Jak vybrat správný gril

Jak vybrat správný gril

Lucie Formanová V úterý 02. 05. 2023 Poradna

Vybíráte gril na zahradu, terasu či do kuchyně? Obsáhlý průvodce světem grilů vám představí nejdůležitější parametry a pomůže s výběrem.

Na jaře se prý zapalují lýtka… Nevíme jak u vás, ale my tedy radši zažehneme rovnou plamen. Plamen, který lehce pohladí i rozpálí do ruda, plamen, který okamžitě rozvoní svět kolem a vyvolá neodolatelnou touhu. Touhu, která rozbuší srdce, rozšíří panenky a aktivuje nejen všechny smysly, ale i každičkou buňku v těle. Však si to představte – horký jarně-letní den, vlahý večer, jemný vánek a k tomu grilovaný flák masa.

Cítíte tu vůni, jíž se nic nevyrovná? Tančí vám před očima světýlka touhy, kdy už se konečně budete moci zakousnout do šťavnatého masíčka? Vznášíte se na vlnách nezaměnitelného kouřového aroma? Zažíváte vášně, kterým nejde odolat? Tak na nic nečekejte a pojďte se společně s námi připravit na dokonalý kulinářský zážitek, který vás chytne za srdce.

grilování na zahradě

Poradíme vám, jak vybrat ten pravý gril, který splní každé vaše přání a nikdy vás nezklame. Pomůžeme vám najít parťáka, s kterým zažijete nezapomenutelné chvíle, o které se rádi podělíte i s ostatními. My v Jarabáku totiž víme, jak si tuhle sezónu grilování a zahradních party vychutnat naplno.

Doufáme, že jsme vás řádně namlsali a už přemýšlíte, kde to novému grilu bude na zahradě nejvíce slušet. A pokud jste právě začali zoufat, že byste si tak rádi pochutnali na grilovaných specialitách, ale chybí vám k tomu zahrada, tak zase smutky odhoďte a pojďte si vybrat gril na balkón či terasu. Že nemáte ani ty? Opět nevadí, představíme vám i elektrický gril, s kterým vám vzniknou pod rukama gurmánské specialitky i u vás doma.

Náš průvodce výběrem grilů je opravdu ucelený – kromě jednotlivých typů hodíme očko i na ty nejdůležitější parametry a kritéria výběru a na závěr vás ještě namlsáme neodolatelným receptem.

Obsah článku:
  1. Jak vybrat ten správný gril? Ptejte se a odpovídejte
  2. Bez paliva to nepůjde aneb Jaké druhy grilů vlastně existují
  3. Grily na dřevěné uhlí pro potěšení všech smyslů
  4. Plynový gril pro rychlou přípravu pokrmů
  5. Elektrické grily pro grilování doma i venku
  6. Peletové grily se snadným ovládáním i typickou chutí pokrmů
  7. Přenosné grily na balkon i cesty
  8. Nepodceňte ani další kritéria, která ovlivní výsledek
  9. Co vám ještě usnadní život při grilování
  10. Kvalitní náčiní je základ
  11. Nezapomínejte na pravidelnou údržbu
  12. To nejlepší na konec – marináda, která vás pozvedne na mistra kuchaře

Jak vybrat ten správný gril? Ptejte se a odpovídejte

Sortiment grilů je opravdu rozmanitý a jeho výběr nemusí být úplně nejjednodušší. Stejně jako platí, že nakupovat potraviny byste neměli chodit hladoví, tak prosím ani gril nepořizujte s prázdným žaludkem a bez důkladného promyšlení. Abyste uspokojili své chuťové buňky, musíte opravdu důkladně promyslet, co vlastně od grilu očekáváte. Na co se tedy zaměřit? Před samotným výběrem si položte následující otázky a důkladně si na ně odpovězte (a nepřeskakujte je ani tehdy, když už váš žaludek bude křičet, že na tom přeci nezáleží – záleží víc, než si možná myslíte).

  • Kam s ním? Tedy kde budete gril používat? Máte k dispozici zahradu, terasu, balkon? Nebo si musíte vystačit s kuchyní?
  • Koho budete hostit aneb kolika lidem potřebujete zaplnit kručící břicha?
  • Budete s grilem cestovat – třeba na čundr či dovolenou pod stan? Nebo jej budete používat jen doma / na zahradě?
  • Toužíte po žhnoucím a praskajícím dřevu/dřevěném uhlí, nebo si bez problémů užijete i grilování na plynu či elektřině?
  • Nevadí vám manipulace se žhavými uhlíky či popelem?
  • Chcete si užívat proces grilování se vším všudy, nebo vám jde jen o finální gurmánský prožitek?
  • Co všechno chcete na grilu připravovat? Potřebujete regulovat teplotu a mít k dispozici i přídavné funkce, například pro uvaření přílohy či omáčky?
  • A v neposlední řadě je samozřejmě také důležité, jak moc nadité je vaše prasátko, tedy kolik peněz chcete/můžete do grilu investovat.

rodinné grilování

Bez paliva to nepůjde aneb jaké druhy grilů vlastně existují

Ať už si chcete pochutnat na pořádně šťavnatém steaku, grilované zelenince, dietní rybě nebo jen narychlo připravené klobásce, rozhodujícím faktorem je to, na čem budete grilovat. Grily na dřevěné uhlí vás nepřipraví o nezaměnitelnou chuť a kouřové aroma, plynový gril se rychle rozpálí na požadovanou teplotu a neprodukuje žádný kouř ani popel, takže vám usnadní a urychlí práci, a elektrický gril vám umožní připravit si grilované speciality i v kuchyni či jiných uzavřených prostorách. Pojďme si je ale představit podrobněji se všemi jejich výhodami i nevýhodami.

Grily na dřevěné uhlí pro potěšení všech smyslů

Pokud si nedokážete představit grilování bez žhnoucích uhlíků a hlavně typické vůně pokrmů, které jsou prostoupeny jemným kouřovým aroma, pak je pro vás volbou číslo jedna gril na dřevěné uhlí. Vzhledem k tomu, že ale produkuje kouř a manipulujete v něm s ohněm, musíte pro něj mít připravené místo na zahradě, a to ideálně někde ve větší vzdálenosti od sousedů – ty nevrlejší nebudete dráždit kouřem a s těmi ostatními se nebudete muset (když nebudete chtít) dělit o svůj výtvor.

Výhody Nevýhody
+ umožňují připravit pokrmy s typickou „grilovanou“ chutí a kouřovým aroma - lze je používat pouze v exteriéru, a to zejména na zahradách, nikoliv na balkoně (vysoká kouřivost)
+ pochutiny připravíte rychle, a to buď napřímo nad žárem ohně, kde je opravdu vysoká teplota, nebo můžete využít i možnosti nepřímého grilování mimo žár, kdy využijete víko, a vytvoříte tak podobný efekt, jako byste připravovali pokrmy v troubě - nejsou ideální pro momentální rozhodnutí a okamžitou přípravu večeře – před použitím je musíte roztopit, což zabere přibližně půl hodiny, než se můžete pustit do díla
+ rozumná cena - bez pravidelného doplňování paliva (dřevo, dřevěné uhlí či brikety) se neobejdete
+ široká nabídka velikostí a barev - potřebujete-li regulovat teplotu při přípravě různých pokrmů, zde neuspějete – regulace není možná, příp. jen prostřednictvím otvorů ve víku
  - jsou náročnější na čištění, údržbu i skladování

Gril na dřevěné uhlí Weber Master-Touch GBS E-5750 Black

Správné topivo je základ

Při přípravě pokrmů se u tohoto typu grilů neobejdete bez topiva. Byť se uvádí jako gril na dřevěné uhlí, můžete do něj použít i dřevo či brikety.

  • Při použití dřeva je třeba začít s přípravou na grilování dříve – musíte si z něj totiž sami vyrobit dřevěné uhlí.
  • Dřevěné uhlí, které koupíte v pytlích, se rozpálí poměrně rychle, ale vzhledem k tomu, že se jedná o malé kousky, tak také hoří kratší dobu (v porovnání s briketami). Je tedy vhodné na přípravu 1 až 2 várek masa.
  • Dřevěné brikety jsou dražší, hůře se rozpalují, ale zase déle hoří a jejich ohřev je stabilnější – oceníte je zejména při velké zahradní party, kdy připravujete velké množství pokrmů.

Grily na dřevěné uhlí s přidanou hodnotou

Sortiment grilů na dřevěné uhlí je opravdu široký – od malých přenosných až po velké a absolutně sofistikované, které si poradí s čímkoliv. Kromě různých velikostí a provedení hrají roli také nabízené funkce:

  • Nejznámějším typem je kotlový gril neboli gril s poklopem, který vám umožňuje zakrytí připravovaného pokrmu a tedy rovnoměrné rozložení teploty. Pokrm tak připravíte rychleji a bez problémů i za větrného či sychravého počasí.
  • Sbíhají-li se vám sliny nejen nad grilovanými, ale i uzenými pochoutkami, pak si nenechte ujít gril na dřevěné uhlí s udírnou. Sice mu budete muset vyhradit víc prostoru, ale rozhodně se to vyplatí. Tyto grily bývají často označovány také jako lokomotiva, jelikož mají dvě topeniště (každé s vlastním grilovacím roštem).
  • Nechcete-li jíst grilovaná jídla připravovaná na přepáleném oleji, může pro vás být řešením vodní gril, který využívá lavor s vodou, díky které se ochlazuje vysoká teplota při grilování. A zároveň do lavoru odkapává tuk či olej, takže nedochází k jeho přepalování.
  • A pokud byste rádi, aby spoustu činností gril udělal za vás, pak zkuste třeba zahradní gril Weber Performer Deluxe, který je opatřen plynovým zapalováním, takže uhlí začne hořet po stisknutí jednoho tlačítka. Díky zásobníku na dřevěné uhlí nebudete muset pořád řešit, kam jste zase dali ten pytel, nebo zda vám do něj neprší.

Životnost daná materiálem

Při výběru grilu na dřevěné uhlí nezapomeňte také zkontrolovat, z čeho je vyroben.

  • Nejlevnější modely bývají nejčastěji ze smaltu, který se ale brzy začne olupovat, takže se může stát, že po jedné sezóně půjde gril z domu, respektive ze zahrady.
  • Zlatou střední cestu z hlediska výdrže i ceny představuje nerez, který se navíc také dobře udržuje.
  • Chcete-li však opravdu kvalitu, zvolte litinu, která je nejlepší nejen z hlediska životnosti, ale i kvality zpracování a akumulace tepla.

gril na dřevěné uhlí

Plynový gril pro rychlou přípravu pokrmů

Nejoblíbenějšími a nejprodávanějšími modely zahradních grilů jsou v posledních letech ty plynové. Skvěle se hodí nejen na zahradu, ale i do polouzavřených prostor, tedy i na terasy či balkony. Jejich velkou výhodou je to, že neprodukují kouř ani popel a navíc se rychle rozpálí, takže nezůstane hlady ani nečekaná návštěva. Navíc nemusíte neustále shánět dřevěné uhlí či brikety, řešit, kam s popelem a taky si pohodlně zvládnete regulovat teplotu – už tedy nespálíte žádnou pochoutku.

Jediné, co budete k provozu plynového grilu potřebovat, je přívod plynu z propan-butanové lahve. Před jejím pořízením ale změřte, jak velký máte prostor pod grilem, aby se tam láhev vešla – a samozřejmě nesmíte mít strach z manipulace s plynem.

Výhody Nevýhody
+ grilovat můžete kdekoliv a kdykoliv (nepotřebujete dřevo/uhlí ani připojení k elektrické energii) - mohutnější a těžší provedení vyžadující více prostoru
+ neprodukují kouř ani popel - vyšší cena
+ zapálení i rozpálení na požadovanou teplotu je snadné a rychlé - jídla typicky nevoní kouřem (možno doplnit aroma systémem)
+ díky plynulé regulaci teploty si připravíte dokonale propečený steak i lehce grilovanou zeleninku - nezbytná manipulace s plynem a pořizování plynových lahví
+ umožňují přímé i nepřímé grilování, kdy fungují jako trouba  
+ plynová láhev vám vydrží na 5–10 hodin provozu, takže náklady na grilování jsou opravdu nízké  
+ umožňují grilovat bezpečně a zdravě, díky tomu, že na pokrmech nezůstávají typické zbytky jako při spalování dřevěného uhlí  
+ snadno se udržují  

Plynový gril California BBQ Premium line G21 6390305

Lávové kameny versus flavorizér

Při výběru plynového grilu narazíte na dva systémy šíření tepla ke grilovacímu roštu, a to buď pomocí lávových kamenů, nebo flavorizéru.

  • Modely s lávovými kameny jsou standardně levnější, ale také se déle nahřívají, jsou náchylnější k popraskání a mají náročnější údržbu (vzhledem k poréznímu materiálu sají tuk). Jsou umístěny přímo na hořácích, odkud pak jejich tepelná energie přechází do pokrmů.
  • Grily s flavorizéry umožňují rovnoměrnější rozložení tepla a zároveň jsou pokrmy připravovány zdravěji, jelikož tuk a šťáva odkapávají do boční misky – nehrozí tak vzplanutí tuku a navíc opětovné odpařování dodává připravovaným pokrmům to správné aroma. Systém funguje na principu kovových profilů ve tvaru písmene V, které jsou umístěny nad hořáky.

Výběr správného provedení hraje prim

Plynové grily jsou nabízeny od kompaktních provedení až po plnohodnotné zahradní kuchyně. Pro přípravu pokrmů pro jednoho až dva lidi vám plně postačí stolní plynový gril s jednorázovou plynovou kartuší, který využijete i na balkoně či terase. Velké zahradní plynové grily nesmí chybět na žádné party a plynový gril s bočním hořákem zase oceníte tehdy, když potřebujete připravit i přílohy či jiné pokrmy při grilování. Na bočním hořáku přihřejete omáčku, uvaříte brambory či těstoviny – a když ho už nepotřebujete, jednoduše ho sklopíte, aby nezabíral místo a nepřekážel.

A nechcete-li se připravovat ani o úžasné kouřové aroma, pak zvolte provedení s aroma systémem, tedy speciální kolejnicí či zásuvkou pod grilovací mřížkou, do kterých lze vkládat dřevo, byliny či nalít třeba víno – připravované pochutiny tak nasají toto aroma.

Kolik jídla připravíte? Tolik, kolik máte hořáků

U plynových grilů musíte při výběru také zohlednit, kolik mají k dispozici hořáků a jaký mají výkon.

  • Pro běžné rodinné grilování vám postačí gril se třemi hořáky a výkonem 7–10 kW.
  • Pro větší počet osob byste vždy měli volit větší počet hořáků a výkon nad 10 kW.

Obecně pak platí poučka, že na jeden hořák (případně na 1 000 cm2 grilovací plochy) by měl připadat výkon 3 kW.

plynový gril

Pohodlí při grilování zajistí systém GS4

Chcete-li si přípravu pokrmů na plynovém grilu vychutnat opravdu na pohodu a dosáhnout dokonalých výsledků, doporučujeme vyzkoušet originální systém plynových grilů Weber. Ty jsou totiž vybaveny 4 unikátními komponenty, díky kterým nemusíte být neustále ve střehu a vše zvládnete bez stresu a na jedničku:

  • Už žádné pokusy se sirkami či zapalovačem a posměch od okolí! Zážehový systém Infinity Ignition zapálí hořáky spolehlivě a najednou.
  • O rovnoměrně propečené maso a nespálené pokrmy se postarají vysoce výkonné plynové hořáky s patentovaným zkoseným designem pro lepší vedení tepla.
  • Aroma kolejnice Flavorizer Bars nejen zachytne odkapávající tuk, ale zároveň odpařuje vůni zpět a navrací ji do připravovaných pokrmů.
  • A stres a vztek vás nepřepadnou ani po grilování – díky systému snadného čištění Grease Management s výměnnými miskami na tuk a nečistoty gril umyjete během chvíle.

Elektrické grily pro grilování doma i venku

Proč se omezovat grilovací sezónou, když si můžete chutné pokrmy ugrilovat i tehdy, když je venku dvacet pod nulou. S elektrickými grily to není žádný problém – potřebujete pouze připojení k elektřině a na ničem jiném nezáleží. Elektrické grily nekouří, nevyužívají žhavé uhlíky a nejsou ani nijak jinak nebezpečné, takže je můžete použít nejen na terase či balkoně, ale klidně i v kuchyni či uzavřeném altánku. Na chuti rozhodně nic neubírají, jen se musíte připravit na fakt, že budete ochuzeni o typické kouřové aroma.

Výhody Nevýhody
+ použijete je všude tam, kde máte možnost připojení k elektrické energii - milujete-li při grilování typickou vůni dřeva, budete zklamaní – tohoto aroma elektrický gril nedosáhne
+ díky tomu, že neprodukují téměř žádný kouř, plně poslouží i v uzavřených prostorách - bez zdroje elektrické energie nebude sloužit
+ rychle se nahřívají, vedou teplo rovnoměrně a nepotřebují žádné palivo - použití je omezené délkou kabelu
+ díky kompaktním rozměrům se pohodlně skladují  
+ obsluha je snadná a poradí si s ní každý  

Elektrický gril Dark Grey Weber Q 1400 Stand

Typy a tipy pro výběr ideálního elektrického grilu

Stejně jako u ostatních elektrických spotřebičů musíte i u grilu sledovat, jaký má příkon – ten totiž ovlivní dobu přípravy. Standardně se setkáte s údaji v rozmezí 1000–2400 W a samozřejmě čím vyšší hodnota, tím vyšší výkon.

Pokud jste až do dneška bádali nad tím, proč jsou některé elektrické grily s žebrováním a jiné s rovnou grilovací plochou, pak vám prozradíme, že to není na okrasu – rovná grilovací plocha je totiž určena zejména pro přípravu zeleniny, masa, ale i třeba palačinek, žebrovaná plocha slouží zase pro přípravu ryb či steaků. A co když chcete připravovat vše? Pak zvolte elektrický gril s kombinovanou grilovací plochou.

A jakéže tedy typy elektrických grilů existují?

  • V kuchyni nejlépe využijete stolní elektrický gril, který má nízkou hmotnost, snadno se používá i udržuje.
  • Chcete-li pokrmy připravit rychle a rovnoměrně propečené, pak zvolte kontaktní elektrický gril, který griluje ze dvou stran najednou. Bez problémů na něm připravíte i ryby, zeleninu, panini, sendviče či zapečené toasty. A provedení se 180° kloubem vás nenechá ve štychu, ani když se rozhodnete ugrilovat pořádnou porci jídla – umožní vám grilovat jednostranně na větší ploše.
  • Milujete-li hlavně grilovaná kuřata a špízy, pak se poohlédněte po vertikálním elektrickém grilu s jehlami. Ten se skvěle hodí jak domů, tak do menších provozoven.

stolní elektrický gril

Materiál grilovací plochy ovlivní chuť i životnost

U elektrických grilů se můžete setkat s různými materiály použitými pro výrobu grilovací plochy, přičemž každý z nich se hodí pro jiné pokrmy a má i jinou životnost.

  • Na steaky či hamburgery nejvíce oceníte litinu, která rozvádí teplo rovnoměrně, udržuje stálou teplotu a i nahřátí je rychlé.
  • Na přírodním kameni ugrilujete vše od zeleniny až po steaky, aniž byste potřebovali velké množství tuku či oleje. Musíte se připravit na to, že se déle nahřívá, ale teplotu pak vede rovnoměrně i si ji dlouho udržuje.
  • Stejně jako u kamene, i terakota slouží k přípravě nejrůznějších pochutin s minimálním množstvím tuku. Oproti přírodnímu kameni se ale lépe udržuje a nepoškrábe se.
  • Chcete-li grilovat bez tuku a připalování, zvolte keramiku, na které připravíte nejrůznější grilované pokrmy včetně ryb, zeleniny i volského oka. Udržuje si konstantní teplotu a navíc se i perfektně udržuje.

Elektrické grily řízené mobilní aplikací

Pokrok nezastavíš. A platí to i u grilů. Takže patříte-li k milovníkům technologií, nemusíte se jich vzdávat ani u bohulibé činnosti, jako je příprava jídla. Grilování budoucnosti si můžete vyzkoušet na špičkovém elektrickém grilu Weber Pulse 2000, který je vybaven přesným řízením teploty díky plynule nastavitelné tepelné spirále. Jeho integrovaná technologie iGrill umožňuje pohodlné nastavení teploty, kontrolu během přípravy jídla i oznámení zobrazené na displeji, kdy je nejlepší čas podávat. Stačí si jen bezplatně stáhnout aplikaci Weber iGrill a můžete si užívat grilování na té nejvyšší úrovni.

Peletové grily se snadným ovládáním i typickou chutí pokrmů

Pokud byste po přečtení předchozích řádků nejradši spojili výhody plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí, žádný problém, kupte si peletový gril. Ten se jednoduše ovládá pomocí knoflíku, grilujete na peletách, které propůjčí typické kouřové aroma, ale zároveň můžete regulovat teplotu. Peletové grily Weber vám dokonce umožní grilovat i na dálku díky dálkovému ovládání – vše jednoduše sledujete pomocí chytrého telefonu. Jakmile je třeba steak otočit nebo třeba doplnit palivo, obdržíte na mobil notifikaci. A do té doby můžete v klidu koukat na fotbal či telenovelu.

Peletový gril Weber SmokeFire EX6 GBS

Přenosné grily na balkon i cesty

Nemáte-li k dispozici moc prostoru, nebo chcete s grilem i cestovat, pořiďte si přenosný. Najdete jej také pod označením stolní gril a seženete jej jak v elektrickém provedení, tak i třeba s jednorázovou plynovou kartuší, která vás neomezuje v jeho použití ani v pusté divočině – jen tedy musíte mít zásobu kartuší. Výhodou přenosných grilů je také to, že jsou poměrně stabilní, stačí je postavit na rovnou desku či stůl a nemusíte se bát převržení.

Přenosný gril na uhlí FIELDMANN FZG 1003

Nepodceňte ani další kritéria, která ovlivní výsledek

Upustíme-li teď od jednotlivých typů grilů, pojďme se podívat ještě na další parametry, které je třeba sledovat nezávisle na zdroji tepla.

Počet strávníků ovlivní velikost grilovací plochy

Asi je naprosto logické, že čím více hladových krků chcete nakrmit, tím větší grilovací plochu budete potřebovat. Jaká velikost je ta pravá?

  • Pro jednotlivce či malé rodiny si plně postačíte s plochou okolo 30 cm na délku (u plynových grilů plocha 1 500 cm2).
  • Větší rodiny už potřebují gril s plochou 31–50 cm na délku (u plynových grilů plocha od 1 500 do 2 500 cm2)
  • Pro velké sešlosti a zahradní party sáhněte po grilu s rozměry nad 50 cm na délku (u plynových grilů plocha kolem 3 000 cm2).

Nechcete-li kupovat každý rok nový gril, vyberte správný materiál

Ano, i materiál je nesmírně důležitý – ovlivní totiž životnost. U plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí byste měli dávat přednost nerezu či litině, a naopak se vyhnout levnému smaltu, který se začne brzy loupat. U elektrických grilů volte grilovací plochu z litiny, přírodního kamene, terakoty či keramiky. Při koupi grilu na dřevěné uhlí se zaměřte na plechové grily s ohnivzdorným nátěrem.

Důležitý je však i materiál roštu, který je mnohdy podceňován, přitom právě on rozhoduje o výsledku vašeho snažení – zárukou rovnoměrného propečení masa je litinový rošt, který na mase zanechá také typickou mřížku. Ta naopak chybí u nepřilnavého nerezového roštu, který ale také vede dobře teplo a navíc je méně náročný na údržbu. Těžit však můžete z výhod obou typů roštů – stačí zvolit model s rozdělenou grilovací plochou a do každé části můžete umístit jiný rošt.

grilovací rošt

Manipulace a stabilita pro maximální bezpečnost

Aby nehrozilo riziko převržení a tedy zranění či popálení, je třeba, aby byly grily stabilní – a to zejména ty s velkými konstrukcemi. Největší stabilitu mají grily se stojanovou konstrukcí, která je ale náročná na manipulaci. Proto pokud potřebujete s grilem přejíždět z místa na místo, dejte přednost pojízdné konstrukci s transportními kolečky.

Co vám ještě usnadní život při grilování

U grilů se můžete setkat také s celou řadou dalších vychytávek, které vám usnadní práci. Mezi ně patří například:

  • Víko pro přikrytí pokrmů při grilování, které urychlí přípravu a umožňuje i nepřímé grilování mimo přímý žár. Udržuje konstantní teplotu a navíc díky němu můžete grilovat i v sychravém počasí. Nejlepší volbou je i zde litina.
  • U zahradních grilů se zajímejte o to, zda mají pevný nebo vyjímatelný popelník, který bude zachytávat žhavý popel – zapálit zahradu určitě nechcete.
  • Chcete-li mít přehled o teplotě, pořiďte si víko s vestavěným teploměrem.
  • Teplotu pak můžete regulovat i u grilu na dřevěné uhlí, a to pomocí větracích průduchů umístěných buď ve víku, nebo na spodní straně kotle.
  • Sirky i zapalovače můžete zahodit, pokud zvolíte model grilu se systémem zapalování Piezo. U něj jednoduše stačí stisknout tlačítko a gril hřeje.
  • Pokud nechcete neustále od grilování odbíhat do kuchyně, pořiďte si gril s postranním hořákem – na něm přihřejete polívčičku, uvaříte brambory i omáčku.
  • Nezapomeňte se zaměřit i na to, jakými odkládacími plochami gril disponuje – a to jak vedle grilu samotného, tak prozkoumejte i úložné prostory pod grilem. Vše po ruce pak budete mít i díky háčkům pro zavěšení grilovací náčiní – prostě maličkosti s velkým významem.

Kvalitní náčiní je základ

Když už si koupíte kvalitní gril, nezapomínejte k němu pořídit i kvalitní příslušenství a nástroje, kterými obrátíte maso, teploměr, kterým zkontrolujete propečení a vhodné grilovací nářadí. Ve vaší výbavě by vám rozhodně neměly chybět grilovací obracečky, kleště a štětce na potírání masa, jakož ani kvalitní nože a jehly na napíchání masa. V setu s jehlou často pořídíte i motorky na grilování a rožnění, díky kterým budete mít grilování bez práce. Při grilování zeleniny pak zase oceníte speciální mísy s otvory a samozřejmě nezapomeňte na správný výběr roštů.

Máte-li gril na dřevěné uhlí či brikety, pořiďte si dostatečnou zásobu a skladujte je na místech, kde nenavlhnou.

grilovací nářadí

Nezapomínejte na pravidelnou údržbu

Aby vám jídlo z grilu opravdu chutnalo a zároveň gril sloužil dlouhá léta, je samozřejmě nutné pravidelně se o něj starat. Čištění je pro mnohé noční můrou, ale zvolíte-li správné nástroje na čištění grilu, zvládnete to levou zadní. Ideální jsou kartáče na grily – a třeba takový kartáč 3v1 odstraní nejen hrubé nečistoty, ale poslouží i k běžnému čištění a finálnímu doleštění.

Když gril nepoužíváte, měli byste ho chránit před vlivy počasí – takže nejen na zimu, ale i během sezóny ho navlečte do stylového kabátku – prostě a jednoduše ho zakryjte kvalitním ochranným obalem na gril, který mu zajistí ten nejlepší azyl a ochrání ho před větrem, deštěm, prachem, pyly a dalšími nečistotami.

To nejlepší nakonec – marináda, která vás pozvedne na mistra kuchaře

A jak jsme slíbili v úvodu, přinášíme vám nakonec ještě tip na tu nejluxusnější marinádu, do které když naložíte maso, podlomí se kolena údivem i vaší tchyni. A všichni ostatní vás budou považovat za boha grilování. Děkovat nám nemusíte, máme radost, když vám děláme radost.

Univerzální marináda na steaky

Co by to bylo za grilování bez škopku piva, že? Takže nesmí chybět ani v marinádě. Vezměte třetinku piva, nalijte ji do misky, přidejte 6 lžic kečupu, 4 lžíce třtinového cukru, lžičku mletého černého pepře a 2 lžíce soli. Prolisujte si 6 stroužků česneku a nakrájejte úplně nadrobno dvě malé nebo jednu větší cibuli a přidejte je do směsi. Zakápněte dvěma lžícemi balzamikového octa nebo citronové šťávy a máte-li to rádi ostré, přidejte ještě trochu chilli (špetku, opravdu jen špetku – a hlavně si pak nesahejte do očí). Důkladně promíchejte, pak do této směsi naložte plátky masa a nechte alespoň 24 hodin v chladu marinovat.

Dobrou chuť a mistrům grilmanům zdar!

marináda na steak

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání