Jednoduchý průvodce nákupem akumulátorových vrtaček

Jednoduchý průvodce nákupem akumulátorových vrtaček

Marie Novotná V pondělí 28. 09. 2020 Dílna a stavba

Zvažujete koupi akumulátorové vrtačky a nejste si z nepřeberného množství modelů schopni vybrat? Předtím, než si vrtačku pořídíte, jsme pro vás připravili přehled 5 nejdůležitějších věcí, na něž je dobré se zaměřit a které vám výběr usnadní.

 

Příchod lithium-iontových baterií navždy změnil svět elektrického nářadí. Pryč jsou doby, kdy nás při práci omezoval dosah kabelu. Dnešní nářadí je vybaveno výkonnými bateriemi s dlouhou životností a my si můžeme užívat naprosté svobody a rozsahu pohybu.

Popularita těchto velmi užitečných pomocníků způsobila, že byl trh zaplaven ohromným množstvím modelů. Chcete si být jisti, že pro své potřeby vyberete to nejlepší? Pokračujte ve čtení a dozvíte se, jak se v akumulátorových vrtačkách zorientovat a vybrat tu nejlepší.

Klíčové faktory, které je nutné vzít v úvahu:

 

1. Napětí

Napětí u akumulátorových vrtaček začíná na 7,2 V a dosahuje až 20 V. V dřívějších dobách bývaly vysokonapěťové baterie mnohem těžší. V dnešní době však baterie poskytují vysoký výkon a zároveň jsou menších rozměrů a jsou výrazně lehčí. Pro menší projekty v domácnostech jsou velmi oblíbené vrtačky v rozsahu 12 až 18 V. Řada moderních akumulátorových vrtaček je však vybavena výkonnými 20V bateriemi. Čím vyšší je napětí, tím větší je kroutivá síla vrtáku. Ta je důležitá při navrtávání šroubů různých velikostí do různých druhů dřeva. Například pro navrtání velkých šroubů do trámů z tvrdého dřeva je zapotřebí větší kroutivá síla než pro navrtání tenkých šroubů pro uchycení podlahové lišty. 

 

2. Spojka

Výkonnější 20V vrtačky vyžadují něco, co jejich kroutivou sílu zmírní. A tím je právě spojka. Stejně jako při sešlápnutí pedálu spojky v autě se vypne převodovka automobilu, tak i spojka akumulátorové vrtačky odpojí rotační sílu vrtačky. Proč je tohle důležité? Když se šroub, který navrtáváte, dostane do maximální hloubky, mohou nastat dvě věci: síla vrtáku může hlavu šroubu poškodit nebo v horším případě dojde k tomu, že se vrtačka v hlavě šroubu zachytí. To způsobí, že sebou začne prudce škubat. Může dojít k tomu, že vrtačku upustíte nebo si poraníte zápěstí. Prakticky všechny dnešní vrtačky jsou vybaveny spojkou, kterou lze nastavit na požadovanou míru kroutivé síly. Jakmile je celá délka šroubu navrtaná a ten se přestane hýbat, spojka kroutivou sílu uvolní.

 

3. Hmotnost

V průběhu let se hmotnost aku vrtaček stále snižuje a výrobky jsou stále více kompaktní. Hmotnost však není jediným prvkem, který určuje míru pohodlí při práci. Stejně důležité je také vyvážení daného výrobku. Pokud byste vyvážení vrtačky chtěli otestovat, dominantní rukou pevně uchopte její rukojeť a poté ji zvedněte směrem ke zdi, jako byste chtěli vrtat. Sklíčidlo by mělo směřovat přímo ke zdi a vy byste neměli na to, aby se vrtačka nenakláněla směrem nahoru nebo dolů, vynakládat příliš velké úsilí.

 

4. Typ baterie

U starších akumulátorových vrtaček se používaly nikl-kadmiové (NiCd) nebo nikl-metal hydridové (NiMH) baterie. Ty nejlepší dnešní modely jsou však vybaveny lithium-iontovými bateriemi. Tento typ baterie má menší hmotnost, déle vydrží a navíc se oproti svým předchůdcům také rychleji dobíjí. Jedinou nevýhodou je, že jejich výměna bývá nákladnější.

5. Příslušenství

Akumulátorové vrtačky se často vyrábějí a dodávají s různými funkcemi a příslušenstvím. V závislosti na tom, jak zamýšlíte daný produkt používat, může být vhodné zaměřit se také na některé z následujících funkcí:

  • vyměnitelná baterie, kterou lze použít i pro jiné výrobky od daného výrobce
  • baterie navíc
  • „inteligentní“ nabíječka (schopná dobíjení za 15 až 60 minut)
  • indikátor nabití baterie
  • více rychlostí
  • zabudované světlo
  • záruka na vrtačku i samotnou baterii
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání