Bojujeme s větvemi aneb Drtit, štěpkovat nebo udělat dětem táborák?

Bojujeme s větvemi aneb Drtit, štěpkovat nebo udělat dětem táborák?

Michal Schindler Ve čtvrtek 30. 09. 2021 Zahrada

Jakmile máte zahradu, máte i hromadu organického odpadu. Nejtěžší soupeř jsou asi větve. Ať už suché nebo ty, které musí pryč v rámci ozdravení stromů. Co pak s nimi? Pokud máte drtič nebo štěpkovač, poradíte si s nimi levou zadní, a ještě je chytře využijete dál. Jak takovou mechanizaci správně vybrat? 

Variant je hromada, tak na úvod jednoduché shrnutí. U menší zahrady vystačíte s levnějším modelem drtiče s nožovým systémem, pro větší plochu a náročnější údržbu je lepší pořídit si drtič větví s výkonnějším frézovacím válcem. Nože zvládnou měkčí rostlinné zbytky a mladší větvičky. Frézovací válec si rád pochutná i na větších větvích. Když nechcete vyloženě drť, ale rádi byste odpad z větví použili na zátop do kamen nebo krbu, potřebujete spíš štěpkovač. Ten dřevo nerozšmelcuje, ale rozporcuje ho na úhledné malé štěpky, se kterými zatopí i úplný začátečník. 

Kdo nedrtí, ten nežije

A proč vůbec větve drtit nebo štěpkovat, místo abyste dětem (nebo hasičům) na Halloween nachystali vatru? Protože drť pak můžete použít jako mulč místo drahé mulčovací kůry a budete mít záhonky i prostor kolem vzrostlejší zeleně jako ze škatulky. Drť taky skvěle provzdušní kompost a obohatí ho o další živiny. Štěpky můžete použít podobně. A jak jsme říkali, navíc skvěle hoří. Pokud to zkrátka se zahrádkou myslíte trochu vážněji, bude se vám nějaký frajer na likvidaci větví a dalšího organického odpadu hodit. A protože důležitý je nejen sekací mechanismus, ale i výkon, hmotnost nebo cena, mrkneme na ně teď podrobněji. 

„Pokud to se zahrádkou myslíte vážněji, bude se vám nějaký frajer na likvidaci větví hodit.“

TIP: Ještě, než se do toho pustíme – větve, které potom budete drtit, je nejdříve potřeba nějak ošmikat. Podle jejich množství (a tloušťky) si můžete vybrat mezi ručními nůžkami nebo pilami s pohonem. 

– Nůžky můžeme vřele doporučit třeba skvělé Fiskars LX98, ideálně přímo se sadou na ostření. 

– Pokud byste raději nějakou automatizaci, ale bojíte se, že žádnou pilu nebo křovinořez nevyužijete dostatečně, nabízí se skvělá multifunkce Riwall PRO RPMT 520 4v1 – za jedny peníze koupíte benzínový křovinořez, strunový vyžínač, plotostřih i prořezávací řetězovou pilu. Kdo jednou zkusil, už nechce jinak!

Jarabak.cz, Drtiče větví

Jakou může mít drtič výzbroj?

Základní mechanismus mohou mít drtiče i štěpkovače stejný, takže si jejich dělením nemusíme přehled komplikovat. Stačí na úvod říct, že štěpky jde dělat v podstatě jen z větví a ne libovolného rostlinného smetí, takže nejmenší a nejslabší přístroje budou umět jenom drtit najemno. Silnější mechanizace už může mít přepínání, kterým si velikost výstupního materiálu vyberete. V kategorii golemů je pak drtící systém tak robustní, že by si malých větviček ani nevšiml a potřebuje soupeře odpovídající váhové kategorie. (Typicky je to šnekové ústrojí, které je dělané na hrubou práci a drobný měkčí odpad jím projde bez povšimnutí.) Primárně si drtiče rozdělíme podle toho, čím s větvemi udělají krátký proces. 

Nožové drtiče

Obyčejně jsou to menší stroje určené zejména na větvičky, houževnatější odpad z květin a podobně. V principu fungují trochu jako sekačka na trávu. Větev strčíte dovnitř, kde ji rotující nože rozšmikají napadrť. Málokterý malý model má nějaký podávací mechanismus, takže musíte větvím pomáhat – samotným se jim dovnitř nechce. Výsledný odpad je nasekaný opravdu nadrobno a pokud nejsou větve úplně suché, nožové drtiče se rády ucpávají. Výsledek procesu je super na provzdušnění kompostu nebo pro domácí mazlíčky jako podestýlka. Pokud odpadu neřešíte moc a nevadí vám nutnost drtiči pomáhat, je to model pro vás. Jediná nevýhoda je, že i malé mašinky jsou kvůli nožům poměrně hlučné.  

Válcové drtiče

Místo nožů drtí větve zubatý válec, který si z principu svými zuby větev podává sám – jak se do ní proti přítlačné desce zakousne, už ji většinou nepustí. Tyto typy drtičů jsou výkonnější, zvládnou silnější větve, a navíc mají zpětný chod. Když se mašina začne dusit, větve prokluzují nebo podobně, dáte na chvilku zpětný chod a předžvýkanou potravu drtič napodruhé už obyčejně schroupe bez mrknutí. Tím se taky zabraňuje ucpávání, ostatně i výsledný materiál je hrubší a nemá tendenci se tolik lepit. Ve válcových drtičích pracuje místo rychlého kmitání spíš nenápadná síla, takže jsou o dost tišší. Některé se dají přepnout na štěpkování, a nebo mají natolik macatý mechanismus, že z nich nic menšího než štěpky ani nedostanete.

Jarabak.cz, Drtiče větví, profesionální drtiče

Vybírejte rozumně. Pokud nemáte zahradu jak na zámku, bude vám nejspíš stačit malý elektrický drtič základní kategorie. Budete šetřit peníze i přírodu. 

Drtič se šnekovým mechanismem

Tohle je specialita a na běžnou zahradu si ho asi nekoupíte. Šnekové soukolí má brutální sílu a hodí se na nejtěžší práci a hodně tvrdý materiál. Nejčastěji jde o profesionální stroje nejvyššího výkonu pro častý provoz a silné větve, které si šnek taky podává sám. Výsledný odpad je ještě hrubší než z válce a nejčastěji se používá na topení. Na zahrádce s ním moc parády nenadělá, zato skvěle a déle hoří. 

Turbínový drtič

Turbínu zmiňujeme pro úplnost. Používá specifické drcení nebo spíše rozřezávání větví. Likvidačním nástrojem je otočný dutý válec s obvodovými noži, které procházející větev postupně rozřezávají. Drť / štěpky se sypou ven z válce, který lze v případě ucpání také přepnout na zpětný chod. Turbínové drtiče si větve také vtahují samy a poradí si až s průměrem okolo 8 cm. 

„Obecně platí, že nemá smysl zbytečně utrácet za silné stroje, jejichž potenciál nevyužijete.“ 

Jaký výkon potřebujete?

Pořád zmiňujeme výkon, tak si k němu taky něco řekneme. Vcelku jednoduše platí, že čím větší výkon, tím silnější větve drtič zvládne. Základní nožové drtiče (elektrické) začínají někde okolo 2 000 W, ty nejsilnější (benzínové) dosahují až 18 000 W. Mezi nimi je možné v podstatě cokoli. Obecně platí, že nemá smysl zbytečně utrácet za silné stroje, pokud jejich potenciál nevyužijete. Je to jako snažit se štípací sekerou nebo kalačem nadělat třísky do kamen. Navíc, čím větší výkon, tím větší spotřeba elektřiny, nebo paliva. 

Tip: Už drtiče okolo 2 000 W si poradí s větvemi o tloušťce cca 2–3 cm, 3 000 W vám budou stačit na 4 cm a tak dál. Mrkněte vždycky na specifikaci konkrétního výrobku. Nedá se to říct úplně obecně, parametry se liší i podle systému drcení a dalších věcí. 

Drtiče / štěpkovače podle typu pohonu

Základ pro nenáročné – elektrický drtič

Cenově nejdostupnější varianta, navíc to obyčejně nebývá moc macek, takže ho i drobnější zahradnice úplně snadno odnese, kam bude potřeba. Jako všechny elektrické stroje nabízí tišší provoz než benzínové varianty. A pokud neřešíte větve tlustší než 3–4 cm, bude elektrický drtič úplně stačit. Myslete ale na to, že má elektrickou pupeční šňůru a bude drtit jen tak daleko od zdroje, kam ho pustí kabel. Samozřejmě vám nikdo nebrání tahat větve k němu, ale jestli máte zahradu plnou rybízů, angreštů a dalších keřů (která je navíc v kopci), bude vám pobíhání brzy pěkně pít krev. Přitom stačí šikovná kotoučová prodlužka. Jděte do ní. Netrénujete přece na olympiádu.

Tady můžeme zmínit třeba duo HECHT 6284 XL, který drtí pomocí nožů, a HECHT 6280 XL, kde větve masakruje ozubená hlavice. Oba mají výkon 2 800 W a zvládnou větve až do průměru 4,5 cm. Válcový je přitom o 4 kg těžší a o pár stovek dražší. Proč by si ho někdo vybral, když umí to samé, co levnější nožový? Protože válec si větve podává sám a je tišší. Takže jako vždycky, jde čistě o vaše priority.   

Jarabak.cz, Drtiče větví, nastavení drcení

Válcový HECHT 6280 XL umožňuje nastavit, jak najemno chcete větve nadrtit.

Starší brácha – benzínový drtič

Tyhle typy jsou vždycky dražší, obyčejně taky větší i těžší a častěji mezi nimi najdete silnější štěpkovače. Logicky se nemusíte zabývat přívodním kabelem, takže bude drtit kdekoli. Na druhou stranu – tahat se s ním po zahradě už není úplně legrace. Výhoda je ale zřejmá – poradí si až s větvemi okolo 8 cm v průměru. A to je při jejich zpracování zásadní pomoc. Pilou i sekerou byste si mákli mnohem víc. No a myslete i na to, že větší výkon + benzinový pohon rovná se opravdu výraznější hlučnost. Takže zatímco malým elektrodrtičem můžete natajňačku drtit klidně i v neděli ráno, kvůli benzinové bestii by vás mohli přestat zdravit sousedi. 

Pilou i sekerou byste si mákli mnohem víc.“

Nepotřebujete řešit silné větve, ale holt na zahrádce nemáte zásuvku? Nevěšte hlavu, existují i menší benzínové drtiče. Mezi nejlevnější, a přitom kvalitní, patří HECHT 6173. Jeho limit jsou ovšem už větve  do 3,6 cm průměru, přitom má ale kvůli benzínu téměř 2x větší hmotnost než srovnatelné elektrické drtiče. A taky dvojnásobnou cenu. U benzínu se prostě vyplatí investovat spíš do výkonnějších strojů, u kterých dává poměr cena / výkon větší smysl.  

Táta obou – drtič za traktor

Abychom nevynechali opravdu nic, tak ještě existují brutální drtiče zapojované na hřídel traktoru. Obejdou se díky tomu bez vlastního pohonu a vyřádit se s nimi můžete kdekoli, kam tím traktorem dojedete. Jestli potřebujete drtit celé stromy někde na kopci v polomu, nemůžete si vybrat líp. :-) 

To nejdůležitější nakonec – bezpečnost

Nikdy nezapomínejte, že i nejmenší a nejslabší drtiče mají ve srovnání s lidským tělem nekonečnou převahu. Kdyby měl Napoleon u Waterloo ve výzbroji byť i jeden jediný elektrický drtič, možná by pro něj bitva dopadla lépe. No, to přeháníme, ale každopádně vybírejte jen přístroje spolehlivých výrobců, které mají celou řadu pojistek – pokud nejsou v poloze, v jaké mají být, stroj ani nejde spustit. Důležité jsou i bezpečnostní pomůcky. Vždycky mějte ochranné brýle, rukavice, bytelnější boty, ideálně komplet tužší montérky. Málokdo drtí v létě, takže to krásně snesete.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání