Připravit si grilovanou pochoutku kdykoliv a kdekoliv. Neomezovat sebe ani sousedy kouřem, nepotřebovat dřevo, dřevěné uhlí ani elektřinu. Žádná nereálná představa, ale naprosto reálný výkon, který zajistí plynový gril. Ten je plně závislý na přívodu plynu z propan-butanové lahve, kterou koupíte téměř na každé benzínové pumpě, a dokonalou pochoutku si tak můžete připravit i tam, kde byste jindy byli limitováni nejrůznějšími omezeními.
Praktická rada: Při pořizování plynové lahve si změřte prostor pod grilem. Ne každý má v podvozku místo na 10kg lahev.
Plynové grily jsou ideálním řešením pro všechny, kteří chtějí grilovat okamžitě, jakmile se jim začnou sbíhat sliny. Uděláte na nich i větší porce masa, můžete pohodlně regulovat teplotu a díky tomu, že neprodukují kouř ani popel, je můžete používat nejen na zahradě, ale i v polouzavřených prostorech (například na terase).
Výhody | Nevýhody |
+ univerzální možnost použití bez omezení (není třeba dřevo/uhlí ani připojení k elektrické energii) | - objemnější a těžší konstrukce |
+ bezproblémové a okamžité zapálení | - nepropůjčí pokrmům typické kouřové aroma (pokud nedisponují aroma systémem) |
+ rychlé rozpálení na požadovanou teplotu | - vyšší pořizovací náklady |
+ možnost plynulé regulace teploty, umožňuje přímé i nepřímé grilování (funguje jako trouba) | - nutnost kupovat plynové lahve a manipulovat s plynem |
+ nízké provozní náklady, dlouhá životnost plynové láhve (kapacita běžné láhve vystačí na 5–10 hodin provozu – informaci o spotřebě plynu za minutu (-g/min) nebo hodinu (-g/hod) grilování naleznete v popisu produktu či v manuálu) | |
+ neprodukují kouř ani popel, možno používat v otevřených i polouzavřených prostranstvích | |
+ snadná údržba | |
+ bezpečné a zdravé grilování (na pokrmech nezůstávají zbytky po spalování dřeva / dřevěného uhlí) |
Při výběru plynového grilu je třeba zvážit především to, kolik prostoru mu můžete vyhradit, a pro kolik osob budete zpravidla připravovat pokrmy. A samozřejmě je třeba zohlednit i materiálové provedení či výkon.
Na plynu můžete pohodlně grilovat nejen na velké zahradě, ale i na malém balkoně. Stačí jen zvolit správnou velikost.
Jestliže máte početnou rodinu, nebo plánujete pořádat velké grilovací party, pak je pro vás ideálním řešením zahradní plynový gril. Ten seženete v nejrůznějších provedeních, ale jeho hlavní předností je velká grilovací plocha, která disponuje třemi a více hořáky – pohodlně tak připravíte pohoštění pro více osob najednou.
Stolní provedení představuje přenosný plynový gril, který nezabere moc místa, a můžete jej tak bez problémů použít i na terase či na balkoně, nebo vzít s sebou do přírody na piknik. Výhodou tohoto typu je dostatečný výkon zajišťovaný jednorázovou plynovou kartuší a také provedení usnadňující grilování – většinou totiž bývají stolní grily vybaveny vyjímatelnou odkapávací miskou, do které se zachytává veškerá mastnota.
Jedná se o zahradní plynový gril, který je navíc opatřen bočním hořákem, jenž vám usnadní přípravu příloh či jiných pokrmů při grilování. Už nemusíte odbíhat složitě do kuchyně, abyste uvařili brambory či přihřáli omáčku – vše zvládnete právě na tomto bočním hořáku. A pokud ho nebudete používat, lze jej jednoduše sklopit, aby vám nepřekážel.
Budete nejčastěji připravovat grilovanou pochoutku sami pro sebe? Nebo máte v plánu pohostit celý regiment? Počet strávníků hraje důležitou roli při výběru velikosti grilu, respektive jeho grilovací plochy. Ta se u plynových grilů udává v centimetrech čtverečních a platí následující:
Použitý materiál je velmi důležitý z hlediska tepelných vlastností i samotné životnosti konstrukce.
Kromě samotné materiálové konstrukce je dobré zaměřit se i na to, z jakého materiálu je vyroben rošt. Plynový gril s litinovým roštem je zárukou rovnoměrného propečení masa díky skvělé akumulaci tepla a také vytvoří na mase typickou mřížku. Oproti tomu plynový gril s nerezovým roštem sice taky vede dobře teplo, ale jelikož je nepřilnavý, nezanechá na mase typický otisk – ale je méně náročný na údržbu.
Velmi často bývá grilovací plocha rozdělena na dvě části (levou a pravou) a do každé z nich můžete umístit jiný rošt, případně litinovou desku. Tyto části jsou většinou na sobě nezávislé a můžete je tedy ovládat samostatně dle potřeby.
Praktický tip pro ty, kterým chybí (nejen) kouřové aroma
Jestliže patříte k těm, kteří by rádi i při grilování na plynu vylepšili své kulinářské umění o vůni dřeva, nemusíte zoufat. Některé plynové grily jsou totiž vybaveny speciální kolejnicí či zásuvkou pod grilovací mřížkou, které slouží jako aroma systém – lze do nich vložit dřevo, nebo přidat bylinky či nalít víno, a připravovaný pokrm tak postupně provoní požadovaným aroma.
Plynové grily využívají pro šíření tepla k roštu speciální grilovací systém, který může být založen buď na principu lávových kamenů, nebo na principu flavorizéru.
Plynový gril s lávovými kameny, které pocházejí z vyhaslých sopek, funguje na principu ohřevu kamenů, jež jsou umístěny na hořácích – z nich pak přechází tepelná energie na grilované pokrmy. Počítat musíte s tím, že než se kameny nahřejí, nějakou dobu to trvá. Často také dochází po určité době k jejich popraskání, a je tak třeba vyměnit je za nové. Složitější je i údržba, jelikož je láva porézním materiálem, a tak se do ní vsakuje tuk.
Novějším systémem jsou takzvané flavorizéry, které využívají kovové profily ve tvaru písmene V, jež jsou umístěny nad samotnými hořáky a starají se o rovnoměrné rozložení tepla (nedochází k přímému ohřevu mřížky v místě nad hořákem). Tento systém je efektivnější nejen z hlediska rozptylu tepla, ale také zabraňuje vzplanutí tuku a umožňuje odtékání odkapávající šťávy do boční misky, kterou lze vyjmout a vymýt. Díky tomu, že se z nich během přípravy pokrmu odpařuje tuk a šťáva, dodávají jídlu aroma.
Plynový gril byste měli vybírat také podle počtu hořáků a výkonu. Nejméně výkonnými modely jsou grily se dvěma hořáky a výkonem kolem 2 kW.
Při výběru zahradního plynového grilu nezapomeňte zohlednit také konstrukci grilu jako celku. Ta má totiž zásadní vliv na stabilitu – volte proto vždy co nejbytelnější a nejmasivnější konstrukci, která odolá i silnějšímu větru nebo nechtěnému převrácení při grilování.
Plynové grily jsou stejně jako elektrické grily či grily na dřevěné uhlí vybaveny nejrůznějšími doplňky a vychytávkami, které vám usnadní grilování.
Až se tedy pustíte do výběru zahradního nebo stolního plynového grilu, nekoukejte jen na cenu nebo vzhled. Parametrů, které je třeba zvážit, abyste se dočkali výtečné grilované pochoutky, je celá řada. Pokud si nebudete s výběrem jisti, neváhejte nás kontaktovat.