Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Jak na křišťálovou vodu v bazénu?

Jak na křišťálovou vodu v bazénu?

Marie Novotná Ve středu 20. 07. 2022 Zahrada

Dopřáváte si luxus v podobě koupání ve vlastním bazénu? Pak se neobejdete bez základních znalostí toho, jak jej čistit a udržovat. Dozvíte se, proč je důležité pH vody nebo kteří pomocníci vám údržbu bazénu výrazně usnadní.

Bazény běžně znečišťují věci, které poletují ve vzduchu. Na jaře jsou to vlny pylu, v létě pak poletující listy, hmyz nebo neviditelné nečistoty jako částečky prachu.


čistá voda v bazénu

pH jako základ kvalitní vody

Abyste věděli, co k údržbě a čištění vody v bazénu použít, je důležité znát její pH. Když se vám totiž podaří udržovat na hodnotě 6,8 až 7,2, její čištění bude mnohem jednodušší. 

A proč je správné pH pro vodu v bazénu tak důležité? Při hodnotách nižších než 6,8 korodují kovové části uvnitř bazénu. Naopak při vyšších hodnotách než 7,2 vznikají v bazénu vápenné usazeniny, na které při letním koupání určitě narazit nechcete. 

Jak změřit pH vody?

K určení správného pH slouží testery obsahující lakmusové papírky, které si možná pamatujete z hodin chemie. U nás na e-shopu najdete sadu testeru se třemi druhy tablet pro měření pH a volného a vázaného chloru. Ten je škodlivý, protože jak název napovídá, váže na sebe nečistoty, a jeho koncentrace ve vodě se zvyšuje při kontaktu s potem a dalšími organickými látkami.

tester pro pH vody v bazénu

Každodenní filtrace

K čištění bazénu se nejčastěji používá písková filtrace s křemičitou náplní. Funguje na principu zachycování nečistot ve filtru a následného vracení čisté vody do oběhu. K filtraci navíc jednoduše můžete připojit další pomocníky, jako je UV lampa k dezinfekci vody nebo bazénový vysavač.

Nezapomínejte, že aby filtrace dobře a dlouho sloužila, je potřeba, aby filtrační nádoba měla správný tlak a písek se pravidelně proplachoval pomocí páky na filtrační hlavě. Ideálně jednou ročně pískovou náplň úplně vyměňte. 

Jak často filtraci používat?

Ideálně 2x denně v rozmezí 2–4 hodin v závislosti na objemu vody. Vysoké teploty přispívají k odpařování chloru a jsou tak živnou půdou pro tvorbu řas, proto doporučujeme v letních měsících filtrovat více a častěji.

Síto a kartáč k běžné údržbě

síťka pro sběr nečistot z bazénu

Nejlepší prevencí proti nečistotám plavajícím na hladině bazénu je krycí plachta. Tu doporučujeme používat každý večer nebo v případě, že bazén delší dobu nevyužíváte. I tak se ale může stát, že nějaký ten poletující hmyz či spadané listí ze stromů do vašeho bazénu zabloudí.  

Tyto nezvané hosty jednoduše odstraníte pomocí hladinové nebo hlubinné síťky napojitelné na teleskopickou tyč. Pohodlně se tak dostanete i do středu bazénu. 

Když už dojde k situaci, že se na stěnách bazénu objeví řasy nebo jiné usazeniny, nezbývá nic jiného, než vzít do ruky kartáč a drhnout. Řasy jsou navíc obzvlášť zákeřné. Stačí totiž pár milimetrů na stěně nebo dně bazénu a rozlezou se všude.

Po kartáči přichází na řadu bazénový vysavač

Bazénový vysavač si poradí s nečistotami a usazeninami, které nezvládne vyčistit kartáč nebo filtrace. Vybrat si můžete z několika druhů. Našim tipem je trojúhelníkový vysavač, který se dostane i do rohů bazénu, kde se nečistoty rády drží a špatně se odstraňují. 

Když na scénu nastupuje bazénová chemie

bazénová chemie

Chemických přípravků k čištění vody je celá řada. Na začátku jste se dozvěděli, že správné pH je alfou a omegou kvalitní vody. Pokud zjistíte, že pH vody ve vašem bazénu má nižší, nebo naopak vyšší hodnotu, než je žádoucí, můžete jej vyrovnat pomocí přípravků PH plus a PH minus.  

Většina bazénové chemie je na bázi chloru, pokud tedy voda nebude mít správné pH, chemie nebude fungovat, ať už použijete cokoliv. 

Co se zakalenou vodou?

V těchto situacích se bez chemie zkrátka neobejdete. Řešení je však velmi jednoduché. Se zakalenou vodou si hravě poradí flokulanty, jinak také vločkovače nebo projasňovače. Ty fungují na principu shlukování menších nečistot a drobných částeček do větších celků, které bazénová filtrace dokáže lépe zachytit. S multifunkčními čtyřsložkovými tabletami zabijete dvě mouchy jednou ranou. Nejenže působí jako flokulant, díky obsahu chloru si poradí také s dezinfekcí vody. 

Co se zelenou vodou? 

K odstranění zelené vody slouží rychlorozpustné granuláty typu Chlor šok. Jejich výhoda spočívá v rychlé dezinfekci vody a možnosti koupání brzy po jejich aplikaci. Následně stačí použít flokulant a bazén vysát, dokud nebude voda zase krásně čistá. 

Co s tvrdou vodou?

S tvrdou vodou se trápí nejedna domácnost. Na stěnách bazénů se kvůli ní vytváří krusty nerozpustných solí vápníku a hořčíku. Ty způsobuje vysoký podíl minerálních látek ve vodě. Stabilizátor vody na sebe váže ionty vápníku, železa, mědi a manganu, čímž vodu změkčuje a odstraňuje její zabarvení a zákaly. 

A jak je to s tím chlorem?

plovák na chlor

U venkovních bazénů hraje chlorování vody důležitou roli. Napomáhá k dezinfekci, projasňování a omezení šíření bakterií a řas. Chlor šok k odstranění zeleného zbarvení vody už znáte. 

Dále se používají produkty jako chlorové tablety/granuláty nebo Chlor stabil. Ten pomáhá udržovat správnou hladinu chloru ve vodě na delší období. Hodit se vám tak bude v případě, že se chystáte třeba na dovolenou a o bazén se vám nemá kdo postarat. 

Užijte si letní koupání ve vlastním bazénu naplno!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání