Do košíku zatím nebyly přidány žádné položky.
Nezaměnitelná chuť grilovaného masa provoněná kouřem, nad kterou se sbíhají sliny snad úplně všem. Potěcha nejen pro mlsné jazýčky, ale i psychiku – však co příjemnějšího si za vlahých letních večerů dopřát než pohodu při grilování. A zahradní grily na dřevěné uhlí navodí atmosféru naprosto dokonalou. Stačí jen vybrat ten pravý.
Zahradní gril na dřevěné uhlí je bezesporu ideálním řešením pro všechny, kteří si neumí představit grilovanou pochoutku bez typického kouřového nádechu. Je však třeba počítat s tím, že oproti elektrickým či plynovým grilům, které neprodukují žádný kouř, jej není možné používat v uzavřených prostorách.
Výhody | Nevýhody |
+ příprava na ohni pro nezaměnitelnou chuť a kouřové aroma grilovaných pokrmů | - je třeba pravidelně doplňovat palivo (dřevo, dřevěné uhlí či brikety) |
+ možnost přímého grilování nad žárem ohně (rychlá příprava díky vysoké teplotě) i nepřímého grilování mimo přímý žár (pod víkem, podobný efekt jako v troubě – pro přípravu tužších a větších kusů masa) | - nelze používat v interiéru z důvodu vysoké kouřivosti |
+ rychlá příprava pokrmů | - problematická regulace teploty |
+ příznivá pořizovací cena | - nutno před použitím „roztopit“ – počítejte s cca 30 minutami před začátkem grilování |
- náročnější čištění, údržba i skladování |
Při výběru zahradního grilu vždy pamatujte na to, že chcete-li jej užívat pravidelně a dlouhá léta, je třeba investovat do robustního grilu vyrobeného z kvalitních materiálů s větší tloušťkou a odolnou povrchovou úpravou. Silné materiály grilů na dřevěné uhlí lépe zvládají žár a jejich životnost bude s velkou pravděpodobností delší.
Grily na dřevěné uhlí nemusí vždy sloužit jen k samotnému grilování. Na trhu najdete nejrůznější provedení, třeba i s integrovanou udírnou.
Tento typ patří mezi nejznámější. Jeho víko ve tvaru kopule umožňuje zakrytí masa ve větrném či sychravém počasí, a zajistí tak rovnoměrné rozložení teploty.
Jestliže máte větší prostor, kde gril umístit, a milujete kromě grilování i uzení, pak by měl být tento typ jasnou volbou. Často jej najdete pod označením gril lokomotiva, kdy je gril vybaven dvěma topeništi a každé má vlastní grilovací rošt se speciální odolnou povrchovou úpravou.
Pokud toužíte po grilu na dřevěné uhlí, ale nemáte na něj dostatek prostoru, můžete si pořídit malé přenosné (stolní) provedení, které skvěle poslouží na terase, balkoně i pikniku.
Budete nejčastěji připravovat grilovanou pochoutku sami pro sebe? Nebo máte v plánu pohostit celý regiment? Počet strávníků hraje důležitou roli při výběru velikosti grilu, respektive jeho grilovací plochy.
A samozřejmě platí, že i na grilu pro více osob bez problémů ugrilujete jednu či dvě porce, jen se musíte připravit na to, že budete mít větší spotřebu paliva.
Použitý materiál je velmi důležitý z hlediska tepelných vlastností i samotné životnosti konstrukce.
Smaltovaný gril na dřevěné uhlí vás sice potěší nižší cenou, ale musíte se připravit také na výrazně kratší životnost. Smalt se také rád brzy začne olupovat.
Nerezový gril na dřevěné uhlí představuje zlatý střed jak z hlediska ceny, tak životnosti. Jeho výhodou je dobrá údržba, snadné čištění a také to, že nerezaví. Věnujete-li mu správnou péči, odmění se dlouhou životností.
Litinový gril na dřevné uhlí je na vrcholu kvality – ale samozřejmě i ceny. Vyniká především skvělou akumulací tepla a vysokou kvalitou zpracování i odolností materiálu. Můžete se tak spolehnout na opravdu dlouhou životnost.
Kromě samotné materiálové konstrukce je třeba vědět, z jakého materiálu je vyroben rošt. Gril na dřevěné uhlí s litinovým roštem je zárukou rovnoměrného propečení masa díky skvělé akumulaci tepla a také vytvoří na mase typickou mřížku.
Oproti tomu gril na dřevěné uhlí s nerezovým roštem sice taky vede dobře teplo, ale jelikož je nepřilnavý, nezanechá na mase typický otisk – ale je méně náročný na údržbu.
Vzhledem k tomu, že je v grilu na dřevěné uhlí vysoká teplota a žhavá je i konstrukce, je třeba, aby byl gril maximálně stabilní a nedošlo k jeho převržení.
Jako palivo v grilu na dřevěné uhlí můžete používat dřevo, ze kterého sami vyrobíte dřevěné uhlí, nebo zakoupené dřevěné uhlí či brikety. Obecně platí, že rozpalování dřevěného uhlí je rychlejší než rozpalování briket, je ale drobnější, proto také hoří kratší dobu – hodí se proto pro jednu, maximálně dvě várky masa.
Chystáte-li se připravovat více várek masa, použijte raději brikety – sice se rozpalují hůře, ale déle hoří a zajišťují stabilní ohřev.
Grily na dřevěné uhlí můžete vybírat i dle užitečných doplňků a skvělých vychytávek, které vám usnadní grilování.
Výběr zahradního grilu na dřevěné uhlí se může zdát složitější, ale rozhodně stojí za to věnovat mu dostatečnou péči. Pokud si nebudete jisti, kterou variantu zvolit, neváhejte se na nás obrátit – poradíme vám jak v kamenných prodejnách Jarabák, tak na naší zákaznické podpoře. A pak už zbývá jediné – koupit pořádný flák masa…
Chcete dostávat nejnovější nabídky a informace o slevách a novinkách?