Jak vybrat štípačku na dřevo

Jak vybrat štípačku na dřevo

Matěj Černý Ve čtvrtek 21. 09. 2023 Zahrada

Štípačka na dřevo je užitečný nástroj pro zpracování palivového dřeva. Existuje mnoho typů a modelů štípačů, které se liší podle způsobu pohonu, síly, velikosti a ceny. V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor při výběru a jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů štípaček.

Vzpomínáte na pohádku Byl jednou jeden král, která nám ukázala, že mnohdy obyčejné věci mají cenu zlata? V povídce to byla sůl, ale v dnešní době, kdy ceny energií neustále stoupají, je to pro nás DŘEVO.

V současnosti je dřevo pro čím dál tím více lidí hlavním zdrojem tepla. Díky vytápění dřevem můžeme ročně ušetřit až několik tisíc korun. Pokud chcete využívat dřevo jako primární zdroj topení, může být jeho příprava časově i fyzicky velmi náročná.

Když se řekne štípání dříví, každého napadne sekera, kalač a klín. Co ale dělat, když už samotná sekera nestačí a zároveň bychom si rádi ulehčili práci? V tuto chvíli nastupuje na scénu štípačka na dřevo. Některé štípače zvládnou až metrová polena o průměrů 50 cm.

Pojďme se nyní blíže podívat, jak vybrat štípačku na dřevo.

Jaké jsou výhody štípačů dřeva?

  • Jejich snadná obsluha.
  • Nižší riziko poranění oproti pilám či sekerám.
  • Nižší fyzická náročnost, která vám bude šetřit záda.
  • Při správném výběru lze snadno štípat jak suché, tak i vlhké nebo mokré dřevo.

štípání dřeva štípačkou

Co bychom měli znát a vědět, než začneme vybírat štípačku na dřevo?

Ještě, než si představíme jednotlivé typy štípačů, seznámíme vás s názvoslovím, které se vám při výběru vhodného stroje bude rozhodně hodit.

Štípací tlak

Základním parametrem u štípaček dřeva je štípací tlak. Štípací tlak nám udává sílu, kterou stroj (klín) působí na špalek/poleno. Čím větší je štípací tlak, tím větší a tvrdší poleno můžeme štípat. Nejčastěji se udává v tunách (t).

Pro měkké dřevo, s menším průměrem a délkou nám stačí štípačky s tlakem mezi 4 až 6 tunami. Pro tvrdé nebo sukovité dřevo doporučujeme štípací tlak alespoň 10 tun.

Štípací tlak nám může samotný výběr štípačky velmi usnadnit. Pokud víte, že budete štípat různé druhy dřeva (měkké, tvrdé, mokré, sukovité, atd.), doporučujeme koukat pouze po štípačkách se štípacím tlakem minimálně 10 tun.

Příkon

U elektrických štípaček dřeva se setkáme s pojmem příkon. Jedná se o množství energie odebrané z elektrické sítě. U slabších strojů se pohybuje od 1500 do 3000 W a postačí běžná zásuvka 230 V. Dražší a výkonnější štípače pak mají příkon nejčastěji od 3000 do 5000 W a vyžadují třífázovou zásuvku 400V. Vyšší příkon obvykle znamená vyšší štípací tlak, ale vždy také vyšší spotřebu.

Rozměry a hmotnost

Ani jeden z parametrů není u výběru štípačky ten nejzásadnější. Zpravidla platí, že čím výkonnější stroj si vyberu, tím budou jeho rozměry a váha větší. Nejlehčí štípače začínají přibližně na 40 kg. Nejtěžší vertikální štípačky mohou mít až 300 kg.

Důležitou součástí by měly být u každé štípačky kolečka, která vám pomohou s její manipulací.

Nastavení zdvihu pístu

Výbornou vlastností, kterou doporučujeme u štípaček vyhledávat je možnost nastavit si délku zdvihu pístu. Jednoduše si nastavíte délku dráhy pístu podle délky polena a nemusíte pokaždé čekat, než se píst vrátí do nejvyšší polohy. Ušetříte tak spoustu času, který můžete využít na další práci na zahradě nebo pro odpočinek.

Typy štípaček dřeva

Horizontální štípačky

Jak již název napovídá, horizontální štípače štípou polena ve vodorovné poloze. Dřevo je posouváno tlačnou deskou proti pevnému klínu. Jejich největší výhodou je nízká hmotnost, snadná manipulace, a především příznivá cena. Horizontální štípače si obvykle vystačí s běžnou zásuvkou.

Jejich nevýhodou je pak nižší štípací tlak (obvykle 4 až 7 tun), omezení velikosti polen a typu dřeva.

Horizontální štípače lze mít položené přímo na zemi, což vám usnadní práci s poleny, která nemusíte zvedat vysoko. Pracovat v předklonu ale může být více namáhavé, proto mají některé horizontální štípače vysoké nohy nebo stojan jako příslušenství. Špalky je sice nutné zvedat výše, ale obsluha je podstatně pohodlnější.

Horizontální štípač na dřevo Scheppach 7t

Vertikální štípačky

Vertikální štípače štípají polena pomocí klínu, který se pohybuje shora dolu proti stolu nebo základně. Polena se do nich vkládají na výšku. Vertikální štípačky fungují na stejném principu jako když štípeme sekerou nebo kalačem.

Vertikální štípače jsou zpravidla těžší (i přes 100 kg) a větší než horizontální. Mají stabilní základnu a některé modely i výškově nastavitelný přítlačný stůl. Tlačná síla je oproti horizontálním štípačkám větší, obvykle mezi 8 až 16 tunami. Příkon se obvykle pohybuje od 3000 do 5000 W.

S vertikálními štípačkami dřeva můžeme štípat velký objem dřeva. Nejsou zde překážkou delší a silnější polena, ale ani tvrdé, sukovité nebo mokré dřevo.

Vertikální štípač na dřevo Scheppach Compact 10 T

Hybridní štípačky dřeva

Někdy se můžete setkat i s názvem hybridní štípačka dřeva. Jedná se o profesionální stroje, které umožňují si zvolit horizontální nebo vertikální pracovní polohu. Pro běžné domácí použití se ale běžně nepoužívají.

Zvolit horizontální, nebo vertikální štípač dřeva?

Nyní už víme, co sledovat. Před samotným výběrem je dobré si ale zodpovědět ještě několik základních otázek, které vám s výběrem pomohou.

  1. Budu štípat tvrdší (dub, buk) nebo měkčí dřevo (smrk, bříza)?
  2. Budu štípat na zahradě nebo přímo v lese? Budu mít k dispozici přívod el. energie?
  3. Jakou chci délku a průměr polen?
  4. Jak často budu se štípačkou pracovat?

Pokud budu štípat jen občas, v menším objemu a malá polena (do 25 cm), bude nám stačit horizontální štípačka dřeva. Horizontální štípačky dřeva jsou také vhodné pouze pro měkčí dřevo.

Pro běžné uživatele, kteří ročně štípou dříví o objemu cca 10 m³ do krbových kamen, krbů nebo udíren jsou horizontální štípače vhodným pomocníkem. S poleny kratšími než 45 cm a s průměrem do 25 cm si hravě poradí.

Pro častější štípání silnějších polen nebo pro tvrdé dřevo jsou vhodnější vertikální štípačky dřeva.

Pokud to myslíte se dřevem vážně a připravujete se na topnou sezónu, volte vertikální štípačku se štípacím tlakem alespoň 10t. Pokud váháte, vyberte vždy silnější.

Jaký si zvolit pohon štípačky na dřevo?

Nejčastěji se u všech typů štípaček setkáme se stroji s elektrickým motorem. Můžeme se ale taky setkat i s benzínovým nebo dieselovým motorem a dále pak může být štípačka poháněná i vývodem na hřídel traktoru.

Pokud plánujete využít štípačku v dosahu el. energie, doporučujeme tichou a bezúdržbovou elektrickou štípačku. Slabším modelům stačí běžná zásuvka (230 V). Modely s větším štípacím tlakem pak již potřebují třífázovou zásuvku (400 V). Pokud máte k dispozici třífázovou zásuvku, doporučujeme vždy vybírat výkonnější variantu na 400 V.

K jednofázovým (230 V) štípačkám nezapomeňte použít kvalitní prodlužovací kabel s průřezem vodiče alespoň 2,5 mm². Vždy si také prověřte kapacitu jističe.

Jakmile potřebujete štípat dřevo na místech, kde není možné štípačku zapojit do zásuvky (například přímo v lese), využijte model s benzínovým nebo dieselovým motorem. Tyto modely jsou dražší, ale zase mají velký štípací tlak na zpracování jakéhokoliv dřeva.

Štípací klíny

Samotnou kapitolou jsou štípací klíny bez kterých by nemohla žádná štípačka fungovat. Základní štípací klín je vždy již součástí konstrukce.

Dokoupit si ale můžete i další varianty, které vám usnadní a urychlí práci. Hojně využívaný je klín čtyř ramenný (kříž), který rozdělí poleno na čtyři části. Důležité je si pohlídat, aby měla štípačka dostatečný štípací tlak a zvládla s takovým klínem pracovat. Doporučujeme počítat se štípacím tlakem alespoň o 1/3 vyšším než při použití jednoduchého klínu (na stejný typ dřeva).

Můžeme se setkat i s dalšími variantami klínů jako například šesti ramenné, prodloužené (určené pro polena o délce až 135 cm) nebo klíny pro sukovité dřevo.

Použití přídavných klínů je velmi jednoduché. Stačí je pouze nasadit na původní klín štípačky a případně u některých modelů upevnit upínacím šroubem.

štípací klín na zpracování dřeva

Co se mi bude při zpracování dřeva ještě hodit?

Určitě doporučujeme si stále ponechat sekeru, kalač i klín. Pro štípání jednoho polena bude rychlejší použít kalač než připravovat celou štípačku. Jestliže se chystáte štípat polena ze stromů, které vám stále stojí na zahradě, určitě se neobejdete bez řetězové pily.

Při práci nezapomínejte na bezpečnost. Rozhodně si před používáním štípačky přečtěte návod, který je součástí každého balení. Samozřejmostí by měly být ochranné pomůcky, především pak rukavice a ochranné brýle.

S přípravou dřeva na topení začněte již nyní!

Příprava palivového dřeva na zimu pro vás může být rychlá a snadná. Začít můžete hned. Stačí si jen vybrat správnou štípačku a dát se do díla. Pokud si stále nejste jistí, jaká štípačka pro vás bude ta pravá, určitě doporučujeme si vybrat silnější model. Měkkým dřevem bude klín procházet jako nůž máslem a s tvrdým dřevem si poradí jak by smet.

Pak už jen postačí správně srovnat dřevěná polínka na vhodné místo tak, aby byla v případě potřeby dostupná každému, kdo bude chtít přiložit do rodinného krbu, kamen či do venkovního ohniště.

Věříme, že vám tento článek s výběrem vhodné štípačky na dřevo pomůže. Jestli si ale stále nejste jisti, zavolejte našim Jarabák specialistům, kteří vám velice rádi pomohou.


Mohlo by vás také zajímat:

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání