Aby zahrada přežila dovolenou bez újmy

Pokud letos v létě plánujete vyrazit na dovolenou, neponechávejte věci náhodě a zahradu svému osudu. Chystáte-li se odjet jen na pár dní, příroda si nejspíše poradí sama a s případnými výkyvy počasí se vyrovná. Pokud však plánujete dovolenou delší než pár dní či týden, připravte na ni kromě sebe také svoji zahradu. V době vaší nepřítomnosti se přeci jen může přihodit mnohé.

Pokračovat ve čtení „Aby zahrada přežila dovolenou bez újmy“

5 netradičních receptů z pampelišek

Rostou vám na zahradě či na chalupě pampelišky? A věděli jste, že ačkoliv se jedná o velmi běžnou a hojně se vyskytující bylinu, je také velmi všestrannou přísadou? Většinu z vás zřejmě napadne pampeliškový med, možností je však mnohem více. My jsme pro vás vybrali čtyři méně známé recepty: pampeliškový čaj při nemocech, mazání na bolavé klouby a svaly, palačinky s lahodným sirupem, bezkofeinová káva nebo netradiční salát – volbu už necháme na vás!

Pampelišky do salátu

Pokud se nebojíte experimentů a nových chutí, doporučujeme vyzkoušet pampelišky jako přísadu v kuchyni. Možná budete překvapeni tím, že je lze konzumovat i zcela neupravené. Do salátů sbíráme pouze mladé lístky. Mějte na paměti, že lístky je nutné sbírat jen u rostlin, jejichž stonek ještě není příliš vzrostlý. V opačném případě jsou totiž nepříjemně hořké a na rozdíl od těch mladých ne příliš chutné. Konzumace se doporučuje pouze v případech, kdy máme jistotu, že rostliny nebyly nijak chemicky ošetřeny a jejich konzumace je tedy bezpečná.

Kromě příjemné chuti je jejich benefitem také zdravotní přínos v podobě vysokého obsahu draslíku.

  • Jak na to:

Mladé lístky pečlivě omyjte a zbavte nečistot. Pampelišky nasekejte či natrhejte a přidejte jako jednu z přísad do oblíbeného salátu. Vhodnou zálivkou pro vyrovnání lehce nahořklé chuti je zálivka ze sladkého balzamikového octa či hořčično-medový dresink.

Pampeliškový čaj

Kromě vysokého obsahu draslíku a železa jsou pampelišky také přírodním diuretikem, které tělo zbaví nadbytečné vody. Proto je pampeliškový čaj vhodný především pro osoby trpící otoky rukou a nohou, nadměrným pocení či pocitem „nafouklého” břicha. Dále je možné čaj užívat jako podporu léčby při angínách a chřipkách.

  • Jak na to:

Nasbírané plně rozkvetlé květy (cca 2 polévkové lžíce) přelijeme půl litrem vařící vody a necháme louhovat maximálně 10 minut.

Další možností je květy nasušit a přidávat do oblíbených bylinných směsí.

Nasušené pampeliškové květy je možné přidávat do oblíbených bylinných směsí

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup v kuchyni uplatníte při mnohých příležitostech. Čaj se sirupem či osvěžující limonáda pro vás asi není žádným překvapením. Co byste ale řekli lahodným palačinkám či vaflím? Vyzkoušejte zaměnit klasické kombinace s čokoládou a marmeládami za novou a exotičtější variantu s pampeliškovým sirupem.

  • Jak na to:

Na pampeliškový sirup si připravte přibližně 250 ks “hlaviček” pampelišky, 1 citrón, 250 ml vody a asi jeden kilogram cukru vlastní volby (množství uzpůsobte dle vlastní chuti).

Květy pampelišky ponořené v udaném množství vody přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi 1 hodinu. Směs nechte vychladnout a umístěte přes noc do chladničky. Druhý den směs přeceďte a do zbylé vody vmíchejte citrón a cukr. Opět vařte na mírném plameni asi 2 hodiny, dokud se voda neodpaří tak, že sirup dostatečně zhoustne.

Pampeliškový sirup chutná skvěle v čaji, limonádách nebo s palačinkami

Pampelišky na bolavé svalstvo a klouby

Pokud si nepotrpíte na experimenty v kuchyni, vyzkoušejte pampeliškové mazání, které ulevuje bolestem pohybového aparátu.

  • Jak na to:

Na přípravu pampeliškového oleje se skvěle hodí například olej mandlový. Jednoduše nalijte přibližně 400 ml oleje do zavařovací sklenice či podobné nádoby a přimíchejte zhruba jeden šálek sušených či čerstvých květů pampelišky. Sklenici dobře uzavřete a umístěte na temné místo. Olej je připraven k použití po 4 týdnech, během nichž sklenici denně jemně protřepeme.

Pampelišková káva

Slyšeli jste už o ní? Kromě toho, že neobsahuje žádný kofein, má také detoxikační účinky, zrychluje metabolismus a navíc skvěle chutná! Suroviny jsou velmi základní a příprava nenáročná – proč ji tedy nevyzkoušet?

  • Jak na to:

Na jaře či na podzim vykopejte kořeny pampelišek. Důkladně je properte a nechte je volně oschnout. Suché kořeny nasekejte na drobnější kousky a umístěte na plech vyložený pečícím papírem. Kořínky pražíme v troubě na 200 °C tak dlouho, dokud je zcela nevysušíme. Vysušené kořínky pomeleme v mlýnku na kávu či rozdrtíme pomocí hmoždíře.

Nápoj připravíme ze dvou lžiček takto připravené kávy, které zalijeme asi 200 ml vroucí vody. Dochutit můžeme cukrem, mlékem či medem.

Domácí bylinková zahrádka pro začátečníky

Čerstvým bylinkám v kuchyni se nic nevyrovná. Pokrmům dodají jedinečné aroma, připravíme z nich lahodné čaje, jsou výtečnou přísadou do salátů nebo smoothie. Proto vám dnes přinášíme několik užitečných rad, aby se bylinkám dobře dařilo také v květináčích u vás doma. Jen tak si jich budete moci užívat co nejdéle. Nejsou nijak zvláště náročné (skvěle se tak hodí i pro začátečníky) a navíc ještě ušetříte! Tak na co ještě čekáte?

Pokračovat ve čtení „Domácí bylinková zahrádka pro začátečníky“

Slimáci? Zatočte s nimi!

Jaro je již v plném proudu, teploty stoupají a příroda se nám mílovými kroky den po dni probouzí k životu. S těmito změnami však bohužel do našich zahrad přichází také nezvaní hosté. Je to tak, řeč je o slimácích. Rok co rok s nimi svádíme boj a snažíme se je co nejefektivnějším způsobem zlikvidovat. Dle meteorologů za sebou navíc máme jednu z nejteplejších zim od konce 18. století. Proto nám letos nezbývá, než se na jejich invazi dobře připravit…

Pokračovat ve čtení „Slimáci? Zatočte s nimi!“

Velikonoční tradice a jejich symbolika

Zima, stejně jako každý rok, byla pro většinu z nás opět delší, než bychom si přáli a určitě už se stejně jako my nemůžete dočkat jara. Konec konců, Velikonoce, slavnosti příchodu jara a doba, která číší optimismem a nadějí, je již za dveřmi. Ačkoliv jsou Velikonoce svátkem křesťanským, řada z tradic a obyčejů, kterými příchod jara slavíme, pochází už z dob pohanských. Proč jsou tyto tradice právě takové, jaké jsou, a co vlastně symbolizují? To si povíme v dnešním příspěvku. Ty, kteří jsou navíc v kuchyni jako doma a rádi mlsají, potěšíme receptem na lahodného beránka.

Pokračovat ve čtení „Velikonoční tradice a jejich symbolika“

Smoothie a šťávy – vitamínové koktejly pro nabuzení imunity

V posledních letech popularita různých druhů ovocných a zeleninových nápojů stále roste a roste. Důvodů může být hned několik – ať už hledáte snadnou a rychlou svačinu, osvěžení nebo zdravější alternativu kupovaných džusů, smoothie a zeleninové šťávy jsou ideálním řešením. V zimním období vám navíc dodají vitamíny a minerály, kterých je právě nyní tolik potřeba. A že vás na ovoce a zeleninu neužije? Vyzkoušejte třeba některý z našich receptů. Dejte jim šanci a sami poznáte, že i na nich si lze pochutnat.

Pokračovat ve čtení „Smoothie a šťávy – vitamínové koktejly pro nabuzení imunity“

Jak se zdravě a bezpečně saunovat

S koncem léta odešly také letní radovánky. Naštěstí i na podzim a v zimě se můžeme věnovat příjemným aktivitám, relaxovat, uvolnit unavené svaly, detoxikovat tělo a zklidnit mysl. Všechny tyto blahodárné účinky jsou spojené se saunováním. Pojďme tedy společně prozkoumat a využít tepla ve svůj prospěch a řekněme si trochu o tom, jak se správně saunovat a maximalizovat tak účinky na sto procent.

Pokračovat ve čtení „Jak se zdravě a bezpečně saunovat“

Jak snadno a rychle připravit zahradu na zimu

Podzim je již v plném proudu a to s sebou přináší spoustu práce, kterou bychom na zahradě měli do příchodu zimy stihnout. Nevíte kde začít? Podzimní údržbou trávníku jsme v minulém příspěvku již toto téma nakousli. Tady to ale nekončí. Proto si dnes uděláme malé opakování toho, co vše nás při přípravě na zimu vlastně čeká.

Pokračovat ve čtení „Jak snadno a rychle připravit zahradu na zimu“

Podzimní údržba trávníku ve třech krocích

Ačkoliv kalendář stále hlásí léto, podíváme-li se z okna, je zcela jasné, že tomu již letos odzvonilo. Teploty klesly a příroda se pomalu, ale jistě začíná připravovat na zimu. Chceme-li, aby se nám trávník i příští rok opět zazelenal, neměli bychom mu odepřít tu správnou podzimní péči. Ta nemusí být časově nikterak náročná. Trávníku však velmi prospěje a báječně ho připraví k zimnímu odpočinku. Připravili jsme pro vás snadného průvodce podzimní péče o trávník ve třech krocích…

Pokračovat ve čtení „Podzimní údržba trávníku ve třech krocích“

“Lehké” grilování pro horké letní dny

Teploty se nám vyšplhaly až přes tropické třicítky a my sami se pečeme ve vlastní šťávě. V takových podmínkách obvykle většina z nás neprahne po těžkých či tučných jídlech. Na druhou stranu si rádi užíváme chvíle strávené venku na chalupě a na zahradě. K tradičním aktivitám teplých letních večerů a nocí neodmyslitelně patří i grilování. Proto jsme pro vás tentokrát připravili pár receptů, které vás ani v tomto počasí nepoloží na lopatky 🙂

Pokračovat ve čtení „“Lehké” grilování pro horké letní dny“