Na jaře se prý zapalují lýtka… Nevíme jak u vás, ale my tedy radši zažehneme rovnou plamen. Plamen, který lehce pohladí i rozpálí do ruda, plamen, který okamžitě rozvoní svět kolem a vyvolá neodolatelnou touhu. Touhu, která rozbuší srdce, rozšíří panenky a aktivuje nejen všechny smysly, ale i každičkou buňku v těle. Však si to představte – horký jarně-letní den, vlahý večer, jemný vánek a k tomu grilovaný flák masa.
Cítíte tu vůni, jíž se nic nevyrovná? Tančí vám před očima světýlka touhy, kdy už se konečně budete moci zakousnout do šťavnatého masíčka přelitého Béarnaise omáčkou? Vznášíte se na vlnách nezaměnitelného kouřového aroma? Zažíváte vášně, kterým nejde odolat? Tak na nic nečekejte a pojďte se společně s námi připravit na dokonalý kulinářský zážitek, který vás chytne za srdce.
Poradíme vám, jak vybrat ten pravý gril, který splní každé vaše přání a nikdy vás nezklame. Pomůžeme vám najít parťáka, s kterým zažijete nezapomenutelné chvíle, o které se rádi podělíte i s ostatními. My v Jarabáku totiž víme, jak si tuhle sezónu grilování a zahradních party vychutnat naplno.
Doufáme, že jsme vás řádně namlsali a už přemýšlíte, kde to novému grilu bude na zahradě nejvíce slušet. A pokud jste právě začali zoufat, že byste si tak rádi pochutnali na grilovaných specialitách, ale chybí vám k tomu zahrada, tak zase smutky odhoďte a pojďte si vybrat gril na balkón či terasu. Že nemáte ani ty? Opět nevadí, představíme vám i elektrický gril, s kterým vám vzniknou pod rukama gurmánské specialitky i u vás doma.
Náš průvodce výběrem grilů je opravdu ucelený – kromě jednotlivých typů hodíme očko i na ty nejdůležitější parametry a kritéria výběru a na závěr vás ještě namlsáme neodolatelným receptem.
Sortiment grilů je opravdu rozmanitý a jeho výběr nemusí být úplně nejjednodušší. Stejně jako platí, že nakupovat potraviny byste neměli chodit hladoví, tak prosím ani gril nepořizujte s prázdným žaludkem a bez důkladného promyšlení. Abyste uspokojili své chuťové buňky, musíte opravdu důkladně promyslet, co vlastně od grilu očekáváte. Na co se tedy zaměřit? Před samotným výběrem si položte následující otázky a důkladně si na ně odpovězte (a nepřeskakujte je ani tehdy, když už váš žaludek bude křičet, že na tom přeci nezáleží – záleží víc, než si možná myslíte).
Ať už si chcete pochutnat na pořádně šťavnatém steaku, grilované zelenince, dietní rybě nebo jen narychlo připravené klobásce, rozhodujícím faktorem je to, na čem budete grilovat. Grily na dřevěné uhlí vás nepřipraví o nezaměnitelnou chuť a kouřové aroma, plynový gril se rychle rozpálí na požadovanou teplotu a neprodukuje žádný kouř ani popel, takže vám usnadní a urychlí práci, a elektrický gril vám umožní připravit si grilované speciality i v kuchyni či jiných uzavřených prostorách. Pojďme si je ale představit podrobněji se všemi jejich výhodami i nevýhodami.
Pokud si nedokážete představit grilování bez žhnoucích uhlíků a hlavně typické vůně pokrmů, které jsou prostoupeny jemným kouřovým aroma, pak je pro vás volbou číslo jedna gril na dřevěné uhlí. Vzhledem k tomu, že ale produkuje kouř a manipulujete v něm s ohněm, musíte pro něj mít připravené místo na zahradě, a to ideálně někde ve větší vzdálenosti od sousedů – ty nevrlejší nebudete dráždit kouřem a s těmi ostatními se nebudete muset (když nebudete chtít) dělit o svůj výtvor.
Výhody | Nevýhody |
+ umožňují připravit pokrmy s typickou „grilovanou“ chutí a kouřovým aroma | - lze je používat pouze v exteriéru, a to zejména na zahradách, nikoliv na balkoně (vysoká kouřivost) |
+ pochutiny připravíte rychle, a to buď napřímo nad žárem ohně, kde je opravdu vysoká teplota, nebo můžete využít i možnosti nepřímého grilování mimo žár, kdy využijete víko, a vytvoříte tak podobný efekt, jako byste připravovali pokrmy v troubě | - nejsou ideální pro momentální rozhodnutí a okamžitou přípravu večeře – před použitím je musíte roztopit, což zabere přibližně půl hodiny, než se můžete pustit do díla |
+ rozumná cena | - bez pravidelného doplňování paliva (dřevo, dřevěné uhlí či brikety) se neobejdete |
+ široká nabídka velikostí a barev | - potřebujete-li regulovat teplotu při přípravě různých pokrmů, zde neuspějete – regulace není možná, příp. jen prostřednictvím otvorů ve víku |
- jsou náročnější na čištění, údržbu i skladování |
Při přípravě pokrmů se u tohoto typu grilů neobejdete bez topiva. Byť se uvádí jako gril na dřevěné uhlí, můžete do něj použít i dřevo či brikety.
Sortiment grilů na dřevěné uhlí je opravdu široký – od malých přenosných až po velké a absolutně sofistikované, které si poradí s čímkoliv. Kromě různých velikostí a provedení hrají roli také nabízené funkce:
Při výběru grilu na dřevěné uhlí nezapomeňte také zkontrolovat, z čeho je vyroben.
Nejoblíbenějšími a nejprodávanějšími modely zahradních grilů jsou v posledních letech ty plynové. Skvěle se hodí nejen na zahradu, ale i do polouzavřených prostor, tedy i na terasy či balkony. Jejich velkou výhodou je to, že neprodukují kouř ani popel a navíc se rychle rozpálí, takže nezůstane hlady ani nečekaná návštěva. Navíc nemusíte neustále shánět dřevěné uhlí či brikety, řešit, kam s popelem a taky si pohodlně zvládnete regulovat teplotu – už tedy nespálíte žádnou pochoutku.
Jediné, co budete k provozu plynového grilu potřebovat, je přívod plynu z propan-butanové lahve. Před jejím pořízením ale změřte, jak velký máte prostor pod grilem, aby se tam láhev vešla – a samozřejmě nesmíte mít strach z manipulace s plynem.
Výhody | Nevýhody |
+ grilovat můžete kdekoliv a kdykoliv (nepotřebujete dřevo/uhlí ani připojení k elektrické energii) | - mohutnější a těžší provedení vyžadující více prostoru |
+ neprodukují kouř ani popel | - vyšší cena |
+ zapálení i rozpálení na požadovanou teplotu je snadné a rychlé | - jídla typicky nevoní kouřem (možno doplnit aroma systémem) |
+ díky plynulé regulaci teploty si připravíte dokonale propečený steak i lehce grilovanou zeleninku | - nezbytná manipulace s plynem a pořizování plynových lahví |
+ umožňují přímé i nepřímé grilování, kdy fungují jako trouba | |
+ plynová láhev vám vydrží na 5–10 hodin provozu, takže náklady na grilování jsou opravdu nízké | |
+ umožňují grilovat bezpečně a zdravě, díky tomu, že na pokrmech nezůstávají typické zbytky jako při spalování dřevěného uhlí | |
+ snadno se udržují |
Při výběru plynového grilu narazíte na dva systémy šíření tepla ke grilovacímu roštu, a to buď pomocí lávových kamenů, nebo flavorizéru.
Plynové grily jsou nabízeny od kompaktních provedení až po plnohodnotné zahradní kuchyně. Pro přípravu pokrmů pro jednoho až dva lidi vám plně postačí stolní plynový gril s jednorázovou plynovou kartuší, který využijete i na balkoně či terase. Velké zahradní plynové grily nesmí chybět na žádné party a plynový gril s bočním hořákem zase oceníte tehdy, když potřebujete připravit i přílohy či jiné pokrmy při grilování. Na bočním hořáku přihřejete omáčku, uvaříte brambory či těstoviny – a když ho už nepotřebujete, jednoduše ho sklopíte, aby nezabíral místo a nepřekážel.
A nechcete-li se připravovat ani o úžasné kouřové aroma, pak zvolte provedení s aroma systémem, tedy speciální kolejnicí či zásuvkou pod grilovací mřížkou, do kterých lze vkládat dřevo, byliny či nalít třeba víno – připravované pochutiny tak nasají toto aroma.
U plynových grilů musíte při výběru také zohlednit, kolik mají k dispozici hořáků a jaký mají výkon.
Obecně pak platí poučka, že na jeden hořák (případně na 1 000 cm2 grilovací plochy) by měl připadat výkon 3 kW.
Chcete-li si přípravu pokrmů na plynovém grilu vychutnat opravdu na pohodu a dosáhnout dokonalých výsledků, doporučujeme vyzkoušet originální systém plynových grilů Weber. Ty jsou totiž vybaveny 4 unikátními komponenty, díky kterým nemusíte být neustále ve střehu a vše zvládnete bez stresu a na jedničku:
Praktický tip pro grilování na plynu na cestách: Pokud hledáte společníka, se kterým si připravíte pořádnou flákotu masa nejen na zahradě či terase, ale také v kempu, na pikniku či na vašich toulkách s karavanem, pak vám doporučujeme plynový gril Weber Traveler Black. Tento stylový kousek totiž díky kompaktní velikosti a možnosti složení, které zvládnete jednou rukou, pohodlně vezmete s sebou kamkoliv, a zároveň díky úctyhodné grilovací ploše 2 065 cm2 na něm připravíte pohoštění pro spoustu strávníků najednou. Jen tak pro představu – pohodlně na něm na jeden zátah ugrilujete 20 klobásek, nebo 15 burgerů. Navíc disponuje velkým postranním stolkem s háčky na veškeré grilovací náčiní, je přidělaný k vozíku, abyste mohli začít grilovat hned, jak se vám začnou sbíhat sliny, a také si můžete libovolně volit rozsah teplot, takže kromě šťavnatých steaků si klidně připravíte i palačinky ke snídani. Je to prostě společník, kterého si zamilujete na první pohled (i první zakousnutí).
Proč se omezovat grilovací sezónou, když si můžete chutné pokrmy ugrilovat i tehdy, když je venku dvacet pod nulou. S elektrickými grily to není žádný problém – potřebujete pouze připojení k elektřině a na ničem jiném nezáleží. Elektrické grily nekouří, nevyužívají žhavé uhlíky a nejsou ani nijak jinak nebezpečné, takže je můžete použít nejen na terase či balkoně, ale klidně i v kuchyni či uzavřeném altánku. Na chuti rozhodně nic neubírají, jen se musíte připravit na fakt, že budete ochuzeni o typické kouřové aroma.
Výhody | Nevýhody |
+ použijete je všude tam, kde máte možnost připojení k elektrické energii | - milujete-li při grilování typickou vůni dřeva, budete zklamaní – tohoto aroma elektrický gril nedosáhne |
+ díky tomu, že neprodukují téměř žádný kouř, plně poslouží i v uzavřených prostorách | - bez zdroje elektrické energie nebude sloužit |
+ rychle se nahřívají, vedou teplo rovnoměrně a nepotřebují žádné palivo | - použití je omezené délkou kabelu |
+ díky kompaktním rozměrům se pohodlně skladují | |
+ obsluha je snadná a poradí si s ní každý |
Stejně jako u ostatních elektrických spotřebičů musíte i u grilu sledovat, jaký má příkon – ten totiž ovlivní dobu přípravy. Standardně se setkáte s údaji v rozmezí 1000–2400 W a samozřejmě čím vyšší hodnota, tím vyšší výkon.
Pokud jste až do dneška bádali nad tím, proč jsou některé elektrické grily s žebrováním a jiné s rovnou grilovací plochou, pak vám prozradíme, že to není na okrasu – rovná grilovací plocha je totiž určena zejména pro přípravu zeleniny, masa, ale i třeba palačinek, žebrovaná plocha slouží zase pro přípravu ryb či steaků. A co když chcete připravovat vše? Pak zvolte elektrický gril s kombinovanou grilovací plochou.
A jakéže tedy typy elektrických grilů existují?
U elektrických grilů se můžete setkat s různými materiály použitými pro výrobu grilovací plochy, přičemž každý z nich se hodí pro jiné pokrmy a má i jinou životnost.
Pokrok nezastavíš. A platí to i u grilů. Takže patříte-li k milovníkům technologií, nemusíte se jich vzdávat ani u bohulibé činnosti, jako je příprava jídla. Grilování budoucnosti si můžete vyzkoušet na špičkovém elektrickém grilu Weber Pulse 2000, který je vybaven přesným řízením teploty díky plynule nastavitelné tepelné spirále. Jeho integrovaná technologie iGrill umožňuje pohodlné nastavení teploty, kontrolu během přípravy jídla i oznámení zobrazené na displeji, kdy je nejlepší čas podávat. Stačí si jen bezplatně stáhnout aplikaci Weber iGrill a můžete si užívat grilování na té nejvyšší úrovni.
Pokud byste po přečtení předchozích řádků nejradši spojili výhody plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí, žádný problém, kupte si peletový gril. Ten se jednoduše ovládá pomocí knoflíku, grilujete na peletách, které propůjčí typické kouřové aroma, ale zároveň můžete regulovat teplotu. Peletové grily Weber vám dokonce umožní grilovat i na dálku díky dálkovému ovládání – vše jednoduše sledujete pomocí chytrého telefonu. Jakmile je třeba steak otočit nebo třeba doplnit palivo, obdržíte na mobil notifikaci. A do té doby můžete v klidu koukat na fotbal či telenovelu.
Nemáte-li k dispozici moc prostoru, nebo chcete s grilem i cestovat, pořiďte si přenosný. Najdete jej také pod označením stolní gril a seženete jej jak v elektrickém provedení, tak i třeba s jednorázovou plynovou kartuší, která vás neomezuje v jeho použití ani v pusté divočině – jen tedy musíte mít zásobu kartuší. Výhodou přenosných grilů je také to, že jsou poměrně stabilní, stačí je postavit na rovnou desku či stůl a nemusíte se bát převržení.
Jestliže ale raději dáváte přednost pohledu do plápolajícího ohně, můžete namísto přenosného grilu sáhnout po přenosném ohništi. Díky němu si můžete rozdělat oheň naprosto kdekoliv – ať už na zahradě, dvorku, před chatou, nebo třeba na rybách. Nepotřebujete kvůli němu provádět žádné terénní úpravy, a navíc si nezničíte svůj dokonale pěstěný anglický trávník. A co bezpochyby také oceníte, je to, že si nad ohněm rozdělaným v tomto ohništi nejen opečete špekáčky, ale díky roštu se můžete pustit i do grilování. Tohoto šikovného pomocníka si můžete zvolit v různých velikostních i konstrukčních provedeních, sáhnout byste však měli vždy po ohništi z litiny – ta je oproti oceli značně odolnější a nepodléhá korozi. Důležitá je pak také tloušťka stěn, která by neměla být menší než 3 mm, abyste se nedočkali toho, že se vám přenosné ohniště zdeformuje. I v tomto případě platí, že kvalita je základ
Upustíme-li teď od jednotlivých typů grilů, pojďme se podívat ještě na další parametry, které je třeba sledovat nezávisle na zdroji tepla.
Asi je naprosto logické, že čím více hladových krků chcete nakrmit, tím větší grilovací plochu budete potřebovat. Jaká velikost je ta pravá?
Ano, i materiál je nesmírně důležitý – ovlivní totiž životnost. U plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí byste měli dávat přednost nerezu či litině, a naopak se vyhnout levnému smaltu, který se začne brzy loupat. U elektrických grilů volte grilovací plochu z litiny, přírodního kamene, terakoty či keramiky. Při koupi grilu na dřevěné uhlí se zaměřte na plechové grily s ohnivzdorným nátěrem.
Důležitý je však i materiál roštu, který je mnohdy podceňován, přitom právě on rozhoduje o výsledku vašeho snažení – zárukou rovnoměrného propečení masa je litinový rošt, který na mase zanechá také typickou mřížku. Ta naopak chybí u nepřilnavého nerezového roštu, který ale také vede dobře teplo a navíc je méně náročný na údržbu. Těžit však můžete z výhod obou typů roštů – stačí zvolit model s rozdělenou grilovací plochou a do každé části můžete umístit jiný rošt.
Aby nehrozilo riziko převržení a tedy zranění či popálení, je třeba, aby byly grily stabilní – a to zejména ty s velkými konstrukcemi. Největší stabilitu mají grily se stojanovou konstrukcí, která je ale náročná na manipulaci. Proto pokud potřebujete s grilem přejíždět z místa na místo, dejte přednost pojízdné konstrukci s transportními kolečky.
U grilů se můžete setkat také s celou řadou dalších vychytávek, které vám usnadní práci. Mezi ně patří například:
Když už si koupíte kvalitní gril, nezapomínejte k němu pořídit i kvalitní příslušenství a nástroje, kterými obrátíte maso, teploměr, kterým zkontrolujete propečení a vhodné grilovací nářadí. Ve vaší výbavě by vám rozhodně neměly chybět grilovací obracečky, kleště a štětce na potírání masa, jakož ani kvalitní nože a jehly na napíchání masa. V setu s jehlou často pořídíte i motorky na grilování a rožnění, díky kterým budete mít grilování bez práce. Při grilování zeleniny pak zase oceníte speciální mísy s otvory a samozřejmě nezapomeňte na správný výběr roštů.
Máte-li gril na dřevěné uhlí či brikety, pořiďte si dostatečnou zásobu a skladujte je na místech, kde nenavlhnou.
Aby vám jídlo z grilu opravdu chutnalo a zároveň gril sloužil dlouhá léta, je samozřejmě nutné pravidelně se o něj starat. Čištění je pro mnohé noční můrou, ale zvolíte-li správné nástroje na čištění grilu, zvládnete to levou zadní. Ideální jsou kartáče na grily – a třeba takový kartáč 3v1 odstraní nejen hrubé nečistoty, ale poslouží i k běžnému čištění a finálnímu doleštění.
Když gril nepoužíváte, měli byste ho chránit před vlivy počasí – takže nejen na zimu, ale i během sezóny ho navlečte do stylového kabátku – prostě a jednoduše ho zakryjte kvalitním ochranným obalem na gril, který mu zajistí ten nejlepší azyl a ochrání ho před větrem, deštěm, prachem, pyly a dalšími nečistotami.
A jak jsme slíbili v úvodu, přinášíme vám nakonec ještě tip na tu nejluxusnější marinádu, do které když naložíte maso, podlomí se kolena údivem i vaší tchyni. A všichni ostatní vás budou považovat za boha grilování. Děkovat nám nemusíte, máme radost, když vám děláme radost.
Co by to bylo za grilování bez škopku piva, že? Takže nesmí chybět ani v marinádě. Vezměte třetinku piva, nalijte ji do misky, přidejte 6 lžic kečupu, 4 lžíce třtinového cukru, lžičku mletého černého pepře a 2 lžíce soli. Prolisujte si 6 stroužků česneku a nakrájejte úplně nadrobno dvě malé nebo jednu větší cibuli a přidejte je do směsi. Zakápněte dvěma lžícemi balzamikového octa nebo citronové šťávy a máte-li to rádi ostré, přidejte ještě trochu chilli (špetku, opravdu jen špetku – a hlavně si pak nesahejte do očí). Důkladně promíchejte, pak do této směsi naložte plátky masa a nechte alespoň 24 hodin v chladu marinovat.
Dobrou chuť a mistrům grilmanům zdar!
Chcete dostávat nejnovější rady a tipy ohledně aktuálních trendů?