Práce ve skleníku v dubnu

Práce ve skleníku v dubnu

Marie Novotná V úterý 06. 04. 2021 Zahrada

I na našich zahrádkách stále přibývá malých skleníků různých rozměrů a konstrukcí. Skleník je bezesporu dobrým pomocníkem. Díky němu totiž můžete pěstovat nejen subtropické druhy rostlin nebo kaktusy od jara až do zimy, ale také začít s výsadbou zeleniny předtím, než to počasí dovolí.

S příchodem prvních jarních dnů je nejvyšší čas dát znovu pěknou tvář vašemu skleníku. Je čas na generální úklid. Očistěte ho, naleštěte skleněné výplně, vymeťte pavučiny a všechny kouty, připravte záhonky. V dubnu nezapomeňte na bylinky! Zasejte si levanduli, oregano, tymián, petrželku, majoránku, mátu, šalvěj, kopr nebo třeba rozmarýn. A samozřejmě můžete v dubnu zasít do skleníku spoustu semen, včetně salátů, fazolí, kukuřice, cukety, špenátu, kelu, mangoldu a rukoly. 

Že ještě nemáte skleník? Neváhejte a navštivte náš obchod. U Jarabáka najdete skleníky několika rozměrů nebo si pořiďte alespoň pařník. 

 

Větrání skleníku

První polovina jara je v každém skleníku náročná na náš čas. Počasí v té době bývá střídavé, hned je velká zima a zakrátko zase hřeje slunce. A tak vyvstává důležitá otázka: jak mnoho větrat? Mějte na paměti, že rostlinám vyhovuje spíše více než méně čerstvého vzduchu. Mnohým skleníkovým rostlinám sice vyhovuje konstantní teplota, ale příliš teplé a vlhké prostředí podporuje rozšiřování houbových chorob. Proto za chladných nocí nechejte skleník zcela uzavřený, přes den za oblačného počasí větrání jen mírně pootevřete, kdežto za slunných dní v době intenzivního svitu můžete větrací otvor otevřít více. 

 

Skleníkové choroby

Podobná pravidla platí také pro výsevy v květináčích, miskách či truhlících. Vzešlé semenáčky jsou ještě jemné a choulostivé, snadno trpí houbovými chorobami. Nejčastěji to bývá tzv. padání klíčících rostlinek. Projevuje se tím, že pletivo kořenového krčku a spodní část stonku zčerná a změkne, načež rostlinka zvadne a upadne. Příčinou této choroby jsou množárenské plísně. Je-li napadeno více rostlin, musí se celý výsev odstranit a provést nové vysetí. Na takto napadený výsev můžete použít vhodný postřik. Jiný způsob prevence spočívá v tom, že provedete řídký výsev. Výskyt množárenských plísní podporuje také nadměrná zálivka a nedostatečné větrání. 

 

Skleníkoví škůdci

V této roční době se ve skleníku obvykle ještě nevyskytuje žádný škodlivý hmyz, ale začíná hrozit nebezpečí mšic. Proti jejich výskytu se můžete bránit třeba kopřivovým rostlinným zákvasem, o kterém jsme se vám zmínili v březnovém článku.  Nezapomínejte postřikovat také všechny otvory a spáry. 

Tip: Nejen rajčatům, okurkám a paprikám se daří ve skleníku. Přečtěte si, jaké další druhy zeleniny jsou vhodné pro pěstování ve skleníku.

 

Přepichování rajčat

Jamile semenáčky rajčat vyklíčily, musíte je rozsadit. Když mají vyvinutý druhý pár listů, vyjměte je z výsevního truhlíku a jednotlivě vysazujte do rašelinových květináčů naplněných vhodným substrátem. Aby mohly mladé rostliny plynule růst, musí substrát obsahovat tolik živin, aby toto množství postačilo až do doby, kdy je budete sázet na konečné stanoviště. 

Ošetřování okurek

V této době je třeba věnovat pozornost také výsevům okurek. Do každého hrnečku vysejte dvě semena. Pokud obě vyklíčila, musíte slabší z obou semenáčků včas odstřihnout. Při té příležitosti rovněž mírně přitlačte substrát ke kořínkům zbylé rostliny. Dále je pěstujte v původním hrnečku a zalévejte každý týden vodou s hnojivem, protože okurky jsou silní žrouti a živiny je třeba rychle doplňovat. Semenáčky umístěte co nejblíže skla, aby měly dostatek světla. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání