Jak vybrat robotickou sekačku

Jak vybrat robotickou sekačku

Lucie Formanová Ve středu 03. 01. 2024 Poradna

Objevte praktické tipy, jak vybrat robotickou sekačku a zjistěte, které parametry jsou při výběru nejdůležitější. Jarabák vás provede výběrem od A do Z.

Venku se to zelení, tráva roste před očima a vy víte, že pokud ji neposečete co nejdříve, budete se s ní lopotit v potu tváře a vyčítat si, že jste ji zase nechali přerůst. Jenže včera moc svítilo, dneska zase poprchává a do toho vás ještě tak naléhavě volá ušák z obýváku. Však žádný stres, klidně se pohodlně usaďte, hoďte nohy na stůl a nechte trávu, ať se poseká sama.

Abrakadabra nefunguje, ale proč spoléhat na kouzla, když se o váš trávník může postarat perfektně tvarovaná, maximálně výkonná a neskonale chytrá robotická sekačka. Jakmile jednou podlehnete jejímu umu, nebudete chtít měnit. Nebuďte však moc hrrr a důkladně zvažte, co by vaše nová parťačka měla splňovat. Není zrovna nejlevnější a její charakter po koupi už nezměníte.

My v Jarabáku naštěstí máme její vlastnosti v malíku, a tak vám poradíme se správným výběrem. A jak je u nás zvykem, prozradíme i něco navíc  – třeba jak správně instalovat vymezovací kabel, kam umístit nabíjecí stanici či jak se o robotickou sekačku starat.

Robotická sekačka při práci na zahradě

Pojďme si ale prvně vyjasnit fakta. Pokud jste si až dosud pod robotickou sekačkou představovali obří monstrum, které kromě trávy „požere“ i vaše záhonky nebo rozbourá zahradní jezírko, tak na tuto představu rychle zapomeňte.

Robotické alias automatické sekačky už dávno nejsou monstrózními stroji, které si mohou dovolit jen profesionální zahradníci. Naopak – jejich nabídka je stále rozmanitější, dosahují skvělého výkonu i při malých rozměrech (standardně do 50×50 cm) a díky navigačnímu systému robot přesně ví, kde sekat a kde už nikoliv – o vaši úrodu se tak rozhodně bát nemusíte.

Obsah článku:
  1. Jak funguje robotická sekačka
  2. Kdy robotickou sekačku (ne)oceníte
  3. Výhody a nevýhody robotické sekačky
  4. Jak vybrat robotickou sekačku
  5. Další funkce robotických sekaček pro vynikající výsledek i bezpečnost
  6. Správné nastavení a instalace vymezovacího kabelu
  7. Umístění nabíjecí stanice pro bezproblémové fungování
  8. Pečlivá údržba robotické sekačky prodlouží její životnost

Jak funguje robotická sekačka

Automatická sekačka na trávu je v podstatě rotační sekačkou s elektronickou obsluhou, která se postará o dokonalý stav vaší zahrady. Nejčastěji je vybavena Li-Ion akumulátorem, který pohání samotné žací ústrojí i pojezd sekačky. O ten se starají plastová či gumová kolečka – dvě přední, která zároveň slouží k manévrování sekačky a dvě zadní, která sekačku pohání. 

K tomu, aby robotická sekačka věděla, kde má sekat, slouží navigační systém, který potřebuje vymezit sekací zóny – ve většině případů je třeba umístit na zahradě vymezovací kabely, existují už ale sekačky, které se řídí dle virtuálních hranic – o nich píšeme níže. Jakmile sekačce vymezíte hranice a uvedete ji do provozu, začne se pravidelně starat o údržbu vašeho trávníku – a to zcela bez vašeho přičinění. Pracovat ji můžete nechat neustále, nebo si můžete nastavit den či hodinu, kdy se pustí do zahradnických činností. Od práce ji nic nezastaví – tedy vlastně ano, přeci jen jsou dva případy, kdy to na chvíli vzdá.

První je ten, kdy jí takzvaně dojde šťáva a potřebuje dobít akumulátor – ani k tomu vás ale nepotřebuje. Zjistí to zavčasu a sama zajede do dokovací stanice. A jakmile má dostatek energie, vydá se zase pokračovat v činnosti na místo, kde došlo k přerušení. Druhým případem, kdy sekačka raději svou práci vzdá, je déšť, na který ji upozorní její dešťový senzor (dnes jím již disponuje většina modelů) – zvládla by sice fungovat i za deště, ale jelikož je rozumná, tak ví, že sekat mokrou trávu není zrovna to pravé zahradnické, a tak si dá pauzu.

Ještě je důležité zmínit, že robotická sekačka je určena na pravidelnou údržbu. Seká tedy neustále, ale jen malé, několikamilimetrové kousky stébel, které jsou pak rozmetány a zapadnou ke kořínkům trávy. Nejen, že tedy není nutné posekanou trávu hrabat, ale navíc slouží i jako přírodní hnojivo. Sekačka tak vlastně plní funkci mulčování a tento způsob hnojení se postará o to, že váš trávník bude neodolatelně zelený a hustý.

Robotická sekačka při sečení trávníku

Kdy robotickou sekačku (ne)oceníte

Tento typ sekačky na trávu ocení všichni majitelé zahrad a travnatých ploch, které chtějí pravidelně udržovat. V závislosti na výkonnostních charakteristikách a záběru si poradí jak s menší plochou do 1 000 m2, tak i s pozemky o velikosti 10 000 m2. Terén by však měl být ideálně rovný a bez většího množství překážek (případně si ověřte, zda je mezi nimi dostatek prostoru, aby mezi nimi sekačka zvládla projet). Na svažité terény musíte vybírat modely, které odpovídají svými parametry sekání na svazích (maximální sklon plochy je udáván výrobcem v procentech).

Tam, kde s robotickou sekačkou neuspějete, je dlouho neudržovaný porost, kdy tráva a jiné rostliny mají výšku několika desítek centimetrů. V takovém případě proveďte prvotní úpravu klasickou sekačkou a až poté nechte robota udržovat váš trávník v ideální kondici.

Výhody a nevýhody robotické sekačky

Než se pustíme do výběru, pojďme si ještě stručně, jasně a přehledně shrnout výhody a nevýhody robotické sekačky.

Výhody Nevýhody
+ zcela autonomní sekání trávy - vyšší pořizovací cena
+ bezhlučný a finančně nenáročný provoz - nutnost vymezit prostor obvodovým vodičem (nezvolíte-li model s virtuálními hranicemi)
+ je schopna posekat malé i velké plochy - potřeba najít vhodné místo na pozemku pro dokovací stanici
+ odsekává stébla trávy v délce několika milimetrů, takže není třeba trávu hrabat – ta slouží jako přírodní hnojivo - vhodná pouze na pravidelně udržovaný trávník, neposeče přerostlou trávu a neporadí si ani s velkými drny
+ rozmanitá šířka záběru (16–40 cm) - životnost akumulátoru
+ přesně vymezený prostor sekání pomocí obvodového vodiče či virtuálních hranic  
+ úspora času a úsilí  
+ sama si hlídá stav nabití akumulátoru a v případě potřeby sama zajede do dokovací stanice  
+ řešení vhodné i pro alergiky (nemusí se sekání aktivně účastnit)  
+ mnoho různých funkcí a senzorů vč. ochrany proti krádeži či dešťového senzoru  
+ možnost naprogramování dne i času sekání  
+ jednoduché ovládání pomocí aplikace či digitálního LCD displeje (u vybraných modelů)  
+ možnost nastavení výšky sečení  
+ snadná a rychlá instalace  
+ nenáročná údržba  

Jak vybrat robotickou sekačku

Vzhledem k tomu, že pořízení robotické sekačky představuje vyšší investici a nepředpokládá se, že ji budete každou sezónu měnit za novou, měli byste jejímu výběru věnovat opravdu dostatek prostoru a seznámit se s těmi nejdůležitějšími parametry. Prozkoumáte-li vašeho nového pomocníka do detailů, budete mít jistotu, že si spolu budete rozumět za každé situace a udržovaná travnatá plocha bude odpovídat vašim představám.

Stejně jako u ostatní zahradní techniky určené pro sekání trávy rozhoduje i při výběru automatické sekačky velikost obhospodařované plochy. S ní souvisí potřebný výkon, záběr a kapacita akumulátoru. Velmi důležitou roli však hraje také svažitost terénu, požadovaná výška sečení, hlučnost či nejrůznější funkce a možnosti ovládání, díky kterým si nastavíte sekání přesně dle svých požadavků. A neopominutelným faktorem je pak také způsob vymezení hranic. Pojďme se proto podívat na ty nejdůležitější parametry důkladněji.

Robotická sekačka na trávu

Navigační systém – vymezovací kabel, či virtuální hranice

Jak už jsme zmínili v úvodu, k tomu, aby se robotická sekačka dokázala orientovat v prostoru, potřebuje mít vymezené hranice. Standardně se k tomuto účelu používá vymezovací neboli obvodový vodič. Vývoj jde však neustále dopředu, a tak i v této oblasti došlo ke skvělé inovaci a hranice mohou být nastaveny i virtuálně.

Vymezovací kabel do země i na povrch

Při vymezování hranic musíte celý prostor, ve kterém chcete, aby se sekačka pohybovala a sekala, vymezit obvodovým/hraničním/vymezovacím vodičem/kabelem (terminologie se používá různá, princip zůstává stejný). Tento kabel tvoří vlastně ucelenou smyčku, která vede od nabíjecí stanice přes celý pozemek zpět k nabíjecí stanici (o správné instalaci vymezovacího kabelu si přečtěte níže). Elektrický proud, který prochází vodičem, vytváří magnetické pole, podle něhož se sekačka orientuje a pozná hranice sekané plochy. Jakmile robot narazí na kabel, otočí se a vrátí se zpět do vymezeného prostoru.

Vymezovací kabel pak může být umístěn buď nad zemí, nebo pod zemí.

  • Instalace nad zemí – vymezovací kabel se v tomto případě instaluje pomocí kolíků nad povrchem, což sice nevyžaduje žádné terénní úpravy, avšak je třeba počítat s tím, že v místech, kudy kabel vede, nemůžete provádět prakticky žádnou údržbu. Důležité je také myslet na to, že se kabel nesmí nikde překřížit ani přerušit – v opačném případě by sekačka mohla vyjet z ohraničené oblasti a jelikož by se neměla jak navigovat, tak by se ztratila a vybila.
  • Instalace pod zemí – v tomto případě se vymezovací kabel zapouští několik centimetrů pod povrch (cca 4–5 cm), což je sice náročnější, ale výhodou je především to, že vám kabel nikde nepřekáží a neomezuje vás v jakýchkoliv činnostech prováděných na pozemku, včetně například vertikutace. Zároveň je toto umístění také bezpečnější, protože předchází riziku vzniku úrazů. Instalaci pod zem standardně provádí odborná firma, která má k dispozici speciální zařízení (pokládačku kabelů), jež umožňuje rychlejší pokládku a zároveň vzniklá rýha není přibližně po dvou týdnech již znatelná, takže se nemusíte obávat výrazného narušení či rozkopání vaší zahrady.

Robotická sekačka AL-KO Robolinho 520 W

Virtuální hranice

Speciální systém vymezování prostoru sekání pak můžete najít např. u sekaček Segway Navimow či Mammotion LUBA, které využívají virtuální hranice pozemku. Nemusíte tak již používat žádné vymezovací dráty (ani nadzemní, ani podzemní), ale hranice si díky satelitní technologii pohodlně nastavíte pomocí mobilní aplikace – a to včetně zakázaných zón. Aplikaci si zdarma stáhnete do svého mobilního telefonu, propojíte ji se sekačkou a rychle a snadno si dálkovým ovládáním sekačky vytvoříte pracovní oblast.

Kromě toho, že nikde nezakopáváte o kabely ani nemusíte provádět terénní úpravy, je velkou výhodou i to, že jakmile přidáte na zahradu další překážku (např. bazén, zahradní nábytek či trampolínu), jednoduše přizpůsobíte v aplikaci pracovní oblast novému uspořádání a o víc se nemusíte starat.

Bezdrátové sekačky Navimow a LUBA využívají systém přesného měření polohy a pohybu a díky kinematickému určování polohy v reálném čase (RTK) jsou schopny pracovat výrazně přesněji oproti systému GPS, a to díky přesnosti určení polohy na centimetrové úrovni. Inteligentní algoritmus navigačního systému je pak schopen naplánovat trasu sečení tím nejefektivnějším způsobem, aby eliminoval opakovaná sečení, ale zároveň na žádné oblasti nezapomněl – a to ani tehdy, když se sekačka vybije a musí zajet do dokovací stanice. Po nabití se totiž vrátí přesně na to samé místo, kde předtím skončila.

Robotická sekačka Segway Navimow i108E

Robotické sekačky bez vodícího drátu nabízí nejen Segway a LUBA, najdete je i v nabídce dalších věhlasných značek jako STIGA či TECHline.

Jak spočítat velikost sekané plochy?

Pojďme se nyní od systémů vymezení plochy sekání přesunout postupně k dalším parametrům, které hrají při výběru robotické sekačky prim. Jak už jsme zmínili v úvodu, nabídka těchto automatických strojů je opravdu rozmanitá a jedním ze zásadních kritérií je proto velikost plochy, kterou budete se sekačkou obhospodařovat – od ní se totiž odvíjí i potřebná kapacita baterie či šířka záběru. Menší a zároveň nejlevnější modely robotických sekaček jsou standardně určeny pro plochy do 750 m2, nejvýkonnější modely si poradí i s plochami kolem 10 000 m2. To, pro jak velký pozemek je robotická sekačka vhodná, uvádí její výrobce v parametrech.

Potřebnou velikost sekané plochy si zvládnete jednoduše spočítat tak, že od celkové plochy vašeho pozemku odečtete plochy, které sekat nebudete (půdorys domu, příjezdová cesta, terasa, bazén, záhony apod.). Počítejte ale s tím, že maximální možná pracovní plocha uvedená v technických parametrech kalkuluje s ideálními podmínkami – tedy s pozemkem bez překážek, nerovností atd., který by se dal připodobnit k fotbalovému hřišti. Pokud máte neobvyklý tvar pozemku s náročnějšími překážkami či více kopcovitý, reálná pracovní plocha se snižuje, a doporučujeme vám proto zvolit model z vyšší kategorie.

Myslete i na členitost a sklon pozemku

Kromě samotné velikosti sekané plochy je pak třeba také brát v potaz členitost terénu. Robotické sekačky s obvodovým drátem nejsou vhodné pro plochy s velkým množstvím překážek či trávníky dělené nespočtem malých cestiček, jakož ani na plochy s vystouplými kořeny stromů. Pamatujte na to, že každou takovouto překážku (vč. například i keřů, zahradního jezírka, skalky atd.) musíte vytyčit vodicím kabelem, který by od nich měl být alespoň 15 cm daleko. Od nebezpečnějších míst, jako je voda či prudký svah, by pak tato vzdálenost měla být minimálně 25 cm. Takto vymezené prostory tedy budete muset sekat ručně.

U samotného pozemku je pak ještě velmi důležité znát jeho svažitost. Ne každý model robotické sekačky totiž disponuje technickými a výkonnostními dispozicemi pro sekání ve svahu. Nahlédněte proto vždy do technické specifikace a před samotnou koupí si překontrolujte, zda je daný model uzpůsoben pro svažité sekání – tento parametr je uváděn jako maximální sklon plochy. A je potřeba počítat s tím, že se u jednotlivých typů liší – pohybovat se může od 15 do 80 %. V technických parametrech sklonu terénu ale standardně najdete dva procentuální údaje vedle sebe. První, vyšší číslo označuje maximální sklon terénu uvnitř pracovní plochy, druhé, nižší číslo pak značí maximální možný sklon poblíž hranice sečení či dobíjecí stanice.

Robotická sekačka na mírně svažité zahradě

V případě pochybení záruku neuplatníte
Pokud na sekání svažitého terénu použijete robotickou sekačku, která však na sekání svahů není uzpůsobena, může dojít k jejímu poškození. V takovém případě však nelze uplatnit nárok na záruku, jelikož jste stroj použili k jinému než zamýšlenému účelu. Proto, máte-li svažitý terén, buďte při výběru vhodného modelu skutečně obezřetní.

Kapacita akumulátoru ovlivní výdrž

Průměrný pracovní čas stroje vás může i nemusí zajímat – však se robotická sekačka dojede nabít sama, jakmile jí bude docházet energie. Podceňovat byste jej ale neměli. Je dán právě kapacitou akumulátoru a ta se může značně lišit. Levnější modely zvládnou na jedno nabití sekat maximálně po dobu jedné hodiny, dražší robotické sekačky mají výdrž i několik hodin v kuse (nejčastěji cca 3 hodiny). Proto si tento parametr vždy zkontrolujte v údajích výrobce, ale zároveň ho neberte jako stěžejní, nýbrž jako orientační – musíte počítat s tím, že výdrž akumulátoru ovlivní i samotný terén či hustota sekané zeleně.

Pokud bychom měli kapacitu akumulátoru uvést do souvztažnosti s velikostí posekané plochy, pak můžeme hovořit o tom, že sekačka na jedno nabití zvládne posekat 50–400 m2 trávníku (v závislosti na výšce a hustotě porostu či svažitosti terénu).

Akumulátor robotické sekačky

Zohledněte i dobu nabíjení

Zapomenout byste z pohledu akumulátoru neměli ani na údaj ohledně délky nabíjení. I když se robotická sekačka dobíjí sama v dokovací stanici bez vašeho přičinění, platí, že čím kratší doba nabíjení bude, tím menší prostoje při sekání bude stroj mít. Standardně se doba nabíjení pohybuje v rozmezí 40–180 minut.

Výška a záběr sečení pro dosažení optimálních výsledků

Pro dokonalý trávník je důležitá také výška střihu trávníku. Ta se standardně pohybuje v rozmezí 20–65 mm, najdete však i modely, které posečou trávu až na 100 mm. V závislosti na daném modelu pak může výška sečení být buď plynule nastavitelná od minimální po maximální hodnotu, nebo je odstupňována do několika poloh.

O tom, jak rychle pak sekačka vaši travnatou plochu poseče, rozhoduje šířka záběru. Nejčastěji se setkáte s hodnotami v rozmezí 20–25 cm, vybírat však v závislosti na modelu můžete od 16 až po 40 cm, přičemž platí, že čím větší šířka záběru je, tím rychleji sekačka danou plochu poseče.

Praktická rada před prvním použitím:
Než se pustíte do prvního sekání zahrady s robotickou sekačkou, doporučujeme vám trávu nejprve posekat klasickou sekačkou na trávu či zahradním traktorem, abyste dosáhli požadované výšky. Robotická sekačka si totiž neporadí s příliš vysokou, přerostlou trávou, kterou jste neudržovali několik týdnů.

Robotická sekačka Gardena SILENO life 750 m²

Sekací nože – klasika vs. žiletky

Aby sekačka kvalitně sekala, potřebuje ostré a precizní žací ústrojí, které usekne stéblo trávy v požadované výšce. V nabídce se setkáte s dvěma provedeními, a to s klasickými a žiletkovými noži.

  Stručný popis Výhody Nevýhody
Žiletkové nože
  • malé nože v podobě klasické žiletky připevněné pomocí šroubu na otočném disku (typicky 3–4 nože)
  • běžné nože u většiny robotických sekaček
  • určeny pro pravidelné sekání krátké, několikamilimetrové trávy

+ snadná výměna
+ nižší cena
+ širší sortiment

- nutnost měnit několikrát za sezónu

Klasické nože
  • ostří vyrobené z jednoho kusu robustního a odolného kovu
  • nebývají u robotických sekaček časté

+ dlouhá životnost
+ vysoká odolnost
+ výměna po dlouhé době

- nutnost pravidelně brousit

Ovládání robotické sekačky pro maximální pohodlí

V závislosti na systémovém vybavení lze robotickou sekačku ovládat buď přímo na dotykovém LCD displeji na sekačce, nebo pomocí aplikace v mobilu – obojí je poměrně snadné a zvládnete jej i bez speciálních technických znalostí.

LCD displej je standardně umístěn na horní části sekačky pod krytem, který zabraňuje poškození. Displej disponuje tlačítky pro spuštění a zastavení sekačky, kurzorovými klávesami a v závislosti na doplňkových funkcích ještě dalšími tlačítky.

Modernější robotické sekačky jsou vybaveny GPS systémem, díky kterému si sekačka vytvoří mapu zahrady a sekání je pak efektivnější, jelikož nepřejíždí již posekané plochy. Tyto sekačky pak mají k dispozici i Bluetooth připojení, které umožňuje jejich ovládání pomocí mobilní aplikace, kterou si jednoduše stáhnete do svého chytrého telefonu. V ní můžete vytyčit prostor sekání a nastavit zakázané zóny, ale i naplánovat den či čas sekání a nastavit další parametry.

Robotické sekačky Segway Navimow či LUBA s virtuálními hranicemi pak využívají pro co nejpřesnější polohování inovativní navigační systém RTK (Real-Time Kinematic). Ten je přesnější než klasická GPS navigace a stejně tak umožňuje ovládání prostřednictvím mobilní aplikace.

Ovládání robotické sekačky pomocí mobilní aplikace

Úroveň hluku pro klid váš i sousedů

Robotické sekačky jsou plně autonomní a můžete je tedy nechat sekat ve chvíli, kdy nejste doma, aby vás nerušily svým hlukem. Ohleduplní byste však měli být i vůči vašim sousedům. Hlučnost sekačky by proto měla být co nejnižší, aby nerušila vás ani lidi ve vašem okolí. Obecně lze říci, že hladina akustického hluku do 60 dB je přijatelná, nad 60 dB už se jedná o hlučnější stroje.

Náš tip: Při výběru se můžete rovněž inspirovat naším výběrem nejlepších robotických sekaček pro rok 2024, kam jsme zařadili námi doporučované a osvědčené modely.

Další funkce robotických sekaček pro vynikající výsledek i bezpečnost

Pro zlepšení užitných vlastností a bezpečnosti můžete u robotických sekaček využívat i celou řadu dalších funkcí. Mezi ty nejlepší vychytávky patří následující:

Bezpečnostní senzory

Robotické sekačky mohou být vybaveny nejrůznějšími senzory zajišťujícími bezpečnost. Jednat se může například o senzor nárazu, zdvihu, náklonu či senzor Blade Halt u sekaček Segway, který okamžitě zastaví rotující nože, jakmile oblast senzoru zaznamená dotyk, což oceníte zejména tehdy, máte-li malé děti či domácí mazlíčky.

Robotická sekačka s bezpečnostními senzory

Nouzový vypínač

Tlačítko STOP přímo na sekačce umožňuje okamžité vypnutí v případě jakýchkoliv neobvyklých situací či nečekaných problémů.

Ochrana proti krádeži (PIN)

Sofistikované modely robotických sekaček jsou opatřeny i ochranou proti krádeži. Mají integrovaný senzor, který ve chvíli, kdy někdo zvedne sekačku ze země, aktivuje ochranný systém a deaktivuje všechny funkce. Ty lze znovu uvést do provozu až po zadání bezpečnostního PIN kódu. Kromě samotného znefunkčnění stroje v případě krádeže je toto řešení vhodné i jako ochrana před úrazem u dětí.

GPS modul

Robotické sekačky s GPS modulem si vytváří vlastní mapu udržovaného prostoru a následně pracují mnohem efektivněji, jelikož se nevrací na již posekaná místa. Zároveň je ale GPS modul důležitý v případě odcizení sekačky, jelikož stroj můžete pohodlně lokalizovat pomocí aplikace, případně si lze nechat odesílat polohu přímo do vašeho mobilu (u modelů podporujících 4G).

Dešťový senzor

Tuto funkci oceníte, když naplánujete sekání a během něj začne pršet. Sekačka vyhodnotí danou situaci a sama zajede zpět do dokovací stanice, jelikož ví, že sekání trávy v dešti není to pravé ořechové.

Robotická sekačka Mammotion LUBA 2 AWD 3000

Senzor nízkých teplot

Pokud naplánujete sekání a teplota se přiblíží k bodu mrazu, přeruší sekačka vybavená senzorem nízkých teplot sekání, aby nepoškodila trávník.

Alarm

Funkce alarmu je velmi praktickým řešením pro případ, že by se někdo snažil sekačku zvednout ze země a ukrást. Alarm se spustí v okamžiku, kdy sekačka opustí namapovanou hranici (cca 5 metrů za ní).

V tu chvíli se spustí výstražný zvukový signál.

Správné nastavení a instalace vymezovacího kabelu

Jak už jsme uvedli výše, vymezovací kabel robotické sekačky může být umístěn buď nad zemí, nebo pod zemí. V případě podzemní instalace vám doporučujeme využít služeb odborných firem, které se na pokládku vymezovacího kabelu specializují a disponují speciálními stroji, díky kterým nedojde k narušení či rozkopání pozemku.

Při instalaci vymezovacího kabelu nad zemí je ideální začít u strany základny a postupovat po směru hodinových ručiček až do chvíle, než se dostanete ke druhé straně základny. Vždy je ale třeba řídit se dodaným návodem, jelikož u některých výrobců může být postup instalace opačný, tedy proti směru hodinových ručiček. Vždy dodržujte i následující pravidla:

  • Vymezovací kabel se upevňuje pomocí speciálních kolíků.
  • Kabel se nesmí nikde překřížit ani přerušit – v opačném případě by sekačka mohla vyjet z ohraničené oblasti.
  • Kabel slouží i k ohraničení překážek (stromů, keřů, vyvýšených záhonů, skalek, bazénu, zahradního jezírka) a měl by od nich být aspoň 15 cm daleko – kolem těchto překážek vytvořte pomocí drátu tzv. „ostrůvek“.
  • U nebezpečnějších míst, jako je voda nebo prudký svah, dodržujte vzdálenost až 1 m a více.
  • Vymezovací kabel vždy musí začínat a končit u nabíjecí stanice.
  • Od hranice pozemku či plotu by měl být vymezovací kabel umístěn ve vzdálenosti minimálně 5 - 20 cm.
  • Při vytváření ohraničené oblasti ve zúžených oblastech vždy překontrolujte, zda je šířka úžiny dostatečná na projetí sekačky.
  • Při vytyčování pozemku pomocí vymezovacího kabelu postupujte důkladně a věnujte mu dostatek času – i když se jedná o poměrně náročnou proceduru, vrátí se vám investovaný čas v následném bezproblémovém fungování robotické sekačky.

Praktický tip: Chcete-li si ušetřit práci s vymezováním plochy pomocí vymezovacího kabelu, pořiďte si bezdrátovou robotickou sekačku, která umožňuje nastavení virtuálních hranic pomocí aplikace v mobilním telefonu.

Umístění nabíjecí stanice pro bezproblémové fungování a snadný přístup pro sekačku

Nabíjecí neboli také dokovací stanice musí být umístěna v dosahu elektrické zásuvky, abyste ji mohli připojit. O umístění tedy svým způsobem rozhoduje i délka přívodního kabelu, která standardně bývá 10 metrů. Můžete si samozřejmě vypomoci použitím prodlužovacího kabelu, ale v takovém případě je třeba spojení obzvláště důkladně ochránit před působením povětrnostních vlivů, a to zejména deště.

  • Nabíjecí stanice musí stát na rovném povrchu s přístupem na trávník, aniž by mezi trávníkem a stanicí byly výraznější prohlubně či vyvýšení.
  • Obzvláště tehdy, máte-li model, který nedisponuje systémem GPS, byste měli nabíjecí stanici umístit na takové místo, ke kterému se sekačka pohodlně dostane ze všech koutů vymezeného prostoru.
  • Při umisťování nabíjecí stanice dodržujte vzdálenost minimálně dva metry od domů, zdí a stromů.
  • Aby nabíjecí stanice správně fungovala, je třeba, aby byl za ní ponechán volný prostor minimálně 10 cm a před ní alespoň 1 m.
  • Při výběru vhodného místa se zaměřte na to, aby nabíjecí stanice nebyla umístěna v blízkosti zavlažovacích zařízení, fontán, elektrických rozvoden, klimatizačních zařízení, čerpadel vody či generátorů.

Robotická sekačka na nabíjecí stanici

Pečlivá údržba robotické sekačky prodlouží její životnost a zajistí správnou funkčnost

Robotické sekačky jsou sice automatickou zahradní technikou s minimálními požadavky na údržbu, přesto se jí však zcela nevyhnete. Je nesmírně důležitá pro to, aby vám stroj fungoval bez problémů co nejdelší dobu a po celou svou životnost si zachovával svůj výkon. Na co se tedy z pohledu údržby automatické sekačky zaměřit?

Pravidelné čištění

Stejně jako každá jiná sekačka na trávu vyžaduje i ta robotická pravidelné čištění.

  • V případě znečištění a zanesení podvozku a disku s noži trávou tuto oblast důkladně vyčistěte pomocí kartáče, případně zahradní hadicí. Zároveň při tomto čištění také zkontrolujte, zda se volně otáčí disk s noži, příp. i nože na disku. POZOR! Nikdy k čištění podvozku robotické sekačky nepoužívejte vysokotlakou myčku!
  • Pravidelně odstraňujte ulpělou trávu a nánosy bahna z kol sekačky – jen tak si zajistíte, že bude sekačka bez problémů stoupat do svahu, bude se pohybovat správnou rychlostí a kola budou mít optimální trakci.
  • Vnější povrchy sekačky otírejte pouze navlhčeným měkkým hadříkem, případně měkkým kartáčem. Nikdy k čištění nepoužívejte agresivní či těkavá rozpouštědla, benzín, alkohol či aceton, které by mohly poškodit nejen povrch sekačky, ale i její vnitřní strukturu.
  • Nečistoty a bláto pravidelně odstraňujte i z dokovací stanice. Zároveň se při této údržbě ujistěte, že je stanice správně připojena a není porušen napájecí zdroj či prodlužovací kabel.
  • Alespoň jednou týdně byste měli překontrolovat dešťový senzor, pokud jím sekačka disponuje, a očistit ho od trávy či bláta, aby správně fungoval. Použijete-li k jeho čištění vodu, nezapomeňte následně oblast snímače důkladně vysušit, aby se po spuštění sekačky neaktivoval jako při dešti.

Čištění robotické sekačky

Péče o žací ústrojí

Kromě pravidelného čištění žacího ústrojí je třeba také kontrolovat ostrost žacích nožů. Žiletkové nože v případě ztupení vyměňte, klasické nože je třeba nechat nabrousit. Nedoporučujeme vám brousit nůž v domácích podmínkách, protože by mohlo dojít k vyosení hlavy z důvodu špatného vyvážení. Vždy se proto s nabroušením žacích nožů obraťte na odborníky – jako jsou ti v našem servisu zahradní techniky.

Zazimování sekačky

Robotickou sekačku ani dokovací stanici nenechávejte přes zimu venku. Jakmile předpověď avizuje teploty blížící se k bodu mrazu, je nejvyšší čas sekačku zazimovat.

  • Před uložením sekačku i dokovací stanici důkladně očistěte od veškerých nečistot.
  • Akumulátor sekačky je vhodné dobít na úroveň 80 % a v průběhu zimy stav nabití pravidelně kontrolovat a případně jej dobíjet.
  • Sekačku i dokovací stanici uskladněte na suchém místě, kde nehrozí mrazy, a mimo přímé sluneční záření.

Rada na závěr

Pokud jste dočetli až sem, blahopřejeme, nyní máte ucelený přehled o tom, jak vybrat robotickou sekačku tak, aby vyhovovala vašim potřebám. Ale nebudeme si nic nalhávat – výběr to není zrovna nejsnazší. Nabídka je tak rozmanitá, že snaha zorientovat se v ní někdy bývá pořádně náročná.

Jestliže i po přečtení předchozích stran tápete a přeci jen byste potřebovali pomoc přítele na telefonu, žádný problém – zavolejte na náš zákaznický servis, dáme společně hlavy dohromady a vymyslíme to nejlepší řešení k vaší maximální spokojenosti. A pokud to k nám nemáte daleko, navštivte některou z našich prodejen Jarabák – i zde na vás čeká informacemi nabušený personál, který ví, co a jak, a podá vám nejen pomocný prst, ale rovnou celou ruku, abyste si mohli užívat sekání trávy z obýváku.


Mohlo by vás také zajímat:

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání