Jak vybrat správnou sekačku na trávu? Odpoví náš ucelený průvodce světem sekaček

Jak vybrat správnou sekačku na trávu? Odpoví náš ucelený průvodce světem sekaček

Lucie Formanová Ve středu 01. 02. 2023 Poradna

Ať už máte malý zatravněný dvorek u domu či chalupy, anglický trávníček kolem bazénu, nebo rozlehlou zahradu, že na její konec ani oko nedohlédne, bez kvalitní sekačky na trávu se neobejdete. Můžete na to jít sice s kosou, avšak dokonalý sekáč si pořídí kvalitní stroj, který slastně zavrní, jen co ho chytne do ruky. Abyste však blahem vrněli i vy a sekání vám šlo od ruky jedna báseň, musíte vybrat stroj, který zvládne vaše požadavky. A že těch parametrů není zrovna málo.

Sekačky na trávu nejsou rohlík. Nemůžete přijít do obchodu a koupit první, která na vás mrkne příznivou cenou, pěknou barvou nebo roztomilým vzhledem. Z funkcí a parametrů, které moderní sekačky nabízejí, vám možná půjde dokonce hlava kolem. Abyste si ušetřili spoustu starostí a udrželi na uzdě i své nervy, připravili jsme pro vás uceleného průvodce světem sekaček, ve kterém vám prozradíme, na základě čeho zahradní sekačku vybrat, jaká se hodí právě pro váš dokonalý trávník, který pohon pro vás bude tím nejlepším, odhalíme vám výhody i nevýhody rotačních, vřetenových, bubnových i robotických sekaček a také vám prozradíme všechny důležité parametry a funkce, které byste měli při výběru zohlednit. A samozřejmě vám prozradíme, jak se o sekačku správně starat, aby bezchybně pracovala co nejdéle. Tak pojďme na to!

Obsah článku:
  1. Otázky, které byste si měli položit před výběrem
  2. Jaká sekačka se hodí pro vaši zahradu?
  3. Sekačky dle pohonu
  4. Benzínové sekačky – výhody, nevýhody, důležité parametry
  5. Elektrické sekačky – výhody, nevýhody, důležité parametry
  6. Akumulátorové sekačky – výhody, nevýhody, důležité parametry
  7. Rotační, bubnovou, vřetenovou, nebo robotickou sekačku?
  8. Další parametry pro výběr pro všechny sekačky
  9. Jak správně pečovat o sekačku

Otázky, které byste si měli položit před výběrem

Jakmile se začnete zajímat o svět sekaček na trávu, zjistíte, že se liší nejen provedením, ale i cenou a nejrůznějšími funkcemi. Než se ponoříte do podrobnějšího zkoumání a objevování, položte si základní otázky, které vám pomohou s výběrem té správné sekačky přesně pro vaše potřeby:

  • K jakému účelu sekačku potřebuji? Jak velkou plochu a v jakém terénu s ní budu sekat nejčastěji?
  • Potřebuji ji k profesionálnímu nebo domácímu využití?
  • Jak často budu sekačku používat?
  • Jak vysokou trávu budu nejčastěji sekat?
  • Stačí mi menší sekačka, nebo potřebuji robustní provedení s vysokým výkonem?
  • Kolik peněz chci do sekačky na trávu investovat?
  • Bez jakých funkcí se u sekačky neobejdu?
  • Budu mít při používání sekačky k dispozici elektrickou energii?
  • Jak důležitá je pro mě především snadná obsluha sekačky a minimální požadavky na servis?
  • Jak důležité jsou pro mě emise?

sekání trávy na zahradě

Jaká sekačka se hodí pro vaši zahradu?

Plocha vašeho travního porostu hraje hlavní roli v tom, jaký typ sekačky pro vás bude nejlepší. Obecně platí, že na malé plochy v místech, kde máte přístup k elektrické energii, vám plně postačí menší elektrická sekačka, případně aku sekačka, na větší plochy či místa bez elektřiny je vhodná benzínová či akumulátorová sekačka, na velké plochy pak oceníte výkonné benzínové či robotické sekačky.

Důležitým parametrem výběru je i šířka záběru. Ta se standardně pohybuje mezi 300–600 mm v závislosti na typu zahradní sekačky a obecně platí, že čím větším záběrem sekačka disponuje, tím rychleji zahradu posekáte. Širší modely se hodí k sekání ploch bez překážek, naopak s užším modelem se snáze dostanete do hůře přístupných míst.

Podrobnější doporučení na výběr sekačky dle velikosti plochy uvádíme v následující tabulce:

Velikost travnaté plochy Vhodný typ sekačky Doporučená šířka záběru
Malé pozemky do 50 m2 Elektrická sekačka (postačí menší provedení s nižším výkonem) 30 cm
51–100 m2 Elektrická, případně akumulátorová sekačka 35 cm
101–200 m2 Elektrická, akumulátorová i benzínová sekačka 40 cm
201–400 m2 Elektrická či benzínová sekačka 40 cm
401–600 m2 Benzínová sekačka 40–45 cm
601–800 m2 Benzínová sekačka 45–50 cm
801–1400 m2 Benzínová sekačka 50–55 cm
Nad 1 400 m2 Robotická a benzínová sekačka nebo zahradní traktor (kvalitní benzínové sekačky zvládnou posekat i plochu 2 000 mpři šířce záběru 51 cm) 50–130 cm

Sekačky dle pohonu

Stejně jako u další zahradní techniky, i u sekaček na trávu můžete vybírat z různých typů pohonů. Bohatou škálu modelů najdete jak mezi elektrickými, tak i benzínovými a akumulátorovými pohony. Ty se mezi sebou liší nejen výkonem, ale například i hmotností, výdrží, hlučností či emisemi. Pojďme si proto jednotlivé typy detailněji představit se všemi jejich výhodami i nevýhodami, důležitými parametry, které byste měli při výběru zohlednit, a doporučeními, pro jaké travnaté plochy jsou nejvhodnější.

Benzínové sekačky – výhody, nevýhody, důležité parametry

Kdo jednou vyzkouší benzín, nechce už většinou jinak. Benzínová zahradní technika se všeobecně řadí mezi nejvýkonnější a nejinak je tomu i u zahradních sekaček. Posečete s ní malou i velkou zahradu, najdete ji v mnoha výkonnostních variantách, kdy s těmi výkonnými bez problémů posečete i opravdu hustý porost. Používat ji můžete bez problémů i na místech, kde nemáte k dispozici připojení elektrické energie, nejste tak omezování rozsahem práce. Většinou mají k dispozici i řadu nejrůznějších funkcí, které vám usnadní práci na zahradě. Počítat však musíte s vyšší hlučností, emisemi vznikajícími při spalování paliva i vyššími pořizovacími náklady. Náročnější je také na údržbu – a samozřejmě musíte pravidelně doplňovat benzín a kontrolovat hladinu oleje.

Výhody a nevýhody benzínových sekaček

Benzínové sekačky se skvěle hodí pro domácí i profesionální, každodenní použití. Nejvíce je využijete na větších a velkých pozemcích, oceníte je zejména na plochách nad 600 m2, bez problémů s nimi posečete i pozemky nad 1 000 m2. Samozřejmě je můžete použít i na malých zahradách či dvorcích, jen musíte počítat s horší manipulací, obzvláště pak u modelů s větší šířkou záběru. Dále je nutné vědět, že jsou benzínové sekačky určeny pouze na rovné či mírně svažité plochy se sklonem do 15 °, u většího sklonu by mohlo dojít k zadření motoru (výjimkou jsou modely s odolností proti převrácení, které jsou opatřeny tlakovým mazáním).

Výhody Nevýhody
+ vynikající výkon zajišťovaný většinou 4taktním motorem - vyšší pořizovací cena
+ vhodné pro každodenní využití, vč. profesionálního - vyšší hlučnost
+ ideální pro velké travnaté plochy - vyšší hmotnost, a tedy i horší ovladatelnost (avšak kompenzováno vlastním pohonem)
+ posečou i vyšší a hustší trávu - při spalování benzínu dochází ke vzniku emisí a zápachu
+ lze je provozovat kdekoliv, nejsou závislé na elektřině či dobíjení akumulátoru - náročnější údržba a servis
+ standardně vybaveny řadou funkcí, vč. vlastního pohonu či sběrného koše - nutnost doplňovat benzín (většinou Natural 95)
+ k dispozici v různých výkonnostních třídách - vyšší vibrace při sekání
+ široký záběr nožů  
+ lze u nich nastavit výšku sekání  
+ vynikají kvalitním zpracováním s dlouhou životností a velkou odolností (základem je samozřejmě správná péče a údržba)  

Důležité parametry při výběru benzínové sekačky

Kromě vlastních výhod a nevýhod je třeba při výběru benzínové sekačky zohlednit ještě další parametry, které mají zásadní vliv na to, jak budete s jejím fungováním a používáním spokojeni. Mezi ty nejdůležitější patří následující:

Pojezd

Vzhledem k tomu, že jsou benzínové sekačky poměrně těžké, doporučujeme vám zvolit variantu s pojezdem. Sekačka je tak poháněna pomocí motoru a nemusíte ji tlačit, což vám výrazně ulehčí od námahy a sekání vám půjde lépe od ruky. Pojezd oceníte nejen na velkých plochách, ale i na nerovném terénu, kdy se vám díky němu bude se sekačkou podstatně lépe manipulovat. U některých modelů si dokonce můžete nastavit i rychlost pojezdu, a přizpůsobit ji tak rychlosti své chůze.

Záběr

Jak už jsme uvedli v úvodu, šířka záběru ovlivňuje to, jak rychle zahradu posekáte (jednoduše řečeno se jedná o šířku pruhu, který najednou posekáte). Čím větší plochy tedy sekáte, tím větší šířku záběru byste měli volit. U benzínových sekaček se nejčastěji setkáte se šířkou záběru od 40 do 55 cm (doporučenou šířku záběru v závislosti na sekané ploše najdete výše v části Jaká sekačka se hodí pro váš trávník/zahradu).

Benzínová sekačka AL-KO Comfort 46.0 SP-B 119937

Objem sběrného koše

Většina modelů benzínových sekaček je vybavena sběrným košem. Jeho objem se nejčastěji pohybuje od 40 do 80 litrů a je třeba počítat s tím, že čím větší koš zvolíte, tím bude po naplnění těžší a manipulace s ním náročnější, na druhou stranu jej ale není třeba tak často vysypávat. Pro menší pozemky či osoby s nižší fyzickou zdatností doporučujeme volit spíše sběrné koše s menším objemem, pro velké plochy a fyzicky zdatné osoby pak zvolte objemnější koš.

Výkon motoru

Aby sekačka sekala opravdu kvalitně a poradila si i s hustším porostem, je potřeba, aby měla dostatečný výkon. Ten se udává ve wattech (W) nebo v koních (HP), přičemž platí, že 1 HP = 0,75 W, a je závislý především na tom, jak velkou plochu a jak hustý a vysoký trávník plánujete pravidelně sekat:

  • Pro pozemky do 1 000 m2 vám postačí benzínová sekačka o výkonu 1500–2250 W.
  • U pozemků v rozmezí od 1 000 m2 do 1 750 m2 byste již měli sáhnout po výkonu v rozmezí 2250–3000 W. Sekačka s tímto výkonem si pak poradí i s vyšším a hustším porostem.
  • Na sekání hustě zarostlých trávníků vyšší výšky pak určitě pořiďte sekačku s výkonem nad 3 000 W.

Hmotnost

Již několikrát jsme zmínili, že benzínové sekačky patří k těm s vyšší hmotností. Ta se standardně pohybuje mezi 30 až 40 kg. Proto vždy doporučujeme volit provedení s pojezdem, který vám manipulaci s ní usnadní.

Objem motoru

Benzínové sekačky jsou osazeny čtyřtaktním motorem, jehož objem je zpravidla v rozmezí od 120 do 190 cm3. A i zde platí, že čím vyšší objem motor má, tím lepšího výkonu se od sekačky dočkáte.

Primer

U benzínových sekaček se setkáte také s primerem, což je ruční palivové čerpadlo, které vám usnadní startování zejména při studeném startu, jelikož napumpuje palivovou směs do karburátoru.

  >> Prohlédnout benzínové sekačky <<

Elektrické sekačky – výhody, nevýhody, důležité parametry

Elektrické sekačky představují jakousi klasiku mezi těmito zahradními stroji a jsou skvělým řešením pro všechny pozemky, které mají v dosahu připojení k elektrické energii (přívodní kabely jsou poměrně krátké, rádius záběru si můžete prodloužit připojením prodlužovacího kabelu). Dosahují velmi dobrého výkonu (avšak nižšího než benzínové sekačky), oproti benzínovému pohonu jsou však výrazně tišší, což oceníte zejména v obydlených oblastech, abyste nerušili své sousedy. Vzhledem k tomu, že u nich nedochází k žádnému spalování paliva, nezapáchají a ani neprodukují emise, hodí se pro všechny, kteří chtějí přistupovat zodpovědně k životnímu prostředí. Navíc jsou téměř bezúdržbové, není třeba věnovat jim žádnou zvláštní péči ani doplňovat palivo. A přijatelné jsou i cenově. Je však nutné počítat s jednou zásadní nevýhodou, a to, že musíte neustále kontrolovat přívodní kabel, aby nedošlo k jeho přeseknutí.

Výhody a nevýhody elektrických sekaček

Sekačky s elektrickým pohonem jsou vhodné spíše k sekání menších a pravidelně udržovaných trávníků s plochou do 600 m2. Oproti benzínovému pohonu je můžete bez obav použít i k sekání svažitých terénů s větším sklonem.

Výhody Nevýhody
+ dostatečně výkonný stroj pro plochy do 600 m2 - možno používat pouze v dosahu elektrické energie
+ tichý, bezemisní provoz, bez zápachu - vhodné pouze pro menší plochy
+ snadná obsluha, není třeba startovat jako benzínové - je nutné neustále hlídat přívodní kabel, aby nedošlo k přeseknutí
+ nevyžadují žádnou speciální údržbu a péči - nižší výkon oproti benzínovým modelům
+ není třeba doplňovat palivo  
+ příznivá pořizovací cena  
+ možno používat i na svažitých terénech  

Důležité parametry při výběru elektrické sekačky

Stejně jako u ostatních pohonů je třeba i při výběru elektrické sekačky zohlednit další parametry, které zásadně ovlivní její výkon a vaši spokojenost s ovládáním i finálním výsledkem. Mezi ty nejdůležitější patří následující:

Pojezd

Elektrické sekačky najdete v nabídce jednotlivých výrobců s pojezdem i bez pojezdu. Pokud si však chcete co nejvíce usnadnit vynaložené úsilí (obzvláště na nerovných a větších terénech), doporučujeme vám zvolit model s pojezdem, kdy je sekačka automaticky poháněna a nemusíte ji tlačit. Pojezd oceníte nejen na rozlehlejších zahradách, ale i na nerovném terénu, kde se vám díky němu bude se sekačkou podstatně lépe manipulovat. U některých modelů si dokonce můžete nastavit i rychlost pojezdu, a přizpůsobit ji tak rychlosti své chůze. Při sekání s pojezdem však věnujte ještě větší pozornost tomu, kde se nachází přívodní kabel, abyste jej nepřesekli.

Elektrická sekačka Makita ELM3320

Záběr

Šířka záběru sekací lišty bývá u elektrických sekaček od 30 do 48 cm, přičemž stejně jako u ostatních typů pohonů platí, že čím širší záběr sekačka má, tím rychleji zahradu posekáte – doporučenou šířku záběru v závislosti na sekané ploše najdete výše v části, kde radíme, jaká sekačka se hodí pro váš trávník/zahradu.

Objem sběrného koše

Čím větší objem sběrný koš nabízí, tím méně častěji jej budete muset vysypávat, tím těžší ale zároveň po naplnění bude. Standardně se u elektrických sekaček setkáte se sběrnými koši o objemu od 25 do 65 litrů. Pro malé pozemky či osoby s nižší fyzickou zdatností doporučujeme volit spíše sběrné koše s menším objemem, pro větší plochy a fyzicky zdatné osoby pak zvolte objemnější koš.

Příkon

Příkon motoru elektrické sekačky má rozhodující vliv na to, jak velký, vysoký a hustý trávník zvládne bez potíží a kvalitně posekat.

  • Pro sekání malých zahrad, které jsou pravidelně udržovány a není na nich extrémně hustý porost, vám postačí sekačka s příkonem do 1 400 W.
  • Plánujete-li sekat rozlehlejší plochy, či hustší a vyšší porost, pak rozhodně volte příkon od 1 500 W výše.

Hmotnost

S ohledem na hmotnost se u jednotlivých modelů elektrických sekaček nejčastěji setkáte s údaji uvádějícími 12–30 kilogramů. S lehčí sekačkou se vám bude lépe manipulovat, těžší modely jsou zase stabilnější, což oceníte zejména na nerovném terénu (pro ten doporučujeme zvolit sekačku s pojezdem).

  >> Prohlédnout elektrické sekačky <<

Akumulátorové sekačky – výhody, nevýhody, důležité parametry

Hitem obzvláště posledních let se staly akumulátorové sekačky, které fungují na podobné bázi jako sekačky elektrické, avšak místo napájení ze sítě využívají ke svému pohonu vestavěný, dobíjecí akumulátor. Jsou tak tedy jakousi kombinací výhod elektrických a benzínových sekaček. V porovnání s nimi však mají aku sekačky nejnižší výkon (dražší modely se však svým výkonem dokážou přiblížit výkonu elektrických sekaček), a proto jsou vhodné převážně na pravidelné sečení a údržbu pozemků menší rozlohy. Jejich hlavní výhodou je především to, že jsou lehké, snadno se ovládají a nevyžadují žádnou speciální údržbu ani servis. Jejich provoz je bezemisní, tichý a díky tomu, že nejsou závislé na připojení k elektřině, je můžete používat kdekoliv. Nevýhodou však je životnost akumulátoru – jakmile se vybije, musíte jej vyměnit za druhý, nebo počkat, než se znovu dobije.  

Výhody a nevýhody aku sekaček

Akumulátorové sekačky jsou, jak už jsme zmínili, vhodné spíše k sekání menších a pravidelně udržovaných trávníků s plochou do 500 m2. Oproti benzínovému pohonu je můžete bez obav použít i k sekání svažitých terénů s větším sklonem. To, jak velkou plochu na jedno nabití posečou, záleží především na typu akumulátoru a jeho výdrži.

Výhody Nevýhody
+ tichý, ekologický provoz nezávislý na připojení k elektrické energii (bez přívodního kabelu) - nižší výkonu
+ lehká konstrukce - nutnost dobíjení akumulátoru
+ téměř bezúdržbový provoz - omezená životnost akumulátoru
+ snadné ovládání, obsluha i manévrovatelnost - většinou menší šíře záběru
+ možnost zakoupit verzi s kompatibilním akumulátorem pro další zahradní a dílenskou techniku - omezená velikost plochy, kterou je možné posekat na jeden zátah, v závislosti na kapacitě akumulátoru
+ příznivá cena (modely s vyšším výkonem jsou však výrazně dražší)  

Náš tip: Pokud uvažujete o pořízení sekačky poháněné baterií, podívejte se na náš výběr nejlepších aku sekaček. Najdete v něm námi doporučované a osvědčené modely.

Důležité parametry při výběru aku sekačky

U akumulátorových sekaček je tím nejdůležitějším samotný akumulátor. Na trhu se můžete setkat jak se sekačkami, které jsou prodávány v setech, tedy kdy je sekačka prodávána i s akumulátorem a nabíječkou, nebo jsou nabízeny v levnější variantě, která akumulátor ani nabíječku neobsahuje. Mnoho výrobců akumulátorové dílenské a zahradní techniky totiž dnes přistupuje ke konceptu, kdy využívá jeden akumulátor pro celou řadu nářadí a přístrojů – ušetříte tak nejen na pořizovacích nákladech, ale i místo v dílně či garáži při skladování různých typů baterií a nabíječek.

Roli při výběru aku sekačky však hrají i další parametry, mezi které patří především následující:

Pojezd

Vzhledem k tomu, že jsou aku sekačky lehké a určené pro sekání menších ploch, není u nich nutné, aby disponovaly pojezdem – na nenáročném rovinném terénu, který pravidelně sekáte, je zvládnete bez potíží a zadýchání ovládat i bez pojezdu. Pokud si však chcete ušetřit práci a nechat sekačku, aby jezdila sama díky pohonu motoru, pak zvolte provedení s pojezdem. Ten oceníte zejména při sekání svažitějšího či nerovného terénu.

Záběr

Z hlediska záběru patří akumulátorové sekačky k těm, jež nabízejí nejmenší šířku záběru. Ta se standardně pohybuje od 32 do 43 cm, což ale postačuje k posekání dvorku či menší zahrady. Menší šířka záběru je pak také vhodná pro sekání kolem stromů či záhonů. Doporučenou šířku záběru v závislosti na sekané ploše najdete výše v části Jaká sekačka se hodí pro váš trávník/zahradu).

Aku sekačka FIELDMANN FZR 70335-A 2x20V

Objem koše

Standardně se u aku sekaček setkáte se sběrnými koši o objemu od 30 do 60 litrů. A i u nich platí, že čím větší objem sběrný koš nabízí, tím méně častěji jej budete muset vysypávat, tím těžší ale zároveň po naplnění bude. Pro sekání malých ploch či pro osoby s nižší fyzickou zdatností doporučujeme volit spíše sběrné koše s menším objemem, pro větší plochy a fyzicky zdatné osoby pak zvolte objemnější koš.

Napětí

Výkon akumulátorové sekačky výrazně ovlivňuje také napětí akumulátoru. To se standardně pohybuje mezi 20–40 V a platí, že čím vyšší napětí akumulátor má, tím vyššího výkonu sekačka dosahuje.

Hmotnost

Aku sekačky jsou poměrně lehké, což ale může negativně ovlivnit jejich stabilitu. Plánujete-li sekat především svažitější a nerovný terén či zahradu s hustým porostem, je vhodnější zvolit těžší provedení, které bude stabilnější, ale budete muset vynaložit i větší námahu při sekání.

Typ akumulátoru

Zdrojem energie aku sekaček (pokud je součástí balení) jsou nejčastěji akumulátory typu Li-Ion. Obecně se však můžete setkat se třemi typy:

  • Li-Ion (lithium-iontové články) – je nejrozšířenější a nejvýkonnější, vyznačuje se dlouhou životností a vysokou kapacitou i při menším objemu.
  • NiMh (nikl-metal hybridové baterie) – setkáte se s nimi zejména u levnějších modelů, proto i jejich výkon a životnost jsou v porovnání s Li-Ion podstatně nižší.
  • NiCd (nikl-kadmiové baterie) – byly používány zejména u starších a levných modelů, přesto na ně můžete občas narazit i dnes, měli byste se jim však velkým obloukem vyhnout. Opomeneme-li, že jsou neekologické, pak také trpí paměťovým efektem a jejich výkon i životnost jsou opravdu žalostné.

Kapacita akumulátoru

Ať už si pořizujete aku sekačku v setu s akumulátorem, nebo si akumulátor kupujete zvlášť, je nezbytně nutné sledovat kapacitu akumulátoru, která je zásadním parametrem výběru. Nejčastěji se setkáte s kapacitou 2–4 Ah, což je jakýsi pomyslný ukazatel toho, jak velkou plochu zahrady posečete na jedno nabití:

  • Pořídíte-li si sekačku s akumulátorem o kapacitě 2–3 Ah, připravte se na to, že s ní posečete max. 300 m2 na jedno nabití.
  • Kapacita akumulátoru 3–5 Ah už slibuje lepší výkon, kdy je sekačka schopna zvládnout na jedno nabití až 500 m2

Nutné je však zmínit, že doba provozu na jedno nabití a reálná výdrž akumulátoru jsou opravdu jen orientační, jelikož samotná výdrž je ovlivněna celou řadou dalších faktorů, jako je například hmotnost sekačky, výška a hustota porostu či svažitost terénu. Proto berte výrobcem uváděný údaj o délce provozu či posekané ploše na jedno nabití opravdu pouze jako orientační.

Doba nabíjení

Při výběru sekačky, respektive akumulátoru, byste se měli také zajímat o to, za jak dlouhou dobu jej nabijete. Nejběžněji používané Li-Ion standardně dobijete do tří hodin. Někteří výrobci však ke svým akumulátorům nabízejí rychlonabíječky, které zvládnou nabít akumulátor do plného stavu do 60 minut. I tak je ale hodina zbytečným prostojem, proto vám doporučujeme mít k dispozici dva akumulátory, které budete střídat, čímž si výrazně urychlíte práci.

  >> Prohlédnout akumulátorové sekačky <<

Rotační, bubnovou, vřetenovou, nebo robotickou sekačku?

Kromě rozdělení sekaček do kategorií dle pohonu můžeme dále sekačky dělit dle mechanismu sekání, a to na rotační, bubnové, vřetenové a robotické sekačky.

Rotační sekačky

Mezi nejběžněji používaný model vůbec patří rotační sekačky na trávu. V jejich šasi se skrývá ostrý dvouramenný nůž, který svou rotací rovnoměrně zkracuje trávník. Stébla jsou za vysoké rychlosti narušována a přesekávána, což je sice poměrně rychle poseče (standardně na výšku 3–5 cm), na druhou stranu ale také poškodí. Čím je trávník hustší, tím více se dvouramenný nůž o trávu brzdí, což snižuje rychlost sekání a vede ke vzniku ještě otřepenějších stébel trávy (rotující nože se navíc také rády zanášejí, proto je třeba odstraňovat z nich usazenou trávu).

I přes tyto nevýhody je však rotační sekačka velmi vyváženým řešením z pohledu poměru ceny a výkonu. Navíc jsou tyto sekačky nabízeny v rozmanitém sortimentu typů a variant, dodávány standardně se sběrným košem a často disponují i řadou doplňkových funkcí, jako je výhoz do boku či funkce mulčování. Rotační sekačka se tak stane univerzálním pomocníkem na zahradách menších i větších rozměrů, pro sekání nízké až středně vzrostlé trávy.

rotační sekačka na trávu

Bubnové sekačky

Bubnové sekačky na trávu se objevují méně častěji než rotační, fungují však na podobném principu a jsou ideální na sečení vysoké trávy – proto se jim někdy říká sekačky na vysokou trávu (zvládnou posekat trávu až 150 cm vysokou). Poradí si i s drobným křovím nebo náletovými dřevinami, využijete je proto i na neudržovaných, dlouho zanedbávaných prostranstvích. O sekání se stará rotující buben s otočnými noži, který zvládne posekat trávník na výšku 5–10 cm. Tráva posečená bubnovou sekačkou je pak vhodná k sušení, proto tuto sekačku ocení také nejrůznější chovatelé. Nevýhodou může být vyšší hmotnost sekačky a také to, že bývá téměř výhradně vyráběna s benzínovým pohonem, takže při jejím používání dochází ke vzniku emisí a zápachu.

Vřetenové sekačky

Vřetenové sekačky na trávu se od ostatních zahradních sekaček liší tím, že trávu nesekají, ale stříhají. Tento způsob je k trávníku velmi šetrný – nedochází k třepení a žloutnutí konečků při zasychání. Trávník tak zůstane hustší a bude celkově vitálnější. Hodí se proto zejména k údržbě menších a rovných ploch, kde vám opravdu záleží na vzhledu, ať už jde o dokonalý anglický trávník, fotbalové hřiště nebo perfektně vypadající golfové hřiště. Jejich nespornou výhodou je pak také to, že disponují opravdu dobrým výkonem, jsou poměrně lehké a téměř nehlučné.

Co však může být trochu přítěží, je to, že jsou obvykle dodávány bez sběrného koše a také je třeba trávu sekat častěji. Vřetenovou sekačku můžete pořídit také s ručním pohonem, který je velmi oblíbený pro údržbu malých ploch.

Robotické sekačky

Robotické sekačky jsou speciálním typem aku sekaček, který vám šetří námahu i čas. Zcela samostatně totiž posekají trávník, a zajistí vám tak maximální svobodu jak při sekání, tak při dobíjení – obojí zvládnou samy. Je zapotřebí pouze natáhnout vodicí kabel, kterým vymezíte prostor, v němž se sekačka na trávu pohybuje. Nejvíce je využijete na velkých plochách (zejména nad 1 000 m2) či na svažitých terénech, podmínkou však je, že terén musí být bez výrazných překážek.

Díky tomu, že jsou robotické sekačky vybaveny řadou bezpečnostních funkcí, jsou opravdu bezpečné a odvádějí kvalitní práci, a to za tichého a ekologického provozu. Svou činnost navíc zvládnou vykonávat za jakéhokoliv počasí a život usnadní také alergikům, kteří si díky nim mohou posekat zahradu, aniž by museli opustit dům.

Robotická sekačka Segway Navimow H800E

Další parametry pro výběr pro všechny sekačky

Ať už se rozhodnete pořídit si benzínovou, akumulátorovou či elektrickou sekačku, u každé z nich se můžete setkat s dalšími nabízenými funkcemi a parametry, které ovlivní nejen obsluhu stroje, ale i jeho výkon či výsledný efekt sekání. Pojďme se proto podívat na ty nejběžnější z nich.

Velikost kol

Byť by se tento parametr mohl zdát jako zanedbatelný, opak je pravdou. Obecně totiž platí, že čím širší a větší kolečka sekačka má, tím lépe se s ní manipuluje, a to zejména na nerovném terénu – velké kolo se totiž přes překážu převalí bez jakéhokoliv odporu, malé kolo naopak zapadne do každé jamky. Velmi dobře se vám bude manévrovat se sekačkou s velkými zadními koly, na sekání velkých ploch pak doporučujeme zvolit model, který má natáčecí přední kola. Přední i zadní kola pak mohou být poháněna pojezdem.

Maximální/minimální rychlost (km/h) + nastavitelná rychlost pojezdu

Zvolíte-li sekačku s pojezdem (pohon pomocí motoru, kdy sekačku nemusíte tlačit), bude výrobce uvádět rychlost, kterou je sekačka schopna vyvinout. Standardně se pohybuje v rozmezí 2,5–4,4 km/hod. a je buď pevně daná, nebo nastavitelná. V případě, že rychlost měnit lze, můžete využít jiná nastavení pro různý terén a výšku trávy. Pokud je trávník vyšší, může se stát, že sekačka bude potřebovat více času na zpracování trávy, a proto je vhodné zvolit nižší rychlost.

Materiál šasi

Šasi neboli konstrukce ovlivňuje zejména samotnou životnost sekačky. Obecně platí, že nejkvalitnější sekačky jsou vyrobeny z odolné a lehké oceli, případně slitiny hliníku. Zvolíte-li naopak plastové šasi, s kterým se setkáte zejména u levnějších modelů, musíte se připravit na to, že se při zvýšené zátěži konstrukce snadno deformuje a může také poškodit součástky uvnitř stroje, což významně zkrátí životnost sekačky.

Edge cutting

Pod tímto anglickým názvem se ukrývá konstrukční řešení, kdy má rotační nůž takřka stejnou šířku jako celá zahradní sekačka. Díky němu tak můžete sekat těsně u zdi, plotu či chodníku a minimalizovat vynechaná místa. Máte-li na vaší zahradě více takovýchto míst, pak rozhodně zvolte sekačku, která disponuje tímto řešením.

Centrální nastavení výšky

Dalším parametrem, který vám usnadní práci, je to, zda sekačka disponuje centrálním nastavením výšky. Pokud ano, můžete výškově nastavit všechna kolečka jednou páčkou. Jestliže tato funkce chybí, budete muset jednotlivá kolečka nastavovat manuálně.

Hladina akustického výkonu

Rozhodujícím parametrem při výběru sekačky by také měla být hladina akustického výkonu, zjednodušeně řečeno její hlučnost. Nechcete-li rušit sebe ani sousedy, měli byste volit takový model, u kterého výrobce uvádí hladinu akustického výkonu nižší než 60 dB. Naopak hodnoty nad 70 dB již mohou nepříjemně rušit nejen okolí, ale i vás. Čím vyšší hlučnost pak sekačka vykazuje, tím ohroženější je i váš sluch, a je proto vhodné zvážit použití osobních prostředků pro ochranu sluchu.

Maximální/minimální výška zdvihu

Při zkoumání parametrů sekačky se také seznamte s minimální a maximální výškou zdvihu tak, aby odpovídala vašim požadavkům. Nastavení výšky bývá obvykle 20–70 mm, vřetenové sekačky sečou již od 10 mm. Vyberete-li si modely s větším rozpětím, lépe je přizpůsobíte konkrétním podmínkám sekání.

Mulčování

Disponuje-li sekačka funkcí mulčování, rozseká speciálně tvarovaný nůž trávu na drobné kousky, které zůstanou ležet na zemi a následně fungují jako hnojivo. Jedná se tak o ekologickou likvidaci trávy, která navíc prospěje samotnému trávníku.

sekačka s funkcí mulčování

Boční výhoz

Jestliže si zvolíte sekačku s bočním výhozem, oceníte ji zejména na místech s přerostlou trávou, kterou poprvé posečete bez koše, a jakmile tráva vyschne, můžete ji vysbírat. Oproti zadnímu výhozu má tento typ hlavní výhodu v tom, že v posečené trávě nešlapete.

Kuličková ložiska

Chcete-li kvalitní stroj, volte takový, který disponuje kuličkovými ložisky. Ta snižují opotřebení, tření a valivý odpor kol. Navíc jsou kola uložená na kuličkových ložiscích stabilnější a ložiska zároveň výrazně prodlužují životnost kol a čepů.

Elektrický/ruční start

Pokud nechcete při startování sekačky rozbíhat motor taháním za šňůru (ruční start), zvolte model, který je vybaven funkcí E-start neboli elektrickým startem, který nastartuje motor otočením klíčku nebo stisknutím tlačítka startéru v závislosti na modelu sekačky. 

Antivibrační systém

Sekačka s antivibračním systémem je ideálním řešením pro všechny, kteří ji používají k profesionálním účelům na časté/každodenní bázi, nebo kteří sekají velké plochy. Tento systém snižuje vibrace motoru i vibrace, které vznikají při sečení, a do rukojetí tak již přenáší jen minimum vibrací. Je tak tedy minimalizován i přenos vibrací na člověka, a tím dosaženo snížení únavy a zátěže rukou.

Zadní výhoz

Zadní výhoz oceníte zejména při sekání vyšší trávy a větších objemů. Při sekání nenasazujete sběrný koš, jeho kryt pak slouží jako takzvaný deflektor, který zajišťuje, aby posekaná tráva směřovala k zemi a za sekačkou zůstával pás posekané trávy. Nevýhodou však je, že v posekané trávě šlapete.

Ukazatel plnosti koše

Ukazatel plnosti vás informuje o aktuálním stavu naplnění sběrného koše, takže přesně víte, kdy je třeba koš vyprázdnit.

Výškově nastavitelná madla

Výškově nastavitelná madla slouží k přizpůsobení sekačky pro nízkou i vysokou postavu – sekání je tak pro vás pak mnohem pohodlnější.

Jak správně pečovat o sekačku

Aby vám sekačka na trávu sloužila co nejdéle, je třeba se o ni řádně starat. Sekačky s akumulátorovým a elektrickým pohonem jsou víceméně bezúdržbové, potřebují pouze běžnou očistu po jejich použití. Jinak je tomu však u benzínových sekaček, které vyžadují pravidelnou péči a servis.

Čištění po každém použití sekačky

Základním pravidlem, na které byste měli pamatovat, je to, že jakoukoliv sekačku je třeba po každém použití očistit alespoň od nejhrubších nečistot a chuchvalců trávy z nože (pomozte si například dřevěnou tyčí či malířskou špachtlí).

čištění sekačky na trávu

Čištění sekačky před zimou a zazimování sekačky

Důkladnou očistu byste pak měli provést alespoň před zazimováním sekačky.

  • Odstraňte nejen hrubé nečistoty, ale i veškeré zbytky přilepené trávy – s tím vám pomůže dřevěná nebo plastová špachtle.
  • Pokud se rozhodnete pro čištění vodou z hadice, vždy dávejte pozor, aby proud vody nezpůsobil poškození součástí motoru, ložisek a těsnění. Tomuto způsobu čištění však doporučujeme raději se vyhnout, voda totiž může zásadně poškodit elektrické části. Raději vezměte navlhčený hadr a vše důkladně otřete ručně.
    Některé sekačky jsou ale naopak pro čištění vodou připraveny – mají přímo zabudovanou přípojku na hadici na vodu pro snadné čištění vnitřního prostoru stroje (řezného ústrojí). U těchto modelů stačí připojit na přípojku na horní straně stroje hadici na vodu a za chodu řezného ústrojí pomalu otevírat přívod vody. Rotující řezné ústrojí vodu uvnitř stroje rovnoměrně rozptýlí, takže se vypláchnou všechny nečistoty.
  • Chcete-li si zajistit co nejdelší životnost, je vhodné ošetřit šasi speciálními přípravky, které zajistí ochranu povrchu.
  • Používáte-li aku sekačku, nezapomeňte vyjmout akumulátor a nabít jej přibližně na 75 % – pokud by došlo k úplnému vybití, výrazně by klesla jeho životnost. Stav akumulátoru ideálně po dvou měsících skladování překontrolujte a v případě potřeby opět dobijte. Akumulátor doporučujeme skladovat odděleně v suchých prostorách s teplotou ideálně mezi 10–20 °C.
  • Jakmile budete mít sekačku připravenou na zazimování, umístěte ji na suché, bezprašné místo chráněné před mrazem.

Nabroušení nožů

Při péči o sekačku nezapomínejte také na žací nůž. Ideálně každé jaro, tedy před začátkem sezóny, byste jej měli nechat nabrousit. Nedoporučujeme vám pouštět se do toho sami, pokud nejste zkušenými brusíři. Existuje totiž opravdu velké množství nožů a úplně nejsnazší není ani jejich demontáž, respektive následná montáž, kdy je třeba dbát zejména na to, aby byly nože správně vyvážené. Broušení nože sekačky tak můžete přenechat profesionálům, třeba v našem servisu zahradní techniky, kde vám žací nůž odborně nabrousíme a zajistíme jeho správné vyvážení.

Péče o benzínovou sekačku

Jak už jsme v tomto průvodci zmínili několikrát, speciální péči a údržbu vyžadují benzínové sekačky. Byť je jejich údržba nejnáročnější, neměli byste ji podcenit – čas i finance, které jí věnujete, se vám totiž mnohonásobně vrátí v podobě skvělého výkonu a také prodloužení životnosti stroje jako celku. Správně prováděná údržba pak může dokonce i snížit spotřebu paliva (až o 30 %) a množství produkovaných škodlivých emisí (až o polovinu). Jak tedy na správnou údržbu benzínové sekačky?

Benzín

Zásadou číslo jedna, která předchází veškeré údržbě, je používání správného, kvalitního, čistého a bezolovnatého benzínu. Standardně se do benzínových sekaček používá Natural 95, vždy ale překontrolujte doporučení výrobce. Pamatujte také na to, že před zazimováním je třeba dolít benzín do plného objemu palivové nádrže, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti a následné korozi. Přidejte také odpovídající množství stabilizátoru (dle pokynů výrobce), který pomůže předcházet vzniku pryskyřičných usazenin na karburátoru a v palivové soustavě. Po doplnění paliva je nezbytné na několik minut spustit motor, aby došlo k rozptylu směsi v rámci celého palivového systému.

Pozor! Pokud do paliva stabilizátor nepřidáváte, nebo používáte palivo s obsahem alkoholu, nádrž naopak zcela vyprázdněte (použijte odsávačku paliva) a nastartujte motor a nechte ho běžet do doby, než spálí zbylé palivo.

doplňování benzínu do sekačky na trávu

Olej

Benzínové sekačky vyžadují pravidelné doplňování a výměnu oleje. Typ motorového oleje používejte dle doporučení výrobce vaší sekačky. O výběru se více dočtete v našem jiném článku, v němž radíme, jaký olej do sekačky na trávu vybrat.

Obecně platí, že první výměnu oleje byste měli provést po prvních pěti hodinách provozu nové sekačky, dále pak po každých 25 hodinách provozu, minimálně však jednou za sezónu – k odsátí oleje použijte odsávačku oleje, vypouštět byste jej vždy měli tehdy, když je zahřátý, protože je řidší a vyplavuje i více nečistot. Pravidelně také kontrolujte, zda je v nádrži dostatečné množství oleje a v případě potřeby jej doplňte.

Zapalovací svíčka

Aby bylo možné sekačku nastartovat, potřebujete spolehlivou zapalovací svíčku, která zajišťuje stálou zapalovací jiskru a také se stará o úsporu paliva. Proto je nezbytně nutné zapalovací svíčku pravidelně měnit, a to po každých 100 hodinách provozu, minimálně však jednou za sezónu, i když tohoto počtu hodin nedosáhnete. V průběhu sezóny je pak třeba udržovat svíčku v čistotě – můžete ji očistit například pomocí ocelového kartáče, jen musíte dát pozor, abyste nevyvíjeli přílišný tlak a nedošlo k ovlivnění vzdálenosti mezi elektrodami.

Vzduchový filtr

Každé tři měsíce nebo po 25 hodinách provozu je pak také vhodné měnit vzduchový filtr. Ten bývá buď papírový, nebo pěnový. U papírového postačí pouhá výměna bez jakýchkoliv úprav, pěnový filtr je třeba před výměnou napustit čistým motorovým olejem, otřít jej a lehce osušit hadříkem a vložit na místo.

Pravidelné návštěvy servisu

Vzhledem k tomu, že benzínové sekačky nejsou úplně levnou záležitostí a vyžadují opravdu poctivou a kvalitní údržbu, doporučujeme vám navštívit s vaším strojem alespoň jednou ročně odborný servis. V našem servisu Jarabák za vás překontrolujeme a vyměníme všechny výše uvedené komponenty, překontrolujeme ostrost a vyváženost nožů, podíváme se řemen pojezdu a zkontrolujeme, zda není opotřebený či roztřepený, promažeme pastorky, aby sekačka jezdila bez problémů i po těžkém terénu a doladíme vše potřebné k tomu, aby vám vaše sekačka sloužila bez obtíží a k plné spokojenosti dlouhá léta.


Mohlo by vás také zajímat:

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání