Když i stromky potřebují kadeřníka aneb jak na řez stromů

Když i stromky potřebují kadeřníka aneb jak na řez stromů

Jan Strmiska V pondělí 30. 05. 2022 Poradna

V článku Škůdci ovocných stromů, třeste se! jsme si vysvětlovali, proč a jak v jarním čase ošetřit vaše (nejen) ovocné stromy postřikem proti chorobám a škůdcům. A u ovocných dřevin ještě zůstaneme. Tentokrát se ale zaměříme na to, jak na jarní řez stromů  i keřů a proč by byla škoda na tuto zahradnickou disciplínu zapomínat.

Určitě to znáte. Zasadili jste strom a máte chuť vytáhnout šampaňské pokaždé, když se objeví nová větev či strom o kousek povyroste. Nějaké stříhání či prořez vás vůbec neláká, protože kdo by chtěl zmenšovat strom, když chce naopak pozorovat, jak jeho dílo bují a roste. Chápeme, že se to může zdát kontraproduktivní. Pravdou ale je, že omlazujícím řezem vašim ovocným stromům prospějete a podpoříte jejich vitalitu i růst v dalším období.

Pravidelným řezem ke zdravému stromu

I když úrodu byste asi sklidili i bez prořezu, vyplatí se na jaře naostřit pilu a zahradní nůžky a pustit se do díla. Pravidelně omlazované ovocné stromy a keře totiž bývají méně náchylné na napadení houbami či jinými škůdci. Zkracování větví na jaře se ale netýká jen ovocných dřevin. Určitě neprohloupíte, pokud omladíte například živý plot z tújí. Ten pak bude vzdušnější a celkově zdravější. Je to podobné, jako když jde člověk ke kadeřníkovi. Přežije i bez návštěvy, ale není to úplně ono. A právě jarní prořez stromů a keřů je takový kadeřnický zásah na zahradě.

prořezávání stromu ruční pilou

Kdy tasit pilu a nůžky?

Dá se říct, že prořezávat stromy lze většinu sezóny. Některé můžete prostříhat i v průběhu léta, například třešně a švestky. Naopak prořez u jabloní a hrušní je vhodné načasovat spíš na období, kdy strom neroste, tedy před začátkem jara.

Jak na pravidelný řez stromů?

Problematika prořezu stromů není zrovna jednoduchá. Pokud se zahradničením začínáte, neváhejte se obrátit na odborníky. Není žádná ostuda si na první návštěvu pozvat profesionála na udržovací řezy a pak už dělat svépomocí. My vám samozřejmě na prodejnách také rádi poradíme – ať už s výběrem náčiní nebo ohledně doporučených postupů. 

Pokud si máte zapamatovat jednu poučku, pak je to ta, že větve řežeme zásadně nad pupenem či v oblasti větvení. Cílem ořezu je provzdušnit korunu stromů a odstranit větve, které jsou v ní nadbytečné. Pomůže vám poučka, že jedna hlavní větev by měla nést zhruba tři menší větvičky, které z ní vyrůstají zhruba pod úhlem 60 stupňů. Úhloměr nepotřebujete, 60 stupňů je mírně šikmý směr. Hlavní větve pak zkraťte zhruba o třetinu. Odstraňte také větve, které směřují dovnitř koruny a zbytečně ji zahušťují. Stejně jako my i stromy potřebují dýchat, což jde v příliš husté koruně poměrně těžko. 

Na co ale nezapomínat nikdy? Čím větší zásah, tím větší riziko infekce. Proto by měla být rána v kmenu stromu spíš menší, cca do 7 cm v průměru. Před jakýmkoliv řezem si vše důkladně promyslete. Prořezávání stromů totiž ovlivňuje i výšku nebo tvar koruny. Navíc všeobecně platí, že koruna odpovídá kořenům. Nesnažte se proto zanedbané pravidelné prořezy dohánět pomocí „radikálního řezu“. Pokud korunu radikálně zkrátíte při jednom prořezu, může se stát, že část bočních kořenů odumře a s nimi potenciálně i celý strom. A to by byla škoda.

jak na řez stromů

Jaké nářadí na prořezávání stromů použít?

Nářadí na ořez ovocných stromů a keřů je plno variant a značek. Na menší větvičky vám bohatě stačí klasické zahradní nůžky, na silnější větve využijete prořezávací pilu. Pokud nejste příznivci žebříků, na vyšší větve doporučujeme použít teleskopické nůžky. Ty, jak už název napovídá, umožňují nastavení délky držadel, což prodlužuje jejich dosah.

Zahradní nůžky Fiskars PowerGear X P961Zahradní nůžky - Fiskars PowerGear X P961

Pokud vás ale čeká údržba živého plotu, sáhněte po nůžkách na živý plot. Vypadají podobně jako pákové zahradní nůžky, ale mají delší (většinou rovné) čepele. Dostupné jsou také v teleskopické variantě.

Teleskopické zahradní nůžky + prořezávací pila FiskarsTeleskopické zahradní nůžky - Fiskars UPX86 + prořezávací pila UPX80

Velmi oblíbenou alternativou nůžek na živý plot jsou plotostřihy, které se liší zejména v typu pohonu. Vybírat můžete ze zastřihovačů na elektrický, aku či benzínový pohon. Nejčastější je sice ten první, ale benzínový plotostřih vás určitě nezklame, pokud musíte v krátkém čase ostříhat větší množství keřů. Některé z produktů jsou navíc opatřeny teleskopickou násadou, což oceníte, pokud potřebujete ostříhat těžko dostupná místa nebo vysoké ploty.

Elektrický plotostřih HECHT 610Elektrický plotostřih - HECHT 610

Co s ořezanými větvemi?

Po jarním prořezu stromů často přichází otázka – kam s tím? Tedy, ne se stromem, ale spíš s ořezanými větvemi. Pokud máte na zahradě vzrostlejší dřeviny, pak se vám investice do štěpkovače či drtiče větví dřeva rozhodně vyplatí. Z odpadu rázem vznikne něco užitečného. Štěpka se dá zužitkovat třeba v kamnech nebo na zahradě jako mulč či do kompostu.

Tápete mezi pestrou nabídkou zahradnického náčiní? Žádný problém. Naši kolegové na prodejnách vám rádi odborně poradí a doporučí nářadí, které vám usnadní práci nejen při jarním prořezu.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání