Dýňový chlebík s kousky čokolády

Dýňový chlebík s kousky čokolády

Marie Novotná V pondělí 26. 10. 2020 Recepty

Máme tu opět dýňovou sezónu a po internetu, stejně jako každý rok, kolují stovky receptů na dýňovou polévku. Co takhle tentokrát vyzkoušet něco jiného? Jemný dezert z dýňového pyré vás překvapí svou chutí a potěší kousky čokolády. Pyré si navíc můžete připravit do zásoby a sáhnout po něm kdykoliv budete potřebovat.

Dýně a čokoláda tvoří nečekanou, avšak naprosto delikátní kombinaci. Lehce kořeněná chuť tohoto dezertu se skvěle hodí pro chladné podzimní dny. Pusťme se tedy do něj!

 

Nákupní seznam:

 

  • 1 1/2 šálku polohrubé mouky
  • 1 1/2 kávové lžičky směsi koření (sušený zázvor, skořice, muškátový oříšek, hřebíček)
  • 1 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/3 šálku oleje
  • 1/2 šálku cukru krupice
  • 1 /2 šálku hnědého cukru
  • 2 větší vejce
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 šálek nasekané čokolády

 

 

Dýňové pyré

Výroba dýňového pyré je naprosto jednoduchá. Stačí upéct dýni v troubě na 180 °C. Pečte ji i se slupkou a nekrájejte ji na příliš malé kousky. Nejlépe je rozkrojit ji na dvě půlky. Jakmile je dýně upečená a trochu vychladne, můžete dřeň vydlabat pomocí lžíce a následně rozmixovat nebo propasírovat přes sítko. Takto připravené pyré můžete také zmrazit a použít ho do koláčů, polévek, těstovin, přesnídávek a dalších.

 

Dýni pečte rozpůlenou na dvě části.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte formu.
  2. V misce střední velikosti promíchejte mouku, směs koření, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Ve větší míse do hladka vyšlehejte olej a oba druhy cukru. Poté vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
  4. Vmíchejte dýňové pyré. 
  5. Směs s moukou opatrně vmíchejte do směsi s pyré a potom jemně vmíchejte kousky čokolády. Zhruba 1 polévkovou lžíci nasekané čokolády odložte stranou na posypání.
  6. Těsto vlijte do připravené formy a posypte čokoládou. 
  7. Pečte zhruba 4555 minut. Párátkem nebo špejlí otestujte, zda je těsto dobře propečené.
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání