Elektrické grily

Propečený steak či grilovaná ryba jednoznačně patří ke každé letní party. Proč si je ale nedopřát celoročně, kdykoliv a kdekoliv? Pro elektrické grily žádný problém – stačí mít k dispozici elektrickou zásuvku a na grilovaných specialitách si pochutnáte v kuchyni, na zahradě, na balkoně i terase.

Výhody a nevýhody

Hlavní výhodou elektrického grilu je jeho všestrannost. Jediné, co potřebujete pro provoz, je připojení ke zdroji elektrické energie. Pak jej můžete používat  nejen venku, ale i na balkoně či v kuchyni, jelikož nedochází k žádnému spalování a kouři.

Výhody Nevýhody
+ univerzální použití všude tam, kde je možné zapojení do elektrické zásuvky - milujete-li při grilování typickou vůni dřeva, budete zklamaní – tohoto aroma elektrický gril nedosáhne
+ při grilování nevzniká téměř žádný kouř, takže lze použít i v interiéru - bez zdroje elektrické energie nebude sloužit
+ nepotřebujete žádné palivo  
+ nahřátí na požadovanou teplotu je rychlé  
+ obsluhu zvládne každý  
+ pohodlně se skladují, nezaberou moc místa  

Jak vybrat vhodný elektrický gril?

Stejně jako u ostatních elektrických spotřebičů platí, že je třeba při výběru zohlednit určité parametry, které zajistí dokonalý výsledek. U elektrických grilů se zaměřte především na velikost, provedení a výkon.

Provedení grilu pro pohodlnou přípravu pokrmů

Než začnete pátrat v nabídce elektrických grilů, zamyslete se, kde nejčastěji budete gril používat a co budete nejčastěji grilovat.

Stolní elektrický gril

Stolní elektrický gril

Stolní gril využijete zejména na terase či balkoně. Jeho hlavní výhodou je velká grilovací plocha, snadné omývání i nízká hmotnost pro bezproblémové přenášení. Navíc si můžete vybrat provedení s poklopem či bez něj. Poklop oceníte hlavně za větrného počasí, jelikož zajistí konstantní teplotu a zabraňuje ochlazování grilu.

Kontaktní elektrický gril

Kontaktní elektrický gril

Pro grilování v interiéru je kontaktní gril volbou číslo jedna. Díky tomu, že griluje ze dvou stran najednou, propeče maso podstatně rychleji a rovnoměrněji. Navíc na něm pohodlně připravíte i ryby, zeleninu, panini, sendviče či zapečené toasty. Poslouží tedy nejen k plánovanému grilování, ale i když vás večer chytne mlsná. A zvolíte-li vychytávku se 180° kloubem, můžete v případě velkého množství grilovat pochutiny jednostranně na větší ploše.

Příkon ovlivní dobu přípravy

Ani z hlediska příkonu nelze elektrický gril podceňovat. Standardně se setkáte s příkonem v rozmezí od 1 000 do 2 400 W a platí, že čím vyšší hodnota, tím výkonnější gril je. Chcete-li tedy, aby se gril co nejrychleji nahřál a připravil vám požadovaný pokrm za přijatelnou dobu, volte vždy co nejlepší výkon.

Rozměry grilovací plochy pro jednotlivce i velké party

Budete nejčastěji připravovat grilovanou pochoutku sami pro sebe? Nebo máte v plánu pohostit celý regiment? Počet strávníků hraje důležitou roli při výběru velikosti grilu, respektive jeho grilovací plochy.

  • Pro jednotlivce či malé rodiny stačí elektrický gril s rozměry okolo 30 cm na délku.
  • Pro větší rodiny a partu přátel volte grily s rozměry do 50 cm na délku.
  • Pro velké sešlosti a zahradní party sáhněte po grilu s rozměry nad 50 cm na délku.

A samozřejmě platí, že i na grilu pro více osob bez problémů ugrilujete jednu či dvě porce, jen se musíte připravit na to, že budete mít větší spotřebu energie.

Vhodný materiál aneb dejte přednost kvalitě před cenou

Kvalitní elektrický gril vám bude sloužit dlouhá léta, takže i když bude prvotní investice třeba vyšší, rozhodně se vyplatí. Jaký materiál grilovací plochy zvolit, aby sloužila dlouhou dobu?

Materiál grilovací plochy Stručná charakteristika Vhodné pokrmy
Litina Rychle se nahřeje, udrží stálou teplotu po celou dobu grilování a teplo rozvádí rovnoměrně. Nejlépe se vám na ní budou připravovat steaky, hamburgery či grilovaná slanina.
Přírodní kámen Skvělá volba pro zdravé grilování bez použití nadbytečného oleje či tuku. Sice se déle nahřívá, ale zase si teplotu zachovává po dlouhou dobu. Hodí se pro přípravu nejrůznějších grilovaných pokrmů, od zeleniny až po steaky.
Terakota Pálená terakotová hlína vyniká především vysokou odolností a snadnou údržbou, navíc se nemusíte obávat poškrábání. Hodí se pro přípravu nejrůznějších grilovaných pokrmů, od zeleniny až po steaky – s minimální spotřebou oleje či tuku.
Keramika Nepřilnavá keramika umožňuje grilování bez oleje/tuku, udržuje si stabilní teplotu a velmi dobře se udržuje. Připravíte na ní nejrůznější grilované pokrmy včetně ryb, zeleniny i volského oka.

Žebrování není jen na ozdobu – i tvar plochy je důležitý

Možná se ptáte, proč jsou některé elektrické grily vyráběny s rovnou grilovací plochou a jiné s žebrováním. Důvodem je opět vhodnost pro přípravu pokrmů:

  • Na žebrované ploše se vám budou skvěle grilovat steaky či ryby.
  • Rovná grilovací plocha poslouží k přípravě zeleniny, masa, ale i třeba volského oka či palačinek.
  • Spoléhat se však nemusíte jen na jedno řešení – některé grily nabízejí kombinované grilovací plochy, které umožňují přípravu více pokrmů najednou.
  • Setkat se můžete i s provedením s roštem, který se nejčastěji používá pro přípravu masa.

rovná a žebrovaná grilovací plocha

Elektrické grily mohou nabídnout i něco navíc

Jestliže máte rádi maximální pohodlí, zaměřte se i na další parametry, které vám usnadní vaše kulinářské umění:

  • Než pořídíte elektrický gril, zkontrolujte délku kabelu, ať se nemusíte omezovat či hledat prodlužovací kabely.
  • Součástí elektrického grilu by měla být odkapávací nádoba, do které stéká při grilování tuk.
  • Zvolíte-li provedení s displejem, budete mít přehled o všech parametrech grilování. Stejně tak signalizační kontrolky vám dají jasnou informaci, kdy je gril zapnutý, či kdy dosáhl požadované teploty.
  • U dražších modelů můžete často najít provedení s termostatem, který umožňuje regulaci teploty.
  • I když je u elektrických grilů snadná údržba (stačí pouze seškrábnout zbytky pokrmu a mastnoty a omýt grilovací plochu vodou), můžete si údržbu ještě více usnadnit, pokud pořídíte gril s rozebíratelnou konstrukcí – pak můžete mýt některé části i v myčce.

Být mistrem v grilování je s elektrickým grilem naprosto snadné. Stačí jen vybrat ten správný model. Pokud si však nebudete ani po přečtení předchozích řádků s výběrem jistí v kramflecích, rádi vám poradíme v kamenných prodejnách Jarabák, nebo se obraťte na naši zákaznickou podporu – naši zaměstnanci totiž vždy vědí, co a jak.

Více
Cena
Skladem 3 ks
Příkon 2300 W, grilovací plocha 44 × 25 cm, rovná a žebrovaná grilovací plocha, odkapávací miska,…
1 199 Kč
Skladem 1 ks
Příkon 2300 W, grilovací plocha 47 x 31 cm, rovná a žebrovaná grilovací plocha, odkapávací miska,…
1 299 Kč
Skladem 3 ks
Příkon 2300 W, grilovací plocha 47 × 31 cm, rovná a žebrovaná grilovací plocha, odkapávací miska,…
1 499 Kč
Skladem 2 ks
Příkon 1800 W, grilovací plocha 43 × 23 cm, kombinovaná grilovací deska, bambusový design,…
1 499 Kč
Skladem 2 ks
Příkon 2000 W, rozměr grilovací desky 29,8 x 26,8 cm, nepřilnavé grilovací desky s žebrováním,…
1 999 Kč
Skladem 2 ks
Příkon 2000 W, nepřilnavý povrch, rovná a žebrovaná grilovací plocha, odkapávací miska, termostat,…
2 499 Kč
Skladem 1 ks
Příkon 2100 W,  rozměr grilovací desky 31 × 25 cm, nepřilnavé grilovací desky s žebrováním, 7…
2 999 Kč
Skladem 2 ks
Příkon 2000, rozměry grilovací desky 30 × 25 cm, nepřilnavá grilovací plocha, vroubkovaná / hladká…
3 999 Kč
Skladem u dodavatele 
Příkon 2400 W, grilovací plocha 1452 cm2, hliníkový rošt, hmotnost 10 kg, přenosný a skládací,…
3 990 Kč
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání