu, které musí mít čas se vyplavit, aby se něco začalo dít. Když to přeženeme, tyhle regulátory jsou jako pojistka na granátu. Na podzim semena odjistíte, na jaře plodí.

„Na konci léta a zkraje podzimu se dá vypěstovat ještě spousta dobrot.“

Co má tedy cenu sázet ještě letos? 

Když jsme to trochu studovali, nejdřív vypadal výběr možností dost bledě. Ale ve skutečnosti se dá na konci léta a zkraje podzimu vypěstovat ještě spousta dobrot. Vzduch je chladný, ale půda je ještě rozehřátá a připravená přijmout semínka. Dokonce i začátkem října můžete ještě vysévat a letos sklízet. Pozdní léto a nastupující podzim se skutečně v mnohém podobají jarnímu počasí. Jen je potřeba vybrat si správné plodiny.

Jarabak.cz, Co na podzim do hlíny

Zeleninoví přeborníci v rychlosti 

Podzimní setí má dokonce i nějaké výhody. Zatímco během léta jdou třeba listový špenát nebo ředkvičky zbytečně rychle do květu, na podzim přichází období jejich vegetativního řádění. Od zasetí do sklizně je pak vážně, co by hroudou dohodil. Jak dlouho tedy potřebuje přebornická zelenina k cestě z hlíny na talíř?  

  • Ředkvičky: 30 dní a jíte
  • Mrkev: sklidíte do 10 týdnů
  • Hrách: za 10 týdnů louskáte
  • Rukola: 3 týdny od výsevu
  • Salát: světle zelený kadeřavý salát můžete sklízet 7 týdnů po výsevu

„Záhony se hodí obohatit kompostovou zeminou. Zato hnůj už by byl na zimu moc.“

Jak připravit záhon

Trochu se to liší od jara. Zvolte takový záhon, kam se po většinu dne opírá sluníčko. Půdu napřed vyčistěte od předešlé úrody. Vytrhejte plevel a půdu prokypřete. Pokud máte větší pozemek, vyberte si něco ze strojových pomocníků. Nejlevnější kultivátor u nás najdete už od 2599 korun, ale i super-oblíbený stroj VeGA MULTI 36-60 se skvělými uživatelskými recenzemi přijde na rozumných 5 990 Kč. Pokud máte fakt jen jeden nebo dva záhonky, můžeme vám nabídnout skvělý ruční kultivátor (lidově řečeno hrabičky) za velice příznivých 63 Kč. Záhony se ještě hodí obohatit kompostovou zeminou. Kompost úplně to stačí, hnůj by byl na zimu už moc. 

Jarabak.cz, VeGA MULTI 36-60 kultivátor s variací záběru

Jak zalévat a tak vůbec

Pokud neprší tak extrémně jako letos, zalévejte denně. Listové zelenině, ale třeba i ředkvičkám, udělá každodenní zálivka radost. Ideálně kropte v podvečer, a to dešťovou vodou. Čas od času taky půdu načechrejte a vytrhejte plevel, pokud se objeví. Protože v noci už klesá teplota k nule a můžou se dokonce objevit první přízemní mrazíky, chraňte novorozenou zeleninu netkanou textilií. Nezapomínejte ale ráno záhony odkrýt, ať k rostlinám přes den může vzduch a slunce. Držíme palce a přejeme dobrou chuť!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání