Trávníková extraliga začíná, je potřeba do toho šlápnout

Trávníková extraliga začíná, je potřeba do toho šlápnout

Marie Novotná V úterý 15. 03. 2022 Zahrada

Ještě před prvním sekáním je potřeba dodat zimou unavenému trávníku trochu péče navíc. Takové zahradní wellness.

Konečně to vypadá, že zimě odzvonilo, a vy už se určitě nemůžete dočkat, až oprášíte zahradní nábytek, nářadí i sekačky na trávu a vydáte se na zahradu. Ale ne tak zhurta s těmi sekačkami! Ještě před prvním sekáním je potřeba dodat zimou unavenému trávníku trochu péče navíc. Díky tomu bude vaše tráva krásná a silná celou sezónu, takže vzhůru do toho, ať si už odpoledne můžete vychutnávat kafíčko na odzimované terase. 

TIP: Kromě péče o trávník je třeba myslet také na péči o zahradní posezení nejen před začátkem sezóny, ale během celého roku. O tom jak toho dosáhnout se dočtete více v článku jak se správně starat o zahradní nábytek.

Hlavně nepodcenit přípravu

Ještě než začnete se samotnými úkony, je dobré projít trávník a zkontrolovat, zda nenajdete nějaké narušitele. Tedy hlavně krtince, kameny, zapomenuté psí hromádky a další radůstky. Krtince rozhrabte a zbytek odneste do popelnice. Při vertikutaci by vám mohly způsobit nejedno trápení.

A kdy se do samotného jarního trávníkového rituálu pustit? Nespěchejte (i když má člověk už v únoru pocit, že zima je definitivně pryč) a počkejte do chvíle, kdy bude venku stabilně kolem deseti stupňů. Aby vás v mezičase nesvrběly ruce, můžete si v dílně připravit techniku, nakoupit hnojivo, přežehlit montérky a těšit se na jaro. 

Bez vápna ani sezónu

Mech a trávník nejsou zrovna nejlepší kamarádi. Mech začíná růst ještě před jarem a trávník systematicky dusí. A zatímco v lese pod vysokými stromy jsou mechové polštářky nádherné, na zahradě v travním porostu to esteticky není žádná výhra. Proto hned na jaře sáhněte po ozkoušeném pomocníkovi proti mechům – vápno. Ale pozor, pokud máte to štěstí a váš trávník je úplně bez mechů, tento krok vynechte! 


Znamená to, že hlína na vaší zahradě je zásaditá a dodáním dalšího vápna byste to mohli přehnat. Namísto mechů by vám zahradnické snahy mohly kazit třeba pampelišky. Ale pokud jste při důkladné pozimní inspekci mechy objevili, pak se vápnění nevyhnete. Sáhněte po českém nebo dolomitickém vápně – to naše je levnější a službu udělá, dolomitické vápno je sice dražší, ale zato působí déle. Ale chraň vás ruka zahradníkova, abyste vápnili i v okolí kyselomilných rostlin, například borůvek, hortenzií atd. Těm byste takovou procedurou mohli spíš uškodit.

Kam nemůže slunce, musí vertikutátor 

Jestliže vápnění v některých případech nutné není, o vertikutaci to rozhodně neplatí. Tu skutečně doporučujeme každé jaro. Díky pečlivé vertikutaci totiž trávníku výrazně odlehčíte. Například od suchých stébel, plevelu a právě i mechu. Tráva se tak bude moci doslova nadechnout a vy to na vzhledu trávníku rozhodně poznáte. Zkrátka jestli se chcete celou sezonu radovat z hustého a lesklého porostu, je potřeba nakopnout vertikutátor a pustit se do toho. Tedy, stroje… 

vertikutace trávníku

Na menší plochy vám bude stačit i ruční vertikutátor, ale pokud chcete provzdušnit celou zahradu, určitě doporučujeme benzínový, akumulátorový či elektrický vertikutátor

Pravidelnou vertikutací trávníku na jaře odstraňujete to, co v něm rozhodně nechcete mít. Zároveň děláte prostor i pro přísun živin, vláhy a všeho, co dělá vaši trávu hezkou. Ideální je, když se do téhle prospěšné aktivity pustíte pár dní po dešti, protože hlína bude kyprá a nože vertikutátoru do něj zajedou jako po másle. 

Zakrytí travních pleší

Různými vlivy se stane, že i když travní osivo rozsypete pečlivě všude, stejně je váš trávník místy tak trochu plešatý. Moc dobře víme, že to může být pořádně k vzteku. A právě jaro je optimální chvíle k dosetí prázdných míst. Pokud jsou místa malá, hravě to zvládnete sami. Na větší plochy ale doporučujeme pořídit posypový vozík. Ten se navíc hodí i u vápnění a hnojení, takže je na jaro ideálním pomocníkem.

 

Zahradní rozmetadlo Kreator 23kg KRTGR9005

TIP: Bezfuškota je přezdívka, kterou jsme dali zahradnímu rozmetadlu značky Kreator, který to, co zaseje, si i sám pohnojí.

Kdo hnojí, ten vyhrává

Odvápněno jest, od provzdušnění trávníku uběhl zhruba týden a vy přemýšlíte, jak dál? Pak je ta správná chvíle, abyste dílo završili hnojením. V tomto případě bohužel nestačí nechat na trávníku hromádky vašeho mazlíčka a čekat, až se rozloží. Budete potřebovat buď speciální hnojivo na trávník, případně hnojivo NPK. To specializované je samozřejmě o kus vhodnější, protože obsahuje přesně to, co trávník vyžaduje. Pokud ale v zahradním domku najdete NPK, které potřebujete zpracovat, pak s ním chybu neuděláte. Tedy pokud jej nerozsypete na suchou trávu. Travní povrch musí být při aplikaci hnojiva NPK alespoň trochu vlhký, jinak hrozí spálení. 

Může se zdát, že je to spousta úkolů. Ale nebojte, jednou si to vyzkoušíte a uvidíte, že opečovávání trávníku po zimě bude brzy váš oblíbený jarní rituál. 

A my vám samozřejmě rádi poradíme. Zastavte na jedné z našich tří prodejen, kde jsou vám k dispozici naši specialisté.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání