Do košíku zatím nebyly přidány žádné položky.
Propečený steak či grilovaná ryba jednoznačně patří ke každé letní party. Proč si je ale nedopřát celoročně, kdykoliv a kdekoliv? Pro elektrické grily žádný problém – stačí mít k dispozici elektrickou zásuvku a na grilovaných specialitách si pochutnáte v kuchyni, na zahradě, na balkoně i terase.
Hlavní výhodou elektrického grilu je jeho všestrannost. Jediné, co potřebujete pro provoz, je připojení ke zdroji elektrické energie. Pak jej můžete používat nejen venku, ale i na balkoně či v kuchyni, jelikož nedochází k žádnému spalování a kouři.
Výhody | Nevýhody |
+ univerzální použití všude tam, kde je možné zapojení do elektrické zásuvky | - milujete-li při grilování typickou vůni dřeva, budete zklamaní – tohoto aroma elektrický gril nedosáhne |
+ při grilování nevzniká téměř žádný kouř, takže lze použít i v interiéru | - bez zdroje elektrické energie nebude sloužit |
+ nepotřebujete žádné palivo | |
+ nahřátí na požadovanou teplotu je rychlé | |
+ obsluhu zvládne každý | |
+ pohodlně se skladují, nezaberou moc místa |
Stejně jako u ostatních elektrických spotřebičů platí, že je třeba při výběru zohlednit určité parametry, které zajistí dokonalý výsledek. U elektrických grilů se zaměřte především na velikost, provedení a výkon.
Než začnete pátrat v nabídce elektrických grilů, zamyslete se, kde nejčastěji budete gril používat a co budete nejčastěji grilovat.
Stolní gril využijete zejména na terase či balkoně. Jeho hlavní výhodou je velká grilovací plocha, snadné omývání i nízká hmotnost pro bezproblémové přenášení. Navíc si můžete vybrat provedení s poklopem či bez něj. Poklop oceníte hlavně za větrného počasí, jelikož zajistí konstantní teplotu a zabraňuje ochlazování grilu.
Pro grilování v interiéru je kontaktní gril volbou číslo jedna. Díky tomu, že griluje ze dvou stran najednou, propeče maso podstatně rychleji a rovnoměrněji. Navíc na něm pohodlně připravíte i ryby, zeleninu, panini, sendviče či zapečené toasty. Poslouží tedy nejen k plánovanému grilování, ale i když vás večer chytne mlsná. A zvolíte-li vychytávku se 180° kloubem, můžete v případě velkého množství grilovat pochutiny jednostranně na větší ploše.
Ani z hlediska příkonu nelze elektrický gril podceňovat. Standardně se setkáte s příkonem v rozmezí od 1 000 do 2 400 W a platí, že čím vyšší hodnota, tím výkonnější gril je. Chcete-li tedy, aby se gril co nejrychleji nahřál a připravil vám požadovaný pokrm za přijatelnou dobu, volte vždy co nejlepší výkon.
Budete nejčastěji připravovat grilovanou pochoutku sami pro sebe? Nebo máte v plánu pohostit celý regiment? Počet strávníků hraje důležitou roli při výběru velikosti grilu, respektive jeho grilovací plochy.
A samozřejmě platí, že i na grilu pro více osob bez problémů ugrilujete jednu či dvě porce, jen se musíte připravit na to, že budete mít větší spotřebu energie.
Kvalitní elektrický gril vám bude sloužit dlouhá léta, takže i když bude prvotní investice třeba vyšší, rozhodně se vyplatí. Jaký materiál grilovací plochy zvolit, aby sloužila dlouhou dobu?
Materiál grilovací plochy | Stručná charakteristika | Vhodné pokrmy |
Litina | Rychle se nahřeje, udrží stálou teplotu po celou dobu grilování a teplo rozvádí rovnoměrně. | Nejlépe se vám na ní budou připravovat steaky, hamburgery či grilovaná slanina. |
Přírodní kámen | Skvělá volba pro zdravé grilování bez použití nadbytečného oleje či tuku. Sice se déle nahřívá, ale zase si teplotu zachovává po dlouhou dobu. | Hodí se pro přípravu nejrůznějších grilovaných pokrmů, od zeleniny až po steaky. |
Terakota | Pálená terakotová hlína vyniká především vysokou odolností a snadnou údržbou, navíc se nemusíte obávat poškrábání. | Hodí se pro přípravu nejrůznějších grilovaných pokrmů, od zeleniny až po steaky – s minimální spotřebou oleje či tuku. |
Keramika | Nepřilnavá keramika umožňuje grilování bez oleje/tuku, udržuje si stabilní teplotu a velmi dobře se udržuje. | Připravíte na ní nejrůznější grilované pokrmy včetně ryb, zeleniny i volského oka. |
Možná se ptáte, proč jsou některé elektrické grily vyráběny s rovnou grilovací plochou a jiné s žebrováním. Důvodem je opět vhodnost pro přípravu pokrmů:
Jestliže máte rádi maximální pohodlí, zaměřte se i na další parametry, které vám usnadní vaše kulinářské umění:
Být mistrem v grilování je s elektrickým grilem naprosto snadné. Stačí jen vybrat ten správný model. Pokud si však nebudete ani po přečtení předchozích řádků s výběrem jistí v kramflecích, rádi vám poradíme v kamenných prodejnách Jarabák, nebo se obraťte na naši zákaznickou podporu – naši zaměstnanci totiž vždy vědí, co a jak.
Chcete dostávat nejnovější nabídky a informace o slevách a novinkách?