Jak správně pečovat o bazén

Jak správně pečovat o bazén

Lucie Janků Ve středu 17. 05. 2023 Zahrada

Léto, pohoda, sluníčko a vlastní bazén. Poradíme vám, jak pečovat o bazén a udržovat vodu křišťálově čistou a příjemně vlažnou po celou sezonu.

Mít vlastní bazén na zahradě není jen americký sen. Abyste si vodní radovánky užili na maximum, je nutné pečovat nejen o bazén, ale i o vodu v něm. Ta by měla být dostatečně vlažná, aby osvěžila a dostatečně čistá, aby koupání v bazénu skončilo s úsměvem na rtech, nikoliv nevyžádaným výletem na kožní. Pojďte se s námi připravit na bazénovou sezonu!

Přemýšlíte o koupi nového bazénu nebo doma už jeden máte? To je náhodička! Následující řádky se vám totiž budou hodit v obou případech. V našem článku si ukážeme, čím zalovit v bazénu a zbavit se tak otravného hmyzu i nečistot na dně. Poradíme vám, jak vyhřát bazén na ideální teplotu a mrkneme i na šikovné vychytávky v podobě bazénového příslušenství. A nezapomněli jsme ani na malé vodníčky. V Jarabáku totiž víme, že hračky do bazénu dokáží vykouzlit nejeden dětský úsměv.

Koupání v bazénu na zahradě

Bazénová chemie zatočí s bakteriemi

Napustit vodu do bazénu a už si jen užívat sluníčko a příjemné zchlazení. Zní to skvěle! Vodu je však potřeba udržovat v kondici. Vytváří se v ní totiž ideální prostředí pro různé řasy a mikroorganismy, se kterými být v kontaktu zkrátka nechcete. Naštěstí je tady bazénová chemie, která s nimi zatočí raz dva. Vzniku bakterií, které se v bazénu přirozeně množí můžete předejít pomocí dezinfekce. Tu nejčastěji seženete v podobě chlorových tablet. Pokud vaší pokožce chlor nesvědčí a rádi byste se mu vyhli, máme pro vás skvělou zprávu. Na trhu existuje také bezchlorová dezinfekce, jejíž použití je stejně tak snadné, jako u přípravku s chlorem.

Náš tip: Pro maximální pohodlí doporučujeme pořídit si plovákový dávkovač, který bude chlor postupně uvolňovat do vody. Bazén tak bude průběžně dezinfikovat a udržovat ho čistý.

Bazénová chemie Marimex chlor Triplex

Nejprve změřte pH vody

Abyste svému svému bazénu věnovali péči na míru, je nutné znát pH vody. Od toho se totiž odvíjí, jakou bazénovou chemii je potřeba použít. Správná hodnota pH by měla být v rozmezí 6,8 až 7,2 a zjistíte ji jednoduše pomocí testerů. Poté si můžete vybrat některý z přípravků na regulaci pH. Snadné, že?

Pozor! Prakticky veškerá chemie na trhu (kromě kyslíkové) je na chlorové bázi a bez správného pH Vám zkrátka fungovat nebude...

Náš tip: Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si článek "Jak na křišťálovou vodu v bazénu".

Tester na pH a chlor Marimex

Čím zalovit v bazénu aneb jak na snadné čištění

Bazénová chemie toho sice dokáže hodně, ale není samospásná. Rozhodně byste neměli zapomínat ani na čištění bazénu jako takového. Vaši pozornost si zaslouží nejen jeho stěny, ale také dno a hladina. Právě tam se totiž často usazují nejrůznější mikroorganismy, které podporují růst řas a množení nežádoucích bakterií. Jak s nimi zatočíte?

Bazénové kartáče a síťky

Bazénové kartáče a síťky  jsou ideální na nečistoty a usazeniny na stěnách bazénu, které jsou doslova líhní pro tvorbu řas. Ty se v nejhorším případě mohou rozlézt doslova všude. Nepropadejte panice, řešení je jednoduché. Na stěny bazénu jsou ideální kartáče, listí nebo hmyz na hladině zase snadno vylovíte pomocí síťky. Abyste s ní dosáhli všude, kde je třeba, je ideální jí připnout na teleskopickou tyč.

Bazénové vysavače

Bazénové vysavače se postarají o hrubé nečistoty, které nezvládne odstranit kartáč ani filtrace. Jak vysavač funguje? Prostřednictvím bazénové hadice nebo skimmeru jej stačí napojit na filtrační systém, kam se zachytí všechny nečistoty. Na výběr máte z ručních, poloautomatických a zcela autonomních vysavačů. Pravidelným vysáváním si zajistíte křišťálově čistou vodu po celou sezonu.

Bazénový vysavač ProStar Vac Trendy

Srdcem bazénu je kvalitní filtrace

Ano, je to tak. Jak už možná tušíte, bez kvalitní bazénové filtrace se zkrátka neobejdete. Ta totiž udržuje vodu čistou a pravděpodobně si ji budete muset dokoupit zvlášť. Proto zvažte, jakou filtraci si do bazénu pořídíte. Nejčastěji se setkáte s pískovou či kartušovou filtrací. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Písková filtrace funguje na přírodním principu proplachování vody prostřednictvím křemičitého písku. Nečistoty se zachycují do filtru a zpět se vrací už jen čistá voda. Její obrovskou výhodou je snadné použití, je téměř bezúdržbová a vydrží vám sloužit několik sezón. Můžete na ni navíc napojit i další příslušenství, jako je solární ohřev nebo bazénový vysavač.
  • Kartušová filtrace je vhodná spíše pro menší bazény. Skládá se z kartušové vložky a čerpadla a oproti pískové filtraci je náročnější na údržbu. Voda se totiž filtruje přes papírový válec, který je nutné několikrát za sezonu vyměnit. Na druhou stranu potěší vaši peněženku, je totiž mnohem levnější. Je však třeba počítat se slabším výkonem.

Písková filtrace Marimex ProStar 3

Jak na ohřev vody v bazénu

Jak pečovat o bazén už víte. Voda konečně vypadá, jak má, ale zjistili jste, že je ledová? Naštěstí existují přístroje na ohřev vody, díky kterým si můžete užít koupání kdykoliv během dne. Třeba hned po ránu. Existuje několik způsobů jak ohřát vodu v bazénu na příjemnou teplotu. Nejčastěji však narazíte na solární ohřev vody a tepelná čerpadla.

Solární ohřev bazénu je jednoduchý, efektivní a levný způsob, jak vyhřát vodu v bazénu na příjemnou teplotu. Instalace je navíc naprosto snadná a zvládne ji i laik. Obrovskou výhodou jsou nulové náklady na provoz. Solární panely totiž získávají energii na ohřev vody ze slunečního záření. Nevýhodou však může být právě ona závislost na sluneční energii, kvůli které nemusí být solární ohřev účinný tak jako u tepelného čerpadla.

Solární ohřev bazénu Slim 360

Tepelná čerpadla získávají většinu energie z okolního vzduchu a nejsou tolik závislá na venkovních podmínkách. Podobně jako solární panely jsou šetrné k životnímu prostředí a nejsou náročné na obsluhu ani údržbu. Nevýhodou však může být vyšší pořizovací cena a náklady spojené s provozem. Ke svému chodu totiž potřebují i elektřinu. Velkým plusem je však možnost vyhřívat vodu kdykoliv, dokud venkovní teploty neklesnou k nule...

Náš tip: Správná teplota vody je pochopitelně individuální. Obecná pravidla však praví, že minimální komfortní teplota vody v bazénu by měla mít kolem 28 °C. Snadno ji změříte pomocí teploměru.  

Správné zakrytí bazénu šetří váš čas i peněženku

Lámete si hlavu s tím, jestli pořídit plachtu, nebo nechat bazén volně odkrytý? Odpověď je snadná. Přestože svůj bazén budete udržovat čistý, jeho zakrytím můžete jednoduše snížit spotřebu nákladů, energií a ještě si ušetříte nějaký ten čas. Jednak nebudete mít bazén plný listí, větviček a utonulého hmyzu, zamezíte také odpařování vody. A kromě toho si voda v bazénu uchová i svou teplotu během chladnějších nocí.

Čím zakrývat bazén?

Velké oblibě se v posledních letech těší solární plachty. Svým vzhledem připomínají bublinkovou fólii a fungují podobně jako lupa. Koncentrují dopadající sluneční paprsky a ty pak v podobě tepla předávají vodě v bazénu. Skvělou volbou jsou však také klasické krycí plachty, které váš bazén zároveň ochrání před sněhem a mrazem během zimy.

Solární sprchy - hygiena i osvěžení v jednom

Další skvělou bazénovou vychytávkou jsou solární sprchy. Nejenže budete mít příjemné osvěžení vždy po ruce, eliminujete také znečišťování vody v bazénu. No a s tím jde ruku v ruce i menší spotřeba bazénové chemie. Jsou navíc levné, ekologické a nezaberou mnoho místa. K dostání jsou pevné i přenosné sprchy, s různou kapacitou zásobníku a některé dokonce i s možností regulace teploty vody.

Solární sprcha UNO 40 l hliníková

Vychytávky, díky kterým si svůj bazén zamilujete

Chcete dotáhnout relax u vody k naprosté dokonalosti? Nezapomeňte ani na bazénové příslušenství. Nejenže vám dokáže zpříjemnit pobyt u bazénu, můžete díky němu prodloužit i jeho životnost. Třeba taková podložka pod bazén ochrání dno a zároveň slouží jako skvělá izolace mezi zemí a bazénem.

Pro pohodlný vstup i výstup z vody vám skvěle poslouží schůdky do bazénu. Ale pozor, ty by měly odpovídat jeho velikosti. Kdo je připraven, není překvapen. Proto není od věci mít po ruce třeba sadu na opravu bazénové fólie či lehátek nebo rezervní bazénovou hadici.

Hračky do vody - užijte si zábavu s malými vodníky

K bazénu neodmyslitelně patří i hračky do vody. Ať už se jedná o dovádění s nafukovacím míčem nebo vodní pistolí, hračky do bazénu dokáží rozzářit oči i tomu nejzarytějšímu odpůrci vody. Spoustu zábavy si s nimi užijí malí i velcí. Kromě klasických nafukovacích hraček můžete dětem pořídit i praktické pomůcky pro výuku plavání, jako je například plovací deska. Hurá do toho!

Děti v bazénu s nafukovacími hračkami do vody

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání