Adrenalin pod stromečkem aneb Nejlepší teréňáky, traktory i šlapadla pro vaše špunty

Adrenalin pod stromečkem aneb Nejlepší teréňáky, traktory i šlapadla pro vaše špunty

Matěj Černý V pondělí 22. 11. 2021 Poradna

Děti zbožňují, když se mohou na něčem vézt. Ať už na kole, odrážedle nebo na našich zádech. Zároveň mají sklon nás napodobovat. Tak pokud nevíte, čím potěšit svého potomka třeba o Vánocích, máme pro vás tip, jak obě tyto potřeby skloubit v originálním dárku. Věnujte mu vychytané přibližovadlo.

Nejlepší hračky jsou takové, které dítě nejen zabaví, ale také se s nimi něco naučí. A právě to splňují nejrůznější šlapadla a elektrická vozítka. Díky nim si vaši potomci mohou vyzkoušet, jaké to je za volantem, jak vnímat prostor z pohledu řidiče, jak zatáčet i brzdit. Navíc při ovládání zapojí ruce i nohy, čímž podpoříte rozvoj jejich motorických schopností – v případě elektrických vozidel to platí doslova. V neposlední řadě si navyknou, že řídit auto není nic neobvyklého, ale že to zároveň není vždycky taková hračka, jak to v různých počítačových hrách někdy vypadá. A možná v dospělosti nebudou mít potřebu závodit na reálných silnicích.

Šlápněte do toho se šlapadly

Možná nejen Husákovy děti – tedy především Husákovi kluci – vzpomínají na to, jak v dětství toužili po šlapacím autíčku. A pak ho dostali. Těžké, plechové, vrzající, s neustále vypadávající 4,5 voltovou baterkou, která měla napájet chabě svítící světlomety. Naštěstí dnešní šlapadla jsou úplně jiná. Lehká, a přitom bytelná, snadno se ovládají a mají spoustu vychytávek, o který jsme si my za mladých let mohli nechat jenom zdát – jako třeba nastavitelné ergonomické sedadlo. A navíc skvěle vypadají! Není divu, když se vyrábějí pod značkami takových gigantů, jako je třeba Mercedes nebo italský závodní specialista Abarth

Dětská šlapací motokára ABARTH black

Aku autíčka frčí i u slečen

Ale to jsme ještě pořád mluvili o vozidlech na vlastní pohon. Za nás v podstatě nic jiného nebylo. Ale dneska? Aku vozidel je snad víc, než těch šlapacích. A není divu, vzhledem k tomu, jak obrovský pokrok akumulátory udělaly. I díky tomu u moderních elektrických autíček pro děti najdete těch světoznámých značek ještě víc. Je libo Ford, BMW, Jeep nebo už zmiňovaný Mercedes? Není problém. Silné 12V akumulátory splňují požadavek na ideální poměr mezi cenou a výkonem.

Malý řidič nebo řidička může drandit klidně i dvě hodiny a auto pak snadno dobijete třeba přes noc. Optimální je, pokud má vozidlo dva motory na zadních kolech. Pak totiž máte dostatek síly, abyste se nebáli vydat i do menšího terénu. O výkonu mimochodem vážně nemusíte pochybovat. Máme na skladě třeba i hromadu příklepových vrtaček, drtičů větví nebo dokonce motorových pil, které pohání baterie a poradí si snadno i v drsných poloprofesionálních podmínkách. 

„Výkon elektrických motorů na zadku se hodí, když chcete s malým off-roadem do terénu.“

Na to je také vhodná vyšší světlá výška, kterou disponuje například úchvatná replika modelu Jeep Wrangler Rubicon. Dítě se v něm bude cítit jako ve skutečném autě! Aby ne, když výbavou odpovídá de-facto standardu dnešních elektrických autíček, takže si vaše ratolest užije nejen fungující houkačky, světla blinkry, ale také MP3 přehrávač s USB vstupem.  

Akumulátorové autíčko - vozítko HECHT Jeep Wrangler Rubicon White

I na Ježíška je bezpečí na prvním místě

Empétrojkou se ale auto neřídí. Naštěstí se jeho ovládání snadno naučí i tříleté děti. A kdybyste přece jen měli strach, zůstaňte v klidu. Auta totiž mají celou řadu bezpečnostních prvků. Samozřejmostí jsou bezpečnostní pásy, kvalitní brzdy a omezovač rychlosti, který můžete nastavit na požadovanou hodnotu. Nicméně asi nejspolehlivější pojistkou je dálkové ovládání. Díky tomu můžete převzít nad vozítkem kontrolu, když se třeba váš potomek rozhodne prověřit vodotěsnost svého přibližovadla v nedalekém rybníku. 

„Dálkové ovládání se mlže hodit, až váš malý sígr s rozjezdem zamíří třeba do rybníka

Když čtyři kola nestačí

Ale snad ho něco takového nenapadne. Ježdění s elektrickým autem je totiž skvělá zábava sama o sobě. A to nemluvíme o různých speciálních vozítkách. K dostání je třeba i traktor s valníkem, s kterým se dítě určitě bude cítit jako dospělé, když vám bude pomáhat odvážet úrodu ze zahrádky. Anebo mu můžete pořídit ještěrku – ano, modří už vědí, že jde o vysokozdvižný vozík. A když jsme u těch barev, musíme modré zklamat. Nicméně se dostane v klasické žluté i méně tradiční červené a jeho součástí je plastová paleta, na které si zvedání předmětů může dítě bezpečně trénovat.

Akumulátorový traktor s valníkem pro děti HECHT 50925 RED

Královna elektrická koloběžka 

A pokud máte už poněkud odrostlejší potomstvo, zvažte elektrickou tříkolku. Vyrábějí se v mnoha provedeních a motorizacích, a pokud zvolíte model VeGA MaxSpeed ES15XM, svého puberťáka tím rozhodně nezarmoutíte. S výkonem 350W, maximálkou 25 km/h a dojezdem až 60 km se řadí mezi velmi schopné městské koloběžky. Radši si ji od něj ale nepůjčujte. Ježdění na elektrokoloběžce je totiž návykové a mohli byste pak na ní chtít dojíždět do práce a vyhnout se tak každodenním zácpám. A to by pak přece nebyl žádný dárek!

Elektrická koloběžka VeGA MaxSpeed ES15XM

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání