Škůdci ovocných stromů, třeste se!

Škůdci ovocných stromů, třeste se!

Kateřina Fišarová Ve středu 27. 04. 2022 Zahrada

Březen, za kamna vlezem, duben, na postřiky půjdem. Pokud jste letos ještě nestihli věnovat čas preventivnímu postřiku vašich (nejen) ovocných stromů, pak vězte, že právě teď je nejvyšší čas připravit postřikovač do akce. Nebojte se, není to nic složitého a díky našemu praktickému článku zvládnou jarní postřik levou zadní i méně zkušení zahradníci.

postřik ovocného stromu

Proč na postřik nezapomínat

Někteří zahradníci razí cestu „nepostřikovou“ a sází na poctivý řez stromů nebo věří, že jejich ovocný strom si s případným škůdcem či chorobou hravě poradí i bez postřikování. To je v pořádku. Za nás ale postřik k jarní péči o zahradu patří, a navíc nejedná se o nic komplikovaného, takže není potřeba mít žádné obavy. S předsezónním postřikem se obvykle může začít už v průběhu března, pokračovat lze až do fáze, kdy se rozvinou první květová či listová poupata. A proč? Škůdci, respektive jejich larvy a zárodky sice nemají kalendář, ale právě s prvními lístky se začínají líhnout mšice, svilušky, píďalky a další havěť.

Optimální pro jarní postřik bude teplý, suchý a bezvětrný den. Bezvětrný proto, aby postřikovací chemie neskončila třeba ve vašem obličeji, případně všude jinde než na stromech. Suchý, aby účinná látka měla čas na působení, minimálně do večerních hodin. Pečlivě proto sledujte předpověď a pokud hrozí aprílové počasí, odložte řádění s postřikovačem na jindy, ať vám dešťové kapky neodplaví veškeré úsilí. Ideální jsou také teploty alespoň nad 10 stupňů a zároveň platí, že čím tepleji, tím lépe. Určitě také nesmí mrznout!

Které stromy postřikovat

Jsou stromy, které s postřikovačem na zádech můžete v klidu obejít? Možná. Když už se ale pustíte do práce, doporučujeme věnovat jarní péči všem ovocným i okrasným dřevinám. Bohatě vám to oplatí šťavnatými plody, krásnými listy a všeobecným zdravím. A to už smysl má. Zároveň je vhodné stromy sledovat během sezóny – kontrolovat listy, plody a celkový vzhled. Díky tomu budete moci přizpůsobit postřik přesně na míru vašim (nejen) ovocným stromům. Podle předchozí sezóny totiž můžete určit, kteří škůdci či choroby si brousí zuby na vaši úrodu. Nejdůležitější je jarní postřik peckovin a jádrovin. 

Jak vybrat vhodný postřik

Na trhu je velké množství nejrůznějších postřiků. Pokud přesně nevíte, který u vás funguje nejlépe, případně nemáte přehled, proti jakým chorobám (např. padlí jabloní, kadeřavost atd.) chcete bojovat, zvolte postřik univerzální. Je vhodné orientovat se podle toho, na co jsou dané postřiky určené. Obvykle totiž pro různé druhy stromů využijete jiný postřik. Určitě se nebojte zeptat na doporučení zkušenějších sousedů, kteří mají přehled, jaké choroby či škůdci jsou právě u vás nejčastější, případně vám s výběrem postřikovací chemie rádi pomohou prodejci přímo v obchodě. Před samotnou aplikací nezapomeňte pročíst návod, ve kterém se dozvíte konkrétní ředění postřiku či jiné instrukce.

postřik ovocných stromů

Co se hodí mít doma?

Kromě kvalitního postřiku budete především potřebovat i pořádný postřikovač či rosič. A to je zase naše doména. Ale jak vybrat ten pravý? Obě varianty nástrojů mají své výhody i nevýhody. Většina našich zákazníků si u rosičů pochvaluje jemnější vrstvu postřiku, který neslepuje listy, zároveň je ale složitější poctivě pokrýt všechna místa na stromě. Řekněme tedy, že začátečníkům doporučujeme spíš postřikovač. A i zde máte na výběr.

Pokud jste se do zahradničení pustili ve velkém, případně vám radost dělá celý ovocný sad, pak se hodí postřikovač na motorový pohon. Díky tomu výrazně ušetříte svoje ruce. Sáhnout můžete i po aku postřikovači, který jede na baterii. Nemotorové postřikovače totiž musíte manuálně mačkat či tlakovat, což u pár mladých stromů rozhodně nevadí, ale u větších stromů byste se pořádně nadřeli.  

Většinu postřikovačů si oblečete jako slušivý batůžek na záda, ale můžete zvolit i ruční postřikovač, který se při práci nosí v ruce nebo na popruhu přes rameno. Rozdíl může spočívat také v rozměru nádrže. Radíme proto zvážit vlastní fyzické možnosti – naplněná nádrž postřikovacím roztokem může být poměrně těžká. 

postřikovače a rosiče

Určitě ale nezapomínejte na osobní ochranu! Třeba respirátor nebo ochranné brýle se vám jistě budou hodit. Stejně tak je vhodné se vyzbrojit rukavicemi (např. zahrádkářskými či jednorázovými) a oblečením, které můžete zničit. Večerní róbu zkrátka nevyužijete. 

ochranné pomůcky pro postřik stromů

Nechte to na přírodě

Pokud vás chemie zrovna neláká, můžete vsadit na přírodní ochranné prostředky proti boji s nejrůznějšími škůdci ovocných stromů. Skvěle vám pomohou hlavně sýkorky, modřinky či brhlíci. Určitě proto nezapomeňte do korun stromů umístit několik budek, kteří mohou ptáčci osídlit a živit se nejrůznějšími škůdci po celý rok. Na mšice můžete vyzkoušet také mýdlový roztok, či výluh z nedopalků. Výsledek ale může být běh na dlouhou trať a navíc není zaručené, že se povede. Škůdci ovocných stromů jsou totiž za roky v zahradách velmi odolní a postřiky bez chemie tak mnohdy zvládnou překonat a proto jsme tu my, abychom vám poradili, jak nejlépe s nimi zatočit. Zastavte se na jedné z našich poboček, kde vám rádi se vším pomůžeme.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání