Jarabák vybírá: nejlepší aku řetězové pily na zahradu i do dílny

Jarabák vybírá: nejlepší aku řetězové pily na zahradu i do dílny

Lucie Formanová V pondělí 22. 01. 2024 Zahrada

AKTUALIZOVÁNO - Objevte pět nejlepších aku řetězových pil na zahradu i do dílny pro rok 2024. Jarabák vám prozradí, který model splní vaše očekávání a poslouží pro hobby i profi využití.

Kde jinde uplatnit staré známé „Dvakrát měř, jednou řež“ než právě u řetězových pil. Jenže dvakrát měřit byste měli nejen při řezání, ale už před samotným pořízením pily. Jen se správně zvoleným a kvalitně provedeným modelem bude váš řez přesný a práce s pilou vás bude bavit.

V Jarabákovi jsme se proto ujali role hodnotitele a rozhodli jsme se vybrat pro vás pět nejlepších aku řetězových pil, které využijete v dílně i na zahradě. Úloha to nebyla zrovna jednoduchá, vzali jsme to ale pěkně z gruntu, pokořili nejrůznější výzvy a dopracovali se k těm nejlepším z nejlepších.

Malý exkurz do světa akumulátorových pil

Než vám představíme finalisty, kteří si hravě poradili s našimi náročnými požadavky, považujeme za nutné sdělit vám, proč jsme nedali přednost vůni benzínu či elektrickým modelům a sáhli po řetězovkách s akumulátorem. Důvod je vlastně poměrně jednoduchý – aku pily se těší stále větší oblibě a u vás, členů naší jarabáčí rodiny, jsou aktuálně opravdu v kurzu. A není se čemu divit, protože:

  • jsou tiché a neprodukují žádné emise,
  • pracovat s nimi můžete kdekoliv, aniž byste byli závislí na přípojce k elektřině nebo nutnosti doplňovat benzín,
  • lze je používat v interiéru i exteriéru,
  • jsou kompaktní, ergonomicky tvarované a podávají super výkon,
  • pohodlně se s nimi manipuluje, snadno se startují a ovládají,
  • v závislosti na modelu splní požadavky hobby uživatelů i profesionálů,
  • nejsou náročné na údržbu, vlastně na ni mají jen minimální požadavky,
  • lze u nich používat jeden akumulátor a nabíječku kompatibilní s dalším nářadím v rámci aku programů jednotlivých značek (šetříte tak peníze, místo i planetu) 
  • lze je pořídit za příznivé ceny.

Nejlepší aku řetězové pily podle Jarabáka

Důvodů pro pořízení aku řetězové pily je tedy více než dost. A tak je nejvyšší čas přejít na naše finalisty. Tady jsou..

Aku vyvětvovací minipila STIHL GTA 26 set

Ať už jste domácí kutil, nebo vášnivý zahradník, pak by vám ve vašem repertoáru rozhodně neměla chybět aku vyvětvovací minipila STIHL GTA 26. Využijete ji k údržbě zeleně kolem domu či chaty.

Základní fakta:

  • nízká hmotnost – pouhých 1,2 kg;
  • Li-Ion akumulátor s kapacitou 2,6 Ah a napětím 10,8 V, zahrnut v aku programu STIHL AS-Systém;
  • kvalitní pilový řetěz STIHL 1/4" PM3 s vysokým řezným výkonem, beznástrojovým napínáním i výměnou a s ochranným krytem;
  • 10cm vodicí lišta;
  • ergonomická protiskluzová rukojeť;
  • LED indikace stavu nabití akumulátoru;
  • přepravní brašna s oky pro připevnění na stěnu.

Aku vyvětvovací minipila STIHL GTA 26

Hodnocení Jarabáka:
Tuto praktickou a skladnou multifunkční pomocnici využijete nejen při pravidelné údržbě zeleně, ale i tehdy, pokud rádi kutíte a vyrábíte si nejrůznější dřevěné dekorace. Díky nízké hmotnosti a krátké liště se s ní pohodlně pracuje, perfektně sedne do ruky a i přes své malé provedení podává opravdu skvělý výkon.

Obecnou výhodou mini pil je, že s nimi uříznete slabé i silnější větve jednou rukou. Tato pila není výjimkou. Bez problémů s ní tedy vyšplháte po žebříku i do korun stromů, kde pak můžete jednou rukou pracovat a druhou se jistit. Řetěz řeže opravdu kvalitně, na jedno nabití vydrží pila pracovat přibližně 15–20 minut, proto doporučujeme pořídit si ještě druhý akumulátor na střídání.

Velmi praktický je ochranný kryt řetězu i přepravní taška. U té bychom ale přeci jen měli malou výtku, jelikož není moc pevná a pro častější převážení by si zasloužila odolnější brašnu či kufřík. Pro někoho by pak mohlo být menším mínusem také to, že pila nedisponuje automatickým promazáváním řetězu, ale vzhledem k tomu, že je určena spíše pro občasnou údržbu než každodenní provoz, nepovažujeme to za žádné velké zklamání. Za nás tedy super stroj se skvělým výkonem, který nadělá spoustu parády.

Aku vyvětvovací minipila STIHL GTA 26

Náš tip: Pily STIHL jsou oblíbené mezi kutily i profesionály. Tipy na další osvědčené modely této značky najdete v článku: Jakou motorovou pilu STIHL vybrat.

Aku řetězová pila STIHL MSA 220 C-B

Když už je řeč o akumulátorových řetězových pilách, nemůžeme opomenout STIHL MSA 220 C-B. Tato pila patří ke špičkovým modelům řady akumulátorových pil značky STIHL. Přináší maximální výkon bez kompromisů nejen do dílny a na zahradu, ale i pro profesionální využití.

Základní fakta:

  • vysoká rychlost řetězu až 23,3 m/s pro rychlý postup práce;
  • jmenovité napětí 36 V;
  • hmotnost bez akumulátoru, lišty a řetězu 2,9 kg;
  • dělení řetězu 3/8" P;
  • délka lišty 35 cm;
  • akumulátor Li - ion, STIHL AP-System;
  • systém mazání řetězu Ematic pro snížení spotřeby oleje;
  • zařízení pro rychlonapínání řetězu pro jednoduchou údržbu.

Aku řetězová pila STIHL MSA 220 C-B

Hodnocení Jarabáka:

Aku řetězová pila STIHL MSA 220 C-B je synonymem pro výkon a efektivitu. S hmotností pouze 2,9 kg bez akumulátoru je tato pila překvapivě lehká vzhledem k poskytovanému výkonu. Rychlost řetězu dosahuje až 23,3 m/s, což umožňuje rychlý a hladký řez, a to i v případě náročnějších prací.

Tato pila se může pochlubit nejen výkonným motorem, ale také inteligentními funkcemi, jako je rychlonapínání řetězu a systém mazání řetězu STIHL Ematic, který výrazně snižuje spotřebu oleje a zvyšuje tak efektivitu práce. Její ergonomický design a nízká hmotnost zajišťují komfortní práci i při delším používání, a to jak v dílně, tak v terénu.

Výhodou je i kompatibilita s akumulátory STIHL AP-Systém, které lze využívat i pro jiné stroje značky STIHL, což znamená větší flexibilitu a úsporu nákladů na akumulátory. Navíc, pokud jde o bezpečnost, pila je vybavena systémem QuickStop Super (Q), který okamžitě zastaví pilový řetěz v případě potřeby, což je významným přínosem pro bezpečnou práci.

Celkově je STIHL MSA 220 C-B ideální volbou pro ty, kteří hledají spolehlivou a výkonnou aku řetězovou pilu pro časté použití. Je to stroj, který splní požadavky profesionálů i náročných kutilů a stane se neocenitelným pomocníkem při práci kácení menších stromů, ořezávání větví, údržbě stromů, stavebních pracích se dřevem či přípravě palivového dříví.

Aku řetězová pila STIHL MSA 220 C-B

Víte, co vše je dobré zvážit při výběru řetězové pily? Připravili jsme pro vás podrobného průvodce výběrem v článku: Jak vybrat správnou řetězovou pilu.

Aku řetězová pila jednoruční VERDEMAX PE20

Mini jednoruční aku řetězová pila VERDEMAX PE20 potěší slušným výkonem a lehkým, ergonomickým provedením, které ocení muži i ženy. Při prořezávání stromů ve výškách, údržbě zeleně i hobby činnostech v dílně se stane skvělým pomocníkem.

Základní fakta:

  • nízká hmotnost – 1,8 kg;
  • 20V Li-Ion akumulátor s kapacitou 2 Ah, součástí aku programu Verdemax 20V;
  • 12cm lišta pro maximální průměr řezu 10 cm;
  • ergonomicky tvarovaná rukojeť a výborné vyvážení;
  • automatické mazání řetězu.

Aku řetězová pila jednoruční VERDEMAX PE20

Hodnocení Jarabáka:
Jednoruční motorová pila VERDEMAX PE20 nás v první řadě zaujala působivým designem a hned vzápětí svou nízkou hmotností a tím, jak skvěle padla do ruky. Pohodlně se s ní manipuluje nejen na zemi, ale i v korunách stromů, kde s ní jednou rukou bez problémů přeříznete větve až do průměru 10 cm. Vyrobena je z kvalitních materiálů, takže slibuje dlouhou životnost – a ať už se s ní pustíte do prořezávání, odřezávání, řezání, odvětvování či zkracování, bude vám skvělým pomocníkem.

Oceníte ji při hobby činnostech i těch profesionálních (například při údržbě parků či vinic), pro větší objem práce se však neobejdete bez náhradního akumulátoru. Je prostě jednoduše hezká, malá a šikovná – a hodí se do dílny i terénu.

Aku řetězová pila jednoruční VERDEMAX PE20

Aku řetězová pila Riwall PRO RACS 2520i SET

Pokud hledáte výkonnou aku pilu s čistým řezem, skvělou výdrží, vyspělou elektronikou a ergonomickým provedením pro bezpečnou práci, pak je pro vás aku řetězová pila Riwall PRO RACS 2520i SET skvělým řešením. Potěší kutily i profesionály.

Základní fakta:

  • příznivá hmotnost – 3,2 kg;
  • 20V Li-Ion akumulátor s kapacitou 4 Ah, kompatibilní s dalšími stroji z aku programu Riwall 20V;
  • silný bezuhlíkový motor PowerMax;
  • tenká, 25cm lišta pro čistý řez;
  • ergonomicky tvarovaná, protiskluzová rukojeť;
  • automatické mazání, snadné beznástrojové napínání a spolehlivá brzda řetězu.

Aku řetězová pila Riwall PRO RACS 2520i

Hodnocení Jarabáka:
Tichá, lehká a opravdu výkonná aku pila Riwall PRO RACS 2520i nás nadchla tím, jak pohodlně sedla do ruky a po snadném a rychlém nastartování pomocí jediného tlačítka začala podávat skvělý výkon. Díky úzké liště zajede do dřeva doslova jako po másle, řeže čistě a hravě si poradí i se širšími větvemi a kmeny s průměrem do 20 cm. Pochvalu si zaslouží i výdrž akumulátoru, jakož i ukazatel stupně nabití na samotném akumulátoru. Řetěz se snadno napíná otočným knoflíkem bez použití nářadí, je opatřen spolehlivou brzdou i automatickým mazáním – stav oleje je navíc možné snadno vizuálně kontrolovat.

Díky ergonomické protiskluzové rukojeti se pohodlně drží, neprokluzuje a velký bezpečnostní spínač zajišťuje pohodlnou a bezpečnou práci i v rukavicích. Za zmínku pak jistě stojí také vyspělá elektronika této aku pily a ochrana jednotlivých článků akumulátorů při nabíjení, což prodlužuje jejich životnost. Ať už potřebujete pilu pouze k hobby účelům, nebo i k profesionálnímu využití, tenhle kousek si určitě oblíbíte stejně jako my.

Aku řetězová pila Riwall PRO RACS 2520i

Náš tip: Kromě řetězových pily jsme si posvítili také na sekačky na trávu poháněné baterií. Podívejte se na nejlepší aku sekačky podle Jarabáka.

Aku pila Bosch AdvancedCut 18 06033D5101

Kompaktní a snadno ovladatelná aku řetězová pila Bosch AdvancedCut 18 06033D5101 s přesnou regulací rychlosti řezání plně poslouží pro domácí i venkovní řezání hobby i profi uživatelů. Kromě dřeva je ideální na řezání materiálů na bázi dřeva i plastů, které zvládnete přeříznout pohodlně jednou rukou.

Základní fakta:

  • nízká hmotnost – 1,1 kg;
  • 18V Li-Ion akumulátor s kapacitou 2,5 Ah, kompatibilní s dalším nářadím ze systému Power for ALL;
  • přesná regulace rychlosti řezání pomocí spouště, max. 7 000 ot./min.;
  • maximální hloubka řezu 65 mm;
  • ergonomicky tvarovaná, protiskluzová rukojeť;
  • technologie NanoBlade pro řezání bez vibrací;
  • technologie Syneon pro optimální využívání energie zajišťující optimální účinnost a delší dobu chodu;
  • průhledný ochranný kryt pilového kotouče, poutko pro zavěšení pily.

Aku pila Bosch AdvancedCut 18 06033D5101

Hodnocení Jarabáka:
Co nás na této pile kromě vynikajícího výkonu opravdu zaujalo, je její naprosto bezúdržbová technologie pilových plátků, které nevyžadují promazávání, napínání ani ostření. Samotná výměna plátků je pak velmi jednoduchá a rychlá – stačí uvolnit pojistku, vyměnit pilový plát a pojistku zase uzavřít. Vysoce výkonný motor zajišťuje přesné, snadné a rychlé řezání, a to i pouhou jednou rukou. Díky technologii NanoBlade pila minimalizuje vibrace, takže je práce s ní opravdu pohodlná. Co jsme pak rozhodně ocenili, byla technologie Bosch Electronic, díky které jsme si pohodlně pomocí spouště nastavili rychlost řezání.

Za zmínku a pochvalu určitě stojí také rychloupínací systém SDS umožňující rychlou a snadnou výměnu pilového plátu bez klíče, jakož i technologie Syneon pro optimální využití energie a delší činnost pily, či elektronická ochrana článků Bosch ECP pro co nejdelší životnost akumulátoru. Pila Bosch AdvancedCut je jednoduše nabita těmi nejlepšími technologiemi a funkcemi pro přesné a vytrvalé řezání do dřeva i plastu. Uplatníte ji při nejrůznějších činnostech a díky praktickému poutku ji snadno zavěsíte například na větev či žebřík, když potřebujete volné ruce. Za nás super stroj pro kutily i profíky. 

Aku pila Bosch AdvancedCut 18 06033D5101

Pětici vítězů známe, výběr je jen na vás

Velké finále je na svém konci. Doufáme, že jsme vás naší jarabáčí pěticí nejlepších aku řetězových pil na zahradu i do dílny nejen inspirovali, ale ukázali vám i cestu, jakým směrem se při výběru vydat a na co se soustředit. Teď už je tedy jen na vás, abyste si vybrali model, který bude odpovídat vašim požadavkům a pustili se do díla. Tak ať vám to řeže, piliny jen lítají a neuříznete si větev pod sebou…


Mohlo by vás také zajímat:

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání