Proč není čerstvě posečená tráva odpad, ale poklad?

Proč není čerstvě posečená tráva odpad, ale poklad?

Matěj Černý V úterý 28. 06. 2022 Zahrada

Když zahrádkáři zrovna nesekají zahradu, řeší, kam s posekanou trávou. Jednou z možností je naložit s ní jako s odpadem a odvézt do hnědé popelnice na bioodpad. Přiděláváte si tím ale zbytečně práci a navíc přicházíte o spoustu možností, které zpracování trávy na zahrádce nabízí. Dnes jsme si proto pro všechny zkušené i začínající zahradníky připravili článek, ve kterém si vysvětlíme, co s posečenou trávou a jak vám může na zahradě pomoci.

čerstvě posečená tráva

Patříte mezi ty, kteří po každém sekání chystají kolečko či pytle, aby obsah sběrného koše odvezli daleko ze zahrady? Pak zadržte! Místo odvozu či pálení totiž trávu můžete zužitkovat mnohem lépe. Posekaná tráva je ideálním základem pro vytvoření kvalitního kompostu. Jako první a nejjednodušší řešení se tedy nabízí pořízení kompostéru. Tam jen trávu vysypete, doplníte dalšími rostlinnými zbytky z kuchyně či zahrady, občas promícháte a do roka máte kvalitní kompost pro vaše rostlinky. 

Jak na správné kompostování?

Pro optimální výsledky je potřeba zachovat vyvážené mísení materiálů – tj. posekanou trávu prokládat i jinou hmotou. Tím myslíme hlavně suchý materiál, např. větvičky (tenké, nalámané), kůru a podobně. Použít můžete i zbytky z kuchyně. To samozřejmě neznamená, že by do kompostéru patřil zbytek svíčkové i s knedlíky! Skvěle ale využijete například slupky, odkrojky a zbytky od ovoce i zeleniny. Vašemu kompostu prospějí i skořápky od vajíček, ideálně drcené. Vyhněte se ale masu, přílohám nebo pečivu. Ty patří do vašich žaludků, v kompostéru by se jim nedařilo. V menším množství můžete použít i kousky kartonů či obalů od vajíček. Dejte si však pozor na potisky, tiskařská barva se s kompostem moc nekamarádí.

Pak už jen stačí kompostér příležitostně přeházet (na to ideálně využijete vidle). Vnější části by se při přehazování měly dostat dovnitř. Jedno či dvě přehození urychlí proces zrání kompostu. V případě, že máte kompostér uzavřený, určitě jej občas zlehka zalijte. Zabráníte tak jeho vyschnutí. V obchodech navíc můžete najít i urychlovače kompostu, které obsahují aktivní rostlinné složky a zajišťují tak rychlý start kompostování. 

Vidle rycí - Fiskars PowerGear X P961Vidle rycí - Fiskars PowerGear X P961

Co patří a naopak nepatří do kompostu?

✔ Sedlina z kávy a čajové sáčky
✔ Zbytky ovoce a zeleniny
✔ Skořápky od vajec a rostlinný odpad
✔ Chlupy a peří z domácích nebo hospodářských zvířat
✔ Zahradní odpad jako kusy ze zastřižených stromů, listí a rostlinné zbytky
✔ Hnůj
✔ Vychladlý popel a uhlí ze dřeva

❌ Ryby, maso a pečivo
❌ Pleny, sáčky do vysavačů
❌ Umělé materiály
❌ Zbytky cigaret a popel
❌ Tuk a oleje
❌ Kořeny a semena z plevele, nemocné rostliny
❌ Kámen, kov a kůže
❌ Psí a kočičí výkaly

Výběr vhodného kompostéru

Už víte „jak na to“, ale pořád nevíte, který kompostér je ten nejlepší pro vaši zahradu? Faktorů je více, ale asi tušíte, že tím nejdůležitějším je velikost zahrady. Hlavní složkou kompostu totiž bude tráva, takže podle toho, jak máte velkou zahradu, musíte odhadnout, kolik materiálu na kompost vyprodukujete. Pokud máte malou zahradu, postačí vám menší kompostér (zhruba o objemu 300 litrů). Pro kompostování materiálu ze středně velkých zahrad je vhodný kompostér o objemu 600 litrů. A v případě, že jste majitelé velkého pozemku, sáhněte po objemu 900 l a více. 

Vybírat můžete z klasických, uzavřených modelů, nebo otevřených kompostérů (označovaných též jako silo nebo ohrádka). Kompostér by neměl být umístěný v té části zahrady, kde po celý den svítí slunce. Paprsky kompost vysušují a zpomalují tak celý proces kompostování. Ideální je tedy stinné místo někde na kraji zahrady. Samozřejmostí by měla být jeho snadná přístupnost. 

Kompostér - VERDEMAX 2893Kompostér - VERDEMAX 2893, 400 litrů

Kam s trávou, když ne do kompostu?

Není potřeba vždy trávu kompostovat. Jak jsme naznačili v úvodu článku, možností využití posekané trávy na zahradě je více. Některé sekačky jsou vybaveny funkcí mulčování. Pomocí speciálního nože trávu rozsekají na titěrné kousky. Ta propadne ke kořenům trávníku a působí jako půdní hnojivo. Případně se této úlohy můžete chopit sami a obestlat stromky i záhonky vrstvou posečené trávy. Ta ochrání půdu před plevelem a zároveň dodá rostlinám živiny. 

V usušeném stavu se tráva hodí i jako krmení pro domácí zvířata. Zde je ale vhodné dbát na to, aby tráva nebyla stříkána nebezpečnou chemií.

Menší kupky trávy můžete také využít při zakládání záhonů, kde se opět rozloží a dodá zemině živiny. Vrstvy zeminy prokládáte jemně posečenou trávou. Takto střídáte, až se vám bude zdát záhon dostatečně vysoký. Na vrchu, jako zakončení, by měla být tenká vrstva trávy pro zamezení vysychání.

Benzínová sekačka Dolmar PM46SBCBenzínová sekačka - Dolmar PM46SBC

Tak to vidíte. Existuje hned několik možností, jak “sekačkový odpad” využít na zahradě beze zbytku. Pomůžete tak sobě, svojí peněžence, zahradě i planetě. A to má smysl, ne?! Pokud s výběrem kompostéru pro vaši zahradu potřebujete poradit, jsou vám k dispozici vyškolení kolegové na našich prodejnách. K dispozici jsme vám také na telefonním čísle: 313 037 477 nebo emailu info@jarabak.cz.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání