VIDEO: Podrobný návod, jak zazimovat sekačku

VIDEO: Podrobný návod, jak zazimovat sekačku

Jan Strmiska V pátek 10. 11. 2023 Poradna

Když hodíte na podzim sekačku jen tak do garáže, na jaře taky vůbec nemusíte nastartovat. Týká se to hlavně sekaček na benzín, ale minimálně základní očistu chce i elektrika. Takže jestli budete chtít na jaře bez vztekání vyjet sekat lány nebo i jen ztrestat trávníček za chalupou, obětujte teď na podzim půl hodinky na nejnutnější servis. Navíc, lehce se pomazlit se strojem vonícím zbytky trávy je vlastně zábava. Tak si řekneme, jak na věc.

Očištění sekačky od zaschlé trávy

První pravidlo čističe sekaček: jakkoli zaschlou špínu je potřeba manuálně vykutat špachtlí, kartáčem a podobně. Nikdy ne vodou! Ano, jistě, existují speciální sekačky, vyrobené tak, aby snesly i opláchnutí vapkou. Pokud si ale nejste opravdu 100% jistí, že je to zrovna váš případ, čistěte nasucho. Voda jinak může dost zásadně poškodit elektrické části. Jestli tohle čtete pozdě a už jste svoji mašinku vykoupali, nechte ji určitě pořádně vyschnout. Jakože pár dní. A modlete se.  

Co na čistění potřebujete?

  • malířskou špachtli
  • kartáč/rejžák
  • může se hodit i zubní kartáček
  • nebo vzduchový kompresor (ten případně můžete nahradit fukarem na listí).

zazimování sekačky na trávu

Abyste se dostali k podvozku a mohli ho očistit, nakloňte sekačku dozadu. Pozor, benzinovou sekačku nikdy nenaklánějte do boku. Motorový olej by mohl natéct, kam nemá.

Jak na očistu dočista?

Sekačku zaklopíme dozadu a opřeme o opěradlo. Odhalí se tím podvozek i s hlavní sekací částí a nožem. Postupujeme od nejhrubšího k nejjemnějšímu nástroji. Nejdřív špachtlí oškrábeme kusy zaschlé trávy. Nebojte se zabrat. Sekačka přežije, když občas nůž „vdechne“ nějaký ten kámen, vy jí těžko ublížíte víc. Oškrábejte všechny nalepené kusy hlíno-trávy.

zazimování sekačky na trávu

Čištění začínáme nahrubo špachlí něbo něcím podobným. Nebojte se přitlačit, podvozek to snese a lepší kapku poškrábat barvu, než zadělat na rez. 

Potom, co je to nejhorší hotovo, odrbejte zbytek rejžákem. Na skrytější místa můžete použít i starý kartáček na zuby. Vrstvu prachu a poslední zbytek špíny zkuste vyfoukat kompresorem, jako to udělají v servisu. Použít jde i obyčejný fukar na listí.

zazimování sekačky na trávu

S čištěním to nepřehánějte. Ani po prvním roce používání už nebude sekačka nikdy jako nová. O to ani nejde. Jde o to, aby dobře přečkala zimu a na jaře správně fungovala. 

Nůž, neboli žací list, nechte nabrousit v servisu 

I nůž potřebuje péči. Když čistíte podvozek, asi si všimnete, že dostal zabrat. Ideální je tedy ho sundat a dát nabrousit. Nejspíš to nebudete dělat sami, což je dobře, protože nožů je hromada typů. Pokud si troufáte a chtěli byste nůž třeba rovnou vyměnit, můžete snadno koupit nový. Najdete je rozdělené pěkně podle typu sekačky atd. Mimochodem, zpětná montáž vyžaduje správné vyvážení, aby s vámi sekačka neskákala po zahradě jako stará pračka. Proto je vážně nejlepší, když tohle celé udělá servis. Třeba náš, v Jarabáku. 

zazimování sekačky na trávu

Jestli jste žací list zatím moc neřešili, možná budete muset pořádně zabrat, abyste ho povolili a mohli dát nabrousit. V servisu na to máme profi nářadí, takže kdyby vám to nešlo, dovezte nám prostě celou sekačku. Ostatně, po nabroušení je důležité nůž správně vyvážit, tak bude lepší, když ho zpátky namontuje servisák. 

Čím povolit nůž? 

No, bude se hodit nějaké nářadí. Ale nedá se to říct obecně, záleží na tom, čím a jak je „žací ústrojí“ uchyceno. Mimochodem – nechceme tvrdit, že nůž musíte nutně nechávat nabrousit každý rok. Na druhou stranu, je to asi nejdůležitější součást vaší sekačky. A jestli chcete, aby sekala pořádně, musí prostě fungovat co nejlíp. 

Náš tip: Pokud máte pocit, že je se sekačkou nějak moc starostí, rovnou zapomeňte na benzín a mrkněte na AKU sekačky. Pokračování článku už se jich netýká, bez spalovacího motoru je údržba hračka. A třeba na trávník o rozloze okolo 500 m2 je sekačka na baterii ideální.

Vypuštění oleje

Takže, sekačku máme čistou, možná máme i ten nůž připravený na nabroušení. Co dál? Dál je z benzínových sekaček potřeba vypustit starý olej. Nejde o to, aby v zimě nenastydl nebo tak něco, ale že po roce používání je vážně špinavý a taky jeho mazací vlastnosti jsou dost mizerné. Když ho v sekačce necháte do jara, usazeniny sednou ke dnu a na jaře už jich s olejem dostanete ven jenom málo. Proto je potřeba ho vyměnit ještě před zimní odstávkou.

Ale pozor! Jak jsme psali, sekačku nemůžete prostě jen tak naklonit a olej vylít. Může při tom natéct všude možně, kde nadělá paseku. Třeba zalepí karburátor, kde zatuhne, takže vám na jaře bude sekačka na dvě věci. Zkrátka – olej vycucneme odsávačkou. Nikdy jinak. Potřebnou odsávačku oleje asi doma nebo v dílně nemáte. Ale to nevadí, i ty najdete v nabídce Jarabáka.

zazimování sekačky na trávu
Odsávání oleje je vcelku zábava. Rozhodně větší, než když se ho pokoušíte vylít. Při tom obyčejně všecko zaprasíte, a navíc můžete olejem zničit ústrojí spalovacího motoru.  

zazimování sekačky na trávu

Klasická sekačka má dvě víčka. Jedno na palivo a druhé na olej. Kdybyste váhali, se kterého cucat starý olej, na tom správném bude nejspíš symbol olejničky nebo něco podobného. 

Nalití nového oleje

Jakmile máme starý olej vysátý, můžeme nalít nový. Jenom myslete na to, že každá sekačka má nejenom jinou nádržku (té naší na fotkách stačí 600 ml oleje), ale taky potřebují různé typy olejů. Podle typu motoru, výrobce, stáří sekačky atd. atd. Nedá se to zkrátka říct obecně – mrkněte do návodu, na stránky výrobce sekačky, nebo se zase poraďte u nás v servisu. Výběrem vhodného oleje do sekačky se věnujeme v jiném článku našeho blogu.

zazimování sekačky na trávu

Dolití oleje až tak nespěchá. Úplně stačí, když na to nezapomenete, než budete chtít na jaře nastartovat. Proto je lepší nový olej nalít rovnou. Jiný důvod to nemá.

Stabilizujeme palivo v nádrži

Na zimu je nutné postarat se i o palivo. Nejde jenom o to, aby benzín nezvodnatěl, jak se říká. Podléhá prostě komplexní degradaci, která by sekačce na jaře nesvědčila. Blbě by se vám startovalo a starý benzín začne být hodně agresivní. S vámi se samozřejmě prát nebude, ale může poškodit jemnější části palivového ústrojí i motoru samotného – třeba zase ten karburátor. Palivo proto musíte před zimou spotřebovat, odsát stejně jako olej, nebo ochránit stabilizátorem. S ním vydrží až 18 měsíců bez ztráty kytičky.

zazimování sekačky na trávu

Šikovné balení stabilizátoru bude mít odměrku. 100 ml obsahu na litr paliva v nádrži. Zmáčknete lahvičku, stabilizátor přeteče do odměrky a z té ho pak přelejete do nádrže. Hotovo. Jenom je tedy dobré vědět, kolik benzínu vám v nádrži zůstalo...

Vzduchový filtr musí dýchat

Následující nutně dělat nemusíte, ale po tom mordování se zaschlou trávou na podvozku už je to hračka. Mrkněte na vzduchový filtr, který hlídá, aby spalovací motor nevdechnul nějaké svinstvo. Může být papírový, ten vyfoukáte stlačeným vzduchem, nebo molitanový – ten stačí opatrně vyprat v mýdlové vodě nebo benzínu.

zazimování sekačky na trávu

Kryt vzduchového filtru bude vypadat asi nějak takhle.

zazimování sekačky na trávu

A pokud uvnitř najdete filtr, který pomalu chytá barvu spálené topinky, asi ho raději šetrně promáchněte mýdlovou vodou nebo benzínem. A pak nechte vyschnout!

Na jaře ještě vyměňte svíčky

Výměnu svíčky můžete nechat až na jaro. Ať je co nejnovější. A možná ji bude stačit i jen vyšroubovat a očistit kovové kontakty. Jestli budou opálené, tak opatrně třeba kovovým kartáčem. Spálenina ale naznačuje nějaký problém a svíčku by pak tedy bylo lepší spíš vyměnit. Příčin může být hromada a sami na to nejspíš nepřijdete.

zazimování sekačky na trávu

Svíčka bude vyčuhovat takhle nějak. A bude na ní nejdřív nasunutý kabel s konektorem, který stačí prostě kapku silou stáhnout, abyste ji takhle odkryli.

Tak! Nejspíš jste zazimování sekačky zvládli sami, není to nic těžkého. Pokud jste ale narazili na nějaké problémy (zatuhlé uchycení nože, ohořelá svíčka apod.) a nechcete poslat sekačku do věčných lovišť, objednejte si ten servis. Je to obyčejně pár stovek a ušetříte za novou sekačku. Ostatně, čas od času nestačí jen tahle základní údržba, ale měli byste nechat seřídit otáčky motoru i pojezd, zkontrolovat šroubové spoje a klínový řemen a možná taky úplně vyměnit ten vzduchový filtr. Od toho jsme tady. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání