Dokonalý burger

Dokonalý burger

Marie Novotná Ve čtvrtek 25. 05. 2017 Recepty

Vzhledem k úspěchu, který jsme zaznamenali u posledního příspěvku týkajícího se grilování (3 recepty, kterými osvěžíte tuto grilovací sezónu), jsme se rozhodli v tomto tématu pokračovat. Tentokrát se budeme věnovat tomu, jak připravit dokonalý burger. Nezáleží na tom, zda se budete chtít setkat s rodinou či přáteli nebo si o víkendu připravit luxusní večeři – dobrý burger neurazí nikoho. Vyzkoušejte některé z našich tipů a uvidíte, že nebudete litovat.

V kuchařkách i na internetu najdete stovky různých receptů a rad, jak připravit ten nejchutnější burger. Většina autorů bude vydávat právě ten svůj za nejlepší. Každý máme samozřejmě jiné chutě, ale na tom, jak má dobrý burger vypadat a co do něj patří, se nejspíš shodneme: vláčná bulka, šťavnaté maso, pikantní omáčka a křehká zelenina.

Bulka

Budeme-li hovořit o burgerech, většina z nás nejprve začne přemýšlet o mase. Pravdou však je, že ať již máte maso sebelépe připravené a kvalitní, nakoupili jste čerstvou zeleninu a chutné omáčky, nekvalitním pečivem svůj burger odsoudíte k průměrnosti. Dost možná dopadnete tak, že vaši hosté a strávníci zkonzumují pouze jeho obsah. Ale to by přeci byla velká škoda! Nekvalitní pečivo může snahu a čas v kuchyni zcela zmařit. Proto raději situaci nepodceňujte a investujte čas do jejich přípravy či koupě. Ať už se rozhodnete bulky připravit domácí, nebo je koupíte již hotové, důležité je, aby se pečivo při prohřátí okamžitě nerozpadlo.

Tip: Těsně před podáváním prohřejte bulky na grilu. Opékejte jen tak dlouho, dokud se na pečivu neobjeví tmavé rýhy. Pro vylepšení chuti (a extra kalorie) můžete lehce potřít máslem.

Pokud gril ještě nemáte, anebo zvažujete výměnu starého za nový a kvalitnější, doporučujeme vám na webu Jarabáka navštívit sekci Grily. Právě tam totiž naleznete velký výběr kvalitních grilů značky HECHT i s příslušenstvím.

Kvalitní gril je základem úspěchu

Maso

Na tom, že kvalitní a dobře ochucené maso je zcela základním pilířem dokonalého burgeru, se nejspíše shodneme. Ideální je pro tento účel tučnější hovězí maso (kolem 20 % tuku). Hodí se například přední hovězí. Nedoporučujeme vám, abyste se spokojili s rychlou variantou – kupovaná mletá masa nejsou tou nejlepší volbou.

Při samotném mletí se doporučuje pracovat s masem, které jste právě vytáhli z chladničky. Maso je tak pevnější a snadno pomelete i jeho tučnější části. Máte-li kvalitní maso, bude i naprostá hračka dobře jej dochutit. Takové maso totiž nepotřebuje víc než pepř a sůl. Podle velikosti pečiva pak tvarujte placky o něco větší, než je houska (maso se při opékání zmenší). Pro usnadnění práce doporučujeme namočit ruce do studené vody.

Při grilování maso zbytečně neotáčejte – ideální je otočit ho pouze jednou zhruba v polovině doby, kdy se maso na grilu opéká. Pokud nechctete přijít o veškerou šťávu, zbytečně maso ke grilu nepřitlačujte.

Kvalitní mleté hovězí maso nepotřebuje víc než sůl a pepř

Omáčka

V případě masa a bulky se nevyplácí příliš experimentovat. To však neplatí u omáček. Ty jsou totiž přesně tím, co vašemu dokonalému burgeru dodá osobitost. Kečup, majonéza či hořčice jsou klasika, kterou nikdy neprohloupíte. Máte-li chuť vyzkoušet něco jiného, existuje i celá řada jiných možností – BBQ omáčky v americkém stylu, pálivé chilli omáčky, sweet chilli, sýrové, česnekové omáčky a další. Vyzkoušejte třeba tu naši…

Ingredience:

máslo

malá cibule

3 stroužky česneku

2 menší šálky kečup

⅓ menšího šálku hnědého cukru

⅓ menšího šálku jablečného octa

2 lžíce hořčice

mleté čili koření

pepř

Postup:

Na středně velkém plameni rozpusťte máslo, přidejte cibuli a opékejte, dokud nezměkne (přibližně 5 minut). Přidejte česnek a opékejte dalších 30 vteřin.

Vmíchejte kečup, cukr, ocet, hořčici, čili a pepř a přiveďte k varu. Takto nechte slabě vřít 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Po vychladnutí rozmixujte dohladka a vlijte do sklenice. V chladničce můžete takto připravenou omáčku skladovat až měsíc.

Doplňky

Do správného burgeru patří také zelenina, která celku dodá čerstvost a šťavnatost. Kromě rajčat, cibule a salátu však existují i další možnosti. Těmi jsou například rukola, sýr s modrou plísní, grilovaná zelenina, nakládané okurky a další druhy nakládané zeleniny, avokádo či kozí sýr. Díky neomezeným možnostem bude váš burger chutnat pokaždé jinak a jedinečně.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání