Jarní prořezávka ovocných stromů

Jarní prořezávka ovocných stromů

Marie Novotná V úterý 07. 03. 2017 Zahrada

Kromě výsadby nových stromů je na jaře také čas poskytnout potřebnou péči i stromům, které jste zasadili v minulých letech. Na to, jak správně prořezávku provádět, se názory liší a neexistuje žádná univerzální odpověď. Přesto si však můžeme udělat trochu jasněji. Správná prořezávka je totiž zcela zásadní v otázce kvality a množství úrody a celkového zdraví stromu.

Proč a kdy prořezávat

Vzhledem k tomu, že prořezáním stromu dopřáváme v podstatě omlazující kúru, zvyšujeme jeho pozdější plodnost a také zamezujeme případným chorobám, aby se šířily dále a způsobovaly stromu vážnější komplikace. Prořezávkou také prosvětlíme korunu, která je pak odolnější vůči chorobám, mechům a dalším nežádoucím cizopasníkům.

Budeme-li hovořit o správném načasování pravidelné prořezávky, budeme ji určitě směřovat k velmi brzkému jaru nebo konci zimy. Ideální pro prořezávku jsou měsíce únor a březen. V podstatě se do ní můžete pustit hned, jakmile opadnou mrazy. Ideální je skutečně zvolit si spíše teplejší počasí, abychom se tak vyhnuli případnému omrznutí rány, kterou rostlině způsobíme.

Individuální potřeby

  • Každý strom má v závislosti na tom, o jaký druh se jedná, své individuální potřeby. Například okrasné keře, které kvetou na jaře, prořezáváme až po květu. Naproti tomu keře kvetoucí až v období léta můžeme zastřihávat až do dubna.
  • Jabloně a hrušně, které jsou zřejmě nejoblíbenějšími a nejčastěji pěstovanými ovocnany, nutně potřebují prostřižením prosvětlit korunu. Ovocné stromy, jak stárnou, postupně ztrácejí svou výnosnost. Pravidelnou prořezávkou můžeme tento proces zpomalit.
  • Peckoviny, narozdíl od všech ostatních ovocnanů, jediné zastřihujeme až v období po sklizni.
  • Z těchto informací tedy plyne, že je potřeba věnovat pozornost i tomu, o jaký druh stromu či keře se jedná.


Prořezáním koruny umožníme přístup světla a pohyb vzduchu

Tipy na prořezávání

Ačkoliv, jak již bylo řečeno, má každý druh v souvislosti s prořezáváním své vlastní, specifické požadavky, existuje i pár všeobecných tipů a zásad, které je vhodné dodržovat.

  • Kvalitní výbava

Prvním krokem k úspěchu je výbava, jejíž základ by měly tvořit kvalitní zahradnické nůžky. Důležitou roli zde bude hrát kvalita použitého materiálu, což se týká především čepelí.

Jarabák má pro vás připravenou širokou nabídku nůžek různých typů a velikostí, které tyto parametry snadno splní. Kompletní seznam nabízených modelů najdete v sekci Zahradní nůžky na našem webu.

Velmi univerzálním nástrojem jsou například zahradní nůžky JZN 356.

  • Technika

Cílem prořezávky je především zkrácení hlavního výhonku a odstranění konkurenčních výhonků. U stromu chceme dosáhnout tvaru, kdy hlavní větve nerostou pod sebou. Větve by měly být rozmístěny pravidelně a tvořit jednolitý tvar koruny. Po zkrácení hlavního výhonku je třeba zvolit čtyři hlavní větve. Mějte na paměti, že tyto větve by měly mít mezi sebou pravidelné rozestupy. Jen tak docílíme pravidelnosti a správného tvaru koruny. Následně bychom tyto větve měli zkrátit přibližně na polovinu jejich délky.

Hlavní větvě stromu by měly růst vodorovně, což vede k lepší plodnosti. Z tohoto důvodu je možné větve mladých stromků zatěžovat či přivazovat. Tak se dosáhne správného tvaru. Nežádoucí větve zařezáváme tak, aby po zahojení, splynuly se strukturou hlavní větve.

Na závěr se bude hodit tzv. „štěpařský vosk“, který stromu slouží jako hojivý balzám na rány, které jsme mu prostřižením způsobili.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání