Jarní hnojení trávníku

Jarní hnojení trávníku

Marie Novotná V pondělí 13. 03. 2017 Zahrada

Po dlouhé zimě je váš trávník (a nejen ten) vyhladovělý a bude doslova volat o kvalitní potravu. Správné a vyvážené hnojení se odrazí na tom, jak moc se bude vašemu trávníku zelenat. Trávník, kterému jste na jaře dodali potřebné živiny, se vám během sezóny odvděčí tím, že bude opravdu krásně zelený, silný a zdravý.

Základy

Základ výživy všech rostlin tvoří prvky dusík, draslík a fosfor. Zakoupíte-li si některé z průmyslově vyrobených hnojiv, bude vás zajímat především informace o jejich obsahu a v případě kombinovaných hnojiv také o jejich poměru. Dusík podporuje růst zelené části rostliny, draslík zvyšuje její celkovou odolnost vůči škůdcům a chorobám (v případě zeleniny a ovoce napomáhá i při kvetení a zrání plodů) a fosfor podporuje růst kořenů. Bez nich se tedy žádná rostlina neobejde.

Tato hnojiva jsou vhodná i pro hnojení trávníků. V tomto případě se však doporučuje volit spíše hnojiva kombinovaná. Při jejich použití (především u nízko sečených trávníků) totiž na rozdíl od těch jednosložkových nehrozí možnost jeho popálení.

Organická neboli přírodní hnojiva jsou stále více a více oblíbená. Jejich výhodou je, že si je můžete připravit sami, ačkoliv se již dnes dají i běžně zakoupit v sušené podobě. Další výhodou je, že na rozdíl od těch chemických, která sice účinkují velmi rychle, půdu tolik nezatěžují a jejich účinek je dlouhodobější. Mezi přírodní hnojiva patří například různé druhy hnoje, kompost, rostlinné výluhy nebo také mulč.

Trávník

Jarní hnojení podporuje odnožování trav. Je vhodné jej provádět během března až do začátku dubna. Pro hnojení travnatých ploch se běžně používají již zmiňovaná NPK hnojiva (dusík, fosfor, draslík). Jejich aplikaci lze provádět ručně nebo také mechanicky. Mechanická aplikace zajistí rovnoměrné rozmístění hnojiva. Hnojení, kromě dodání potřebných živin, zajistí i lepší odolnost vůči plevelům a mechům.

Před tím, než se pustíte do hnojení, bude potřeba trávník nejprve posekat. Tím se zajistí, že se hnojivo dostane tam, kde je ho potřeba. Do hnojení se raději nepouštějte za slunečného počasí – hrozí zde totiž již zmiňované popálení. Po pohnojení je třeba trávníku také dodat životně důležitou vláhu.

Trávník lze hnojit 2 – 3krát ročně. Nejdůležitější je však to první, které určí sílu a zdraví trávníku po zbytek sezóny. Chcete-li mu dopřát skutečně kvalitní péči, je možné trávník přihnojit i na přelomu léta (srpen, září), případně i na začátku léta.

Na výbavě záleží

Jak již bylo zmíněno, rovnoměrná aplikace je při hnojení velmi důležitá. Protože hnojiva dodávají trávníku sílu a zdraví, mohlo by se v případě manuální aplikace stát, že již během pár týdnů budete pozorovat nerovnoměrnosti v růstu a zdraví zatravněné plochy. Chcete-li, aby váš trávník vypadal úhledně a rovnoměrně, můžete zvážit pořízení některého z rozmetačů hnojiva či posypových vozíků. Výhodou většiny těchto nástrojů je jejich multifunkčnost a využití během celé sezóny. Kromě aplikace hnojiv totiž slouží také k aplikaci osiva a v zimním období dokonce i k aplikaci posypových solí.

Jarabák vám v této kategorii doporučuje posypový vozík HECHT 220. Jedná se o ruční posypový vozík s kapacitou 20 litrů hnojiva, osiva či soli a šířkou posypu 48 cm. Intenzita posypu se snadno reguluje pomocí jediné páky. Jarabák vám k němu nyní nabízí dopravu zdarma.

Praktický posypový vozík HECHT 220 najde využití po celou sezónu

Více informací o rozmetadlech hnojiv pak najdete na našem webu v sekci Rozmetadla. Využijte také možnosti porovnávání jednotlivých produktů. To vám umožní snadnější výběr při pořizování výbavy a poskytne veškeré potřebné informace na jedné stránce.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání