Bylinkami na bolavé pohybové ústrojí

Bylinkami na bolavé pohybové ústrojí

Marie Novotná V úterý 10. 08. 2021 Recepty

Starý vtip říká, že „když tě po čtyřicítce ráno nic nebolí, tak jsi v noci zemřel“. To jen potvrzuje, jak jsou různé bolesti těchto ústrojí rozšířeny. A ty se ohlašují nejen po čtyřicítce, ale často mnohem dříve, i v mladém věku. Souvisí to s nesprávnou výživou, ale hlavně s nedostatkem pohybu. Na každém kroku nám masivní reklama nabízí přímo zázračné tablety, které možná i trochu pomohou, ale hlavní příčiny neodstraní, přitom jsou většinou neúměrně drahé a jako všechny syntetické léky, mají i vedlejší nepříznivé účinky. Při prevenci a léčbě pohybového ústrojí, a to vnitřním i vnějším působením, mohou bylinky sehrát důležitou úlohu. Dnes vám povíme podrobněji o bylinkách, které vám při bolestech pohybového ústrojí (kloubů, končetin a svalů) mohou pomoci.

Kostival lékařský

Kostival obsahuje proteiny a látku alantoin, která podporuje růst a dělení buněk. Tím vyvolává scelování kostí a tvorbu maziva při vysychání kostí. Z toho vychází i latinské pojmenování kostivalu – symphyó, což v překladu znamená – spojuji. Macerováním kostivalových listů ve vodě získáme velmi dobré hnojivo na rajčata. 

Když jaro vrcholí, vykvetou kostivaly, které svým statným vzrůstem a bohatými květy zkrášlují celé okolí. Vyskytují se často, proto není problém je najít. Drogou je kořen, ale ten je v této fázi růstu nejslabší. Musíme ho vykopat na začátku růstu, nebo když už nať začíná usychat. Tehdy je léčivá síla rostlinky v kořenu. Mnozí možná proto dají přednost nákupu sušeného kořene.

Jak už název napovídá, kostival je nejlepší přírodní prostředek na nemocné kosti, přičemž se používá zevně. Dobře pomáhá při vyvrtnutí, zánětech kostí a vaziva, krevních podlitinách, bolestech, příznivě ovlivňuje scelování kostí. Slizovité látky kostivalu se dobře uplatňují i vnitřně, neboť urychlují hojení vředů žaludku a dvanácterníku. 

V kostivalu byly zjištěny některé škodlivé látky, proto jej užíváme opatrně, ne samostatně a bez přestávky nejvýše dva týdny.

 

Kostivalový obklad

Kostival patří mezi nejlepší rostliny k léčbě všech bolestí svalů, vykloubenin a zlomenin. Sušený kořen pomeleme na prášek, přidáme trochu panenského oleje a horké vody a vymícháme na kaši. Ještě teplé natřeme na lněný hadřík, přiložíme na bolavé místo a ovážeme. Stejný obklad můžeme udělat i z pomačkaných čerstvých listů kostivalu nebo devětsilu.

 

Mast na natržené svalstvo

Natrhneme-li si při cvičení nebo jiné činnosti sval, pomeleme stejné díly kořene prhy, kostivalu, natě jitrocele a květu divizny. Do tohoto prášku přidáme tolik panenského oleje, aby po rozmíchání vznikla řídká kašička. Bolavý sval jí masírujeme po celé délce až po úpony. 

Devětsil lékařský

Nejstarší zmínka o devětsilu jako léčivu pochází z Anglie z druhé poloviny 16. století a starý recept hovoří o použití devětsilového prášku. V té době sloužil proti různým infekčním onemocněním, hlavně moru. Nejlepší drogu tvoří kořen. Můžeme si však nasbírat i květy a listy, hlavně ke vnějšímu použití. Čaj z devětsilu čistí krev, porto se uplatňuje při kožních nemocech. Slouží také jako močopudný prostředek, proti kašli, na tišení křečí a epileptických záchvatů. Osvědčené jsou jeho vnější účinky na kožní nemoci, včetně lupénky, a různé bolesti od revmatických až po záněty, otoky, vyvrtnutí a natržení svalů. Devětsil je užitečná rostlina. Při vnitřním užívání mohou být některé jeho látky nebezpečné, proto jej přidáváme jen v malé míře do čajových směsí. 

 

Obklad na bolesti svalů

Mladé, šťavnaté, ale už dostatečně velké listy devětsilu poklademe na prkénko a paličkou naklepeme. Dáme na kousek plátna, pokapeme tinkturou z prhy, přiložíme na bolavé místo, přikryjeme igelitem, ovážeme a necháme několik hodin působit.

 

Rozmarýna lékařská

Rozmarýna je stará kultovní rostlina, našla se už v hrobkách egyptských faraonů. Mluví se o ní jako o bylině lásky a smrti, která chrání před účinkem pekelných sil. Odpradávna byla považována za symbol věrnosti, proto ji nevěstám vplétali do svatebního věnečku. 

Dnes máme rozmarýnu skoro každý doma v květináči, často se pěstuje v zahrádkách. Drogu tvoří listy se zelenými výhonky. Cennou vlastností rozmarýny je, že mírně zvyšuje krevní tlak. Přitom má příznivý vliv na celkový zdravotní stav, uklidňuje a mírní nervovou vyčerpanost. Zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, posiluje srdce a celý organismus, což se projevuje hlavně ve starším věku. Podobně působí i zevně, slouží jako kosmetikum, na rány, kožní nemoci a oživuje údy po mozkové příhodě. 

Vnitřně může být užívání rozmarýny při vyšších dávkách nebezpečné, úplně je zakázáno u lidí trpících hypertenzí a v těhotenství. 

Rozmarýnovo-levandulový olej

 

Stejně silné čerstvé nadrobno nasekané natě rozmarýny a levandule naplníme do sklenice a zalijeme panenským olejem, aby byly drogy dobře ponořeny. Dáme do vodní lázně, kde je asi 3 hodiny ohříváme, ale nevaříme, občas zamícháme. Scedíme, drogu vymačkáme a sprej uložíme na tmavé místo. Tento olej je osvědčeným prostředkem na masírování všech bolestí svalů. 


Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání