Tipy na jarní úklid a jak si ho ulehčit

Tipy na jarní úklid a jak si ho ulehčit

Marie Novotná V pátek 22. 03. 2019 Zahrada

Jaro už pomalu vystrkuje růžky a spolu s ním se řada z nás chystá na nepříliš populární činnost a tou je jarní úklid. Ačkoliv nás pomyšlení na něj zrovna netěší, jistě se shodneme, že není nad čistou a přehlednou domácnost. Abychom vám ten letošní úklid ulehčili a vy tak mohli s lehkostí přivítat jaro, přinášíme vám několik tipů a vychytávek, které možná neznáte a které vám práci usnadní.

Žaluzie

Když přijde na úklid, heslem by mělo být hlavně rychle a efektivně. Úklid je sice nutností, ale život jím trávit nechceme. Přesně v tomto duchu funguje následující “zlepšovák” pro utírání prachu, který se přes zimu nahromadil na žaluziích.

Budeme potřebovat:

  • kleště na grilování,
  • 2 utěrky z mikrovlákna,
  • gumičky.

Pomocí těchto tří položek vytvoříme následující pomůcku:

Na utěrky nastříkáme jakýkoliv vhodný úklidový prostředek (například sprej na sklo) a kleštěmi žaluzie jednu po druhé stíráme.

Mastný filtr v digestoři

Patříte-li při uklízení mezi ty poctivé, sem tam vás zřejmě napadne tohoto prevíta sundat a podívat se mu na zoubek. Zdá se však, že na něj vůbec nic neplatí…snad jen dlouhé a úporné drhnutí kartáčem. I v tomto případě ale existuje účinnější a hlavně rychlejší způsob.

Budeme potřebovat:

  • dřez s horkou vodou,
  • sodu,
  • silný odmašťovací prostředek na nádobí.

Filtr vysuneme z digestoře a namočíme ho do dřezu s horkou vodou s dostatečným množstvím mycího prostředku (čím vyšší teplota vody, tím lepšího výsledku dosáhneme). Filtr posypeme vrstvou sody a necháme jej namočený alespoň na 10 minut.

Po 10 minutách filtr vytáhneme z vody a dočistíme kartáčkem, na který jsme nanesli menší množství odmašťovacího prostředku.

Pečící trouba

Trouba a rošt v ní určitě patří mezi ta nejméně populární místa na úklid. Rádi tyto činnosti odkládáme a v důsledku toho pak trpíme ještě více. Špína a mastnota se opakovaným používáním spečou. Její vyčištění je pak o to náročnější. Použijte však naši “samoúklidovou” techniku a sami uvidíte, že to nemusí být zas tak zlé.

Budeme potřebovat:

  • sodu,
  • hadřík nebo utěrku,
  • silikonovou stěrku,
  • rozprašovač,
  • ocet.

Tento proces doporučujeme zahájit navečer. Vytáhneme vše, co z trouby lze vytáhnout (rošt, plechy,…). Připravíme si čisticí pastu smícháním sody a vody (cca ½ šálku sody a pár lžic vody). Poměr přizpůsobte konzistenci – výsledkem by měla být roztíratelná pasta. Takto připravenou pastu rozetřeme po celém povrchu uvnitř trouby. Ošetřený povrch necháme “odstát” přes noc. Mezitím se můžete vrhnout na čištění roštu (tipy, jak na to, naleznete níže).

Na druhý den (cca po 12 hodinách) zaschlou sodu nejprve oškrábeme pomocí silikonové stěrky a zbytky otřeme vlhkým hadříkem. Místa, na kterých se soda stále drží, postříkáme pomocí rozprašovače trochou octa, a troubu setřeme úplně dočista.

Soda bikarbona a ocet jsou nám při úklidu velkými pomocníky. Používaly je i naše babičky.

Rošt v troubě

Na rošt v troubě budou platit podobné metody jako u mastného filtru či trouby. Protože je však špína nespočetněkrát spečená, může být její odstraňování ještě náročnější. První metodou, která nevyžaduje prakticky žádné úsilí, je jednoduše jej vložit do myčky na nádobí. Pokud ani po očistě v myčce není rošt zcela čistý, doporučujeme jej přes noc namočit do vody s dostatečným množstvím odmašťovacího prostředku.

Budeme potřebovat:

  • dostatečně velkou nádobu s vodou,
  • odmašťovací mycí prostředek,
  • ocet a sodu,
  • drátěnku.

Další den rošt vytáhněte a položte na rovnou plochu, posypte sodou a postříkejte octem. Ocet se sodou nechte pár minut působit a pak si na pomoc vezměte drátěnku nebo hrubou houbičku a povrch dočistěte.

Matrace

Matrace nemíváme příliš často na očích. I přesto však vyžadují naši pravidelnou pozornost. V posteli trávíme každý den v průměru osm hodin denně. Během noci se potíme a ačkoliv se to nezdá, olupují se odumřelé vrstvy naší kůže. Proto jsou právě matrace ideálním útočištěm pro plísně a roztoče. Zkuste náš jednoduchý tip, díky kterému odstraníte z matrací vlhkost a zbavíte ji nepříjemného zápachu a nečistot.

Ložnice je určitě jedním z míst, kde bychom čistotě měli věnovat zvláštní pozornost.

Budeme potřebovat:

  • sodu (1 menší šálek),
  • 5 kapek esenciálního oleje (levandulový olej nebo olej z tea tree má dezinfekční účinky),
  • sítko,
  • sklenice na zavařování.

Odstraníme z matrace veškeré lůžkoviny a připravíme si čisticí prášek: do zavařovací sklenice nasypeme požadované množství sody a oleje, zašroubujeme a pořádně protřepeme.

Takto připraveným prostředkem pomocí sítka posypeme povrch matrace a necháme působit alespoň hodinu. Poté vysavačem matraci prášku zbavíme. Doporučujeme vysavač zapnout na nejvyšší výkon a, máte-li nástavec na čalounění, použijte jej.

Máte nějaké další tipy, které vám usnadňují práci při velkém úklidu? Podělte se s námi o ně!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání