5 tipů na podzimní výsadbu růží

5 tipů na podzimní výsadbu růží

Marie Novotná V pondělí 05. 10. 2020 Zahrada

Růžím se přezdívá zahradní královny a skutečně patří mezi ty nejkrásnější ozdoby našich zahrad. Právě nyní, koncem října a také v listopadu, nastává ideální doba pro jejich výsadbu. Dnes jsme pro vás připravili 5 zaručených tipů, které vám pomohou zorientovat se při jejich koupi, výsadbě i následné péči.

1. Vhodný čas pro nákup a výběr rostliny

S nákupem růží se nijak neukvapujte. Počkejte si na konec října nebo až na listopad, kdy jsou rostliny vyzrálé. Takové rostliny budou celkově odolnější, což při jejich výsadbě zvyšuje šanci, že přežijí zimu bez úhony. Vybírejte kusy se zelenými, lesklými lístky a bez polámaných trnů a kořenů.

 

2. Příprava stanoviště

Stanoviště je vhodné připravit s mírným předstihem. Nedoporučujeme růže sadit po růžích, lépe je zvolit nové stanoviště. Na něm pak půdu přihnojte kompostem či fosforečným hnojivem. Podle zvolené odrůdy je při hloubení jámy, do níž růže budete sadit, důležité vzít v potaz jejich plný vzrůst. Podle toho mezi nimi zvolte patřičné rozestupy. U vzrostlejších odrůd se doporučuje rozestup alespoň 50 cm nebo větší. U popínavých růží jsou doporučené rozestupy ještě větší, a to zhruba kolem 2 metrů. Pokud jsou rozestupy mezi jednotlivými rostlinami příliš malé, budou se navzájem dotýkat listy, čímž se usnadní přenos případných chorob mezi nimi.

 

Půdu je před výsadbou zkypřete a případně zapracujte speciální zeminu pro pěstování růží. Následně vyhlubte jámy o hloubce okolo 40 cm. Hloubka výsadby se může lišit dle odrůdy, proto se řiďte pokyny prodejce. 

 

3. Příprava růží

Prostokořenné růže mohou být částečně vyschlé. Proto je před výsadbou vhodné namočit je na několik hodin do vody. Před namočením kořeny zkontrolujte ty poškozené odstřihněte a zbylé zkraťte na zhruba polovinu délky. Následně růže namočte na dostatečně dlouhou dobu tak, aby nasály vláhu a lépe pak zakořenily. 

 

Růžím se ne nadarmo přezdívá královny zahrad.

 

4. Výsadba

Růže nesmíme vysadit ani příliš hluboko, ani příliš mělce. Vhodnou hloubku výsadby poznáte podle toho, když místo roubování sahá nad zem do výšky zhruba 5 cm. Sazenici tedy umístíme do jámy a kořeny dostatečně rozprostřeme všemi směry. 

 

5. Zálivka a následná péče

I přesto, že jste růže nechali dostatečně dlouho namočené, je důležité nepodcenit následnou zálivku. Kořeny postupně zasypte zeminou, kterou lehce přišlapujte tak, abyste z ní vytlačili vzduch. Když máte téměř hotovo, proveďte dostatečnou zálivku vláha by se měla vsáknout dostatečně hluboko, proto vodou nešetřete. Následně kořeny zasypte zbytkem půdy tak, aby byl kořenový krček chráněn její vrstvou. Vrstva půdy totiž rostlinu chrání před namrznutím. V chladnějších oblastech je možné nově vysazené růže překrýt chvojím. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání