Jak vybrat správnou řetězovou pilu? Rozhoduje celá řada parametrů a funkcí

Jak vybrat správnou řetězovou pilu? Rozhoduje celá řada parametrů a funkcí

Lucie Formanová V pondělí 09. 01. 2023 Poradna

Podrobný průvodce světem řetězových pil. Poradíme, na co se při výběru zaměřit a čemu věnovat pozornost. S naším průvodcem si vyberete toho správného pomocníka.

To, že máme dvakrát měřit a jednou řezat, známe možná už od základní školy. Jenže už nám většinou zapomenou říct, čím řezat. Respektive, jakou vybrat pilu, aby splnila svůj účel. Na trhu přesyceném produkty to může být opravdu oříšek (možná spíše pořádný ořech), a tak jsme pro vás sestavili uceleného průvodce, ve kterém se tentokrát podíváme na zub řetězovým pilám. Zaměříme se nejen na jejich rozdělení pro různé druhy činnosti, ale i na parametry a funkce pil, které hrají zásadní roli při výběru, jakož i na správný provoz a údržbu a samozřejmě také bezpečnost a ochranu při práci.

Ať jste zahrádkář, chalupář, kutil nebo profesionální zpracovatel dřevní hmoty, bez řetězové pily alias motorovky se neobejdete. Tu je potřeba prořezat stromy, tam zase nařezat dřevo na zimu, pokácet strom na zahradě, nebo se postarat o lesní pozemek... Pro kvalitně odvedenou a co nejsnazší práci nepotřebujete žádné speciální vzdělání, neobejdete se však bez znalosti zásad používání pily, ale i jejího principu fungování a hlavně správného modelu, který bude odpovídat vašim požadavkům.

Obsah článku:
  1. Malý exkurz aneb jak řetězová pila vlastně funguje
  2. Otázky, které byste si měli položit před výběrem
  3. Pily podle pohonu: vše, co o nich potřebujete vědět
  4. Benzínové řetězové pily
  5. Elektrické řetězové pily
  6. Akumulátorové řetězové pily
  7. Další parametry a funkce pily, které byste neměli opomíjet
  8. Kvalitu řezu ovlivňuje správný výběr řetězu
  9. Jen správný provoz a údržba zajistí bezproblémový chod pily
  10. Jak bezpečně pracovat s pilou
  11. Nikdy nepracujte s řetězovou pilou bez ochranných pomůcek

Malý exkurz aneb jak řetězová pila vlastně funguje

Než se pustíme do dělení pil a popisu jednotlivých parametrů, pojďme si stručně objasnit fungování řetězové pily, což vám pomůže k pochopení správné práce s pilou. Na první pohled je každému jasné, že se skládá ze dvou částí – samotného těla, které je pohonnou částí a ukrývá motor, a vodicí lišty, na které je nasazen řetěz.

Pilový řetěz se skládá z jednotlivých článků a dvou druhů zubů – řezných a omezovacích, a je opatřen vodítkem, které drží řetěz v obvodových drážkách lišty. Aby mohlo docházet k hladkému a bezproblémovému řezání, musí být řetěz správně napnut na liště pomocí napínacího zařízení a ozubeného kolečka, tzv. řetězky na vodicí liště, a také řádně naostřen a namazán olejem pro ztrátové mazání z olejové nádržky. Pohyb řetězu je možný díky motoru, z kterého je skrz spojku a zubaté kolečko přenášen točivý moment na řetěz.

Otázky, které byste si měli položit před výběrem

Zvažujete-li pořízení řetězové pily, máte k tomu určitě nějaký důvod. A právě ten hraje při výběru jednu ze zásadních rolí. Než se pustíte do čtení následujících řádků a výběru té správné motorové pily pro vaši potřebu, zodpovězte si následující otázky:

  • K jakému účelu řetězovou pilu potřebuji? Co s ní budu nejčastěji dělat?
  • Potřebuji ji k profesionálnímu nebo domácímu využití?
  • Jak často budu řetězovou pilu používat (každý den, jednou měsíčně, několikrát do roka)?
  • Jaký druh dřeva budu nejčastěji řezat (měkké/tvrdé dřevo)?
  • Stačí mi malá pila, nebo potřebuji velkou?
  • Kolik peněz chci do řetězové pily investovat?
  • Bez jakých funkcí se u řetězové pily neobejdu?
  • Kde budu pilu nejčastěji používat (v interiéru/exteriéru)?
  • Budu mít při používání řetězové pily k dispozici elektrickou energii?
  • Budu pilu používat i v zimě? Pokud ano, potřebuji vyhřívanou rukojeť a další zimní výbavu?
  • Jak důležitá je pro mě především snadná obsluha pily a minimální požadavky na servis?
  • Jak důležité jsou pro mě emise? Budu s pilou pracovat v místech, kde musí splňovat určité emisní normy?

práce s řetězovou pilou

Pily podle pohonu: vše, co o nich potřebujete vědět

Odpovědi na výše uvedené otázky budou mít (mimo jiné) zásadní vliv na to, jaký typ pohonu je pro vás tím nejvhodnějším. Vybírat můžete mezi elektrickým, benzínovým a akumulátorovým provedením.

Benzínové řetězové pily

Benzínové řetězové pily se spalovacím motorem patří k těm nejrozšířenějším, jelikož jsou bezkonkurenční ve svém výkonu, což ocení zejména profesionální dřevorubci. V nabídce našeho e-shopu najdete motorovky těch nejznámějších značek, včetně motorových pil STIHL.

Využití benzínových pil

Benzínové pily se v závislosti na kategorii (profesionální / farmářská / hobby – viz níže) hodí pro širokou škálu použití – využijete je při každodenní činnosti jako pracovník v lesnictví a dřevorubectví, při farmářských a zemědělských činnostech s lesním a vodním hospodářstvím, i při občasných pracích na zahradě, chatě či kolem domu.

Motorová pila STIHL MS 261

Výhody a nevýhody benzínových pil

Výhody

Nevýhody

+ vysoký výkon (až 4 kW)
+ vysoce kvalitní provedení
+ dlouhá životnost
+ kvalitní a rychlá práce
+ vhodné pro každodenní používání i v náročných podmínkách
+ vysoká mobilita díky možnosti používat kdekoliv bez nutnosti připojení k elektřině
+ ideální pro profesionální i hobby využití bez omezení

- vyšší hlučnost
- vyšší pořizovací náklady
- vyšší hmotnost
- produkce zplodin během práce
- náročnější údržba
- nutnost pravidelného doplňování benzínu a oleje

 

 

POZOR!
Vzhledem k silnému motoru je třeba při práci s pilou dbát zvýšené opatrnosti a používat vhodné ochranné pomůcky. Zároveň je z bezpečnostního hlediska důležité, aby byla benzínová pila vybavena řetězovou brzdou umístěnou před madlem a zachytávačem přetrženého řetězu.

Specifika při výběru benzínové pily

Při výběru benzínové pily je třeba zohlednit, k jakému účelu ji chcete používat. Existují totiž čtyři základní kategorie, které se od sebe liší nejen účelem použití, ale i provedením, výkonem a samozřejmě také pořizovací cenou. 

Profesionální řetězové pily

Ty, jak už název napovídá, jsou určeny pro profesionály v oboru lesnictví, jelikož zajišťují maximální výkon (standardně mezi 3 až 4 kW), vysokou produktivitu a kapacitu řezání i v náročném pracovním prostředí. Vynikají vysokou kvalitou zpracování (většinou s kovovým madlem a krytem), zdvihovým objemem až 120 cm3, skvělou ergonomií i dalšími nadstandardními funkcemi, jako je například vyhřívaná rukojeť s automatickou detekcí. Standardně jsou dodávány s lištami o délce 45–50 cm.

Farmářské řetězové pily

Farmářské pily alias farmářky jsou pomyslným zlatým středem mezi předchozí a následující kategorií, a jsou tak určeny pro poloprofesionální použití, jelikož mají nižší výkon než pily profesionální, přesto je však jejich výkon na velmi dobré úrovni (standardně mezi 1,5 až 3 kW) – stále s nimi bez problémů nařežete dřevo pro celoroční spotřebu, skvěle se hodí i pro práci v lese. Pro časté používání je třeba zaměřit se především na délku lišty, která by měla být kolem 40–45 cm (běžně se ale nechá libovolně měnit dle potřeby), a zdvihový objem minimálně 60 cm3 (standardně se pohybuje od 50 do 70 cm3). I tyto modely pil jsou vyráběny z kvalitních materiálů, mají kovovou konstrukci a disponují řadou užitečných funkcí, jako je například funkční odpružení, beznástrojový přístup k jednotlivým částem pily, automatický sytič či jiné systémy pro snadné nastartování.

Hobby řetězové pily

Tyto pily jsou skvělým řešením pro veškeré činnosti, které vykonávají vlastníci domů, kutilové či chataři a slouží spíše k příležitostnému a ne moc objemnému řezání – bez problémů s nimi nařežete menší množství dřeva do průměru 20 cm, skvěle poslouží i pro prořezávání stromů či keřů. Většinou vynikají nižší hmotností (což způsobuje především plastová konstrukce), snadným spuštěním, poměrně dobrým výkonem (standardně mezi 1 až 1,5 kW), zdvihovým objemem od 30 do 50 cm3, dostatečně dlouhou lištou pro výše zmíněné činnosti (cca 30–35 cm) a příznivou cenou.

I v této kategorii se dají zakoupit kvalitní stroje, pokud zvolíte ty od renomovaných výrobců a připlatíte si. Pokud však vsadíte na pilu za opravdu nízkou cenu, nepočítejte s žádnou závratnou výbavou – plastové provedení rozhodně nevydrží tolik, co kov, tyto pily nebývají vybaveny tlumením vibrací, případně je namísto pružin tlumí gumové silentbloky.

POZOR!
Ani pro příležitostné hobby využití nešetřete každou korunu a nesahejte po pile, která má zdvihový objem nižší než 30 cm3 – s ní toho totiž moc nenařežete a řezání bude vyžadovat značné úsilí.

Arboristické pily

Jedná se o speciální typ pil určený pro péči o stromy, které využijí profesionálové v oblasti arboristiky

  >> Prohlédnout benzínové pily <<

Elektrické řetězové pily

Elektrická řetězová představuje dobrou alternativu k hobby benzínovým pilám, jelikož má srovnatelný výkon a navíc nepotřebuje doplňovat palivo.

Využití elektrických pil

Elektrické pily skvěle poslouží pro řezání ne příliš silného palivového dřeva a jsou ideální pro práce v interiéru, zejména pro dokončovací práce (při tvorbě dřevěných konstrukcí, krovů atd.), či práce na zahradě. Nezvládne sice rozřezat silné kmeny tvrdého dřeva, ale na přípravu topiva na zimu z ne příliš silných kmenů či prořezávku keřů a menších stromů v dosahu elektrické energie vám plně poslouží.

Elektrická řetězová pila AL-KO EKS 2000

Výhody a nevýhody elektrických pil

Výhody

Nevýhody

+ výkon srovnatelný s hobby benzínovými pilami
+ tichý provoz
+ nižší pořizovací cena
+ snadná manipulace
+ soustavný chod bez nutnosti přerušení práce z důvodu doplňování benzínu či dobíjení baterie
+ téměř bezúdržbový provoz (nepotřebují doplňovat benzín, stačí pouze důkladně očistit lištu a řetěz po každém použití)
+ provoz bez výfukových plynů
+ ideální pro použití v dílně nebo kolem domu v dosahu připojení k elektřině

- nutnost připojit napájecí kabel ke zdroji elektrické energie (230 V)
- horší manipulace z důvodu potřeby neustále sledovat pozici kabelu

 

 

 

Specifika při výběru elektrické pily

Elektrické řetězové pily nejsou rozděleny do kategorií jako benzínové pily, proto je při výběru obzvláště důležité sledovat výkon – ten se standardně pohybuje mezi 1 600 až 2 200 W a obecně platí, že čím vyšší výkon, tím lepších výsledků dosáhnete. Důležitou roli hraje také délka lišty – pro prořezávky větví či řezání slabých kmenů vám postačí lišta dlouhá 30 cm, pro řezání silnějších kmenů použijte lištu o velikosti 35–40 cm. Důležité je také sledovat kvalitu provedení, která se může výrazně lišit – vždy je vhodné sáhnout po osvědčených výrobcích než neznámých značkách.

  >> Prohlédnout elektrické pily <<

Akumulátorové řetězové pily

Aku pily jsou obdobou elektrických řetězových pil, nepotřebují však v dosahu činnosti zdroj elektrické energie, jelikož jsou nabíjeny z jednoho či více akumulátorů.

Využití aku pil

Akumulátorové řetězové pily se skvěle hodí pro použití v terénu, kde není k dispozici elektrická zásuvka, takže poskytují určitou nezávislost. Hodí se převážně na drobnější práce, jako jsou prořezávky stromů a keřů (díky bezkabelovému a lehkému provedení vás nijak neomezují ani při práci ve výškách), řezání drobnějších kmenů či méně náročné tesařské práce. Díky absenci výfukových plynů můžete akumulátorovou pilu používat v lese nebo v uzavřených prostorách bez obav, že byste obtěžovali či omezovali své okolí. Musíte však počítat s tím, že baterie vydrží nabitá v závislosti na prováděné činnosti jen několik desítek minut, než ji budete muset dobít nebo vyměnit za jinou.

Aku řetězová pila Riwall PRO RACS 2520i

Výhody a nevýhody akumulátorových pil

Výhody

Nevýhody

+ nízká hlučnost
+ k provozu není třeba připojení k elektrické energii => výborná mobilita
+ snadná obsluha, vysoká obratnost (nikde nepřekáží kabel)
+ téměř bezúdržbový provoz (nepotřebují doplňovat benzín, stačí pouze důkladně očistit lištu a řetěz po každém použití)
+ provoz bez výfukových plynů
+ šetrné k životnímu prostředí
+ možnost řezání pouze jednou rukou (jednoruční akumulátorové pily) díky nízké hmotnosti a krátké liště
+ ideální pro hobby použití, práce kolem domu, prořez stromů atd.

- omezená výdrž v závislosti na kapacitě a provozní době akumulátoru
- menší výkon
- kratší lišty  (standardně od 10 do 30 cm)

 

Náš tip: Pokud přemýšlíte o pořízení řetězovky na baterii, nepřehlédněte náš výběr nejlepších aku řetězových pil na zahradu i do dílny.

Specifika při výběru akumulátorové pily

Aku řetězové pily jsou ideální zejména pro hobby využití v místech, kde není možné připojit se k elektrické energii. Existují však i modely, které vynikají vyšším výkonem a jsou vhodné i pro profesionální využití, musíte ale počítat s tím, že si za ně připlatíte. Při výběru aku pily je třeba zohlednit především napětí a kapacitu akumulátoru, které ovlivní výkon stroje:

  • Nominální napětí pily by se mělo pro standardní, kvalitní využití pohybovat kolem 18 V. Často však narazíte i na modely (zejména mini pily), které nabízejí napětí pouze 10 či 12 V – zde musíte počítat s opravdu slabým výkonem, který je dostatečný pouze pro drobné a nenáročné činnosti. Pokud naopak sáhnete po pile s výkonem nad 30 V, můžete se těšit na úspěch i při náročnějších řezacích pracích.
  • Co se týká kapacity, nejčastěji jsou aku pily nabízeny s akumulátory o kapacitě 2 Ah, což je jakýsi standard pro běžné činnosti. Kvalitnější a dražší modely akumulátorů nabízejí kapacitu až 5 Ah. Samotný tento údaj však není zcela vypovídající – vždy se ještě informujte o tom, jakou uvádí výrobce orientační dobu provozu.

Při výběru aku pily zohledněte také typ akumulátoru – standardně se dnes setkáte s tím, že jsou aku pily prodávány bez akumulátoru, který si dokoupíte samostatně. Řada výrobců totiž již přistupuje k univerzálnímu řešení, kdy můžete jeden akumulátor používat pro různé stroje a nářadí, a ušetřit tak nejen peníze za pořízení baterie, ale zároveň nepotřebujete x různých nabíječek a šetříte místo v dílně/garáži i životní prostředí. Nejčastěji se setkáte s následujícími typy akumulátorů:

  • Li-Ion (lithium-iontové články) – je nejrozšířenější a nejvýkonnější, vyznačuje se dlouhou životností a vysokou kapacitou i při menším objemu.
  • NiMh (nikl-metal hybridové baterie) – setkáte se s nimi zejména u levnějších modelů, proto i jejich výkon a životnost jsou v porovnání s Li-Ion podstatně nižší.
  • NiCd (nikl-kadmiové baterie) – byly používány zejména u starších a levných modelů, přesto na ně můžete občas narazit i dnes, měli byste se jim však velkým obloukem vyhnout. Opomeneme-li, že jsou neekologické, pak také trpí paměťovým efektem a jejich výkon i životnost jsou opravdu žalostné.

  >> Prohlédnout akumulátorové pily <<

Další parametry a funkce pily, které byste neměli opomíjet

Jak už jsme zmínili výše, při výběru řetězové pily je třeba zohlednit především její výkon. Existuje však ještě i celá řada dalších parametrů a funkcí, které zásadně ovlivňují to, jak budete s prací s pilou spokojeni. Mezi ně patří především následující:

Délka pilové lišty

Délku lišty už jsme několikrát zmiňovali. Právě ta je zodpovědná za to, jakou maximální tloušťku zvládnete s pilou pohodlně uříznout. S nejkratšími lištami se setkáte u aku pil, kdy mini pily disponují lištou jen kolem 10 cm a hodí se opravdu pro řezání pouze slabých větví. Pro běžné využití byste měli volit lištu o délce 30 až 40 cm (40cm lišta a výkon nad 2 kW si hravě poradí i s kmenem o průměru půl metru), profesionální pily jsou pak nejčastěji k dispozici s lištou o délce 40–50 cm.

Beznástrojové vs. manuální upínání řetězu

Pokud si pořídíte pilu, která je vybavena beznástrojovým upínáním řetězu (běžně u aku a elektrických pil), ušetříte si spoustu práce. Řetěz pak totiž stačí pouze nasadit na lištu a dotahovat jej pomocí kolečka umístěného na boku pily. K manuálnímu upínání řetězu (standardně u benzínových pil) pak potřebujete kombi klíč – bez něj řetěz prostě nenapnete.

Pozor!
Řetěz vždy napínejte ve vychladlém stavu. Pokud byste jej napínali v horkém stavu (vlivem smykového tření mezi řetězem a lištou dochází k jeho zahřátí a větší roztažnosti), byl by po vychladnutí řetěz příliš utažen!

Automatické mazání řetězu a lišty

Při řezání dochází ke smykovému třetí mezi řetězem a lištou, které způsobuje vysokou teplotu – ta je částečně chlazena olejem, který zároveň promazává řetěz a lištu, aby nedošlo k zadření. Pořídíte-li si pilu s automatickým mazáním, stačí nalít speciální olej do zásobníku a pila se pak stará o potřebné promazávání sama (200 ml oleje standardně vydrží až na 40 minut nepřetržitého provozu).

řetězová pila

Antivibrační systém

Zejména tehdy, pokud budete používat pilu častěji, je velmi vhodné zvolit provedení s antivibračním systémem, které vám zajistí pohodlí při práci (nadměrné vibrace navíc negativně ovlivňují zdraví). V takovém případě má pila odpruženou rukojeť, a to buď pomocí pružin, nebo silentbloků, jež tlumí vibrace pocházející od motoru. To, který systém je lepší, nelze jasně říci, jelikož vždy záleží i na způsobu používání – obecně platí, že silentbloky mají nižší odolnost vůči směsi benzínu a oleje, pružiny zase mohou praskat nebo se takzvaně vychodí.

Zubová opěrka

Při řezání je velmi časté, že narazíte na tužší část nebo na suk – v takovém případě je velmi důležité, aby pila zůstala na svém místě a nevyskočila. Přesně o to se stará zubová opěrka ve tvaru neúplného ozubeného kola v přední části lišty, která umožňuje pevné opření pily a zamezuje riziku zranění.

Zachytávač přetrženého řetězu

Z hlediska bezpečnosti je velmi důležité, aby byla pila vybavena zachytávačem přetrženého řetězu, který zablokuje otáčky i řetěz v případě jeho přetržení tak, aby vás nezranil.

Řetězová brzda

Brzda motorového řetězu je dalším důležitým bezpečnostním prvkem, který se aktivuje ve chvíli, kdy dojde k posunutí chrániče proti zpětnému vrhu, nebo v případě zpětného vrhu v důsledku setrvačných sil. Dojde k okamžitému zastavení řetězu a motor už dobíhá pouze na prázdno, takže nezpůsobí zranění.

Hmotnost pily
To, kolik pila váží, je většinou přímo úměrné jejímu výkonu. Mini pily, pily s nízkým výkonem a jednoruční aku pily standardně váží mezi dvěma až čtyřmi kilogramy, standardní pily se pohybují mezi 4–7 kg, u profesionálních pil s maximálním výkonem musíte počítat s hmotností mezi 8–10 kg. Při pořizování řetězové pily proto nezapomeňte zvážit, jak často ji budete používat a jakou máte fyzičku.

Hustota řezaného dřeva

Při výběru řetězové pily je třeba zohlednit také hustotu řezaného dřeva. Obecně platí, že s pilou o výkonu do 2 kW moc parády nenaděláte. Chcete-li řezat běžné dřevo, ať už z ovocných stromů či jehličnanů o průměrech kmenů do 50 cm, postačí vám pila s výkonem kolem 3 kW. Máte-li ale v plánu řezání silného, tvrdého dřeva s vysokou hustotou (dub, buk atd.), budete muset sáhnout po profesionální pile s výkonem ideálně kolem 4 kW. Dalším důležitým parametrem v této oblasti je obsah motoru pily – pro občasné řezání palivového dřeva vám postačí pila s obsahem 45 cm3, jestliže ale potřebujete připravit dřevo na celou topnou sezónu, měli byste sáhnout alespoň po farmářské pile s obsahem nad 50 cm3.  

Kvalitu řezu ovlivňuje správný výběr řetězu

O tom, jak kvalitně bude pila řezat, rozhoduje kromě výkonu také správná volba řetězu – a samozřejmě jeho ostrost. Aby nový pilový řetěz něco vydržel, musí být nejen vysoce kvalitní, ale zároveň musí splňovat parametry originálu (byť není vždy nutné kupovat originální pilový řetěz, jelikož existuje řada druhovýrobců, kteří nabízejí obdobné řetězy mnohdy za výhodnější ceny, doporučujeme vám na řetězu nešetřit a vždy zvolit originál – máte tak jistotu kvality a bezpečí (neznačkové, velmi levné řetězy se totiž rychle tupí, vytahují a mohou prasknout).

Náš tip: Mezi nejkvalitnější patří pilové řetězy STIHL. Ty si skvěle rozumí nejen s pilami tohoto výrobce, ale jsou vhodné i na motorovky jiných značek.

Na co je třeba se při výběru náhradního řetězu zaměřit?

Při výběru řetězu na motorovou pilu je třeba zohlednit následující parametry:

  • Počet vodicích článků originálního řetězu – vodicí články označují, jak dlouhý je řetěz. Nejedná se však o všechny články na pile, ale jen ty vodicí, tedy ty, jež mají výběžky zapadající do lišty. Někdy je údaj o počtu vodicích článků uveden na liště, někdy je třeba spočítat je.
  • Šířka vodicí drážky ve vodicí liště pily – vodicí články, které jsou zodpovědné za vedení řetězu v drážce lišty, mají určitý rozměr, a proto je nezbytně nutné znát specifickou šířku vodicí drážky, aby řetěz správně zapadnul do lišty. Ta se uvádí v milimetrech a standardně se jedná o 1,1 mm, 1,3 mm, 1,5 mm nebo 1,6 mm.
  • Celková rozteč řetězu – jedná se o polovinu vzdálenosti mezi třemi sousedními nýty v řadě, která je udávána v palcích. Tuto hodnotu najdete uvedenou na zadní části lišty a nejčastěji se setkáte s následujícími hodnotami:
  • 3/8" – tato rozteč, označovaná také jako tříosmina, je běžná u profesionálních i hobby pil, které mají stejnou rozteč, ale liší se vlastnostmi zubů
  • .325" – tato rozteč bývá nejčastěji u hobby a farmářských pil
  • .404" – tato rozteč je běžná pro těžké profesionální pily
  • 1/4" – s touto roztečí se naopak setkáme u mini pil s lehkými řetězy

výměna řetězu na řetězové pile

Kulaté, nebo hranaté zuby?

Při výběru řetězu se můžete setkat s dvěma profily zubů – kulatými a hranatými, jejichž výběr závisí především na vašich preferencích. Obecně ale platí následující:

  • Kulaté zuby jsou ideálním řešením pro běžné uživatele, jelikož vynikají vyšším komfortem při řezání, mají hladší řez a také nižší riziko zpětného rázu. Velmi dobře se brousí, vydrží dlouho ostré a netupí se nečistotami v podobě například hlíny na dřevě. V porovnání s hranatými zuby ale mají nižší řezací výkon.
  • Hranaté zuby ocení především profesionálové, jelikož v porovnání s kulatými zuby zajišťují podstatně vyšší řezací výkon, takže dřevo nařežete rychleji. Jejich řez je hrubší a i práce s pilou technicky náročnější, tedy nic pro amatéry. Zároveň je ale třeba počítat s tím, že jsou tyto zuby náchylnější na opotřebení a přítomnost nečistot, rychleji se tupí, a je proto třeba brousit je častěji.

Pozor na správné broušení řetězu

Jakmile se řetěz ztupí (což poznáte například tak, že se nevtahuje do dřeva, je nutno vyvíjet extrémní tlak na pilu, při řezání vznikají jen jemné piliny, pila uhýbá jedním směrem nebo vibruje a uskakuje, případně se objevuje kouř v řezu, i když je řetěz správně mazán), pak je třeba jej nabrousit. Pokud jste technicky zruční, můžete si nabrousit řetěz sami pomocí pilníku nebo brusky na řetězy (důležité je vždy dodržovat správný úhel!), nebo můžete využít servisu, kde vám řetěz profesionálně nabrousí. I když se pustíte do broušení řetězu sami, doporučujeme vám, abyste po každých dvou až třech domácích broušeních svěřili řetěz profesionálovi, který nabrousí všechny zuby stejně a řetěz bude dokonale rovný.

Jen správný provoz a údržba zajistí bezproblémový chod pily

Nyní, když už máte vybranou a pořízenou řetězovou pilu, je třeba se o ni správně starat. Jak jsme již zmínili výše, největší péči vyžadují benzínové řetězové pily, aku a elektrické pily jsou z hlediska údržby nenáročné – i ty ale potřebují pravidelné mazání a čištění, aby byla zajištěna dlouhá životnost a optimální provoz.

Po každém použití pilu důkladně očistěte – očistěte nejen samotný řetěz, ale i drážky lišty (jen tak pak může docházet ke správnému mazání). Většina lidí používá k čištění kombi klíč, který ale neodstraní nečistoty dokonale – lepším řešením je použít specializovaný háček. Důležité je očistit i kryt řetězového kola a kryt startovacího mechanismu.

Aby pila dobře pracovala a hlavně se správně chladila, je nutná pravidelná kontrola, čištění a výměna vzduchového filtru. Kromě znečištění zkontrolujte také to, zda filtr dobře sedí na karburátoru – případné netěsnosti by totiž propouštěly prach do sacího mechanismu, což by mohlo vést k poškození karburátoru nebo motoru.

U benzínové řetězové pily pravidelně doplňujte palivo – používejte vždy kvalitní benzín smíchaný s kvalitním motorovým olejem. Poměr míchání je přesně stanoven v návodu k použití každé pily, proto se s ním před použitím seznamte. Pro míchání použijte speciální míchací kanystr či univerzální míchací nádobu, namíchanou směs uchovávejte v originálním plastovém kanystru (nikdy ne v PET lahvích či jiných neoznačených nádobách). Vždy si namíchejte pouze takové množství paliva, které v dohledné době spotřebujete – smíchané palivo vždy před doplňováním důkladně promíchejte. Nepoužívejte palivo starší 3 měsíců, jelikož po této době už nemá své správné vlastnosti.

přidávání oleje do řetězové pily

Každá řetězová pila musí být pravidelně promazávána – ať už máte pilu s automatickým mazáním řetězu a lišty, či bez něj, vždy používejte speciální oleje určené pro řetězové pily a kontrolujte hladinu oleje v nádrži (při nedostatečném mazání dojde k zadření pily). Nikdy, opravdu nikdy nepoužívejte jiné typy olejů, jako například vyjeté motorové oleje či oleje z fritovacích zařízení – nejen, že je jejich použití zakázané, ale nečistoty v nich zanášejí části mazacího systému a dříve či později spolehlivě zničí čerpadlo. Je třeba také myslet na to, že i když použijete speciální olej, nesmí zůstat v pile, pokud ji nebudete delší dobu používat – použijte sadu pro odčerpání oleje a vypusťte jej. V opačném případě by rozkládající olej zalepil celý systém mazání.

Pravidelně také kontrolujte stav řetězu, a to nejen jeho ostrost, ale i napnutí. Nedostatečně napnutý řetěz totiž prokluzuje a pila vám nebude řezat, příliš napnutý řetěz zase snižuje výkon pily, jelikož zatěžuje motor. Stejně tak tupý řetěz neřeže, taktéž nadměrně zatěžuje motor a snižuje výkon pily a v extrémních případech může vést i k zadření motoru. Při každém nastartování pily pak také zkontrolujte, zda dochází k mazání řetězu – namiřte pilu proti světlému místu (například čerstvě uříznutému dřevu), přidejte plyn a zkontrolujte, zda se rozstřikují kapky oleje. Pokud k mazání nedochází, zkontrolujte množství oleje v nádržce a čistotu lišty, případně použijte šroub pro regulaci množství paliva. Nepomůžete-li to a nebude docházet k mazání řetězu, v žádném případě pilu nepoužívejte a navštivte servis!

V pravidelných intervalech také kontrolujte opotřebení pily. Zejména kontrolujte řetěz, zda nemá vylámané zuby, nebo nejsou jeho zuby kratší o více než 2 mm oproti původnímu stavu – v obou případech je třeba okamžitá výměna. Jestliže dojde k promáčknutí či zkroucení lišty, nebo je-li v ní řetěz volný, vyměňte ji za náhradní lištu. Nesedí-li řetěz na řetězovém kolečku, je třeba vyměnit i to.

Alespoň jednou za rok (při každodenním používání klidně i častěji) byste měli nechat pilu zkontrolovat v servisu. V našem odborném servisu zahradní techniky nejen překontrolujeme celkový stav pily, ale profesionálně vám nabrousíme řetěz, překontrolujeme stav kapalin, pilu kompletně vyčistíme, vyměníme opotřebované díly a v případě potřeby také seřídíme motor – a to jak v rámci záručního, tak pozáručního servisu.

Jak bezpečně pracovat s pilou

Při používání motorové pily vždy pamatujte na to, že se jedná o stroj, který je v případě nesprávné manipulace a nedodržování bezpečnostních pravidel velmi nebezpečný a může způsobit vážná zranění. Byť jsou řetězové pily vybaveny nejrůznějšími bezpečnostními prvky, je stále třeba dbát maximální opatrnosti.

  • Pilu vždy startujte na zemi!
  • Používejte pilu pouze tehdy, když máte pevný postoj s rozkročenýma nohama a nehrozí ztráta rovnováhy!
  • Řezaný drobnější materiál vždy musí být správně uchycen – používejte řezací či samosvorné kozy!
  • Nikdy se nepřemisťujte s nastartovanou pilou – i když se potřebujete přesunout pouze o pár kroků, aktivujte brzdu řetězu nebo vypněte motor. Při přepravě na delší vzdálenosti vždy nasaďte kryt vodicí lišty.
  • Vždy mějte u sebe mobilní telefon či vysílačku, informujte jinou osobu o tom, kde se nacházíte, ideálně nepracujte s pilou v osamocení.
  • Buďte si vědomi rizika zpětného vrhu při odvětvování či kácení stromů, při kácení používejte klíny.
  • Vždy mějte poblíž místa práce k dispozici lékárničku.

Nikdy nepracujte s řetězovou pilou bez ochranných pomůcek

Při používání řetězové pily je nezbytně nutné vždy používat základní ochranné pomůcky:

  • Při kácení stromů či při práci ve výškách vždy používejte přilbu, ideálně ve spojení se sluchátky, které ochrání váš sluch a zamezí zaléhání uší, a mřížkovaným štítem – ten je oproti plastovému lepší v tom, že se nemlží a je více prodyšný.
  • Nepoužijete-li ochranný štít, nezapomeňte alespoň na brýle – odletující třísky totiž mohou nenávratně poškodit váš zrak.
  • Obzvláště v náročnějším terénu, jako je les, byste měli používat bezpečnostní obuv. Oceníte ji ale v jakémkoliv prostředí, jelikož zpevní nohu a díky kovové špičce ochrání prsty před případnými nárazy a rozdrcením. Vhodné jsou i protiskluzové návleky alias nesmeky, které umístíte na obuv.
  • Pracovní rukavice vás ochrání nejen před poškrábáním od větví a dřeva, ale také před popálením od zahřátého motoru a pořezáním. Zároveň také tlumí vibrace – především tehdy, pořídíte-li si antivibrační rukavice.
  • Zvažte také použití oblečení s protipořezovou úpravou, zejména kalhoty a bundy, které v případě nehody zbrzdí a rychleji zastaví řetěz, takže výrazně minimalizuje riziko závažného zranění.

ochranné pomůcky pro práci s řetězovou pilou

Pokud jste dočetli až sem, gratulujeme – získali jste ucelený základní přehled o tom, jak si vybrat řetězovou pilu, co vše je nezbytné pro její spolehlivé používání, jak se o ni starat i na co si dávat pozor. Takže nyní můžete zakoupit požadovaný model a pustit se do práce. A pokud si přeci jen stále ještě nevíte rady, neváhejte se na nás obrátit – zkušení pracovníci našeho zákaznického servisu vám vždy ochotně a hlavně správně poradí. Protože Jarabák ví, co a jak.


Mohlo by vás také zajímat:

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání